Geparkeerd naast het water
Wat kost kamperen in Europa

En nog meer cijfers over kamperen

Wat kost een kampeerplek in Europa?

Kamperen is populair in Nederland: ruim 4 miljoen Nederlanders gaan wel eens kamperen. De afgelopen jaren gaat de verkoop van caravans, campers en vouwwagens door het dak. En waar de vraag groot is, stijgt ook vaak de prijs. Is kamperen erg veel duurder geworden nu we met meer zijn? Wij zochten het voor je uit en maakten een mooi overzicht met cijfers over kamperen.  

Cijfers over kamperen

Eerst maar eens wat harde cijfers om een beetje mee te kunnen praten bij de afwasplek op de camping 😉 

  • Gemiddeld betaal je voor een campingplaats in Europa tijdens het hoogseizoen zo’n €55,70 per nacht (vorig jaar was dit nog 52,- per nacht voor twee volwassenen en een kind van 10).
  • Er zijn in Nederland 4 miljoen kampeerders, die hebben samen 423.000 caravans, 193.000 campers en zo’n 100.000 vouwwagens. 
  • Duitsland en Zweden zijn goedkope kampeerlanden
  • Italië, Kroatië en Zwitserland zijn dure kampeerlanden
  • Nederlanders kamperen 3 keer meer dan Duitsers en 5 keer meer dan Belgen
Kamperen in Duitsland is goedkoop
In Duitsland kan je lekker goedkoop kamperen.

Hoeveel kampeerders zijn er in Nederland?

Lange tijd waren er zo’n 3 miljoen kampeerders in Nederland, maar sinds de coronapandemie is dat aantal kampeerders naar meer dan 4 miljoen gestegen. En dat lijkt een blijvertje! 

Hoeveel kampeermiddelen?

Van deze 4 miljoen kampeerders, gaan de meeste mensen op pad met de caravan. Volgens cijfers van de branchevereniging Kampeer en Caravan Industrie (KCI) waren er in het eerste kwartaal van 2024: 

In totaal telde Nederland op 1 april jl. een recordaantal van 615.981 caravans en kampeerauto’s en dat zijn er ruim 11.000 -oftewel bijna 2 procent- meer dan een jaar geleden op dezelfde datum. Grappig is dat er in het eerste kwartaal van 2024 voor het eerst te zien is dat er relatief meer campers worden verkocht, dan dat er caravans bij komen.
En vergeet niet, deze cijfers zijn alleen een weergave van de geregistreerde kampeermiddelen. De tenten en daktenten of de mensen die enkel in een hangmat kamperen (bikkels) die zijn daar niet in meegeteld. Kamperen populair? Wij denken van wel 😉 

Camping in bos in nederland blauwe lucht
Kamperen in Nederland is zo gek nog niet!

Hoeveel campings zijn er in Nederland?

Volgens data expert BoldData kan je in Nederland terecht op 2423 campings (in 2022). De meeste daarvan (20%) vind je in Gelderland. In Brabant en Zeeland is kamperen ook populair. Bijna de helft van de Nederlandse campings is in deze drie provincies te vinden! 

Omdat er veel kampeermiddelen bij komen, zijn de plekken op de Nederlandse campings een stuk schaarser. Ook zijn er de afgelopen jaren relatief veel campings opgeheven. In totaal zijn er tussen 2012 en 2021 bijna 121.888 kampeerplekken verdwenen. Het is dus verstandig om je plekje op tijd te boeken! Dit geldt ook voor de campings in Europa, deze staan eerder volgeboekt daar een paar jaar geleden. 

Aantal kampeerovernachtingen?

In 2024 willen de de meeste Nederlandse gezinnen met kinderen ongeveer 28 dagen gaan kamperen. Dit doen zijn door gemiddeld drie keer op kampeervakantie te gaan. Stellen zonder kinderen zijn dat een stuk meer van plan, namelijk gemiddeld 60 dagen per jaar, verdeeld over vier vakanties. Dit blijkt uit een onderzoek van ACSI onder zijn leden. En interessant: de laatste jaren was hier een stijgende lijn in te zien, dit jaar is er een kleine daling te zien. De kans is groot dat dit met de coronapandemie te maken heeft. 

De Nederlandse campings zijn volgens cijfers van Eurostat over 2022 samen goed voor bijna 38 miljoen kampeerovernachtingen. In Europa waren in 2022 maar liefst 325 miljoen campingovernachtingen! Dit is het hoogte aantal in de afgelopen 10 jaar. Overigens werd er in 2013 en 2017 veel meer overnacht op de Nederlandse campings, namelijk 50 miljoen keer. Maar dat is na de pandemie nog niet hersteld. Wie weet zien we dat terug in de cijfers van 2023 of 2024. 

Waar kamperen we het liefst?

