De tolbadge voor Frankrijk

Onze ervaring

Ervaring tolbadge Frankrijk

Als je met de auto naar Frankrijk gaat, ontkom je bijna niet aan tolwegen. Je kunt natuurlijk ‘binnendoor’ gaan en daarmee tol besparen, maar dat kost je tijd (en benzine. En geduld. En vooral dat laatste hebben wij niet in overvloed). Wij kiezen dus voor de tolroute. Ik las over de tolbadge en nam er 1 mee. In ons geval zijn er namelijk twee hele goede redenen om zo’n ding mee te nemen. Maar werkt het ook? Ik deel graag mijn ervaring hiermee. En ik maakte er ook gelijk maar even een video over!

Tolbadge ervaring Frankrijk
Wat is een tolbadge?

Een tolbadge is een klein kastje dat je in de auto hangt. Dit kastje wordt geregistreerd bij de tolpoorten en het zorgt ervoor dat je achteraf het tolbedrag kunt betalen. De tolbadge is alleen voor de tolwegen in Frankrijk geschikt.

Voordelen tolbadge

1. In het hoogseizoen staan vaak lange rijen voor de tolpoorten. Geduld is niet ons ding met 3 kleintjes achterin. Wij willen doorrrrrr.
2. Je betaalt achteraf, geen gedoe met losse kaartjes, muntjes of pasjes. Je ontvangt een duidelijke factuur.
Peage

Dus daarom: tolbadge mee. Je rijdt op dat poortje aan, PIEP, en je rijdt door.

Tolbadge kopen

Bij de winkels van de ANWB koop je een tolbadge. Bij aankoop worden je gegevens geregistreerd en je gaat een contract aan met Area Enligne. De badge is dus persoonlijk en gekoppeld aan jouw bankrekeningnummer. De badge plak je met het bijgeleverde plaksetje achter de binnenspiegel. De badge is los te schuiven van de houder, dus als je de auto verlaat kun je de badge meenemen omdat deze diefstalgevoelig kan zijn.

Inmiddels is er ook een ‘Bip & Go’ badge, geschikt voor Frankrijk én Spanje. Daarover lees je hier meer.

Tolbadge bevestigen
Met de houder achter je binnenspiegel bevestigen.

Hoe werkt het?

Met de badge kun je gebruik maken van de poortjes met een grote ‘T’. Dit zijn er veel, de meest linkse poortjes zijn meestal alléén voor voertuigen met abonnement en daardoor vaak het snelst toegankelijk. Je rijdt richting de slagboom, PIEP, en je kunt door. Hetzelfde gebeurt na het verlaten van de tolweg en de kosten worden later automatisch van je rekening geschreven. That’s it.

Batterij tolbadge

De tolbadge hoef je het volgende jaar niet opnieuw te activeren en ook de batterij blijft werken. Na ongeveer 5 jaar is deze waarschijnlijk leeg en er wordt geadviseerd om dan naar een AREA Servicepunt te gaan om eventueel om te ruilen.
Tolbadge Frankrijk 02

Kosten en contract tolbadge

De aanschaf van de badge kost € 9,50 (als ANWB lid, anders € 11,50). Verder betaal je € 2,50 per maand in de maanden dat je badge daadwerkelijk gebruikt. Maar let wel: als je besluit volgend jaar niet naar Frankrijk te gaan en de badge dus niet gebruikt, betaal je € 10,00 administratiekosten.

Je kunt met jouw gegevens een account aanmaken. Dan kun je zien wat de door jou gemaakte tolkosten zijn. Het aanmaken van een account hoéft niet, je kunt gelijk gebruik maken van de badge. Retourneren moet naar Frankrijk en kan dus niet door de ANWB geregeld worden. Minpuntje, vind ik.

Bij ons werd na ongeveer 5 weken het bedrag van de rekening geschreven en je ontvangt per mail een notificatie.

Aanrader?
Ik vond het echt prima omdat je nergens om hoeft te denken. Piep, rijden, klaar. Ik hou hem dus.

Hebben jullie goede ervaringen?

Hieronder vertel ik nog even over de tolbadge. En de kwijtgeraakte kaartjes.

13 responses to “Ervaring tolbadge Frankrijk

 1. Leuk verhaal maar zo werkt het dus niet. Vorig jaar deed ie het perfect. Nu weer door Frankrijk en ……geen piep, mopperende Fransen achter mij en die tolpoort ging niet open. Toevallig een tolpoort waar je ook een kaartje kon kopen. Enfin, ik zie boven in dit verhaal een foto van de plaats waar je de badge moet bevestigen. Niet best die foto want de badge MOET op het gestippelde deel van de voorruit indien die warmtewerend is. Of dit bij mij de oorzaak is geweest? Joost mag het weten. Zie ik volgend jaar wel weer. Maar kortom een vervelende ervaring.

  1. Hoi Frank, wat vervelend (en irritant) dat je ‘vast’stond bij zo’n poortje. Ik heb die ervaring zelf niet (anders had ik dat ook geschreven 🙂 ) Even bellen met de maatschappij zodat het je volgend jaar niet weer gebeurt? Ik hoop dat je voortaan weer lekker door kunt rijden! Groet, Karin

 2. Ik gebruik de tolbadge al jaren, al ver voor de ANWB ermee kwam.
  Helemaal geweldig!
  En vaak kijken Fransen je aan, van haha, die Hollander rijdt het verkeerde poortje in en dan; piep, poortje open, die gezichten: Priceless!!! 😉

  1. Dat is ook mijn ervaring Bob. Een enkele keer blijven ze dan ook ruim voor de ingang allemaal stilstaan, omdat ze denken dat ik toch weer achteruit terug wil. 🙂

   Ik had dit jaren eerder moeten doen. Maar dit scheelt zoveel tijd en vooral gezeur met kaartjes/geld/creditcard etc.

  2. meneer says hoelang doet u al met de batterij ben erg benieuwd wij gaan twee keer per jaar naar frankrik ik heb de tolbadge al in 2014 in bezit groetjes van raymond bronsveld

 3. Hebben ook tolbadge. Perfect. Nu andere auto aangeschaft. Waar haal ik nieuw plakkertje?

  1. Nee, je hebt een doorlopend ‘abonnement’ en de badge blijft werken. De ervaring tot dusver is dat deze na 4 jaar in elk geval nog werkt, hoe lang de batterij exact meegaat is mij nog niet bekend.

   1. Mijn APRR badge dateert van 2011 en werkte dit jaar nog perfect. Dus over die batterij hoef je je niet veel zorgen te maken.

    Bovendien hoef je bij APRR geen € 10 te betalen als je de badge een jaar niet gebruikt hebt. Enig nadeel: de website is uitsluitend in het Frans.

 4. Gebruik de tolbadge al jaren. Nooit een probleem gehad.
  Ga hem inruilen voor de badge F,E en P.
  Wel spannend als de Piep op het allerlaatste moment gaat.

 5. Ideaal, of we nu met de auto of door Frankrijk gaan. Met dakkoffee er op of ski’s. Het maakt niet uit. Mooi lullig voor de Fransen die het niet hebben. Eerst halen ze je in en daarna rijden ze achter je. Prima badge, nog nooit geweigerd.

Comments are closed.
I love kamperen