Camperreis Duitsland Oostenrijk, Italie Zwitserland gezin
Twee weken op pad met de camper

Rondreis langs bergen & meren!

Met de camper door Duitsland, Oostenrijk, Italië en Zwitserland


Een mooie reis maken door Europa met een camper stond al lange tijd op het verlanglijstje van Laura en haar gezin. Afgelopen meivakantie huurden ze een camper en gingen op pad. Hier lees je alles over hun avontuur en de leuke plekjes waar ze zijn geweest in Duitsland, Oostenrijk, Italië en Zwitserland. Wie weet is het mooie inspiratie voor jouw eigen vakantie!

op de bucketlist: rondreizen met een camper

Onze stokoude caravan eenmalig inruilen voor een superdeluxe camper. Dat leek ons wel wat, voor een keertje. Rondreizen, maar dan makkelijker. Omdat we het de afgelopen zomervakantie zo hysterisch heet hadden gehad in Zuid-Frankrijk, besloten we om dat rondreizen in de meivakantie te doen. Want: we wilden graag naar Italië, maar we wilden ook nog wat kunnen ondernemen. En zo geschiedde: We huurden onze camper via Goboony bij particulieren bij ons in de buurt. En daar gingen we!

Onze camper route:

1. Rothenburg ob der Tauber, Duitsland
2. Boomkronenpad in Füssen, Duitsland
3. Stubaital, Oostenrijk
4. Stubaier Gletsjer, Oostenrijk
5. Torbole, Gardameer, Italie
6. Riva del Garda, Gardameer, Italië
7. Bardolino, Gardameer, Italie
Het ziekenhuis van Desenzano – Eerste Hulp in het Italiaans
8. Camping Bella Italia, Gardameer, Italië
9. Peschiera del Garda, Gardameer, Italië
10. Sulzano & Monte Isola, Iseomeer, Italië
11. Bergamo, Italië
12. Camping Lido, Luzern, Zwitserland
13. Luzern, Zwitserland
14. Kyllburg, Eifel, Duitsland

Camperreis rondreizen met camper route
Dit is onze route, de bestemmingen (en de leuke uitstapjes) heb ik hieronder allemaal voor je beschreven!

1. Duitsland, Rothenburg ob der Tauber

Onze eerste bestemming is het middeleeuwse stadje Rothenburg ob der Tauber. Dit ligt aan de Romantische Strasse in Duitsland. De Romantische Strasse is één van de populairste toeristische routes in Duitsland vol goed bewaarde middeleeuwse stadjes, kerken, kloosters en mooie kastelen. De route loopt van Würzburg naar Füssen en is ideaal om met de camper te verkennen. Wij bezoeken met Rothenbrug maar één plek langs deze route, want we zijn immers op weg naar Oostenrijk en Italië.

Rothenburg Ob der tauber Camperreis
Mooie kleurtjes en vakwerkhuisjes.

We parkeren onze camper op de camperplaats (Wohnmobilstellplatz Rothenburg P2) naast één van de stadspoorten van de stad en kunnen huppatee; zo op onderzoek uit op de oude stadsmuren van Rothenburg op der Tauber. Het is een prachtig middeleeuws stadje met gekleurde vakwerkhuisjes, mooie stadspoorten en de oude muur. Uiteraard wel lekker toeristisch, maar dat mag de pret niet drukken.
We smikkelen de Rothenburgse lekkernij ‘Schneeball’ op de trappen van het Rathaus, we struinen door de smalle straatjes en eten Spätzle bij een typisch Gasthaus. Na het eten dwalen we nog wat door Rothenburg: hoofd in je nek, want de huizen zijn prachtig versierd. Bij de Burggarten (dat ligt bij de Burgtoren) direct buiten te stad genieten we van een prachtig uitzicht over het Tauberdal. En moeten we ons wel even in onze armpjes knijpen. Wat heerlijk dat we op pad zijn en dat onze camper zo lekker om de hoek staat!

Rothenburg ob der tauber2 camperreis stadhuis
Het sfeervolle plein bij het stadhuis, hier zie je serveersters in Dirndls.
Rothenburg ob der tauber uitzicht burggarten
Even in mijn arm geknepen, we zijn echt op pad!

