Spelletjes op de camping
Lekker buitenspelen!

Deze spelletjes op de camping spelen wij het meest

Spelletjes op de camping

De camping en buitenspelen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Met je snoet in de zon, bomen klimmen, modderriviertjes maken of met stokken prutsen: onze kinderen knappen er erg van op na een drukke tijd. Wij hebben dan ook een caravan vol met ballen, zwemdingen, tennisrackets, emmers, scheppen en heel tof houten speelgoed. Hier een paar van onze favoriete spelletjes op de camping!

spelletjes op de camping

Tennispaal

Dit tennisspel (lees: tennisbal aan een touwtje aan een stok) is leuk voor kinderen maar hier hebben we zelf ook veel lol aan. Vul de houder met water zodat deze stevig staat ennnn meppen maar! Je krijgt er twee rackets bij zodat je kunt overspelen, maar ook alleen gaat dit prima. Je kunt er flink wat kracht in kwijt en dat is soms gewoon even lekker. De tennispaal wordt ook gebruikt als tennistrainer, omdat je snel moet reageren. Het is ook een magneet voor kinderen, de buurkinderen komen regelmatig even langs om te meppen.

Tennispaal

Kubb

Kubb zie je héél veel op de camping. Het is een spel met houten blokken, paaltjes en een ‘koning’. En voor zowel voor kinderen als volwassenen echt heel leuk. Je even verdiepen in de regels is wel heel handig, want als je die niet kent dan ziet Kubb er toch uit als random wat paaltjes gooien. Maar heb je de spelregels in de smiezen, dan is Kubb helemaal niet moeilijk. Je kunt het het zo uitdagend maken als je zelf wilt, doormiddel van strategieën en afleidingsmanoeuvres. Het spel wordt wel eens omschreven als een mix van bowlen, schaken en jeu de boules. Er worden zelfs wereldkampioenschappen gespeeld en dit zijn de officiële Kubbregels. Zorg dat je een Kubbset koopt van een beetje zware kwaliteit en het liefst in een zakje of netje, dan heb je er het langst plezier van!

Kubb spelen op camping
Pas op: Kubb is verslavend en kan tot fanatieke campinggasten leiden.

Ringgooien

Met dit ringwerpspel kun je alle kanten op. Je kunt gewoon de punten tellen, óf het is juist de bedoeling dat je zoveel mogelijk ringen om 1 paaltje krijgt, óf je moet een aantal punten gooien met zo min mogelijk ringen. De kinderen bedenken zelf de spannendste spelregels die voor ons soms volstrekt onduidelijk zijn. Anyways, dit spel komt vaak uit de disselbak en ze zetten het zelf in elkaar. Handig.

Ringgooien campingspel
Opperste concentratie!

Cijferpaaltjes

Een van de wat onbekendere spelletjes op de camping heet officieel Mölkky, maar bij ons heet het ‘cijferpaaltjes’. Een hele sneaky manier om je kinderen aan het rekenen te krijgen. Bij ons spelen we het als volgt (dit wijkt een beetje af van de originele spelregels): je zet de paaltjes dicht bij elkaar in een willekeurige volgorde. Hoge punten een beetje in het midden. Je gooit van een afstandje met de houten stok en telt de cijfers op van de paaltjes die vallen. Na het gooien zet je de paaltjes weer omhoog en mag de volgende. Omdat de paaltjes steeds verder uit elkaar gaan, is het lastiger om het benodigde aantal te gooien. Het is de bedoeling dat je exact op 50 punten komt, dan heb je gewonnen. Kom je over de 50, dan zak je terug naar 0 punten. Als de kinderen slapen spelen wij dit ook nog, is leuk. Die van ons komt hier vandaan, lekker zwaar hout.

Cijferpaaltjes campingspel

Reuzemikado

Het bekende spelletje in een grote uitvoering is ideaal voor op de camping! Tja, je laat de stokjes los, ze vallen in een willekeurige vorm en dan de stokjes zo voorzichtig mogelijk van elkaar afhalen. Dat is het hele spelletje, maar veel lol hebben ze hier.  In deze Mikado XXL variant hebben de stokjes verschillende punten en 1 is ‘de koning’.  Kunnen de kids samen rustig een poosje doen.

Reuze mikado campingspelletje

Uno & andere slecht weer-spelletjes op de camping

Onze absolute zomertopper: Uno. Dit kaartspel bestaat al tientallen jaren en lijkt een beetje op wat wij vroeger ‘pesten’ noemden. Simpele kaarten met cijfers en kleuren, elke kaart heeft een eigen functie (beurt overslaan, 2 kaarten pakken, 4 kaarten pakken, kleur veranderen etc). Heel simpel (kids van een jaar of vier kunnen dat prima volgen) maar toch gaat het ons nog steeds niet vervelen. (onze tip: koop een luxe versie met een goed doosje, want het kartonnen doosje is snel kapot en dat is irritant).

uno campingspelletje

Het broertje van Uno heet Skip Bo. Het is ook een kaartspelletje, waarbij je op volgorde je kaarten moet zien kwijt te raken. Ook dit spel komt regelmatig op tafel en als de kinderen slapen vinden we het zelf ook nog wel eens geinig. Ook kleuters kunnen meedoen, ze zijn zo ook in de vakantie nog wat met cijfers bezig. Wij hebben deze. 

Kan je geen genoeg krijgen van kaartspelletjes? Dan is Beverbende ook een aanrader. Ben je meer van het dobbelen en ben je wel klaar met Yahtzee? Probeer dan het vrolijk gekleurde Qwixx eens uit!

Achterbankspelletjes

We maakten ook 5 leuke achterbankspelletjes waar je niks voor nodig hebt. Geen pionnetjes die toch omvallen en wegrollen, geen pen en papier of ander gedoe. Download ze hier.

En zo zijn er natuurlijk nog oneindig veel spelletjes! Wat zijn jullie leukste spelletjes op de camping? Laat het ons weten of Facebook of Instagram!

I love kamperen