Sneeuw tent moonboots
Winterkamperen: Jeej! of Nee?

Ontdek of het iets voor jou is!

5 x waarom winterkamperen wel óf niet een goed idee is

Winterkamperen; voor de één een gruwel, voor de ander een ultieme experience. Op het I Love Kamperen kantoor zijn de meningen ook sterk verdeed. Karin moet er niet aan denken, Laura deed het al een paar keer en wordt er wel warm van. We besloten dus geheel transparant de voor- en nadelen op een rijtje te zetten, zodat je zelf kunt beslissen of je wat Winterkamperen betreft bij team Jeej of Neej hoort 🙂

Winterkamperen Muts Warm Caravan Kamperen Winter
Laura houdt wel van een beetje Winterkamperen (muts is handig).

Winterkamperen is koud

Karin: Ik ben een mooi-weer-kampeerder. Vanaf de lente ben ik paraat!
Laura: In de winter heb je ook mooi weer. Je moet alleen wat meer kleren aan. Slapen met een muts op, dat soort dingen. Dat is toch ook een leuke ervaring?
Karin: Na een dag buiten kom je dan misschien wel rozig en voldaan terug. Niets fijner dan je daarna even ontdooien onder de douche. Lijf warm, jij blij. Tot je de douche uitzet. Van het douchehok richting caravan ben je weer bevroren. Kun je weer opnieuw beginnen.
Laura: Nou, tip van flip: áls we kamperen in de winter, kiezen we een campingplaats met privé sanitair. Met drie keer huppelen sta je dan in je caravan, en je kunt je handdoeken gewoon laten drogen in het sanitairhokje. Om het warm te krijgen én te houden in de caravan pak je gewoon een berg fleecekleedjes, een kacheltje en misschien wel een elektrisch deken in. Of je maakt een kampvuurtje!
Karin: Ah ja. Warm, sfeervol, gezellig. Marshmallows, warme chocomel met rum, schnapps en…nat bevroren hout. Fikt zo lekker weg.
Laura: Haha, je moet het lot wel een handje helpen; haal een zak met droog hout bij de Gamma, Welkoop of de plaatselijke boer. Leg een stoofje of een dik kleed op je campingstoel en gewoon flink doordrinken.

Zoals je leest, Winterkamperen is in de categorie; ieder zijn meug. We zullen je wat tips geven, mocht je het toch overwegen 😉

Winterkamperen privé sanitair Nederland
In januari gingen wij in Drenthe winterkamperen. Met een speciale wintervoortent (niet persé een must) en privé sanitair!

Winterkamperen met de Caravan

Wij zijn natuurlijk van die luxepaardjes die kamperen met een caravan. En dat is in de winter wel het makkelijkste (met een camper hetzelfde verhaal). Het is makkelijker warm te krijgen, het koelt minder snel af, en je hoeft geen vochtige tent uit te hangen. Nu hebben we allebei ervaring met tentkamperen, in de winter, in de woestijn, noem het maar op. Ook leuk, maar een stuk uitdagender en heb je net zoals wij een bups kinderen, willen we je dat niet aanraden. Met een caravan heb je een plek waar ze lekker kunnen opwarmen. Want als de kids het niet leuk hebben, heb jij het dat meestal ook niet.

Winterkamperen is niet voor iedereen

Eerlijk is eerlijk, het werkt niet voor iedereen. Voor Karin bijvoorbeeld 🙂  ‘Mijn kinderen hebben de ruimte nodig. Die is er in de caravan niet. Als ze vroeg wakker zijn hou ik ze misschien een uurtje binnen (om de buren nog wat rust te gunnen) en verder zijn ze de hele dag buiten. Maar nu is het koud, nat, vriest of het is donker. Dus willen ze binnen, ik ken ze een beetje. Zitten we lekker de hele tijd op elkaars lip. Laten we dat maar niet doen.’
Laura: ‘Oke, oke. Maarrr, heb je wel eens de kinderen bij opa & oma gebracht om samen met je lief te gaan kamperen in de winter? Wij hebben dat een aantal keer gedaan en het zijn de weekendjes weg waar we echt nog goede herinneringen aan hebben. ’s Avonds lekker een spelletje doen, lekker warm je slaapzakje in en de volgende dag een winterwandeling maken… Klink ik nu als een bejaarde? Maakt niet uit, was heel leuk.’

Winterkamperen met de caravan zonsopkomst vriest koud weer camping
Romantisch met je lief kamperen in een caravan in de winter, is wél echt leuk!

Winterkamperen met de tent of vouwwagen

Als je besluit om te gaan winterkamperen met een tent (bikkel!) neem dan goede voorzorgsmaatregelen. In een tent is het minder makkelijk warm te maken en het wordt sneller vochtig. Een goede slaapmat (geen luchtbed!) en slaapzak met veel dekens heb je echt nodig. Een klein tentje is makkelijker warm te krijgen, maar met een katoenen tent heb je minder last van condens. Die wordt wel weer stug en zwaar als-ie bevroren is.

