header wassen op de camping
Wassen op de camping

Leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker ;-)

Wassen op de camping: zo doe je dat!

Wassen op de camping tijdens je vakantie. Niet echt iets waar je vrolijk van wordt. Vaak zorgen wij er daarom voor dat we nét genoeg spullen bij ons hebben om niet te hoeven wassen. Maar als je lang op reis gaat of kampeert met kids, ontkom je meestal niet aan een wasje tussendoor. Iets wat wij aan den lijve ondervonden hebben. Daarom onze tips op het gebied van wassen op de camping. 

Handwasje

We starten even simpel. Met enkel een vies onderbroekje van je kleuter of een t shirt met een vlek, ga je natuurlijk gewoon even schrobben bij de handwasplaats op de camping. Een beetje Biotex in de vlek laten trekken, de vlekken zachtjes langs elkaar wrijven en daarna je kleding goed uitspoelen. Als je geen Biotex bij je hebt, wil shampoo ook nog wel goed werken, dat ontvet namelijk heel goed.

handwas camping

Was-emmer

Als je een iets grotere hoeveelheid shirtjes, ondergoed en sokken hebt die gewoon niet meer helemaal fris zijn en je dat toch graag anders ziet, kun je de was in een sopje zetten. Vroeger deed oma dat in zo’n Tupperware was-emmer. Handwarm water in de emmer, een beetje wasmiddel erbij en dan de was er in. Daarna vul je de emmer tot twee vingers onder de rand met water. Even ontluchten, flink schudden en dan weer ontluchten tot er geen lucht meer uit de emmer ontsnapt.
Door te ontluchten trek je de zuurstof uit de emmer en zuigt deze vacuüm. Door het ontstane vacuüm trekken opstijgende luchtbelletjes het vuil mee naar boven. Als er een half uurtje voorbij is, is de was klaar. Eerst het vuile water er uit laten lopen en dan pas het wasgoed. Goed uitspoelen en klaar is Klara! 

Wassen op de camping in een kano-ton

Zelf gebruikt Laura graag een waterkluis. Zo’n wit tonnetje met een oranjerode deksel die je vast wel eens mee hebt gekregen in een kano. Dit tonnetje kan ook vacuüm trekken en is een stuk makkelijker verkrijgbaar en goedkoper dan een Tupperware emmer. Vaak gaat de waterkluis mee in de auto tijdens ritjes naar mooie dorpjes of boodschappen doen. Door de beweging van de auto boots je het geklots van een echte wasmachine een beetje na. Daarbij; door de zon op de auto blijft het water lang warm. Het enige nadeel aan dit kano-tonnetje is dat er geen hengsel aan zit, dus je moet wel even sjouwen naar de wasbak. 

Waterkluis kano emmer waston
De van 10 liter is net zo groot als een emmer. Koop ‘m niet groter, want dan kan je ‘m echt niet meer tillen!

Vuilniszak

Heel vroeger gebruikten we ook wel eens een donkere (vuilnis)zak die we vulden met was, warm water en Biotex. Deze legden we vervolgens de hele dag in de zon. Het water blijft lekker warm, en dat vinden de enzymen in de Biotex wel lekker. Bij deze methode mis je wel het vacuüm-principe. Werkt daarom een stuk minder goed. En dan krijg je van die ‘niet schoon, wel fris’-wasjes. 

Net als thuis 

Als je écht geluk hebt, dan is er een wasmachine op de camping. Of misschien wel meerdere. Bij de receptie koop je een muntje (en vaak wasmiddel) voor één keer wassen. Tip: heb je een kind wat ‘s nachts nog wel eens een ongelukje heeft? Koop dan vooraf die muntjes (vaak kan je ze wel weer teruggeven als je ze niet hebt gebruikt) zodat je ‘s ochtends vroeg meteen die slaapzak in de wasmachine kunt proppen. Dan sta je niet de halve dag te wachten op een vrije wasmachine. Want het is gewoon heel irritant als je met je waszak aan komt sjouwen, en de wasmachine bezet is. Of erger nog, dat de was van de volgende campinggast al klaar staat. Dan kan je beter morgen terugkomen.

