Luchtbed of slaapmat
Luchtbed of slaapmat?

Kijk vooral wat jouw slaapwensen zijn

Luchtbed of slaapmat?!

Zonder slaap geen vakantie. Op vakantie wil je uitrusten en dat gaat gewoon lastig als je al gebroken uit je bed komt. Als je begint met kamperen kom je al snel bij dit onderwerp uit. Wat schaf je aan? De belangrijkste keuze is die tussen een luchtbed of slaapmat. Beide hebben zo hun voordelen, je moet je alleen afvragen wat er bij jou en je gezin past. Daarom zijn we op onderzoek uit gegaan, delen we onze tips en onderaan het artikel vind je alle voors- en tegens op een rijtje.

Luchtbed of slaapmat?

Belangrijke overwegingen voor het kiezen tussen een luchtbed of slaapmat zijn:

  • Wat is je budget?
  • Hoe vaak gebruik je de mat?
  • Slapen er kinderen op de mat, of (ook) volwassenen?
  • Hoe lang ga je meestal kamperen?
  • Kampeer je vooral in de zomer of ook als het ’s nachts erg koud is?
  • Hoeveel bergruimte heb je in de auto of aanhanger en waar sla je de spullen op als je niet aan het kamperen bent?

luchtbed of slaapmat

Luchtbed of slaapmat: voordelen van het het Luchtbed

Een luchtbed is een matras dat met lucht wordt gevuld, zodat je er op kunt liggen. Meestal wordt een luchtbed gemaakt van PVC of vinyl. Maar de afgelopen jaren worden er ook veel materialen gebruikt die duurzamer zijn of minder snel lek gaan. Zoals TPU of extra sterk polyester.

Voordelig en compact

Een luchtbed zonder lucht is compact en makkelijk mee te nemen. Het weegt relatief weinig, een eenpersoons luchtbed weegt zo’n 3 kilo. Als je hem netjes hebt opgevouwen, past deze waarschijnlijk makkelijk nog ergens in de auto. Het grootste voordeel van een luchtbed is de aanschafprijs, luchtbedden zijn vrij voordelig. Zeker als je nog niet zo goed weet of kamperen voor jou een succes gaat zijn. Of als je maar 2 nachtjes per jaar in een tent wil slapen, kan de keuze tussen luchtbed of slaapmat eenvoudig te maken zijn: het luchtbed. Bedenk wel dat je bij een luchtbed ook een pomp nodig hebt. Ook hierin zijn verschillende opties in kwaliteit en gebruiksgemak, daarover lees je verderop meer.

Let op: kan koud zijn!

Een luchtbed bestaat meestal uit één ruimte die gevuld is met lucht. Aan de oppervlakte is een structuur gemaakt, zoals banen in de lengte, zodat het luchtbed niet bol gaat staan als je deze oppompt. Lucht geleid kou goed, wat betekent dat een luchtbed vaak als koud wordt ervaren omdat de kou uit de grond omhoog trekt. Zeker in het voor- of naseizoen kan dat onprettig zijn in de nacht. Een oplossing kan zijn om een goede fleecedeken op het luchtbed te leggen en dat te combineren met een kwalitatieve slaapzak. Er zijn van verschillende merken ook isolerende hoezen verkrijgbaar. Ook kun je denken aan een isolerend matje dat je onder het bed legt.

Spingkusseneffect

Iedereen die wel eens samen op een luchtbed heeft geslapen herkent het: een luchtbed is niet zo stabiel. Als je partner zich omdraait, lijkt het net alsof jij ineens op een boot ligt te schommelen. En als de ander op het luchtbed neerploft voel je je ongeveer zo 😉 :

Dat is overigens wel afhankelijk van de kwaliteit van je matras, de zwaardere exemplaren hebben hier minder last van. Een oplossing is dan om twee losse luchtbedden te nemen, of luchtbedden die je aan elkaar vast kunt maken, zoals deze.  Er zijn ook luchtbedden met meerdere compartimenten.

luchtbed of slaapmat aanritsbaar luchtbed
Dit luchtbed kan je aan elkaar ritsen! En is ook niet zo saai als een standaard luchtbed!

Lekker blijven plakken

Natuurlijk kan een luchtbed lek gaan. In het meest irritante geval gebeurt dat geleidelijk, zodat het luchtbed langzaam leeg loopt. Dan lig je midden in de nacht ineens op de grond, altijd fijn. Bij de betere kwaliteit matrassen krijg je een plaksetje waarmee je dat zelf prima kunt verhelpen. Tegenwoordig hebben de wat duurdere luchtbedden vaak ook een dubbele laag, zodat-ie minder snel lek gaat. Sowieso is onze ervaring dat je een luchtbed na een aantal dagen even moet bijvullen zodat deze weer helemaal hard is.

