Kamperen met kinderen nederland
Kampeertips, campings & inspiratie

Kamperen voor gezinnen en beginners

Kampeertrends 2015

Ooit betekende kamperen dat je met een loodzware linnen tent er op uittrok om in de natuur te genieten. Het eten maakte je op een eenpitsgasstelletje en er waren geen (géén!) faciliteiten. Kamperen groeit mee met de huidige trends. En dat blijft in beweging: glamping is here to stay, maar we willen ook weer ‘bampen’. Wat, zeg je? Trendwatcher Tessa aan de Stegge van Cherrypicker.nl (inmiddels CherryLAB) vertelt over de kampeertrends in 2015 in het Nieuwsblad Magazine. Een ontzettend leuk artikel. Wij gaan overigens maar weer ‘gewoon kamperen’.

De nieuwe kampeerder?
‘Er is een nieuwe groep kampeerders opgestaan. Voor hen geen iglotentjes of drie weken met de caravan naar de Ardèche. De nieuwe kampeerder huurt een volledig ingerichte tipitent, boomhut of Mongoolse yurt.’ aldus Tessa. En inderdaad, ik heb de meeste brochures van de grote aanbieders dit jaar bekeken en de accommodaties worden steeds luxer én leuker. De boomhut zie ik veel terug, maar ook hele leuke pipowagens en prachtige chalets óp het strand. Op de Vakantiebeurs zag ik mooie voorbeelden. Geen plastic bestek en kleine bedjes: alles is ingericht met houten eettafels, compleet servies en pannenset, inloopdouche en boxspring. Het is een soort appartement en toevallig is er ook nog een camping omheen.

Plastic? Echt niet.
Geen plastic servies bij glamping


Natuurbeleving, vrijheid en: luxe

Voordeel van zo’n accommodatie: je hebt het comfort én je bent toch lekker buiten op de camping. En dat is precies de trend: ‘Kamperen 2.0 draait nog steeds om natuurbeleving en vrije tijd, maar ook om een nieuwe pijler: luxe.’ aldus Tessa. De luxe stacaravan wordt daarmee een alternatief voor een all-in, huisje of appartement.

Vergeet het luchtbed
Slapen in een bedstee (met goed matras) op de camping? Geen probleem.

Bamping en urban camping
Voor elke trend komt er weer een tegenbeweging: een kleine groep kampeerders gaat weer terug de natuur in om zonder faciliteiten te gaan ‘bampen’: back to basic kamperen. Ook het ‘paalkamperen’ past daarbij. In een natuurgebied je tentje opslaan en genieten van de rust. Aan de andere kant is er urban camping: midden in de stad kamperen. ‘Als je je camper of tent kwijt kunt, is het urban camping’ aldus Sebastiaan van Campr. Achteraf gezien deed ik dat in 2005 al: ik sloeg tijdens de Touareg Trail mijn tentje op in de niet zo romantische haven van Genua.

Glamping in Tunesië?
In Tunesië kwam ik dit hotel tegen. Is dat ook glamping?
Ik deed al eerder aan Urban camping
Ik deed in 2005 al aan urban camping tijdens de Touareg Trail

En wij dan?
Zelf denk ik dat er nog een tussenvorm is en wij zijn er het levende voorbeeld van. Stellen van begin 30 die het een beetje zat zijn op de uitwisselbare Spaanse en Griekse eilanden en appartementjes waar je 2500 euro betaalt voor 12 dagen slapen. Ik zie om mij heen steeds meer jonge gezinnen die een (tweedehands) vouwwagen, tent, caravan of buscamper aanschaffen en zo genieten van ruimte en natuur, maar wel voordelig en comfortabel. En ook die groep zoekt de luxe: we gaan echt niet op 1 pitje koken en met koud water douchen. Ik denk dat steeds meer gezinnen dit overwegen, dit past ook in de trend die Tessa beschrijft: we gaan vaker en korter op vakantie. Met je eigen kampeermiddel kun je er snel en voordelig ook in voor- en naseizoen op uit. Maar wellicht vormen wij geen trend maar de altijd al aanwezige basis van het moderne doch good old kamperen. In elk geval is die manier van kamperen mijn inspiratie voor dit blog!

Ik ben benieuwd hoe jij denkt over deze trends. Welke vorm van kamperen kies jij dit jaar?

 

 

 

 

Follow my blog with Bloglovin

I love kamperen