Elektrisch koken
Gasloos koken op de camping

Wat zijn je opties?

Koken op de camping zonder gas

Stel je wilt koken op de camping zonder gas. Dus geen gaspitten, gasflessen en géén skottelbraai. Wat zijn dan je opties? Welke manieren bestaan er om gasloos te koken tijdens het kamperen? En hoe zit het met elektrisch koken op de camping? Wij zochten het voor je uit!

Gasloos koken op de camping

Nu de gasprijzen met de dag lijken te stijgen en we met z’n allen uiteindelijk ooit toch moeten stoppen met het verbruiken van gas, is het helemaal niet gek om eens te kijken hoe we op de camping om kunnen gaan met het koken dan iets anders dan op gas. De meeste Nederlandse kampeerders koken op hun kookstel met gasfles, op een skottelbraai óf op van die 1-pits brandertjes waar een klein gasflesje in gaat. Allemaal op gas. Maar stel dat je stopt met gas verbruiken, wat moet je dan? Kijk dan snel naar de volgende opties, want dan kan je binnenkort op de camping gasloos koken

Koken op camping zonder gas elektrische kookplaat

Elektrisch koken op de camping

  • Goedkoop in aanschaf
  • Makkelijk te gebruiken
  • Makkelijk schoon te maken
  • Minder snel dan koken op gas
  • Altijd afhankelijk van stroom
  • Hoog stroomverbruik kan niet altijd op de kampeerplek vanwege de beschikbare ampère

De meest voor de hand liggende optie is elektrisch koken op de camping. Veel mensen doen dat thuis al jaren, dus dit is ook niet helemaal onbekend. Op het gebied van elektrisch koken op de camping kan je kiezen uit van die ouderwetse elektrische kookplaatjes, maar je hebt ook hele mooie inductiekookplaatjes waar je prima je maaltijd op kunt bereiden. Beide varianten zijn supermakkelijk in het gebruik en heel easy schoon te maken.

Inductie kookplaat

Let op de ampère! 

Maar, er is één nadeel aan deze optie. Het vermogen van deze elektrische campingkookplaatjes is flink hoog. Na een rondje op internet zien we wattages van 750 tot zelfs 3500 watt (bij inductie) voorbij komen. Vaak heb je op je kampeerplek maar 6 of 10 ampère tot je beschikking. Als je apparaten van 230 volt gebruikt, dan kun je in het slechtste geval 6 ampère x 230 volt = 1320 watt uit de elektriciteitspaal halen. Dat is voor sommige apparaten al te weinig. Ga je overbelasten, dus te veel stroom verbruiken? Dan heb je kans op kortsluiting. Of een slimme campingeigenaar zorgt dat je elektriciteitsaansluiting eruit klapt. Let dus goed op!

Kookplaatje getest

Voor EditieNL mochten we een elektrisch kookplaatje testen op de camping. We gingen aan de slag met een oldskool elektrisch kookplaatje met een vermogen van 750 watt. Campingproof dus. De verwachting was dat het bereiden van een simpele maaltijd met aardappeltjes en groenten wel even zou duren, maar ik was positief verrast. Het opwarmen van het kookplaatje duurt even, maar als de pan eenmaal heet is gaat het allemaal best vlot. Natuurlijk is het niet te vergelijken met koken op gas of inductie thuis. Lekker die hamburges opfikken en klaar. Dat gaat niet. Maar het is vakantie en dan kan je er gewoon de tijd voor nemen.

Koken op camping zonder gas item EditieNL

Trucjes voor elektrisch koken op de camping

Wil je echt graag weten of je niet teveel stroom verbruikt, dan kan je een ampere-meter of ampère tang aanschaffen. Is niet alleen voor elektrisch koken handig, maar ook als je tegelijkertijd een koelbox, een ventilator en de waterkoker aan wilt zetten. Je ziet met deze meter precies wat het verbruik is. 

Een prijzige maar effectieve oplossing is een omvormer en accu in je kampeermiddel plaatsen. Zoals dit soort kastjes. Deze zorgt ervoor dat wanneer tijdens het koken de walstroom niet voldoende is, er extra energie uit je accu wordt gehaald. Heb je zonnepanelen op je caravan liggen, dan is het natuurlijk helemaal makkelijk. Dan laadt die accu vanzelf weer op. 

Altijd afhankelijk van stroom

Een veel gehoorde ‘Ja, maar’ is natuurlijk; je moet wel kamperen op een plek met stroom om elektrisch te kunnen koken. En dat klopt. Waar je met je skottelbraai of kookstel op gas, spontaan langs de route de soleil pannenkoeken kunt gaan staan bakken, is dat met een elektrisch kookplaatje niet mogelijk. Je hebt gewoonweg altijd stroom nodig

Nog meer koken met stekkers

Behalve met elektrische kookplaatjes kan je ook nog op andere manieren elektrisch koken. En dat is eigenlijk best wel leuk om eens te proberen. 

Elektrisch alternatief op de skottelbraai

Voor alle skottelbraai fans die bijna in paniek raken omdat je zonder gas niet kunt skottelbraaien:  Er zijn een aantal elektrische bbq’s die je kunt uitbreiden met de zo geliefde paellapan (dan wordt de bbq een soort grote wok voor makkelijke eenpansmaaltijden op de camping). Let wel, ook hier zit je weer vrij snel aan een behoorlijk stroomverbruik van 2300 watt.

Elektrische BBQ
Voor de echte skottelbraai-lover is er al een elektrisch alternatief!