Klassieker

Wie kent dit luchtbed eigenlijk niet? De Intex Classic. Je kunt ze ongeveer overal kopen. Ze zijn basic en voordelig. Deze gaat bij ons al jaren mee. Toen we begonnen met kamperen hebben we deze intensief gebruikt voor de kinderen. Inmiddels gebruiken we hem misschien eens per jaar voor een logée, maar nog steeds prima!

Intex luchtbed of slaapmat
Good old Intex-luchtbedden

Met ingebouwde pomp

Een voordeel van een luchtbed dat-ie zo hoog en groot kan worden als een tweepersoons bed. Dit luchtbed van Outwell doet een goede poging. Hij is hoog, dus prettig voor mensen die niet compleet op de grond willen slapen. Let wel, past niet in een klein bijzettentje. En gebruik die ingebouwde pomp alsjeblieft met een beetje aandacht voor je campingburen. Ze maken nogal wat herrie 😉

Lekker hoog luchtbed met ingebouwde pomp
Op zo’n dik luchtbed is het bijna geen kamperen meer!

Luchtbed of slaapmat: Wat is een goede slaapmat?

De andere optie om lekker te slapen in een tent is een slaapmat. Hierin zijn grofweg twee soorten te onderscheiden:

  • een lichtgewicht ‘kant en klaar’ matje
  • de zelfopblaasbare slaapmat

De lichtgewicht mat rol je uit en dan ben je klaar. Ze hebben meer een isolerende werking dan dat ze comfortabel slapen. Je krijgt serieus last van je lijf als je daar lang op ligt. Voor een kampeervakantie zouden we toch echt de zelfopblaasbare slaapmat adviseren.

Zelfopblaasbare Slaapmat

Zelfopblaasbare matten noem je ook wel self-inflatable slaapmat of SI matten. Er is ontzettend veel keuze en heel veel kwaliteitsverschil. Sommige matten zijn een flinke investering. Toch is onze ervaring dat een goede mat heel fijn slaapt en dat ze bij normaal gebruik erg lang meegaan.

Niet buiten adem

Een self-inflatable mat kan zichzelf grotendeels zelf opblazen (zoals de naam je wellicht al deed vermoeden). De hardheid van een slaapmat kun je zelf beïnvloeden. Je rolt de mat eerst uit en draait het ventiel helemaal open. Nu laat je deze even met rust, even vijf minuten niet aanraken. Zo heeft de mat de gelegenheid zich helemaal vol te zuigen met lucht. Als deze na een tijdje nog niet op de gewenste stevigheid is, kun je deze met je mond nog wat extra lucht geven. Zo’n zelfopblaasbare mat ligt stabiel, zodat het springkusseneffect je bespaart blijft. Een ander voordeel is dat deze matten minder snel lek gaan.

Hoge isolatiewaarde

Het voordeel van een kwalitatieve zelfopblaasbare slaapmat is dat deze goed isoleert. De mat houdt de kou uit de grond prima tegen, waardoor je ook bij frisse nachten warm ligt. De mat is natuurlijk ook gevuld met lucht, net zoals een luchtbed, maar sommige zelfopblaasbare matjes zijn gevuld met open cel schuim of isolerend materiaal om warmteverlies tegen te gaan. Karin kampeerde terwijl het ’s nachts vroor, en had oprecht geen last van de kou. Dat zou bij een luchtbed anders zijn.

Aanrader voor een kwalitatieve mat:

Wij zijn fan van de Human Comfort Valette matten. Dit zijn heel lekkere dikke en zachte matten en het is heel fijn dat-ie niet veel geluid maakt als je je omdraait. Je hebt ze in één- en tweepersoonsvarianten. En ze zijn lekker breed, zeker de ExtraWide-versies. Laura slaapt op een tweepersoons-variant met haar man en dat gaat prima, zonder al te veel gepor ’s nachts. Karin heeft er eentje getest toen het ’s nachts 3 graden was. Lekker isolerend zijn ze dus ook! Ze zijn gevuld met een speciaal soort schuim, waardoor deze matten ook behoorlijk compact op te rollen zijn. Een investering, maar dit is een keuze waar je ook als volwassene echt jaren fijn op kunt slapen.