2. Boomkronenpad in Füssen, Duitsland

Na een prima nacht op onze eerste camperplaats, gaan we op pad naar Oostenrijk! Voor de lunch hebben we een leuke tussenstop uitgezocht; dat gaat met een camper veel makkelijker dan met een caravan! We rijden naar het laatste plaatsje van de Romantische Strasse, Füssen, tegen de grens met Oostenrijk aan. Daar parkeren we op de parkeerplaats van Walderlenbiszenrum Ziegelwies en na een lunch in ons huis op wielen, gaan we op onderzoek uit.

Boomkroonpad Fussen
Het was best wel beetje hoog, dit boomkronenpad…

Het Walderlenbiszenrum Ziegelwies is een bospark met onder andere een prachtig boomkronenpad dat van Duitsland naar Oostenrijk loopt. Ik heb persoonlijk een beetje knikkende knietjes zo hoog tussen de bomen, maar het uitzicht is prachtig. En natuurlijk heel geinig dat je grens oversteekt zo hoog boven de grond. In het park is er verder een leuke route voor kinderen met hele gave speelobjecten (Vergeet de glijbaan niet! Het is zelfs voor ons weer even alsof we zeven jaar oud zijn!) én het ligt vlakbij de Lechfall, een aangelegde waterval waar het groenblauwe water met veel geweld naar beneden stort. Füssen is zeker leuk om even te gaan kijken! Of een mooie bestemming voor je vakantie als je wat langer wilt genieten van deze fijne omgeving!

Füssen water en bergen
Füssen is een prachtig gebied en met dit eigenaardig gekleurde water heel fotogeniek!

3. Stubaital, Oostenrijk

Eén van onze wensen deze vakantie is het zien van besneeuwde bergtoppen. Dat was in Füssen al gelukt, maar als we eenmaal via Insbruck het Stubaital in rijden worden we nóg een beetje warmer van binnen. Heerlijk groen, typische Oostenrijkse hutjes en huizen, het weidse uitzicht en en die machtige bergen! Joepie! We parkeren onze camper voor twee nachten bij Camping Edelweiss in Volderau. Dit is de laatste camping in het dal, die het dichtst bij de lift naar de Stubaier Gletsjer ligt. De camping is bijzonder geschikt voor winterkamperen tijdens de wintersport. Het sanitair is lekker warm en groot én er is een speciaal hok waar je je skispullen kunt drogen. Rivier de Ruetz die door het hele dal stroomt, kolkt langs de camping en in de verte zien we één van de vele watervallen van smeltwater. Wat een plek! We zijn in love.
De kids maken het speeltuintje even onveilig en wij verdiepen ons in de informatie die ons door de camping is verstrekt. We hebben een Guestcard gekregen waarmee we gratis gebruik kunnen maken van de skibus die naar de gletsjer rijdt. Handig! Voor het diner steken we bij de camping de straat over en eten typisch wintersport-comfortfood bij het authentieke Gasthaus Geier Alm. Als het donker wordt zien we gigantisch veel sterren. Met het geruis van de rivier op de achtergrond vallen we lekker in onze camper in slaap.

Camping Edelweiss Stubaital

4. Stubaier Gletsjer, Oostenrijk

Deze vakantie hadden we een bijzondere inpaklijst: Slippers & bikini’s, maar ook skibroeken en mutsen. En die komen vandaag van pas. Na ontbijt nemen we de gratis skibus naar het dalstation, waar we met de lift de gletsjer op gaan. Zelf ben ik als kind in de zomervakantie al eens deze gletsjer op geweest met mijn ouders en ik vond het toen fantastisch dat je met je korte broek in de sneeuw kon staan. Nu is het echter eind april en dat betekent dat er op de Stubaier Gletsjer nog véél sneeuw ligt. En, blijkt later: Het wintersportseizoen is er nog in volle gang. Met een zogenaamd wandel-ticket kunnen we met een aantal gondelliften ons op de gletsjer verplaatsen. En dat zijn geen kleine liftjes, kan ik je vertellen! Vanaf het dalstation op 1700 meter stijg je met drie liften naar 3200 meter! Eindeloos veel sneeuw zover we kunnen kijken, piepkleine skiënde mensen ver beneden ons. Je voelt je ineens maar heel klein en onbeduidend, hangend boven dit natuurgeweld.

Stubaier Gletscher Gletsjer camper skilift
Dit was nog maar de lift van het dalstation de gletsjer op, maar wat een hoogtes!

