Koffie op de camping
Koffie op de camping

Met deze tips heb je nooit meer een slappe bak!

Koffie op de camping: 4 tips

De ochtend begint en de zon komt al op. De velden nog vochtig maar door de warmte belooft het nu al een mooie dag te worden: het ideale moment voor goede kop koffie. En precies daar ging het bij ons vaak mis: lékkere koffie. We hebben veel verschillende koffiezetapparaten op de camping geprobeerd. Lauwe koffie, slappe koffie of een apparaat dat veel stroom verbruikt: allemaal gehad. In dit artikel lees je alles over hoe je lekkerste campingkoffie zet!

Koffie op de camping: wel gewoon goed graag

We geven grif toe: we zijn verwende koffiedrinkers. Thuis hebben wij lang nagedacht over de aanschaf van onze koffiemachines en we waarderen een goede sterke kop koffie. Het favoriete moment op de camping is de vroege morgen: als veel mensen nog slapen en je met jouw eerste kopje koffie onder de luifel wakker kan worden. Maar dan dus wel met góede koffie!

1. Camping koffiezetapparaat

Je weet wel, zo’n kleine, die speciaal is gemaakt voor op de camping. Handzaam, licht, kan makkelijk mee. Ook een pluspunt: het ontzettend gezellige geluid. Ze verbruiken weinig stroom en zijn daarom geschikt voor bijna elke camping waar je elektra tot je beschikking hebt. Nadeel: Door het beperkte vermogen worden ze gewoon niet echt super heet. De een vindt dat prima, de ander vindt het niks. Ideaal als je geen tijd hebt om je koffie lekker slow op te gieten. Dit doe je dus voor een snelle bak koffie!

koffie camping

2. Losse filter: zelf opgieten

Hiervoor gebruik je een simpele koffiefilter en een kan. (je hebt ze ook in 1 geheel, très hip) Breng water aan de kook en laat het eventjes afkoelen. De koffie plaats je in het filtertje, de hoeveelheid (en dus de sterkte van de koffie) bepaal je zelf. Giet een klein beetje water op de koffie en wacht dan even. Vervolgens giet je rustig de rest van het water over de koffie, als het filter vol is wacht je telkens totdat het water is doorgelopen. Dit is echte ‘onthaast’ koffie: lekker op je gemakje koffie laten pruttelen, lekker hoor.

filter koffie camping
Een losse filter en lekker zelf opgieten! Een onthaastklusje voor prima koffie.

3. French press of Aeropress

Net even anders: de french press.Hiervoor gebruik je grofgemalen koffie, dat doe je in de pot. De juiste hoeveelheid heet water erbij, even roeren en dan even wachten. Na een minuut of 4 rustig het filter naar beneden drukken en klaar. Wij hebben een goede van Bodum (er zijn vele varianten in verschillende prijsklasses), ik maak er thuis soms koffie mee voor gasten die niet van de sterke espresso houden. Kan natuurlijk ook makkelijk mee naar de camping.

french press camping
Mijn french press at home.

De keuze van de barista: een Aeropress. Je giet heet water op de koffie in het apparaatje en middels een zuiger wordt het water door de koffie geperst. Je kunt je helemaal verdiepen in de maalgraad en extractietijd en technische aspecten die hier bijhoren (koffie lijkt soms een soort wetenschap), of je geniet gewoon van een hele knappe kop. Er zijn hippe koffiecafés waar dit op de kaart staat: zeker de moeite waard voor koffieliefhebbers!

Aeropress
De Aeropress ziet er een beetje ingewikkeld uit, maar maakt serieuze koffie.

4. Espresso potje: mijn favoriet

Dit is mijn favoriet geworden! Het good old moka potje. Weinig gedoe, snel lekkere koffie. Het onderste gedeelte schroef je los, dit vul je met water en in het filtertje doe je de koffie. Wij doen er gewone filtermaling in, maar ook hier kun je variëren naar eigen smaak. Dit schroef je weer vast en het geheel zet je op het vuur. Het water wordt warm en loopt via het buisje naar boven. Als al het water is doorgelopen heb je heerlijke stevige koffie. Simpel, snel en gezellig gepruttel! Ik gebruik al een hele tijd deze van Bo-camp maar er zijn veel varianten (de termen percolator, moka potje en espressopotje worden een beetje door elkaar gebruikt, technisch niet helemaal juist, maar ach). Ik gebruik hem in de caravan, maar ook als een nachtje met de tent weg ben behoort deze tot de vaste uitrusting.

espressopotje camping
Koffie en zonsopgang: zo ziet mijn favoriete kampeermoment er uit.
koffie kamperen
Koffietijd!

 

Senseo op de camping?

Er zijn natuurlijk meer manieren, die ik zelf niet geprobeerd heb of die me niet zo aanspreken. Zo zie ik in veel voortenten een Senseo staan en ook de bekende Nespressoapparaten kunnen gewoon mee. Van de Senseo is zelfs een campingvariant, de Campeo met een verbruik van 700 watt. Daar kun je de normale Senseopads in doen, alleen het verbruik is lager. Natuurlijk kun je ook Nescafé gebruiken, korrels in een beker, heet water, klaar.

Wat is jouw manier van lekkere camping koffie maken? Deel het op de Facebookpagina!

 

 

I love kamperen