Camping Was-etiquette

Ohja! De camping was-etiquette is van groot belang voor een vreedzame campingbevolking 🙂  Als je een was in de campingwasmachine doet, onthoud dan goed hoe lang de wasmachine er over doet (vaak geeft-ie dit aan of staat het er bij). Zet vervolgens een alarm op je telefoon, zodat je weet wanneer de was klaar is. Dit is vriendelijk voor de andere campingbewoners, maar ook fijn voor jezelf. Hoef je niet drie keer heen en weer te lopen om te kijken of de was al klaar is. En je haalt de was ook vrij snel uit de machine nadat ie klaar is. Wel zo fris én aardig voor andere wassers. Want niet is zo irritant als er een was inzit die overduidelijk klaar is en de eigenaar in geen velden of wegen te bekennen is. Zelf zetten we altijd een grote big shopper of waszak op de wasmachine, mochten we toch in slaap zijn gevallen in de zon, dan kan de persoon na ons daar eventueel de was alvast in doen. 

waslijn achter caravan
Als je dan een volle trommel op moet hangen, moet je vaak wel even ruimte maken…

Wasmachines om mee te nemen

Heb je geen zin in gedoe met een emmer en vind je de beschikbaarheid van de machines op de camping maar onzeker, dan kan je ook een klein camping wasmachientje aanschaffen en die zelf meenemen. Wassen op de camping waar en wanneer je maar wilt. Wel echt next level hoor!
Deze mini wasmachines hebben vaak een laadvermogen van maximaal 3 kg, wat geschikt is voor kleine wasjes. Je hebt mini turbines die je onderin een emmer zet, die zorgen dat het water gaat ronddraaien, zodat je een klein wastrommeltje krijgt. Maar je hebt ook hele grote mini wasmachines. Sommige modellen hebben zelfs een centrifuge, zoals deze. Komt je was er al een stuk droger uit. Dat is natuurlijk gewoon heel fijn.

Kleding drogen

Over drogen gesproken; dat is altijd nog wel even klus met zo’n handwasje of was-emmer. Dat wringen is niet het leukste klusje en dat moet ook nog enigszins voorzichtig gebeuren wil je je shirtjes niet oprekken. Bij de wat delicatere stoffen (zoals jurkjes en bijvoorbeeld je bikini) kun je het beste voorzichtig knijpen. Of je vouwt ze in een droge handdoek (microfiber werkt nog beter en is lekker compact) en knijpt het dan uit.
Katoenen handdoeken en ander stevig materiaal kan je natuurlijk gewoon met zijn tweetjes doen. Dat krijg je al wringend echt behoorlijk droog. Dus zet je lief of kind aan het werk en wringen maar. 

was uitwringen
Voorzichtig wringen kan geen kwaad. Check zeker even vóórdat je de blaren op je handen gaat wringen of er niet ergens nog een centrifuge staat. Die zijn handig!!

Centrifuge

Maar voordat je aan het knijpen en wringen gaat, check alsjeblieft even of er niet toevallig ergens een centrifuge in een hoekje van de campingwasruimte staat. Die dingen zijn ideaal! De was komt er na een centrifuge-beurt zo droog uit dat het echt nog maar heel eventjes aan de lijn hoeft. En eerlijk, het is een leuk apparaat, wat dat water wat er uit komt lopen is gewoon leuk om naar te kijken. Bevredigend werkje 😉

Wasje voordat je naar huis gaat. 

Nu hadden we het al eventjes over dat wij het liefst zo min mogelijk wassen op de camping, maar we moeten bekennen dat we op de camping ook wel eens een ‘einde-vakantiewasje’ hebben gedaan. Als de camping over een goede machine beschikt, dan is het eigenlijk best fijn om daags voor vertrek alvast een wasje te doen. Thuiskomen is dan toch een hele andere ervaring. Geen vijf wassen, maar nog maar vier. En dan blijf je net nog ff iets langer in de vakantievibe. 

Wasrek camping
Kan zo – hop – schoon mee en thuis de kasten weer in. Lentefris, zo’n einde-vakantiewasje!

 

Kan je geen genoeg krijgen van onze tip? Wij hebben nog veel meer leuke tips voor je. Bijvoorbeeld over stroom op de camping, koffie zetten en wijn drinken tijdens je kampeervakantie!

I love kamperen