Zo zorg je ervoor dat je het niet koud krijgt:

Leg een isolerende deken op de grond, zodat de kou minder omhoog komt. Een kacheltje kan, maar houdt rekening met ventilatie. Gebruik in ieder geval géén kacheltje op gas in de tent, dat veroorzaakt veel condensatie en is bovendien ook niet zo gezond voor je.
Eet en drink lekkere warme dingen en ga voordat je naar je bed gaat nog even opwarmen door wat te bewegen (zonder dat je erg moet zweten) of zoek even een warme ruimte op, zoals het sanitair gebouw. Houd niet je kleren van die dag aan, maar trek een nieuw setje (of warme pyjama aan).  En zet een muts op als je gaat slapen. Je verliest veel warmte via je hoofd.

kamperen in de sneeuw met tent
Vroeger stopten we ook petflessen met warm water in onze slaapzak. Gelukkig heb je tegenwoordig gewoon lekkere kruikjes (al dan niet elektrisch).

kamperen in de winter is leuk voor je portemonnee

Daar kunnen we het eens over zijn: de prijzen liggen buiten het hoogseizoen een heel stuk lager dan in de zomer. Tijdens de laatste keer winterkamperen betaalde Laura €18,- per nacht (inclusief dat privé sanitair). Je kunt natuurlijk ook voor een glamping gaan, dat is wat duurder (en die safaritenten zijn echt wel moeilijk warm te krijgen). Of je huurt een keertje een camper. Ook die prijzen liggen vaak lager dan in de zomermaanden. Daarentegen geef je mogelijk wel veel geld uit aan warme chocolademelk in cafeetjes, uit eten in een restaurant of een indoor uitje zoals een museum. Maar echt heel vervelend is dat niet natuurlijk.

Winterkamperen in Nederland

De laatste jaren zijn steeds meer campings ook in de winter open. Je vraagt je mogelijk af, hoe kom ik er achter welke campings er open zijn? Op de website van Natuurkampeerterreinen en Logeren bij de Boswachter vind je een mooi overzicht van de wintercampings die open zijn. Ook bij SVR kan je filteren op campings waar je kunt winterkamperen. Maar er zijn nog meer. Ben je specifiek op zoek naar campings met privé sanitair? Of weet je al naar welke regio je toe wilt, bijvoorbeeld winterkamperen op de Veluwe? Kijk dan gewoon eens op de websites van campings in de buurt en kijk of je dan kunt boeken. Natuurlijk is Google je vriend. Er zijn op internet flink wat lijstjes te vinden met wintercampings die open zijn, zoals deze en deze.

Camper Wintersport
Je kunt zeggen wat je wilt, maar het ziet er wel fantastisch uit!

Kamperen tijdens de Wintersport

Rijden we met onze caravan naar een Wintersport-oord in de kerstvakantie? Nee. Kamperen op plekken met echt veel sneeuw, is echt weer een heel ander verhaal. Rijden met sneeuwkettingen, moet de caravan dan misschien ook winterbanden? Wij hebben er geen ervaring mee, maar gelukkig is Caravantrekker er altijd voor goed advies.
Ook is een speciale wintervoortent een must en wordt een verlengde ‘schoonsteen’ voor de kachel als er veel sneeuw is gevallen geadviseerd. Het lijkt ons een beetje veel gedoe. Er zijn mensen die erbij zweren en niet anders doen. Wij zijn benieuwd naar jullie verhalen. Want vooralsnog zijn er op het I Love Kamperen-headquarters nog een heleboel beren op de weg te verzinnen…

Karin: ‘Iedereen die eens op wintersport is geweest weet van de skisokken. Dikke, zachte sokken die lekker de hele dag opgesloten zitten in hardplastic schoenen. Nice and sweaty. Die sokken gaan uit en moeten dan drogen. Niet buiten, want dan heb je sokken waarmee je iemand pijn kan doen. Dus, binnen. Vijf paar sokken in de caravan met de ramen dicht? I rest my case.’

Speciale wintersport campings

Inmiddels weten we dat op campings die zijn ingericht op wintersporten (zoals op deze camping in Oostenrijk), heel veel ruimte is om je stinkende ski-spullen te laten drogen. En het sanitair is ook bijzonder riant. Dus stinkend je caravan in? Dat valt best wel mee!

Wil je vertellen over je winterkampeer-ervaring? Laat het ons weten op Facebook of Instagram! We schreven overigens al eerder over kamperen in de Herfstvakantie. Als je winterkamperen net even iets te die-hard vindt, dan zou je daar eens mee kunnen beginnen 🙂

I love kamperen