Camper huren
Een camper huren!

Hier lees je onze ervaring, tips en tricks!

Op camperreis: Een camper huren – onze ervaring

Een camperreis door verschillende landen in Europa was al iets dat heel lang op de bucketlist stond van Laura van I Love Kamperen. Deze meivakantie ruilden ze daarom hun caravan in voor een huurcamper en gingen twee weken op pad door Duitsland, Oostenrijk, Italië én Zwitserland. In dit artikel lees je haar ervaring en alles wat je moet weten als je een camper wilt huren!

Waar een camper huren?

Waar moet je beginnen als je een camper wilt huren? Mijn tip: Begin maar gewoon eens met bedenken wáár en hoe je een camper wilt huren. Want dat kan op veel manieren!
Een camper kan je huren via een camperverhuurbedrijf (zoals Roadsurfer of Indie Campers), vaak kan je ook een camper huren bij een camperdealer óf je huurt een camper van particulieren. Wij huurden onze camper via Camperdeelplatform Goboony. Je huurt dan een camper die in bezit is van particulieren. Soms is het hun eigen camper en gaan ze er zelf ook mee op vakantie, soms hebben de verhuurders een camper gekocht als investering. Het sprak ons erg aan om onze camper te huren via een deelplatform, maar dat is voor iedereen persoonlijk. We vonden het erg leuk om bij onze verhuurders aan de keukentafel onder het genot van een kopje koffie de overdracht te doen, te luisteren naar hun camperervaringen en tips te ontvangen.

Een camper kiezen

Vervolgens is het zaak om de bekijken wat voor een camper je wilt huren. Wil je een retro buscamper? Een gigantische integraal camper? Iets voor met zijn tweetjes, of juist geschikt voor met kinderen? Wij hadden een duidelijk beeld: het moest een ruime, comfortabele camper worden, het liefst een beetje nieuw (onze eigen caravan is namelijk 30 jaar oud, dat kennen we nu wel), een motor geschikt voor in de bergen én met vier slaapplaatsen.
Op de website van Goboony gaven we de reisperiode aan, onze voorkeuren en de vakantie voorpret kon beginnen! We vonden een fijne camper bij ons in de buurt. Ook de verhuurder kreeg vijf sterren. Boeken!

Camper Huren interieur half integraal ruimte
We hadden uiteindelijk een hele ruime joekel mee, dat was een goede keuze voor de meivakantie, waar het ’s avonds nog best chilly was. Zo konden we na het eten lekker lezen of spelletjes spelen.

Huurcamper ophalen

We kozen er voor om de camper voor twee weken en 2 dagen te huren, 15 nachten in totaal. Van vrijdag tot zondag. Aangezien een huurcamper niet je eigen kampeermiddel is, moet je de camper nog wel even inpakken met je eigen spulletjes en naderhand moet-ie weer schoongemaakt worden. We wilden wel echt graag de volle twee weken rondreizen, dus namen we de twee nachten extra huur op de koop toe. We spraken met de verhuurders af dat we op vrijdagochtend al langs mochten komen om de camper op te halen. Hij was immers niet verhuurd aan anderen op dat moment. Een meevaller.

Wij kwamen bij de mensen thuis en maakten even rustig kennis. Daarna kregen we een tour in ‘onze’ camper en uitleg waar nodig. Samen liepen we de reeds bestaande schade na en controleerden we samen de kilometerstand. We wisselende nog even whatsapp uit voor eventuele vragen onderweg en we konden gaan. Keek ik ineens in mijn achteruitkijkspiegel naar mijn man die achter mij in een knaller van een camper naar ons huis reed!

Camper Huren Camper voor de deur inpakken
De camper voor de deur inpakken, eigenlijk zo gepiept, want onze huurcamper was verrassend compleet!

Een huurcamper inrichten

Onze huurcamper was lekker compleet wat de inboedel betreft, dus echt veel hoefden we niet mee te nemen. Wel moesten we eigen beddengoed en handdoeken meenemen. Thuis hadden we het meeste al klaargezet dus waren de kastjes zo ingeruimd. Erg handig vonden we de enorme bergruimte in zo’n camper. In de vloer waren een aantal handige luikjes voor schoenen en slippers. En de zogenaamde ‘garage’, het enorme serviceluik achterin de camper, was zo groot dat daar makkelijk nog iemand had kunnen slapen. Dus hup, de sup ging ook mee en de stepjes van de meiden ook. Er zat zelfs een vriezer in deze camper, dus hevelden we een deel van onze vriezer over in die van de camper. Mocht hongerklop ons overvallen onderweg, dan hadden we altijd brood bij ons!