Eenmaal boven – op de Top van Tirol – zien we alleen… helemaal niets! Het is flink gaan sneeuwen. Dus gaan we, na onze campingburen even aangemoedigd te hebben (die komen we toevallig tegen boven op deze immense berg), snel weer de gondel in, terug naar de grote bergstations om lekker te spelen, te eten en ons te vergapen aan de 60 kilometer pistes. Mocht je in de meivakantie nog willen wintersporten en kamperen? Dan is de dit de plek 😉

Top of Tyrol Stubaier Gletscher
Superleuk zo’n uitkijkpunt! Moet je wel het weer meehebben 😉
Stubaier Gletscher pistes camper Stubaital
Dat verwacht je niet op kampeervakantie, dat je ineens compleet in de wintersportstand staat!

Natuurspeeltuin Klaus Äuele, Oostenrijk

Als we in de skibus terug naar de camping zitten spotten we een gave speeltuin bij een meer. Hold my beer!! We stappen uit en hebben nog een lekkere namiddag in deze mooie natuurspeelplaats met veel water. Vanaf daar wandelen we terug naar onze camping langs de rivier. Het is in Oostenrijk op dit moment nét lente aan het worden en er zit een groene waas over de bomen. We nemen ons plechtig voor om hier in de zomervakantie nog eens terug te komen, want dan kan je in het dan nog veel groenere Stubaital fantastisch wandelen, mtb’en, rodelen en heerlijk eten.

Klaus Auele Stubaital skibus
Wij vonden het Stubaital prachtig, en de kids genoten er ook met volle teugen van!

5. Torbole, Gardameer, Italie

We laten de wintersportvibes achter ons en rijden over de Brennerpas naar la Bella Italia! De temperatuur loopt gelijk lekker op en alles is een stuk groener aan de deze kant van de Alpen. Op Google maps hebben we een camping uitgezicht in Torbole en we hopen dat er plek is, want deze camping ligt aan het Gardameer, vlakbij een supermarkt en op loopafstand van Riva del Garda. En er is plek! Camping Maoradi is onze stek voor de komende 2 nachten!

Uitzicht Torbole Gardameer Camperreis
Dit uitzicht vanaf de camping… wat wil je nog meer?

Aangezien het eventjes regent besluiten we boodschappen te gaan doen met onze pakezeltjes. Na een lekkere snack gaan we aan de waterkant op onderzoek uit. Uiteindelijk belanden we via het wandel- en fietspad langs het Gardameer in het centrumpje van Torbole. Dit ruigere deel van het Gardameer trekt veel sportievelingen zoals surfers, wandelaars, mtb’ers en foilers. En dat is te merken ook, want er hangt een relaxte surfvibe. We shoppen een beetje en lopen dan weer terug naar de camping. De kids willen even spelen en wij lusten eigenlijk wel een drankje. Op de camping halen we pizza’s en we maken plannen voor de volgende dag op deze mooie plek en fijne camping.

Torbole boodschappen doen camper camperreis camping gardameer
Boodschappen als je op camperreis bent: of je gaat op pad met grote rugzakken (als de supermarkt naast de camping ligt) of je plant een supermarktbezoek in op je route!
Torbole Gardameer Camperreis Haven bootjes cipressen
In dit haventje in Torbole krijg je toch onmiddellijke vakantievlinders in je buik?

6. Riva del Garda, Gardameer, Italië

We worden wakker met een strakblauwe lucht en een stel ruige bergen langs de horizon. Italië! We gaan vandaag langs het water naar Riva del Garda. Het is een wandeling van ongeveer vier kilometer die onze kinderen prima aankunnen. Helemaal omdat we onderweg langs mooie oude vestingmuren, haventjes, strandjes en een groot park met speeltuinen komen. En natuurlijk onderweg het uitzicht op het blauwe Gardameer. De zon schijnt, maar het waait wel flink. We begrijpen waarom er zoveel windsurfers zijn.

Riva Del garda wandeltocht vanaf camping Camperreis
De wandelling van onze camping in Torbole naar Riva del Garda was erg fotogeniek!

Eenmaal aangekomen in het kleurrijke Riva del Garda is er genoeg te zien. De gebouwen zijn vrolijk gekleurd, overal bloeien bloemen, palmbomen wapperen in de wind en het is gezellig druk. We zoeken een plekje voor de lunch, maar na een tijdje op het terras in de zon is de wind die vol op dit stadje staat toch wel een beetje te intens. Binnen eten we op z’n Italiaans, pasta, salade en wijn, voor de lunch. Hier kunnen we wel aan wennen 😉 Na het eten dwalen we door de smalle middeleeuwse straatjes met de vele winkeltjes. Riva is prachtig aangelegd en onderhouden. Onze eerste echte Italiaanse ijsje is een feit en rustig aan wandelen we weer richting camping. Via zesendertig speeltuinen, eenden met kuikentjes en spelen bij het water (wat wel wat weg heeft van de zee met die hoge golven). Een lekker langzaamaan dagje zo met de kinderen. Vakantie!

