Kamperen met kinderen nederland
Welke stalling past bij jouw wensen?

Hier de tips die mij geholpen hebben!

Caravanstalling kiezen: 8 Tips!

Als je een caravanstalling zoekt, zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Wil je dat de caravan of camper buiten of binnen gestald wordt? Hoe vaak wil je hem ophalen?  En hoe vindt je überhaupt een stalling tegenwoordig? Hier lees je onze tips voor het vinden én kiezen van de caravanstalling.

caravanstalling vinden

Als je een caravan, camper of vouwwagen bezit en je bent niet gezegend met een lap grond of een gigantische garage, dan zit er niets anders op dan op zoek gaan naar een caravan- of camperstalling. Op sommige plekken in Nederland kan dat een hele kluif zijn. Maar heb je eenmaal een locatie gevonden, ga dan na of deze caravanstalling aansluit bij jouw wensen aan de hand van onderstaande tips. Wij hebben dit zelf proefondervindelijke ervaren en het kostte Laura zelfs drie(!) stallingen voordat ze tevreden was 😉

1. Wil je een Binnen- of buitenstalling?

Je kunt je caravan, vouwwagen, camper of trailer binnen of buiten stallen. En dat heeft zo zijn voordelen én nadelen.

Voordelen Buitenstalling

Je kampeermiddel buiten stallen betekent vaak dat je caravan of camper op een erf, een grasveld of een andere open ruimte, al dan niet met halve overkapping kom te staan. Dit is vaak een stuk voordeliger dan een binnenstalling en deze plekjes zijn vaak wel te vinden. Ook fijn is dat je bij een buitenstalling je kampeermiddel soms makkelijker zelf kunt pakken en aankoppelen. De caravan staan op een erf of in een veld voor het grijpen en je kunt makkelijk kort van te voren beslissen dat je een weekendje weg wilt.

Nadelen buitenstalling

Een groot nadeel van een buitenstalling is dat felle zon, regen, hagel en sneeuw vrij spel hebben en dat is niet bevorderlijk voor je kampeermiddel. Je kunt dit een klein beetje ondervangen door je kampeermiddel af te dekken met een caravanhoes, maar helaas is vocht nooit helemaal te voorkomen in zo’n caravanstalling.

Voordelen Binnenstalling

Als je kiest voor een binnenstalling stal je de caravan, camper, of trailer in een loods, schuur of kas. Vaak is het een binnenruimte met een harde ondergrond. Dit blijft droog en het geeft minder stof, en dit is natuurlijk goed nieuws voor het behoud van je kampeermiddel.

Nadelen Binnenstalling

Een overdekte caravanstalling is vaak duurder dan een plekje buiten. Ook heb je vaak te maken met ophaalregels. Dus als jij heel vaak op pad wilt met je caravan of camper, of juist heel kort van te voren beslissen dat je erop uit gaat is dit misschien niet de slimste keuze.

2. Hoe vaak wil je de caravan ophalen?

Deze voorwaarden verschillen erg per aanbieder en het is handig voor jezelf een inschatting te maken. Als je 1x per jaar er op uit gaat met je caravan, zit je bij elke aanbieder natuurlijk goed. Wil je echter in het voorjaar lekker elk weekend weg, is het goed te kijken wat de afspraken hierover zijn. Vaak heeft een caravanstalling bepaalde ophaalregels, zoals drie keer halen en brengen per jaar, zonder extra kosten. Kom je vaker, dan betaal je extra. De mensen van de caravanstalling moeten immers telkens aanwezig zijn en jouw kampeermiddel ‘uitparkeren’. Maar er zijn ook caravanstallingen waar je onbeperkt terecht kunt

3. Grote moderne caravanstalling of simpel bij de boer

Sommige caravanstallingen bestaand uit een gigantisch kassencomplex en zijn aangesloten op een prachtig online systeem, waar je kunt aanmelden en dan staat je kampeermiddel voor je klaar. Daar kun je vaak elke dag terecht met ruime openingstijden. Bij de wat kleinere stallingen heb je vaak te maken met wat minder flexibiliteit. Zo kan je soms niet op zondag je kampeermiddel terugbrengen naar de stalling. Een boer kan ook een goede optie zijn als je gewoon van persoonlijk contact houdt. Maar hier zitten veel verschillen in. Zo moet Karin haar caravanstalling twee dagen van tevoren even bellen en de eigenaar komt dan voor haar naar de loods. Dat kan meestal op de gewenste tijd, maar soms ook even niet. Laura stalt haar caravan bij een boer, in een grote stal. Daar kan ze dag en nacht zelf haar caravan ophalen.