Volgens het onderzoek van ACSI kamperen Nederlanders het vaakst in Frankrijk, in Duitsland of in Nederland zelf. Vooral in de korte vakanties, zoals Pinksteren, Hemelvaart en in de Meivakantie ontdekken we ons eigen land. Italië, Spanje en Oostenrijk zijn ook steeds meer in trek (lees alles over de camperreis van Laura door Italië, Oostenrijk en Zwitserland!) 

Cijfers over kamperen: kampeerkosten

Leuk die cijfers, maar wat kost dat kamperen nou precies? Is kamperen erg veel duurder geworden? Uit een onderzoek naar kampeerkosten in 2023 van PINCamp de Duitse zusterorganisatie van de ANWB, blijkt dat kamperen in Europa inderdaad gemiddeld zo’n 7% duurder is geworden ten opzichte van vorig jaar (toen het ook al 5% duurder werd). Oei! Maar: er zijn grote verschillen in de landen onderling. Lees even mee! 

Cijfers over kamperen 2023

Gemiddelde prijs campingovernachting Nederland

Voor een gemiddelde kampeerplek betalen we in Nederland €52.60 in het hoogseizoen (€48.90 in 2022 en in 2018 was dit zelfs nog €36.31!). Dat is voor 2 volwassenen, een kind (van 10 jaar), een caravan en auto, elektra en toeristenbelasting. Dat is natuurlijk wel erg afhankelijk van de regio en de campingfaciliteiten. Zo kampeer je op de mateloos populaire kindercamping de Beerze Bulten in het hoogseizoen voor €76,- per nacht, maar kan je ook voor €21.50,- per nacht lekker gaan kamperen bij de boer (ex .toeristenbelasting en eventueel een energietoeslag).

Kosten kamperen in Europa

Gemiddeld betaal je voor een campingplaats in Europa zo’n €55,70,- per nacht (dit was €52,- per nacht in 2022).
In Frankrijk kampeer je voor iets minder dan in Nederland; €49,-. Dat is dus zeker het overwegen waard! Wil je graag nog iets zuidelijker op vakantie? In Italië en Spanje is kamperen wel fors duurder geworden. Voor een tijdelijk stukje gras in Italië betaal je €65.80 en in Spanje €60.30. De reden van deze fors hogere prijzen is dat campings in deze twee Zuid-Europese landen in de Corona-crisis hun faciliteiten sterk verbeterd hebben. Dit leidt tot een hogere waarderingsscore én dus hogere prijzen. 

Cijfers over kamperen 2023

Zweden en Duitsland zijn de goedkoopste kampeerlanden

Onze Duitse buren hebben het goed bekeken. Veel Duitse kampeerders blijven in eigen land overnachten tegen bijzonder lage prijzen. Zo betaalt een gezin met twee volwassenen en een kind van 10 jaar in 2023 gemiddeld €42.60 euro per nacht in Duitsland. Duitsland blijft daarmee het op een na goedkoopste Europese kampeerland na Zweden (39 euro). 

Kroatië (altijd al gierend duur geweest) spant de kroon met €69,30 euro voor een nachtje kamperen. Wil je graag het idee hebben dat je een beetje een goede deal hebt gesloten? Ga dan kamperen in het Verenigd Koninkrijk, want daar zijn de prijzen – dankzij de zwakke koers van de Pond –  voor een kampeerovernachting met bijna 10% gedaald! 

Camper in Zwitserse Alpen
Sta je dan op je giga-dure campingplaats, maar het is wel prachtig!

Eerder boeken is soms goedkoper

In een tijd waarin alles duurder wordt, bewegen de prijzen in de kampeerindustrie ook mee. Prijzen zijn niet langer geldig voor een heel seizoen, maar worden dagelijks aangepast op basis van bezetting en vraag, zoals al lang het geval is in andere toeristische sectoren. Vooral campings op toplocaties, reageren snel op de toegenomen vraag en verhogen hun prijzen. Het is daarom verstandig om zo vroeg mogelijk te boeken, als je naar populaire vakantieoorden wilt.

Kamperen blijft een goedkope vorm van vakantie

Kamperen is inderdaad duurder geworden, maar het is nog steeds een heel voordelige manier van op vakantie gaan!
Uit de Kampeermonitor (een initiatief van Stichting Open Camping Dag) blijkt dat 57 procent van de ondervraagde Nederlanders aan geeft maximaal € 1.500 uit te geven aan de langste kampeervakantie in het jaar.
Eerlijk is eerlijk, natuurlijk ben je er niet alleen met het betalen van je campingplaats; je hebt ook kampeergear nodig. De ANWB maakte dit handige overzichtje om je een indicatie te geven van de kosten per kampeermiddel. En mocht je nog niet weten waar je precies mee wilt gaan kamperen, lees dan zeker even onze ‘Kamperen voor beginners‘-handleiding

I love kamperen