Riva del Garda centrum gardameer met kinderen
Kleurrijk Riva del Garda!

7. Bardolino, Gardameer, Italie

We laten deze fijne plek achter en zakken via de rechteroever af naar Bardolino. De weg ernaar toe is prachtig en we hopen een plekje te vinden op een camperplaats in de heuvels bij Bardolino. Maar helaas: vol. Hoewel het geen hoogseizoen is, zullen meer mensen gecharmeerd zijn van een camperplaats tussen de wijnranken én met een zwembad. We kopen toch nog een flesje Bardolino van de campingzussen die de boel daar runnen en we besluiten dan maar een camping aan het water te zoeken. Want we hebben zin om te suppen! Uiteindelijk belanden we op Camping Europa. Weer een goeie plek op loopafstand naar Bardolino en vlakbij een winkel. Tot nu toe hebben we als camperaars onze auto nog niet gemist.

Bardolino stad wandeling plein gardameer
Bardolino ligt er heerlijk uitnodigend bij!

In de middag wandelen we naar Bardolino, wederom langs het water. Bardolino is een mooi, echt Italiaans stadje. En het is een leuke plek om te flaneren en natuurlijk weer flink toeristisch. Wij zijn er in het voorseizoen, dus het is allemaal prima te doen, maar ik kan me voorstellen dat het in de zomer een stuk drukker is. We nemen een kijkje in de kerk Santi Nicole e Severo die aan het langgerekte Piazza Matteotti ligt. Even een kaarsje branden. Daarna is het tijd voor een Aperol Spritz, omdat het koningsdag is in Nederland. De kids krijgen een gigantische ijscoupe en zo zitten we daar heerlijk aan de haven in de zon. Niets meer aan doen.

Bardolino Haven boulevard aperol Spritz Gardameer
Even proosten op de Koning aan de kade in Bardolino.

Het ziekenhuis van Desenzano – Eerste Hulp in het Italiaans

Nu hadden we voor deze vakantie niet echt een planning gemaakt, maar deze trekpleister (haha) stond zeker niet op ons verlanglijstje! Onze oudste dochter is gisteren gevallen met de step en heeft haar pols bezeerd. Na overleg met de huisarts in Nederland rijden we toch even naar de ‘Pronto Soccorso’ (Spoedeisende Hulp in het Italiaans) om een foto te laten maken.

Code groen

Een Italiaans staatsziekenhuis is echt wel een ervaring op zich; aangezien Italianen liever naar het ziekenhuis gaan, dan naar hun huisarts, zit de SEH daar nokkie vol. Ze hebben daarom een triage systeem bedacht waarbij je een rode code krijgt als je eigenlijk bijna doodgaat. Geel is voor de mensen die best wel ernstig gewond zijn; je krijgt een groene code als je echt veel au aan je pols hebt; en wit is voor de mensen die eigenlijk een paracetamolletje moeten nemen of hun wrat gewoon bij de huisarts moeten laten weghalen. Geheel begrijpelijk is rood eerder aan de beurt dan wit. En zo komt het dat die hele wachtruimte daar vol zit met kwaaie ‘witte’ Italianen. Wij hebben geluk; met code groen én het feit dat het om een kind gaat zitten we zo áchter het spannende deurtje waar de artsen en verpleegkundigen zich bevinden.

Ziekenhuisbezoek Italie Triage codes
Ze hadden wel een handig overzicht: wij waren nummer 71. Maar de witte codes stonden er mooi niet op!

