Ampère, volt, watt..

Hoe zit dat?

Stroomverbruik op de camping: ampère, watt, volt, huh?

Bij het boeken van de kampeerplaats staat het er altijd: elektra aansluiting met bijvoorbeeld 10 ampère. Of 16 ampère,of 4 of 6 ampère. Maar wat betekent het eigenlijk? Ik wist het niet precies, we gebruiken niet veel apparaten dus het zal wel goed zijn, dacht ik. Maar kun je wel overal de extra koelkast aansluiten, de ventilator aanzetten en daarna ook nog broodjes afbakken in het oventje? Of heb je daarna ruzie met de buren? Ik ging weer op onderzoek uit en ik snap het!

Stroomverbruik op de camping

Stroomverbruik camping

Op de kampeerplaats staat de elektra aansluiting aangegeven in ampère. Op jouw elektrische apparaten staat een aantal watt. En het land waarin je verblijft heeft een spanning op het lichtnet (in Europa kun je uitgaan van 230V). Om te berekenen wat je tegelijkertijd kunt gebruiken op de camping gebruik je deze som:

Ampere x voltage = watt

Dus stel, je staat op een kampeerplaats met 10 ampère in Nederland. 10 amp x 230 v = 2300 watt. Dan kun je dus 2300 watt tegelijkertijd verbruiken. Maar wat verbruikt een koelkast dan? Of een oven? Of een ventilator? Of een Senseo’tje?

Verbruik apparaten camping

Een paar voorbeelden:

Koelkastje / koelbox: 70 watt
Kacheltje: 1200 tot 1500 watt
Bakplaatje: 1400 watt
Oventje: 600 – 800 watt
Klein koffiezetapparaat: 600 – 800 watt
Senseo apparaat: 1000 watt
Lampen: 40 watt
Kleine televisie: 30 watt

Vuistregel is dat apparaten die warm worden, meer verbruiken.
Gebruik je meer dan de 2300 watt in het voorbeeld? Dan kan de zekering er uit gaan en zit je even in het donker. Of zonder koffie, dat is nog erger. Om dat te voorkomen zijn er stroombegrenzers te koop, die ik vrij prijzig vind, maar het is wellicht een optie als je veel apparaten gebruikt.

Hou er wel rekening mee dat er even een piek in het verbruik is als je het apparaat net aanzet. Reken dus een beetje ruim en zet eerst de grootste verbruikers aan en dan de rest.

Stroomverbruik Koelkast Mobicool
Je kunt 8 flessen van 2 liter rechtop zetten in deze koelkast. (lees hier meer over welke koelbox handig is op de camping!)

 

Zoek je meer informatie en tips over kampeeraccessoires? Bekijk hier dan alle testen en ervaringen met kampeeraccessoires. 

 

 

 

10 responses to “Stroomverbruik op de camping: ampère, watt, volt, huh?

 1. Dankjewel voor dit duidelijke artikel, ik ben altijd als de dood dat ik de hele camping zonder stroom zal zetten en durf bijna niets tegelijk te doen !
  Nu zal ik eindelijk ook eens een broodje durven afbakken !

 2. Zeer duidelijke uitleg! Mijn caravan heeft een omvormer (430 W), een koelkastje (150 W) en een waterpompje (voor de kraantjes van 50 W), dus in ieder geval -150 + 430 + 50 W- 630 W = 2,7 amp. voor ‘basis’zaken. Dus dit geeft een verhelderend beeld op de elektrabeperkingeb op de camping (heerlijk toch ?)! Bedank en succes met jouw website.

 3. ik onthoud het volgende ezelsbruggetje
  “Van Alles Wat”
  Volt x Ampere =Watt

 4. Ook ik snap het nu! We gaan zondag voor het eerst sinds 30 jaar weer kamperen met een tent. We hebben een kolekastje (tristar ice cooler) gekocht en deze blijkt 82,5 watt te gebruiken. Dus we kunnen rustig deze aan laten staan en tegelijkertijd de waterkoker voor de koffie gebruiken

 5. Weet iemand ook hoe het zit met 2 amper (ik snap dat het dan 460 watt is), maar aan mijn accu voor de mover heeft de dealer een stukje met een knippertje gezet zodat ik daar ook stroom van kan gebruiken. Ik ga voor 3 dagen weg en kjan sowieso de koelkast op gas laten gaan.

Comments are closed.
I love kamperen