Luchtbed of slaap?

Kijk vooral wat jouw slaapwensen zijn

Luchtbed vs slaapmat

Zonder slaap geen vakantie. Op vakantie wil je uitrusten en dat gaat gewoon lastig als je al gebroken uit je bed komt. Als je begint met kamperen kom je al snel bij dit onderwerp uit. Wat schaf je aan? De belangrijkste keuze is die tussen een luchtbed of slaapmat. Beide hebben zo hun voordelen, je moet je alleen afvragen wat er bij jou en je gezin past. Daarom ben ik op onderzoek uit gegaan en hier deel ik alle tips over deze twee keuzes.

Luchtbed of slaapmat?

Belangrijke overwegingen voor het kiezen tussen een luchtbed of slaapmat zijn wat mij betreft:

 • Wat is je budget?
 • Hoe vaak gebruik je de mat?
 • Slapen er kinderen op de mat, of (ook) volwassenen?
 • Hoe lang ga je meestal kamperen?
 • Kampeer je vooral in de zomer of ook als het ’s nachts erg koud is?
 • Hoeveel bergruimte heb je in de auto of aanhanger en waar sla je de spullen op als je niet aan het kamperen bent?

luchtbed of slaapmat

Luchtbed: voordelig en compact

Een luchtbed is een matras dat met lucht wordt gevuld, zodat je er op kunt liggen. Meestal wordt een luchtbed om op te slapen gemaakt van vinyl. Natuurlijk zijn er ook luchtbedden van ander materiaal, zoals de gezellig gekleurde exemplaren waar je mee gaat dobberen op het meer. Daar heb ik het hier niet over, dat is gewoon meer speelgoed. Een luchtbed zonder lucht is compact en makkelijk mee te nemen. Het weegt relatief weinig, een eenpersoons luchtbed weegt zo’n 3 kilo. Als je hem netjes hebt opgevouwen, past deze waarschijnlijk makkelijk nog ergens in de auto. Het grootste voordeel is wat mij betreft de aanschafprijs, luchtbedden zijn vrij voordelig. Zeker als je nog niet zo goed weet of kamperen voor jou een succes gaat zijn, of als je maar 2 nachtjes per jaar in een tent wil slapen, kan dit daarom een goede keuze zijn. Bedenk wel dat je bij een luchtbed ook een pomp nodig hebt. Ook hierin zijn verschillende opties in kwaliteit en gebruiksgemak, daarover lees je verderop meer.

Springkusseneffect

Een luchtbed bestaat meestal uit één ruimte die gevuld is met lucht. Aan de oppervlakte is een structuur gemaakt, zoals banen in de lengte, zodat het luchtbed niet bol gaat staan als je deze oppompt. Lucht geleid kou goed, wat betekent dat een luchtbed vaak als koud wordt ervaren omdat de kou uit de grond omhoog trekt. Zeker in het voor- of naseizoen kan dat onprettig zijn in de nacht. Een oplossing kan zijn om een goede fleecedeken op het luchtbed te leggen en dat te combineren met een kwalitatieve slaapzak. Er zijn van verschillende merken ook isolerende hoezen verkrijgbaar. Ook kun je denken aan een isolerend matje dat je onder het bed legt.

Iedereen die wel eens samen op een luchtbed heeft geslapen herkent het: een luchtbed is niet zo stabiel. Als je partner zich omdraait, lijkt het net alsof jij ineens op een boot ligt te schommelen. En als de ander opstaat voel je je ongeveer zo 😉 :

Dat is wel afhankelijk van de kwaliteit van je matras, de zwaardere exemplaren hebben hier minder last van. Een oplossing is dan om twee losse luchtbedden te nemen, of luchtbedden die je aan elkaar vast kunt maken.  Er zijn ook luchtbedden met meerdere compartimenten.

Natuurlijk kan een luchtbed lek gaan. In mijn geval gebeurt dat dan geleidelijk, zonder dat ik het door heb zodat het luchtbed langzaam leeg loopt. Dan lig je midden in de nacht ineens op de grond, altijd fijn. Bij de betere kwaliteit matrassen krijg je een plaksetje waarmee je dat zelf prima kunt verhelpen. Sowieso is mijn ervaring dat je een luchtbed na een aantal dagen even moet bijvullen zodat deze weer helemaal hard is.

Ik heb persoonlijke ervaring met dit luchtbed: de Intex Classic
Gewoon basic en voordelig. Deze gaat bij ons al jaren mee, toen we begonnen met kamperen hebben we deze intensief gebruikt voor de kinderen. Inmiddels gebruiken we hem misschien eens per jaar, maar nog steeds prima!

luchtbed intex classic ervaring

Wat is een goede slaapmat?

De andere optie om lekker te slapen in een tent is een slaapmat. Hierin zijn grofweg twee soorten te onderscheiden: een lichtgewicht ‘kant en klaar’ matje of een zelfopblaasbare slaapmat. De lichtgewicht mat rol je uit en dan ben je klaar. Dit is wat mij betreft vooral geschikt als je gaat backpacken of naar een festival gaat en hooguit een paar nachten achter elkaar er op wil slapen. Voor de kampeervakantie zou ik je meer een zelfopblaasbare slaapmat adviseren. Hierin is veel kwaliteitsverschil en sommige matten zijn een flinke investering. Toch is mijn ervaring dat een goede mat heel fijn slaapt en dat ze bij normaal gebruik erg lang meegaan.