Gipskamer

Overigens is een Italiaans ziekenhuis wel iets anders dan een Nederlands ziekenhuis. Op de gang liggen, hangen, zitten of staan is daar doodnormaal. Het lijkt een soort chaos, maar er zit toch enig systeem in. Want uiteindelijk worden er toch vrij snel foto’s gemaakt van onze dochter en krijgen we na een tijdje het verdict: No Fracture! We worden naar de gipskamer verwezen (of tenminste; daar kom ik later pas achter, want ze spreken nagenoeg geen Engels) en na een speurtocht door het ziekenhuis op zoek naar Italiaanse termen die lijken op wat ik op mijn formuliertje heb staan, krijgt onze dochter een gipsspalk en kunnen we weer en route. Wat een ervaring!

ziekenhuisbezoek italie pronto soccorso
Even een foto voor later, als ons ziekenhuisavontuur in Italië slechts een mooi verhaal is voor op verjaardagen 😉

8. Camping Bella Italia, Gardameer, Italië

Gelukkig hebben we voor vandaag een bezoek aan onze vrienden op Camping Bella Italia in Peschiera del Garda op de planning staan. Kunnen we even uitpuffen van dit intermezzo. Camping Bella Italia is één van de grote campings aan het Gardameer. Met veel zwembaden, veel animatie, veel restaurants, en heel veel kampeerplekken en huisjes. Veel Nederlanders ook, blijkt later. Normaal gesproken een plek voor ons om te vermijden – we zijn niet zo van die massatoeristen – maar in de meivakantie is het goed te doen in dit vakantiedorp. Het is een grote maar nette camping en eigenlijk zijn die restaurants om de hoek wel erg makkelijk voor een paar dagen. We kunnen een kampeerplekje krijgen naast onze vrienden en daarmee is het feest natuurlijk compleet. Kamperen met vrienden is altijd goed.

Camping Bella Italia Avond Peschiera del Garda Camperreis
En zo konden wij ’s avonds lekker gaan slapen nadat we dit mooie uitzicht even hadden bewonderd!

9. Peschiera del Garda, gardameer, Italië

Vandaag besluiten we om iets heel heftigs te gaan doen: we gaan met het campingtreintje naar het oude centrum van Peschiera del Garda 🙂 Een beetje gênant maar wel superhandig, want we worden pal voor de oude vestingmuren afgezet en duiken meteen het stadje in. Peschiera del Garda’s oude centrum is klein maar wel erg sfeervol en het blauwe water maakt het helemaal af. Op Piazza Ferdinando di Savoia spelen onze kinderen in de fontein en daarna zoeken we een restaurantje voor de lunch langs het kanaal.

Peschiera del Garda Fontein spelen
Even verkoeling zoeken in de fontein.

Als we terug naar de camping willen blijkt de campingtrein-bestuurden even pauze te hebben, dus we besluiten om naar de camping te lopen. Dat is ongeveer anderhalve kilometer langs het meer, dus helemaal niet vervelend. Daarna mogen we afkoelen in één van de (nog vet koude) zwembaden van Bella Italia. Zelfs onze oudste dochter gaat met een vuilniszak om haar gipsspalk met een gelukzalig hoofd van de glijbaan.

Peschiera del Garda fontein

De volgende dag hebben we een fijne campingdag: We doen boodschappen, zwemmen nog een beetje en er wordt gesupt dóór de vestingkanalen van het oude Peschiera Del Garda. ’s Avonds eten we aan het meer: het is een beetje een afscheidsdiner. Want morgen rijden we weer verder en laten we het Gardameer en onze vrienden achter.

10. Sulzano & Monte Isola, Iseomeer, Italië

Na bijna een week rond het Gardameer is het tijd voor verandering van omgeving. We zijn ook wel benieuwd naar het Iseomeer, dus dat wordt de volgende pin op onze route. Op Google Maps vind ik een camperplaats in Sulzano aan het Iseomeer waar we de camper ook voor kortere tijd kunnen parkeren: Parcheggio Gerolo. Het is een beetje een geïmproviseerde, onverharde parkeerplaats, maar het volstaat prima. We wandelen de heuvel af naar het meer en nemen daar het pontje naar Monte Isola, het eiland dat in het Iseomeer ligt. De overtocht duurt een kwartiertje en op het bovendek hebben we een mooi uitzicht op het steeds groter wordende dorpje op het eiland en de rest van het mooie meer.

Iseo meer Monte Isola

Peschiera Maraglio

Het dorpje waar we aanmeren heet Peschiera Maraglio, een heel oud vissersdorpje wat nu natuurlijk een heel leuk toeristisch dorpje is geworden. We wandelen een stukje over de rondweg van het eiland, maar die blijkt 9 kilometer lang en dat is ons toch iets te gortig met de kinderen. Dus gaan we na een korte lunch de steile en versleten straatjes van het dorpje verkennen. We glippen een prachtig versierd klein kerkje in (weer ff een kaarsje aansteken) en klimmen via de nauwe straatjes zo ver mogelijk omhoog. Hijgend komen we uit bij de dorpsbegraafplaats, waar we een prachtig uitzicht hebben over het Iseomeer. Op de terugweg kijken we van boven op de tuintjes van de bewoners van die steile, smalle straatje en vragen ons af hoe je dat in godsnaam moet doen als je een nieuwe bank nodig hebt.