Slaapmat Valette kwaliteit

Budget optie:

Deze Quechua slaapmat van 65 cm breed is wat ons betreft iets te dun voor langdurig gebruik voor volwassenen, maar onze kindjes (die toch licht en kleiner zijn) slapen al jaren prima op een dergelijk matje. In de zomervakantie leggen we deze op een opblaasbare lattenbodem, daarover lees je verderop meer. Dit matje is ideaal als je af en toe een nachtje kampeert. Of een trektocht of fietsvakantie maakt, natuurlijk!

Slaapmat Decathlon

Slaapmat testen

In de kampeerwinkels kun je vaak meerdere matten uittesten, soms zelf met verschillende ondergronden. Je zult zien dat de kwalitatieve matten goed dempen en dat je van stenen in de ondergrond eigenlijk niets merkt. Neem voor het testen lekker de tijd en voel wat bij jou past!

Slaapmat opbergen

Het formaat van een slaapmat is anders dan dat van een luchtbed, zeker de kwalitatieve matten zijn groter en soms ook zwaarder. Je rolt de mat op en doet hem daarna in een bijgeleverde opbergzak. Als je weinig ruimte hebt, kan het een optie zijn om de mat alleen eenmaal te vouwen en deze plat in de kofferbak te leggen. Zo neemt deze minder plek in.

Opblaasbare lattenbodem

Een derde optie om te overwegen is een opblaasbare lattenbodem. Karin gebruikt deze in de zomer voor haar kinderen. Voor hen heeft ze vrij dunne slaapmatten die ze op een losse lattenbodem legt. Deze opblaasbare lattenbodem heeft een buitenring die je opblaast met een (goede) pomp en daar tussen leg je dan losse latten. Zo slapen ze van de grond met meer comfort. Hierover horen we op de campings ook van andere kampeerders vaak goede reacties! Lees hier meer over de opblaasbare lattenbodem, dit exemplaar is van Decathlon. 

decathlon opblaasbare lattenbodem ervaring

Goede pomp voor luchtbed

Pump it! Voor een luchtbed ( maar ook een opblaasbare lattenbodem) heb je een losse pomp nodig. Met een goedkope voetpomp en veel geduld kun je een luchtbed opblazen, maar dat kan echt veel handiger. Als je toch goede luchtbedden gaat kopen, bespaar dan niet op de pomp! Er zijn verschillende soorten.

Dual Action

Een handpomp vind je bijna in alle winkels en ze kosten weinig. Voordeel is dat deze meestal ‘dual action’ heeft, zodat je bij beide bewegingen lucht in het matras krijgt. Je moet allen met 30+ graden nog flink zweten om jouw bedje lekker hard te krijgen. Al iets comfortabeler wordt het met een elektrische pomp. Ook deze kost weinig, maar er zijn wel kwaliteitsverschillen. Nadeel: veel van die pompjes maken herrie, niet echt geschikt als je midden in de nacht aankomt op de camping 😉

Voldoende druk

Als je kiest voor de opblaasbare lattenbodem, heb je overigens niet voldoende aan een simpele handpomp. Deze kan namelijk niet voldoende druk leveren. Voor deze lattenbodem (en alle andere luchtbedden trouwens) is deze pomp van Quechua echt heel fijn en betaalbaar.

Keuzes tussen luchtbed of slaapmat

Manmanman, wat een enorm verhaal! Maar nu ben je wel he-le-maal op de hoogte. De keuze hangt dus echt af van jouw situatie. Nog even samenvattend:

Het luchtbed

  • Voordelig in aanschaf
  • Compact om mee te nemen en op te bergen
  • Minder stabiel (het springkusseneffect), maar geen probleem als je alleen slaapt
  • Kan koud aanvoelen, zeker in voor- en naseizoen
  • Meer werk om je bed klaar te maken
  • Gevoeliger voor lek

De (self inflatable) slaapmat

  • Isoleert goed
  • Gaat vaak lang mee
  • Stevigheid kan goed worden aangepast
  • Ligt stabiel, maar soms is-ie dunner dan een luchtbed (tenzij je een hele dikke koopt)
  • Minder compact, neemt soms meer ruimte is
  • Duurder in aanschaf

Meer kampeertips & voorpret?

Hou jij van kamperen en wil je méér lezen over campingtips en kampeerervaringen? Kom dan bij onze I Love Kamperen Club! Als Clublid krijg je naast voordeel bij campings en kampeerwinkels ook toegang tot de online Kampeercommunity. Daar kan je het hele jaar door aan vakantievoorpret doen, je vragen stellen, tips geven en ervaringen delen. Kan je vast ook iets vragen over luchtbedden, slaapmatten en andere kampeergear!

I Love Kamperen Club Kampeercommunity

 

I love kamperen