Teppanyaki plaatje

Wellicht zie je het ook wel zitten om op vakantie te koken op een Teppan Yaki plaat, dit is natuurlijk niet geschikt om je aardappels op te koken. Maar als vervanging van je gasbbq, of als je een salade eet en er een stukje vlees (of -vervanger) bij wilt, dan is het nog gezellig ook. Ding op tafel (wel even oppassen dat de campingtafel niet te warm wordt). Of je grilt groenten op de plaat, bakt kleine pannenkoekjes, kaasboterhammen of wentelteefjes. Hier bij Bol.com staan veel van die plaatjes en  kan je selecteren op de hoogte van de wattage. Wie weet zit er iets voor je bij.  

Pro Tip: Neem de slowcoocker mee! 

De afgelopen twee vakanties hebben wij veel gekookt in onze slowcookerSlowcookers houden gedurende lange tijd een lage temperatuur aan, zodat je maaltijd langzaam gaart en en dat is erg lekker. Een slowcooker is ook een elektrisch apparaat, maar doordat het allemaal langzaam en op een lange temperatuur kan, is er geen langdurige piekbelasting. Dit apparaat zo bedacht dat je ‘m zonder problemen aan kunt laten staan als je niet thuis of bij de tent bent. Ideaal om gasloos te koken op de camping dus! Wij maakten er bijvoorbeeld stoofpotjes of curry in. ‘s Ochtend gooiden we alle ingrediënten in de slowcooker en vervolgens gingen we naar het strand. ‘s Avonds hadden we een heerlijk geurende voortent, hoefden we niet meer te koken en konden we meteen aanschuiven

Slowcooker Koken zonder gas op de camping

Koken op Benzine of Diesel

  • Je kunt altijd wel aan brandstof komen
  • Overal te gebruiken
  • Vaak compacte pitjes of kooktoestelletjes
  • Benzine is ook niet zo goedkoop meer
  • Veel roet dus veel schoonmaken

Naast koken op gas, koken mensen al jaren op benzine of diesel. Vaak gebruiken mensen die aan trekking of hiking doen, kleine gaspitjes die branden op diverse brandstoffen. Dit kooktoestelletje van Coleman werkt op benzine en is wat robuuster dan een enkel brandertje. Dit gaat natuurlijk net zo snel als gas, alleen moet je wel even goed poetsen naderhand, want er komt behoorlijk wat roet vanaf. 

Koken op een brandertje op de camping

Koken op hout

  • Sfeertje!
  • Een bijzondere ervaring
  • Je moet we weten hoe je een fikkie moet stoke
  • Kost vaak wel flink wat tijd en je moet goed opletten
  • Vuur stoken mag niet overal

Lekker back to basic; koken op hout. Er zijn al een aantal campings waar je terecht kunt met je zogenaamde Dutch Oven. Een gietijzeren pan die je boven het vuur hangt of in het vuur legt. Een leuke manier van koken, maar wel echt een bezigheid waar je even zoet mee bent. Nadeel is dat er lang niet op elke camping een kampvuurmogelijkheid is. Je hebt ook houtbrandertjes waar je op kunt koken, zoals deze van de Decathlon. Het is even wennen, en echt wel heel leuk om te doen. Maar als je elke avond een maaltijd moet koken voor je gezin, is het misschien een beetje veel van het goede. Check ook altijd even of je wel vuur mag maken, in verband met de droogte

Koken op de camping zonder gas dutch oven koken op vuur

BBQ natuurlijk!

  • Instant vakantie-gevoel
  • Kleine BBQ's kunnen overal mee naartoe
  • Je hebt natuurlijk kolen nodig
  • Mag niet altijd en overal

De BBQ mag natuurlijk niet ontbreken in dit lijstje met opties om gasloos te koken op de camping. Een salade, wat stokbrood en het geknetter van kooltjes. Het is vakantie. Helaas is het net als met een vuurtje; bij grote droogte mag je niet altijd BBQ’en. Dus het is goed om één van bovenstaande alternatieven zonder vuur bij je te hebben. 

Gasloos koken bbq kan overal
BBQ’en kan overal.

Koken op de camping zonder gas, kan dat niet makkelijker? 

Inmiddels is ons wel duidelijk dat er veel andere opties zijn, maar koken op gas is op de camping vooralsnog het makkelijkste. En we zijn het gewoonweg gewend. Maar goed, gas wordt duur, we moeten er ooit mee stoppen en die gasfles is loeizwaar.  

De elektrische kookplaatjes zouden een goed alternatief zijn als je op een plek staat met stroom. Het zou nóg makkelijk worden als campings de mogelijkheid geven om meer stroom te kunnen verbruiken op bepaalde momenten. Daar zit natuurlijk wel een prijskaartje aan voor de kampeerder. Ben je een handige harry, dan zet je zelf een accu (al dan niet met zonnepanelen opgeladen) bij je kampeermiddel om een te hoge belasting van het stroomnetwerk op te kunnen vangen. 

De kampeerbranche heeft natuurlijk ook nog een leuke uitdaging. Verreweg de meeste kooktoestellen zijn nog op gas. Hoe kunnen we makkelijk over naar gasloos koken op de camping? Moeten er nieuwe technieken geïntroduceerd worden? Of gaat de kampeerder in de toekomst zelf wat creatiever om met zijn eten. Eten we minder gebakken eten (want dat moet op hoog vermogen)? En juist veel meer salades, stoofpotjes uit de slowcooker en bijvoorbeeld wraps met verse groenten, kaas, vis of vleeswaren. We houden het in de gaten. Maar we krijgen er wel honger van!

Gasloos koken op de camping moeilijk
Voorlopig staan we er nog wel zo bij!
I love kamperen