Monte Isola Iseo meer steile straatjes
Achter het leuke boulevardje bevinden zich de smalle straatjes waar we op onderzoek uit gingen.

Sulzano

We nemen het pontje terug naar Sulzano en hobbelen daar nog wat rond door de fotogenieke straatjes, die soms tot in het water van het meer doorlopen. Na een flinke klim staan we weer naast onze camper en gaan we twee uurtjes op weg naar onze slaapplaats voor de nacht: Bergamo.

11. Bergamo, Italië

Afgelopen nacht hebben we geslapen op een camperplaats middenin de stad Bergamo! Een bewaakte plak asfalt is in de eerste instantie helemaal niet iets om erg blij van te worden. Maar na een goede nacht slaap, worden we wakker en beseffen we ons dat we onder de oude stadsmuren van Bergamo Città Alta slapen. Dat lukt je met de caravan niet!

Bergamo Camperplaats Bergamo Alta Funicular
Dit was de camperplaats, en met dit steile treintje gingen we omhoog!

Bergamo bestaat uit twee delen. Het oude gedeelte is een vestingstadje op een flinke berg, de nieuwe stad is een stuk groter en daaromheen gebouwd. In de nieuwe stad kun je een leuke citytrip houden met shoppen en eten en flaneren, maar wij kiezen vandaag voor de oude stad en daar krijgen we geen spijt van!

Na het ontbijt huppelen we in een kwartier naar de Funicolare; een klein kabeltreintje dat je van Città Bassa (het lagergelegen deel van Bergamo) naar de hoge, binnen de stadsmuren gelegen oude stad brengt. Erg leuk om te doen met kinderen (bovendien is de klim omhoog een flinke exercitie). Eenmaal boven zijn we terecht gekomen in een andere wereld, alsof je terug gaat in de tijd. Wat een prachtige plek! We maken hysterisch veel foto’s en op het Piazza Vecchia aangekomen staan we tussen de statige eeuwenoude gebouwen. We doen er een geocache, bezoeken de Duomo (waar iemand zich even flink uitleeft op het orgel) en we kijken onze ogen uit naar de zwaar gedecoreerde gebouwen. Ok. Hier moeten we van bijkomen. Het is dan ook echt een heel goed idee dat we vervolgens neerploffen op het terras van La Marianna, waar ze het lekkerste straciatella-ijs hebben. Wist je dat Straciatella-ijs is uitgevonden in Bergamo? Dus zitten we om culturele redenen om 11 uur aan het ijs. Moet kunnen, het is vakantie 😉

Bergamo Piazza Vecchia
Bergamo Alta is echt een hele prachtig bewaarde oude vestingstad!
La Marianna Bergamo Stadspoort
Koekjes bij La Marianna en een indrukwekkende toegangsweg!

Na ons ijsje lopen we over de stadsmuren terug naar de stadspoort. Het uitzicht over Bergamo is fantastisch. Ook bij de stadspoort Porta San Giacomo is het uitzicht schitterend. Via één van de Scaletta’s – smalle, oude straatjes waardoor je te voet de Citta Alta kunt bereiken – lopen we weer naar beneden, naar onze camper. Wat een verrassing was Bergamo!

12. Camping Lido, Luzern, Zwitserland

Omdat het nog vroeg in de middag is, besluiten we om alvast een stuk noordwaarts te reizen (ooit moeten we weer richting huis). Zo rijden we die middag ineens alweer door de Gotthardtunnel en om half 6 zetten we onze camper op Camping Lido in Luzern, Zwitserland.

’s Avond eten we even makkelijk in het campingrestaurantje, waar we de aller-zoutste patat van het westelijk halfrond eten. Dus worden we de volgende ochtend wakker met een dood vogeltje in ons mond. Gelukkig worden we snel opgefrist door de besneeuwde bergtoppen die we kunnen zien vanaf de camping. De camping zelf is groen, rustig en niet bijzonder groot, maar het ligt naast Strandbad Lido Luzern, waar je in de zomer kunt zwemmen in het Vierwoudstedenmeer. Naast de camping ligt het Verkeersmuseum, een heel populair museum dat je zou kunnen vergelijken met het Aviodrome (maar dan nog iets groter). Maar bovenal ligt de camping dicht bij Luzern.

