Slapen en vakantie: perfecte combinatie. We besteden dan ook graag veel aandacht aan lekker comfortabel slapen. In de tent gebruiken we slaapmatten en we hebben inmiddels verschillende soorten. Bij Decathlon kwam Karin een opblaasbare lattenbodem tegen, de Campbed Air. Lijkt handig, zo kun je ook van een dun matje een fijner bed maken. We hebben hem getest en hier lees je onze ervaring met de Quechua opblaasbare lattenbodem!
Campbed Air in het kort:
- De opblaasbare lattenbodem is drie minuten opgezet en klaar!
- Van de grond af slapen
- Zo wordt je budgetmatje een stuk comfortabeler!
- Je kunt twee bodems aan elkaar bevestigen
- Weegt 3,8 kilo en is opgevouwen een klein handzaam pakketje
- Met 70 cm is hij niet heel breed (maar zo passen er wel makkelijk twee naast elkaar in het tentje
- Goede (hand)pomp nodig, tot 6 psi oppompen
- 190 cm lang, dus misschien niet geschikt voor lange mensen
Een lekker stevig bedje, de elastieken houden de mat op zijn plaats.
Quechua Campbed Air 70 ervaring
Onze oudere matjes zijn, netjes gezegd, nogal ‘budget’. Lees: volgens mij kun je net zo goed op de grond slapen. Aan de andere kant heb ik ook een super de luxe slaapmat waar ik echt prima op slaap. Wat voor verschil maakt zo’n opblaasbare lattenbodem dan? Leuk om te proberen. Het opblaasbaar veldbed komt in een pakket van 3,8 kilo met een eigen draagtas. Het bestaat uit één geheel dus je kunt direct beginnen met oppompen. Ik kwam gelijk achter een belangrijke tip. Ik gebruikte mijn standaard elektrische pomp (versie van de Action), maar deze heeft niet genoeg power. Je moet een pomp gebruiken die minimaal tot 6 psi kan oppompen, anders zakt het bed in en heb je er eigenlijk niets aan. Met zowel mijn handpomp als de elektrische pomp was dat niet genoeg, gelukkig had de buurman wel de juiste versie. Dan is het binnen drie minuten gepiept. Decathlon raadt zelf de Quechua handpomp 5.2 aan, als je nog geen goede versie hebt lijkt dat me een goede betaalbare keuze.
Opblaasbare lattenbodem
De bodem is 70 centimeter breed (iets breder had van mij gemogen. Of ik moet iets smaller worden, wat misschien een beter idee is) en 190 cm lang, voor de meeste mensen is dat voldoende maar lange mensen vinden dit waarschijnlijk te kort. Wel even goed kijken of het bij jullie postuur past dus.
Je legt de slaapmat op de latten en trekt de elastische banden over de hoeken zodat de mat niet verschuift. Slaapzak er op en…klaar! Als je samen slaapt, kun je een tweede bodem vast maken zodat ze niet uit elkaar schuiven. Dat is wel handig in de tent.
Van de grond af slapen
En toen mochten we lekker slapen! Conclusie: De dunne matjes sliepen hiermee toch echt wel beter. Groot voordeel is dat je van de grond af bent en geen last hebt van die ene steen in je rug en die kuil onder je hoofd 🙂 Voor mijn dikke (maar veel duurdere) slaapmat is zo’n bodem niet per se essentieel.
Ik heb later onze kinderen voor langer tijd op de lattenbodem laten slapen. De mat bleef ongeveer een week goed hard en daarna heb ik er een beetje lucht bij gedaan. Als je langere tijd kampeert, is het altijd goed om zowel de bodem als de mat af en toe te laten luchten.
Opbergruimte onder de opblaasbare lattenbodem
Onder de opblaasbare lattenbodem kun je eventueel ook wat dingen kwijt, denk aan de zakjes van de matten, wat kleding, speelgoed etc. Het opruimen van het Campbed Air is simpel, je haalt het grote ventiel los en rolt de bodem op. Kijk even goed naar de beschrijving, als je hem op de juiste manier oprolt past hij makkelijk weer in de opbergzak. Je koopt het Campbed Air bij Decathlon, momenteel kost hij € 79,99.
Decathlon heeft meer leuke kampeerspullen voor een prettige prijs. Ideaal voor beginners! Karin schreef eerder ook over haar ‘all time favourite’ tweesecondententje van Quechua, die inmiddels al 12 jaar meegaat. Wil je meer weten over slaapmatten en luchtbedden? Lees hier alle voor- en nadelen op een rijtje!