Op pad met de camper

Omdat we zo snel klaar waren, zijn we die vrijdag direct naar een camping gereden om ons eerste nachtje in onze camper te slapen. We kozen voor een Nederlandse camping vlakbij de grens. Konden we op ons gemakje alles uittesten en eventuele vragen stellen aan de campingeigenaar als we het niet snapten. Handig aan een camper is dat je op de serviceplaats van een camping, je vuile water (afwas en tandenpoets-water) kunt laten weglopen door met je camper boven een put te rijden. Je kunt op diezelfde plek ook met een tuinslang je schone water vullen. Zo heb je altijd fris water bij je en kan je eventueel een nachtje zelfvoorzienend op een camperplaats staan. Het cassette toilet werkt net zoals in een caravan, dus dat was bekend terrein voor ons.
De defecte raam-uitzetter die we ontdekten, meldden we meteen bij de verhuurder. Zo hadden we alles direct op de eerste dag getest en gemeld. Ik vond het persoonlijk een lekker rustig begin van onze vakantie om op deze manier alles al kamperend een beetje uit te vogelen. Zo konden we volgenden dag relaxed op pad en kilometers gaan maken.

Camper Huren Op pad met de camper
En we konden op pad!

En dan: Vakantie!

We hadden het plan om via een stop in Duitsland naar Oostenrijk te rijden en vervolgens naar het Gardameer (hier lees je meer over de reis!). Wat we daarna zouden gaan doen, lieten we afhangen van het weer en waar we zin in hadden. Het enige waar je op moet letten als je een camper huurt en je met een budget reist, zijn de kilometers. Als je een camper huurt krijg je er bij Goboony standaard een aantal kilometers bij die bij de prijs zit inbegrepen. In ons geval was dit 1000 km per week, dit is geloof ik vrij standaard. Omdat de we camper 15 nachten huurden mochten we 2150 kilometer rijden. Alles daarboven kost €0,20 per kilometer. Dat is dus €100,- voor 500 km extra.

Kosten camper huren

Het huren van een camper is niet goedkoop. Althans, in vergelijking met kamperen op een camping met je eigen kampeermiddel. Met een tent, vouwwagen of caravan (of eigen camper) heb je alleen de kosten voor benzine en de overnachtingen. Als je een camper huurt komt daar nog de huurprijs incl. verzekering, schoonmaakkosten en eventuele kosten voor schade bij. De huurprijs per dag voor onze camper was €125,- euro. We huurden de camper 15 nachten. We betaalden ook €106,- euro schoonmaakkosten, €60,- euro voor een gasfles en €29,- euro voor extra gereden kilometers. In totaal €2070,- euro dus. Daar kwamen de kosten voor brandstof van €435,- voor ongeveer 2300 km rijden nog bij.

Camper huren camper dakluiken camping
Het was geen goedkope vakantie, maar als je bedenkt wat het kost als je zo’n unit zelf zou moeten kopen, dan begrijp je dat ook wel weer…

Eigen risico

Vergeet niet dat je vooraf ook een bedrag borg moet betalen. In ons geval was dit €1000,- euro. Dit is je eigen risico in het geval van schade. Mocht je per ongeluk de hordeur slopen, bijvoorbeeld. Dan worden de reparatiekosten of vervangingskosten van die €1000,- euro afgehaald. Let wel: zijn er meer schadegevallen, zoals buiten op de zijkant, én die hordeur? Dan zijn dat twee afzonderlijke schades. Het eigen risico geldt namelijk per incident. In dat geval betaal je de kosten van de hordeur (want meestal is dat niet meer dan €1000,-), maar ook €1000,- voor de schade van die kras op de buitenkant. Wees dus voorzichtig met je huurcamper! Overigens kan je voor een vast bedrag per dag het eigen risico verlagen, maar dat hebben wij niet gedaan. We hebben gelukkig dan ook ons volledige borg teruggekregen omdat we geen schade hadden 🙂

Tip: Om schade te voorkomen doordat je bijvoorbeeld in een krap straatje vast komt te zitten of de draai naar de campingingang helemaal niet kan maken met je camper van 7,5 meter, checkte ik vaak van te voren even de route op kleine dorpjes of hysterische haarspeldbochten. Of ik las op google de reviews van een camping om zo te bepalen of wij met onze camper daar veilig naartoe konden (als de bocht naar de camping krap is, dan is dat terug te lezen in de reviews :-D). Waarschijnlijk ietwat overdreven, maar met andermans camper vond ik dat wel prettig om te doen. Over het algemeen kan je overal prima komen als je goed op de borden let!

Campings of Camperplaatsen

Naast huur en brandstof ben je natuurlijk ook geld kwijt aan de overnachtingen op de campings en camperplaatsen. Dit kan je zo duur of goedkoop maken als je zelf wilt. Een camperplaats is in de meeste gevallen fors goedkoper dan een camping. Wij kozen vanwege onze kinderen toch vaker voor een camping waar we dan minimaal twee nachten bleven, zodat ze een beetje konden spelen met andere kinderen. Want op een kale parkeerplaats is gewoon niet zo heel veel te doen voor kinderen. Deze kozen we dan ook alleen als we een stad gingen bezoeken en het handig was om de camper dichtbij te parkeren.

