Stekkers Stroomverbruik
Ampère, volt, watt..

Hoe zit dat?

Stroomverbruik op de camping: ampère, watt, volt, huh?

Bij het boeken van de kampeerplaats staat het er altijd: elektra aansluiting met bijvoorbeeld 10 ampère. Of 16 ampère, of 4 of 6 ampère. Maar wat betekent het eigenlijk? Wij wisten niet precies hoe het zat met stroomverbruik op de camping. We gebruiken niet veel apparaten dus het zal wel goed zijn, toch? Maar kun je wel overal de extra koelkast aansluiten, de ventilator aanzetten en daarna ook nog broodjes afbakken in het oventje? Of heb je daarna ruzie met de buren? We zochten het uit en nu snappen we het helemaal!

 CEE stekkers camping Stroomverbruik op de camping

Stroomverbruik camping

Op de kampeerplaats staat de elektra aansluiting aangegeven in ampère. Op jouw elektrische apparaten staat een aantal watt. En het land waarin je verblijft heeft een spanning op het lichtnet (in Europa kun je uitgaan van 230V). Om te berekenen wat je tegelijkertijd kunt gebruiken op de camping gebruik je deze som:

Ampere x voltage = watt

Dus stel, je staat op een kampeerplaats met 10 ampère in Nederland. 10 amp x 230 v = 2300 watt. Dan kun je dus 2300 watt tegelijkertijd verbruiken. Maar wat verbruikt een koelkast dan? Of een oven? Of een ventilator? Of een Senseo’tje?

Verbruik apparaten camping

Een paar voorbeelden:

Koelkastje / koelbox: 70 watt
Kacheltje: 1200 tot 1500 watt
Bakplaatje: 1400 watt (lees meer over elektrisch koken op de camping)
Oventje: 600 – 800 watt
Klein koffiezetapparaat: 600 – 800 watt
Senseo apparaat: 1400watt (er is ook een camping editie; de Campeo, die is 700 watt!)
Lampen: 40 watt (of 5 watt als je LED gebruikt)
Kleine televisie: 30 watt

Vuistregel is dat apparaten die warm worden, meer stroom verbruiken.

Gebruik je meer dan de 2300 watt in het voorbeeld? Dan kan de zekering er uit gaan en zit je even in het donker. Of zonder koffie, dat is nog erger. Om dat te voorkomen zijn er stroombegrenzers te koop, die ik vrij prijzig vind, maar het is wellicht een optie als je veel apparaten gebruikt. Hou er wel rekening mee dat er even een piek in het verbruik is als je het apparaat net aanzet. Reken dus een beetje ruim en zet eerst de grootste verbruikers aan en dan de rest.

Stroomverbruik Koelkast Mobicool

Met deze jongen moet je ook even rekening houden. (lees hier meer over welke koelbox handig is op de camping!)

CEE Stekker

Om überhaupt stroom te verbruiken op de camping heb je een CEE stekker of een adapter nodig. Op de meeste campings is dit de enige manier in stroom aan te sluiten. Kies voor een goedgekeurde kabel van zo’n 20 meter, dan weet je zeker dat je de afstand tot de stroompaal kan overbruggen. Zit de kabel op een haspel, rol hem dan af. Zo voorkom je oververhitting en mogelijk zelfs brand op de camping.

I love kamperen