Luzern Vierwoudstedenmeer Camping Lido
Ons kan je niet gelukkiger krijgen: Bergen en water, wat een prachtige plek!

13. Luzern, Zwitserland

Uiteraard gaan we Luzern verkennen! Vanaf de camping loop je zo via het wandelpad langs het Vierwoudstedenmeer naar het centrum van Luzern. Het is ongeveer 45 minuten wandelen zonder stops. Hoewel… wij weten er wel een anderhalf uur durende tocht van te maken, want de promenades waar je over heen loopt zijn stuk voor stuk zo prachtig aangelegd, staan vol met mooie speeltoestellen, kunst, bankjes. Bovendien loop je langs chique hotels en casino’s. We kijken onze ogen uit. Meestal wordt er wel een beetje geklaagd door de kinderen als we een stuk moeten lopen, maar nu hollen ze voor ons uit.

Luzern Boulevard speeltuinen Lucerne Campertrip
Zo ver als het oog reikt, deze prachtige boulevard langs het meer. Met een heleboel speeltuinen, prachtige planten, bloemen en kunst!

Eenmaal in Luzern aangekomen beginnen we aan een stukje van de stadswandeling die in het gidsje staat dat we op de camping hebben gekregen. We lopen langs de imposante Hofkirche en het valt ons meteen op dat Luzern een mix van oud & nieuw is. Elektrische bussen en moderne winkels, naast middeleeuwse muurschilderingen, vakwerkhuisjes en oude stadswallen. Hier in Luzern werkt het erg goed en geeft het de stad een speels karakter.

Gletschergarten

Een van de grootste verrassingen van deze vakantie is Gletschergarten Luzern. We denken bij de entree nog: ‘potverdikke, da’s een boel centen om wat oude stenen te bekijken’, maar 5 minuten laten denken we daar compleet anders over! Gletschergarten is in 1872 per toeval ontdekt toen een welgestelde familie een wijnkelder wilden laten graven. Ze vonden toen een aantal versteende gletsjerkuilen die zijn ontstaan door het smeltwater van gletsjers uit de laatste ijstijd. Er is op die plek veel onderzoek gedaan en daarbij zijn naast heleboel moois uit de ijstijd, maar ook versteenden schelpen en palmbladeren gevonden. Huh? Fris en groen Luzern lag 20 miljoen jaar aan een tropisch strand met palmbomen!

gletschergarten Luzern Potholes
Deze gigantische ‘potholes’ zijn ontstaan door smeltwater van gletsjers miljoenen jaren gelden.

Dit alles is te bekijken, maar er is ook een fantastisch museum met allerlei vondsten (een versteende babymamoet, om maar iets klein te noemen ;-), reliëfs en de verzamelingen van de familie die er ooit woonde. Top dit alles nog even af met een magisch bezoekje aan de binnenkant van de rotsen en kijk uit over Luzern en de Alpen vanuit de prachtig aangelegde alpentuin. Maar je bent nog niet klaar: want dan is daar nog het spiegelhuis. OMG. Wat hebben wij daar een plezier gehad. Het beste mirrormaze waar we ooit zijn geweest. Een absolute aanrader als je iets leuks wilt doen tijdens je tussenstop in Luzern!

Gletscher Garten Luzern alpentuin uitzichtpunt
Bovenin de Alpentuin heb je een mooi uitzichtpunt. En zie je dat rode blokje links? Er is ook een hele interactieve speurtocht. Moet je Duits wel een beetje goed zijn…
Gletscher Garten Luzern mirrormaze spiegelhuis
Alleen maar keihard gelachen in dit fantastische spiegelhuis!

Museggmauer & de oude bruggen

We vergapen ons aan de koekkoeksklokken, horloges en zakmessen in de etalages van de winkelstraten, maar het shoppen laten we even voor wat het is: we gaan de Museggmauer beklimmen. Op deze oude stadsmuur kan je wandelen en ondertussen kan je mooi over Luzern en het Vierwoudstedenmeer kijken. Dit is ook een stukje van de stadswandeling uit ons boekje en als we aan de achterkant van de stadmuur de heuvel afdalen, komen we bij de Reuss, de rivier die dwars door Luzern heen stroomt. Daar moeten we natuurlijk even over die Middeleeuwse, bijzonder romantische bruggen lopen. De kids beginnen een beetje te morren, het is al eind van de middag en we hebben al ruim 8 kilometer gelopen. Dus belonen we onze stoere dames met een bezoek aan chocoladeparadijs Bachman, waar ze een liquid chocolademuur hebben! Met een flinke zak chocolade en een lekker ijsje wachten we op de bus naar de camping. Ook hier is het openbaar vervoer voor toeristen gratis. Ideaal.