Camper huren camperplaats kinderen
Op deze camperplaats in Bergamo was niets te doen voor kids, maar we wandelden we zo de oude stad in!

Wij hebben op camperplaatsen gestaan voor prijzen per nacht tussen de €12,- en de €20,- euro. Om wat meer een idee te krijgen van wat een camperplaats kost, zou je kunnen kijken bij CamperContact. Dat is de (betaalde) app waarin heel veel camperplaatsen in Europa zijn opgenomen. In die app zijn ook campings te vinden waar voorzieningen zijn voor campers, hoewel dat lang niet een compleet overzicht is. Wij hebben vrij random campings gekozen en eigenlijk geen enkele camping getroffen waar we niet welkom waren als camper. Wel hebben een keer een toeslag moeten betalen omdat de camper vrij lang was 🙂 De camping-prijzen lagen tussen de 30,- en de 70,- (Jaja, Zwitserland) en we maakten gebruik van onze ACSI & SVR kortingskaart waar mogelijk.

Camper huren: en nu moet-ie terug

En dan is je vakantie ten einde: terug naar huis en de camper inleveren. Wij pakten na ons laatste nachtje de camper al helemaal in terwijl we nog op de camping stonden. Alles in kratjes, de was in vuilniszakken, zodat we thuis snel de camper leeg konden halen. Als je een oprit hebt of in een rustig straatje woont, dan kan je dat natuurlijk gewoon voor de deur doen. Maar dat hebben wij dus niet 😉 Gelukkig konden we de camper dichtbij parkeren en lukte het ons ook nog een stofzuiger en een lapje door de camper te halen. En ook nog een beetje het insectenkerkhof van de motorkap af te poetsen. We betaalden natuurlijk wel geld voor de schoonmaak, maar ik ben er heilig van overtuigd dat als je de camper weer netjes inlevert je hiermee aangeeft dat je netjes met hun camper bent omgegaan. We kregen dan bij het terugbrengen van de camper te horen dat ie er picobello uit zag en we dus de volledige borg terugkregen.

Camper achterkant camper fietsendrager
Wat heeft-ie ons fijn naar de mooiste plekjes gebracht!

camper met kinderen

Van veel mensen krijg ik de vraag of we na het huren van de camper nu zelf een camper willen gaan kopen. En dus onze caravan weg doen. Het antwoord is simpel: No way! Afgezien van het feit dat een camper zoals die we meehadden ongeveer €100.000 euro in aanschaf is, vinden we kamperen met onze caravan nog steeds heel erg fijn. Vooral voor de kinderen zijn vakanties met de caravan, waarbij we wat langer op één plek blijven, het allerleukste. Dan kunnen ze vriendjes maken én er wat langer dan een paar uurtjes mee spelen. Natuurlijk kan je ook besluiten om met je camper lang op één plek te blijven staan, maar daar zitten dan weer wat nadelen aan. Binnenkort lees je meer over de overwegingen om te kiezen voor een camper of een caravan voor je vakantie, mocht je daar nog twijfels over hebben. 😉

Camper huren: Ga ik zeker nog eens doen!

Wel hebben we besloten dat als onze kinderen wat ouder zijn (of helemaal niet meer meegaan op vakantie), we zeker nog wel eens een camper willen huren. Dan kunnen we nog meer van de voordelen van het rondreizen met een camper profiteren. We zouden dan wel een ander soort camper kiezen. Namelijk een buscamper met een dakbed. De joekel die we nu hadden gehuurd was perfect voor de reis die we hebben gemaakt (inclusief wintersport vibes in Oostenrijk), maar we vonden het feit dat onze kinderen toch wel iets eerder naar bed gingen dan wij en we dan elke keer half onder het hefbed moesten doorkruipen niet zo handig. Ik denk dat als het buiten warmer is in de avonden, dat niet zo’n probleem is, maar wij hebben flink wat avondjes al vroeg in onze ‘slaapkamer’ doorgebracht.

Later als we groot zijn

Een camper huren voor je vakantie is een vrij kostbare manier van kamperen, als je normaal met je eigen kampeermiddel kampeert. Het is wel een hele mooie manier om uit vogelen of camperen iets voor je is. En vervolgens om uit te zoeken wat voor een camper bij je past. Zodat je later als je oud en rimpelig bent er eentje kunt kopen om van je pensioen te genieten 😉 Dat lijkt ons in ieder geval wel wat: de vrijheid en het comfort tijdens het reizen met een camper heeft ons positief verrast!

Camper Oostenrijk
Lees binnenkort meer over onze reis met de camper naar Duitsland, Oostenrijk, Italië en Zwitserland!
I love kamperen