Het voordeel van een kwalitatieve zelfopblaasbare slaapmat is dat deze goed isoleert. De mat houdt de kou uit de grond prima tegen, waardoor je ook bij frisse nachten warm ligt. Ik ging eens kamperen terwijl het ’s nachts vroor, maar ik had daar oprecht geen last van. Dat zou bij een luchtbed anders zijn. Zo’n zelfopblaasbare mat ligt stabiel, zodat het springkusseneffect je bespaart blijft. De hardheid van een slaapmat kun je overigens zelf beïnvloeden. Je rolt de mat eerst uit en draait het ventiel helemaal open. Nu laat je deze even met rust, even vijf minuten niet aanraken. Zo heeft de mat de gelegenheid zich helemaal vol te zuigen met lucht. Als deze na een tijdje nog niet op de gewenste stevigheid is, kun je deze met je mond nog wat extra lucht geven. Een ander voordeel is dat deze matten minder snel lek gaan.

Update 2020: de ontwikkelingen van luchtbedden staan niet stil. Inmiddels zijn er ook dubbellaagse luchtbedden met een aantal voordelen: meer comfort (de ontwikkeling is een samenwerking met mensen uit de medische wereld) en gemaakt van sterker materiaal dat zelfs in de wasmachine kan. Ik heb het product nog klaar liggen om te testen, maar wellicht is het voor jou al een overweging.

Aanrader voor een kwalitatieve mat:
Human Comfort Gentilly 10 EW
Ook hierop sliep ik toen het ’s nachts 3 graden was. Hij is lekker dik en zacht en ik vind het fijn dat hij niet zo veel geluid maakt als je je omdraait. Wie op matjes slaapt snapt wat ik bedoel! Een investering, maar dit is een keuze waar je ook als volwassene echt jaren fijn op kunt slapen. Er is inmiddels een nieuwere variant met een schuimvulling, daardoor is de mat wat compacter.

Budget optie:

deze Quechua slaapmat van 60 cm breed
Deze is wat mij betreft niet voor langdurig gebruik voor volwassenen, maar onze kindjes (die toch licht en kleiner zijn) slapen er al jaren prima op. In de zomervakantie leggen we deze op de lattenbodem, daarover lees je verderop meer.

quechua slaapmat ervaring

Slaapmat testen

In de kampeerwinkels kun je vaak meerdere matten uittesten, soms zelf met verschillende ondergronden. Je zult zien dat de kwalitatieve matten goed dempen en dat je van stenen in de ondergrond eigenlijk niets merkt. Neem voor het testen lekker de tijd en voel wat bij jou past!

Het formaat van een slaapmat is anders dan dat van een luchtbed, zeker de kwalitatieve matten zijn groter en soms ook zwaarder. Je rolt de mat op en doet hem daarna in een bijgeleverde opbergzak. Als je weinig ruimte hebt, kan het een optie zijn om de mat alleen eenmaal te vouwen en deze plat in de kofferbak te leggen. Zo neemt deze minder plek in.

Opblaasbare lattenbodem

Een derde optie om te overwegen is een opblaasbare lattenbodem. Wij gebruiken deze in de zomer voor de kinderen. Voor hen hebben we vrij dunne slaapmatten die we op een losse lattenbodem leggen. Deze heeft een buitenring die je opblaast met een (goede) pomp en daar tussen leg je dan losse latten. Zo slapen ze van de grond met meer comfort. Hierover hoor ik op de campings ook van andere kampeerders vaak goede reacties! Ik schreef hier meer over de opblaasbare lattenbodem, ons exemplaar is van Decathlon. 

decathlon opblaasbare lattenbodem ervaring

Goede pomp voor luchtbed

Pump it! Voor zowel een luchtbed als een opblaasbare lattenbodem heb je een losse pomp nodig. Met een goedkope voetpomp en veel geduld kun je een luchtbed opblazen, maar dat kan echt veel handiger. Als je toch goede luchtbedden gaat kopen, bespaar dan niet op de pomp! Er zijn verschillende soorten. Een handpomp vind je bijna in alle winkels en ze kosten weinig. Voordeel is dat deze meestal ‘dual action’ heeft, zodat je bij beide bewegingen lucht in het matras krijgt. Mijn ervaring is dat het je nog steeds veel energie kost om jouw bedje lekker hard te krijgen. Al iets comfortabeler wordt het met een elektrische pomp. Ook deze kost weinig, maar er zijn wel kwaliteitsverschillen. Veel van die pompjes maken herrie, niet echt geschikt als je midden in de nacht aankomt op de camping 😉 Er zijn trouwens zelfs luchtbedden met ingebouwde pomp!

Als je kiest voor de opblaasbare lattenbodem, heb je overigens niet voldoende aan een simpele handpomp want deze kan niet voldoende druk leveren. Voor deze lattenbodem (en alle andere luchtbedden trouwens) vind ik deze pomp van Quechua echt heel fijn en betaalbaar.

Goed, een heel verhaal! De keuze hangt dus echt af van jouw situatie. Nog even samenvattend:

Voordelen luchtbed:

 • Voordelig in aanschaf
 • Compact om mee te nemen en op te bergen

Nadelen luchtbed:

 • Kan koud aanvoelen, zeker in voor- en naseizoen
 • Meer werk om klaar te maken
 • Minder stabiel (het springkusseneffect)
 • Gevoeliger voor lek

Voordelen (self inflatable) slaapmat:

 • Isoleert goed
 • Stabiel
 • Gaat vaak lang mee
 • Stevigheid kan goed worden aangepast

Nadelen slaapmat:

 • Minder compact, neemt soms meer ruimte is
 • Duurder in aanschaf

Wat heeft jouw voorkeur op de camping? Laat het hieronder of op de Facebookpagina weten. Daar help je andere kampeerders mee!

 

I love kamperen