Luzern Lucerne Camperreis uitzicht over Luzern, rivier
Vanaf de Museggmauer kijk je over Luzern en het Vierwoudstedenmeer uit. Aan het eind van de muur vind je rivier de Reuss.
Kapelbrug Luzern middeleeuwsebrug over water, schilderingen in de kapelbrug
De bruggen over de Reuss in Luzern komen uit de 14e eeuw. In de houten brug vind je prachtige schilderingen.

Vierwoudstedenmeer

We besluiten nog een dag langer in Luzern te blijven. We willen nog een keer terug naar de stad en we boeken een boottocht over het Vierwoudsteden meer. Tot die tijd hangen we wat rond op de camping en lummelen we in één van de speeltuinen aan het meer. Om 14:30 uur nemen we bij het Verkeersmuseum de bus naar de stad. Met de luxe panorama jacht Saphir varen we een uurtje over het prachtige meer dat omringd is met besneeuwde bergen. Ik kan er geen genoeg van krijgen en als dat Zwitserland niet zo achterlijk duur zou zijn, zou ik hier elk jaar wel naartoe willen. Na ons relaxte tochtje lopen we nog wat rond door het oude centrum en bekijken de middeleeuwse muurschilderingen. Langs de Reuss staat het vol met terrasjes en omdat het een warme dag is zitten die allemaal gezellig vol. Een straatartiest pingelt een mooi liedje en we lopen nog één keer over de oude kapelbrug. Zucht, wat is Luzern een leuke plek.

Luzern rondvaart muurschilderingen
Dat boottochtje kan ik iedereen aanraden. En een wandelingetje door het oude centrum om naar de versierde huizen te kijken ook!

14. Kyllburg, Eifel, Duitsland

Omdat we een dag langer in Luzern zijn gebleven dan bedacht, zit er vandaag niets anders op dan veel kilometers maken. In tegenstelling tot onze vakanties met caravan: de afstanden met de camper zijn tijdens deze vakantie veel korter. Dat kan omdat we overal maar een aantal nachten blijven en we dus op die manier in kleine stapjes een langere afstand afleggen. Dat is leuker dan die lange ritten met de caravan, bedenken we, als we het zesde uur snelweg er op hebben zitten. We zijn er wel klaar mee, dus zoeken we een camping in de buurt van de E42.

We belanden via een heel smal steil weggetje op Camp Kyllburg in Kyllburg, Duitsland. Dit ligt in het gedeelte van de Eifel dat in 2021 overstroomde. De jonge Nederlandse beheerder vertelt ons dat een deel van de camping nog steeds niet operationeel is omdat de voetgangersbrug over het riviertje compleet is weggespoeld. En het restaurant is nu een foodtruck geworden. Het deel wat wel weer in gebruik is, is keurig gerenoveerd. Het is de eerste keer dat ik een campingdouche met een glazen douchewand zie! Gelukkig heeft de camping wel zijn beetje ruige Eifel-vibe gehouden. Je kunt pal aan de rivier staan en lekker fik stoken als je dat wilt. Voor de kids zijn er fietsjes en skelters en een speeltuin. Lekker plekkie om te onthouden.

Camp Kyllburg camper rivier fikkie stoken
Daar staat ie onze camper-vriend. Z’n laatste nachtje. Maar wel op een mooi plekje!

We besluiten die avond het eten wat we nog in de camper hebben op te maken. Anders hadden we zeker een hapje gaan halen bij de foodtruck. En terwijl we aan de rivier genieten van ons laatste nachtje in de camper verzuchten we tegen elkaar: Jeetje, wat hebben wij een boel mooie plekjes gezien.

Ook op camper reis?

Wij hebben bijzonder genoten van onze camperreis. We gingen zonder plan en werden gelukkig enorm verrast! We zullen met onze caravan ook wat meer gaan reizen, verwachten we. Al is een camper wel echt heel gemakkelijk, parkeren en klaar. Met een caravan ben je toch altijd wel even bezig. Wil je meer weten over hoe wij dat deden met het huren van een camper van particulieren? In dit artikel lees je er alles over!

I love kamperen