De tolbadge voor Frankrijk

Onze ervaring

Ervaring tolbadge Frankrijk

Als je met de auto op kampeervakantie naar Frankrijk gaat, ontkom je bijna niet aan tolwegen en dan is een tolbadge erg handig. Je kunt natuurlijk ‘binnendoor’ gaan en daarmee tol besparen, maar dat kost je tijd (en benzine. En geduld.) Als je met een caravan rijdt, kan je bovendien niet zomaar door elke bergpas scheuren. Wij kiezen dus voor de tolroute of télépéage. We nemen dan een Fulli tolbadge mee op vakantie naar la douce France. Er zijn namelijk twee hele goede redenen om zo’n ding mee te nemen. Maar werkt het ook? Lees hier onze ervaring met de tolbadge!

Tolbadge Frankrijk

Wat is een tolbadge?

Een tolbadge is een klein kastje dat je in de auto hangt. Dit kastje wordt geregistreerd bij de tolpoorten en het zorgt ervoor dat je achteraf het tolbedrag kunt betalen. De tolbadge die je bij ANWB koopt is geschikt voor de tolwegen in Frankrijk, Spanje, Portugal, Italië en soms Kroatië (afhankelijk van de badge die je koopt). Die noemen ze ook wel ANWB Tolbadge of Fulli Tolbadge. Afhankelijk van je vakantieplannen kies je de meest geschikte tolbadge.

Voordelen Frankrijk tolbadge

1. In het hoogseizoen staan vaak lange rijen voor de tolpoorten. Geduld is niet ons ding met jonge kinderen achterin. Wij willen doorrrrrr!
2. Je betaalt achteraf, geen gedoe met losse kaartjes, muntjes of pasjes. Je ontvangt een duidelijke factuur.

Dus daarom: tolbadge mee. Je rijdt op dat poortje aan – PIEP – en je rijdt door.

Waar tolbadge frankrijk kopen?

Bij de winkels van de ANWB koop je een tolbadge. Dit kan alleen persoonlijk en je hebt je ID, kenteken, email en je bankrekeningnummer nodig om deze ter plekke aan te vragen. En een eventuele ANWB-pas voor de korting 😉 Bij aankoop worden je gegevens geregistreerd en ga je een contract aan met Fulli (voorheen Mango Mobilités). De badge is dus persoonlijk en gekoppeld aan jouw bankrekeningnummer. De tolbadge plak je met het bijgeleverde plaksetje achter de binnenspiegel, zoals op de foto. Alléén als je auto voorruitverwarming heeft of zonwerend glas, dien je de tolbadge op de zwarte stippeltjes te plakken. Dit stuk is niet verwarmd of thermisch waardoor het signaal goed bereikt kan worden.
De badge is los te schuiven van de houder, dus als je de auto verlaat kun je de badge meenemen omdat deze diefstalgevoelig kan zijn.

Tolbadge Frankrijk achter je spiegel plaatsen, tolbadge frankrijk waar plaatsen

De Tolbadge plak je achter de achteruitkijk spiegel. Dat is de enige plek waar de badge goed werkt.

Hoe werkt zo’n Tolbadge Frankrijk?

Met de tolbadge kun je gebruik maken van de poortjes met een grote oranje ‘T’. Dit zijn er vaak een flink aantal als je bij een tolstation komt aanrijden. Let wel op: Als er ‘Réservé’ boven staat (vaak aan de linkerkant bij de tolstations), mag je daar alleen doorheen met een auto (met een eventueel een lage aanhanger). Dit kan je ook goed zien aan de fliebertjes die er boven hangen. Met de caravan of camper, fietsen op het dak of iets anders waardoor je hoger bent dan 2 meter, zal je een gewone ‘T’ moeten kiezen. Je rijdt richting de slagboom, PIEP, en je kunt door. Hetzelfde gebeurt na het verlaten van de tolweg en de kosten worden later automatisch van je rekening geschreven. That’s it.

Poortje niet open?

