ANWB caravan van het jaar 2021

Ik zat weer in de jury en deze Adria wint terecht!

ANWB Caravan van het Jaar 2021

De caravan van het jaar: elk jaar toch een belangrijke prijs voor de producenten en caravanmerken. Ik zit sinds enige jaren in de jury en mag dus meekijken in de keuken van deze prijs. Dat is een serieuze zaak hoor. In september kwamen we weer bij elkaar en na toch wel enige positieve discussie waren we er uit. En nu is de winnaar echt bekend: de Adria Adora in de ANWB Caravan van het jaar 2021! Lees verder over de verkiezing en natuurlijk de redenen om te winnen!

anwb caravan van het jaar 2021 jury

Jury Caravan van het jaar ANWB

De winnende caravan (per serie) is gekozen door een onafhankelijke jury. In deze jury zitten ervaringsdeskundigen en journalisten met ruime ervaring in de camper- en caravanmarkt. De ervaringsdeskundigen volgen al jaren alle details op deze markt. De journalisten kijken met hun professionele achtergrond.

jury caravan van het jaar 2021 overleg
Het juryoverleg is altijd leuk, al is er ook wel discussie her en der. Maar dat hoort erbij… foto: ANWB

Waar let de jury op?

De jury heeft de keuze gemaakt uit alle modellen die voor 2021 nieuw of sterk vernieuwd zijn. Beoordelingscriteria zijn onder meer: innovatie, bouwwijze en gebruikte materialen, het ontwerp van het in- en exterieur, afwerking, uitrusting, originaliteit, technische kwaliteit van het kampeermiddel, de gebruiksmogelijkheden en de prijs-kwaliteitverhouding. Ik kijk als kampeerder en blogger (ik weet goed wat mijn lezers bezighoudt) weer met andere ogen: een caravan kan bijvoorbeeld een heel innovatief nieuw detail hebben, maar als je daar kampeerder eigenlijk weinig van merkt óf het is gewoon reteduur, hoe belangrijk is dat detail dan? Dit is zomaar een fictief voorbeeld, maar het leuke is dus dat de jury uit mensen met verschillende achtergronden bestaat.

ANWB Caravan van het Jaar 2021: Adria Adora

Adria’s Adora-serie is al jaren een verkoopsucces. Een nieuwe generatie dient zich aan in modeljaar 2021: de caravan is vanbuiten en vanbinnen gemoderniseerd, deels geïnspireerd op ideeën in Adria’s vorig jaar geïntroduceerde Astella. De nieuwe Adora is verkrijgbaar in elf indelingen.

Dit vindt de jury (ik citeer uit het persbericht van de ANWB): “Aerodynamische details zoals de futuristisch ogende voorspoilers en de geïntegreerde handgrepen en bumper achter, zijn gunstig voor de windafwikkeling. Dat komt de rijeigenschappen ten goede. Bijzonder is het glasoppervlak aan de voorzijde dat tot ver op het dak is doorgetrokken. Alle modellen zijn voorzien van een elegant en ruimtelijk interieur. De keuken onderscheidt zich als een zelfstandig element door een eigen kleurstelling en ontwerp. Praktisch: aan een rondom bevestigde aluminium strip kun je op overal bijbehorende bakjes en legplankjes vastmaken. Wat verder opvalt zijn de verbeterde bergruimtes met handige lades en de geoptimaliseerde badkamer met sfeerverlichting, verwarming, ergonomisch toilet en opklapbare wastafel.” Prijs vanaf € 23.995.

In andere woorden…

De Adora is een luxe en modern uitziende caravan. De ruime (dak)ramen lopen van het dak ver door richting de voorzijde, zo heb je ook binnen veel contact met de buitenlucht en natuurlijk heb je daardoor ook veel lichtinval. Adria heeft veel aandacht geschonken aan aerodynamische details aan de buitenzijde, dat geeft weer een basis voor de komende jaren om caravans verder te innoveren. Want als een caravan aerodynamischer, maar bijvoorbeeld uiteindelijk ook lichter kan worden, kan het zijn dat je minder brandstof gaat verbruiken, de wegligging beter is of dat elektrische auto’s zo’n caravan ook kunnen trekken. Dat laatste is overigens nog niet het geval hoor. Ik vind zulke ontwikkelingen dan in zo’n verkiezing belangrijker dan een caravan met alleen een nieuwe kleur kastjes, om maar iets te noemen.

Bovenal is het echt een mooie en luxe caravan. Een hele investering natuurlijk, maar wel een waar je samen jaren plezier van hebt. De Adora heeft verschillende indelingen, ook voor gezinnen zitten er een paar mooie bij. Normaal gesproken konden we ze allemaal zien op de Kampeer- en Caravan Jaarbeurs, maar nu zal je toch echt langs een dealer moeten om hem in het echt te bekijken! Gelukkig kan dat natuurlijk ook online:

 

I love kamperen