Lekker buitenspelen!

Deze spelletjes spelen wij het meest

Spelletjes op de camping

De camping en buitenspelen staat voor ons gelijk. Met je snoet in de zon, bomen klimmen, modderriviertjes maken of gewoon grassprieten kijken: mijn zoons knappen er erg van op na een drukke tijd. Wij hebben dan ook een caravan vol met ballen, zwemdingen, tennisrackets, pingpongbatjes, bellenblaas (nee, niet naast de tent) en heel tof houten speelgoed. Hier een paar van onze favoriete spelletjes op de camping!

spelletjes op de camping

Uno

Onze absolute zomertopper: Uno. Dit kaartspel bestaat al tientallen jaren en lijkt een beetje op wat wij vroeger ‘pesten’ noemden. Simpele kaarten met cijfers en kleuren, elke kaart heeft een eigen functie (beurt overslaan, 2 kaarten pakken, 4 kaarten pakken, kleur veranderen etc). Heel simpel (Abel van 4 jaar oud kan het prima volgen) maar toch gaat het ons nog steeds niet vervelen. Vele potjes Uno gespeeld afgelopen weken! (mijn tip: koop een luxe versie met een goed doosje, want het kartonnen doosje is snel kapot en dat is irritant)

uno kaartspel

Tennispaal

Dit tennisspel (lees: tennisbal aan een touwtje aan een stok) is leuk voor kinderen maar hier heb ik zelf ook veel lol aan. Vul de houder met water zodat deze stevig staat ennnn meppen maar! Je krijgt er twee rackets bij zodat je kunt overspelen, maar ook alleen gaat dit prima. Je kunt er flink wat kracht in kwijt en dat is soms gewoon even leuk. De tennispaal wordt ook gebruikt als tennistrainer, omdat je snel moet reageren. Het is ook een magneet voor kinderen, de buurkinderen komen regelmatig even langs om te meppen.

tennispaal

Kubb

Kubb zie je héél veel op de campings, het is zowel voor kinderen als volwassenen echt leuk. Een spel met houten blokken, paaltjes en een ‘koning’. Eerst begreep ik er niets van, ik kende de regels niet en dat ziet het er toch uit als random wat paaltjes gooien. Het is helemaal niet moeilijk (de kinderen spelen het zelf ook) en toch kun je er een hele strategie aan hangen. Het spel wordt wel eens omschreven als een mix van bowlen, schaken en jeu de boules. Er worden zelfs wereldkampioenschappen gespeeld en dit zijn de officiële Kubbregels. Wij hebben deze Kubbset, die is prima!

Ringgooien

Ik heb van die competitieve kinderen: alles is een wedstrijd. Ze bedenken zelf allerlei regels en manieren en hebben de grootste lol (tot er iemand verliest natuurlijk, maar dat is een ander verhaal). Met dit ringwerpspel kun je gewoon de punten tellen, óf het is juist de bedoeling dat je zoveel mogelijk ringen om 1 paaltje krijgt, óf je moet een aantal punten gooien met zo min mogelijk ringen, en dan zijn er nog voor mij compleet onduidelijke spelregels die ze zelf bedachten. Anyway, dit spel komt vaak uit de kast en ze zetten het zelf in elkaar. Handig.

spelletjes camping
Opperste concentratie

Cijferpaaltjes

Dit spel heeft officieel vast anders, maar bij ons heet het cijferpaaltjes. Onze oudste vindt dit prachtig, want dan kan hij rekenen en daar is hij toevallig heel goed in (you know, alles is een wedstrijd). Bij ons spelen we het als volgt: je zet de paaltjes dicht bij elkaar in een willekeurige volgorde. Hoge punten een beetje in het midden. Je gooit van een afstandje met de houten stok en telt de cijfers op van de paaltjes die vallen. Na het gooien zet je de paaltjes weer omhoog en mag de volgende. Omdat de paaltjes steeds verder uit elkaar gaan, is het lastiger om het benodigde aantal te gooien. Het is de bedoeling dat je exact op 50 punten komt, dan heb je gewonnen. Kom je over de 50, dan zak je terug naar 0 punten. Als de kinderen slapen spelen wij dit ook nog, is leuk. Die van ons komt hier vandaan, lekker zwaar hout.

spel cijfers hout

Reuzemikado

Het bekende spelletje in een grote uitvoering! Tja, je laat de stokjes los, ze vallen in een willekeurige vorm en dan de stokjes zo voorzichtig mogelijk van elkaar afhalen. Dat is het hele spelletjes, maar veel lol hebben ze hier.  In deze Mikado XXL variant hebben de stokjes verschillende punten en 1 is ‘de koning’.  Dit is voor ons een relaxspel, dat kunnen ze samen rustig een poosje doen.

reuze mikado
Zennnnnnn

 

Skip Bo

Het broertje van Uno heet Skip Bo. Het is ook een kaartspelletje, waarbij je op volgorde je kaarten moet zien kwijt te raken. Ook dit spel komt regelmatig op tafel en als de kinderen slapen vinden we het zelf ook nog wel eens geinig. Ook kleuters kunnen meedoen, ze zijn zo ook in de vakantie nog wat met cijfers bezig. Wij hebben deze. 

Achterbankspelletjes

Al weer lang geleden maakte ik achterbankspelletjes waar je niks voor nodig hebt. Geen pionnetjes die toch omvallen en wegrollen, geen pen en papier of ander gedoe. Download ze hier.

En zo zijn er natuurlijk nog oneindig veel spelletjes! Wat spelen jullie graag op de camping?

3 responses to “Spelletjes op de camping

  1. Wat? Bellenblaas voor de kinderen voor op de camping? Weet je wel dat tenten daar van lek raken?

Comments are closed.
I love kamperen