Eigenlijk werkt de Tolbadge zonder problemen, maar in het geval het poortje onverhoopt toch niet open gaat kan je het beste dit doen als je tolbadge niet werkt:

Neem alsnog een kaartje en rij verder.
Als je bij het volgende tolstation komt, ga dan naar de Mixed Zone-tolpoort (dit geldt voor gebruik van de Tolbadge in Frankrijk). Daar vraag je via de intercom om assistentie. Ze zullen dan vragen om het ticket en de tolbadge te scannen (je tolbadge kan je uit het houdertje halen). Zo wordt je doorgang wel goed geregistreerd en komt deze gewoon op de factuur te staan, in plaats van dat je betaalt bij het tolpoortje.
Mocht je dat gedoe vinden, dan betaal je gewoon je tol en rijd je later naar een Fulli servicepunt om de defecte tolbadge om te ruilen voor een nieuwe.

hoe lang werkt tolbadge frankrijk?

De tolbadge hoef je voor je op vakantie gaat niet opnieuw te activeren en ook de batterij blijft werken. Na ongeveer 7 jaar is de tolbadge batterij waarschijnlijk leeg en er wordt geadviseerd om dan naar de ANWB of een Fulli servicepunt in Frankrijk te gaan om je batterij te testen en eventueel eentje om te ruilen voor een verse. Als je twijfelt kan je gewoon naar een ANWB winkel gaan en dan checken ze even of jouw batterij het nog doet. Als ze op hun schermpje te zien krijgen dat jouw batterij nog vol is, dan gaat-ie zeker nog een jaar mee.

Tolbadge Frankrijk Tolstation
Als je aan komt rijden zie je vanzelf waar je aan kunt schuiven met je Tolbadge in Frankrijk. En je ziet ook vanzelf waar je niet hoger mag zijn dan 2 meter (want: fliebertjes!)

Kosten en contract tolbadge

De aanschaf van de badge (voor Frankrijk, Spanje en Portugal) kost €20,95 voor ANWB leden en €22.95 voor niet/leden. Wil je de tolbadge ook in Italië gebruiken? Deze kost €27,95 voor leden (€29,95 voor niet-leden). Daarnaast betaal je €3,- per maand in de maanden dat je badge daadwerkelijk gebruikt. En natuurlijk de tolkosten op jouw traject. Wanneer je besluit langer dan 24 maanden (na de laatste keer gebruik) niet naar Frankrijk, Italië, Spanje of Portugal op vakantie te gaan en de badge dus niet gebruikt, betaal je eenmalig € 10,00 administratiekosten.

Je kunt heel handig een account aanmaken. Dan kun je zien wat de door jou gemaakte tolkosten zijn. Het aanmaken van een account hoéft overigens niet, je kunt gelijk gebruik maken van de badge.

Retourneren en je contract opzeggen moet met dit formulier bij Fulli in Frankrijk en kan in de meeste gevallen niet door de ANWB geregeld worden.

Bij ons werd na ongeveer 5 weken het bedrag van de rekening geschreven en je ontvangt per mail een notificatie.

Naar Italië met je Tolbadge

Wil je graag een Tolbadge in Italie gebruiken? Dan dien je wel een badge aan te schaffen die daarvoor geschikt is. Als je alleen een tolbadge voor Frankrijk, Spanje en Portugal hebt, zal je deze moeten inleveren (want er kan maar één badge op het account gekoppeld worden) en een tolbadge moeten kopen die geschikt is voor Frankrijk, Spanje, Portugal én Italië. Als je nog geen tolbadge hebt, is het dus slim om maar gelijk de tolbadge met Italië aan te schaffen. Tenzij je Italië haat en er nooit naartoe gaat natuurlijk 😉

Naar Kroatie met een Tolbadge

Er is ook een mogelijkheid om in Kroatie gebruik te maken van een tolbadge. Dit is alleen niet de tolbadge van Fulli, maar van Maut1. Dat is een andere aanbieder en gaat niet via de ANWB, maar online.

Tolbadge Frankrijk een aanrader?

Een tolbadge werkt echt prima omdat je nergens om hoeft te denken. Piep, rijden, klaar. Dit is een blijvertje!
Er zijn overigens nog meer aanbieders van tolbadges, behalve deze van de ANWB of die van Maut1. Zo is er de ‘Bip & Go’ badge, die geschikt is voor Frankrijk en Spanje.

Hebben jullie goede ervaringen met de Tolbadge Frankrijk? Of helemaal niet? Laat het ons weten op Facebook! 

Tolbadge Frankrijk los kaartje niet meer nodig
Losse kaartjes die je kwijtraakt of lang in de rij om te betalen, dat hoeft niet meer met de Tolbadge.
I love kamperen