Caravanstalling tips

4. Prijs caravanstalling

Dit is natuurlijk een belangrijk punt. Wij zitten in (of vlakbij) de Randstad en daar zal een stalling duurder zijn dan bij een boer in Noord Groningen. Maar prijs is van meer kenmerken afhankelijk. Meestal betaal je een prijs per lengte van je kampeermiddel, inclusief dissel. Dit wordt dan opgemeten en dan betaal je een vat bedrag per jaar. Let op, de afmeting is inclusief een uitstekend fietsenrek en dat soort gekke dingen.
Uiteraard zijn de kosten voor overdekt dan wel buiten stallen verschillend. De flexibiliteit van de caravanstalling telt ook zeker mee. 

Om over na te denken: Afstand tot de caravanstalling

In onze zoektocht waren de prijsverschillen fors en soms zonder aanwijsbare verschillen in service. Even goed rondbellen dus. Bij was het credo: hoe landelijker, hoe voordeliger. Maar wij willen in het voorjaar vaker weg en dan speelt telkens benzine uitgeven om bij de stalling te komen ook weer een rol! Voor ons een reden om te kiezen voor niet de áller goedkoopste caravanstalling.

5. Veiligheid: verzekering caravanstalling

Kijk even goed in de verzekeringspolis van je kampeermiddel. Sommige maatschappijen vinden het belangrijk dat de stalling zelf goed afgesloten kan worden of dat er een hek met slot is. In sommige stallingen mag je een disselslot op de caravan plaatsen, maar niet bij elke stalling! Dan kan de eigenaar niet meer verplaatsen en dat kan onhandig zijn. Dus hoe is de stalling bewaakt en strookt dit met je verzekering? Een punt om de aanbieder een paar vragen over te stellen.

6. Ventilatie en verwarming caravanstalling

Dit is natuurlijk alleen relevant voor een binnenstalling. Een caravanstalling heeft bij voorkeur goede ventilatie, zodat vocht weg kan en de lucht schoon blijft. Is de caravanstalling die je op het oog is in een kas? Vaak wordt het dak wit gemaakt, zodat het niet al te warm wordt in de zomer. Nog even een tipje on the side op dit gebied: Het is handig de ventilatieroosters van je caravan open te laten en de ramen gewoon te sluiten. Vochtvreters hebben geen zin, want die trekken alleen maar vocht aan.

Sommige aanbieder verwarmen hun stalling, zodat het niet kouder wordt dan 10 graden. Dit is zeer geschikt voor het stallen van de camper, maar ook bijvoorbeeld een klassieke auto.

7. Extra ruimte voor opslag

Je campingtafel, barbecue, stoelen en bolderkar ook stallen? Sommige stallingen bieden extra ruimte! Dat kan handig zijn als je je spullen niet achter kunt laten in de caravan, maar ze ook niet de hele winter in huis wilt hebben.

8. extra service

Sommige aanbieders zorgen voor een zorgeloze start van je kampeerseizoen! Zij zorgen bijvoorbeeld dat de bandenspanning voor vertrek weer goed is. Ook kunnen ze klein onderhoud doen of de caravan van buiten even goed wassen. En als je zelf niet wil rijden: sommigen brengen je caravan voor een aangepaste prijs naar de camping.

Voor winterstalling van je kampeermiddel zijn dus veel keuzes, het is goed te af te vragen waar je behoefte aan hebt.

Hoe vind je een goede caravanstalling?

In je zoektocht naar een caravanstalling of een camperstalling kan een rondje Google je al heel wat opleveren. Maar ga ook vooral in de buurt bij andere kampeerders navragen. Veel aanbieders bestaan al heel lang van ‘mond-tot-mond’ reclame en hebben helemaal geen website of advertenties.

Enkele landelijke aanbieders:
Stalling 31
Topstallingen
1stalling.nl

Wist je dat je ook je caravan in Frankrijk kunt stallen? Dat scheelt je reistijd en brandstof! Lees hierover hier meer!

Tips voor beginnende caravanbezitters

Inmiddels hebben we deze en andere tips verwerkt in het e-book ‘Help ik wil een caravan!’ De kunt dit e-book van 40 pagina’s hier gratis downloaden!
Ben je op zoek naar tips op de caravan winterklaar te maken, dan kan je voor een heleboel tips terecht in dit artikel over tips voor het stallen van je kampeermiddel.

I love kamperen