Kamperen in Europa

Waar kampeer je het goedkoopst?

Wat kost een kampeerplek in Europa?

Dat kamperen populair is kan bijna geen verrassing meer zijn. We gaan met zijn allen vaker kamperen en we kopen weer heel erg graag campers en caravans. En waar de vraag groot is, stijgt ook vaak de prijs. Is kamperen erg veel duurder geworden? ACSI onderzocht het en zij komen tot de conclusie dat een kampeerplek in Nederland gemiddeld zo’n 2% duurder is in vergelijking met vorig jaar. Dat valt nog mee toch? Een hotelovernachting steeg met 5% en geef toe: dat is toch een stuk minder leuk dan voor je caravan met de voeten in het gras zitten. Ik geef je een overzichtje met leuke feiten en cijfers over kamperen uit hun onderzoek.

Gemiddelde prijs campingovernachting

Voor een gemiddelde kampeerplek betalen we in Nederland € 36,31 in het hoogseizoen. Dat is dan voor 2 volwassenen, 2 kinderen (6 en 9 jaar), een caravan en auto, elektra en toeristenbelasting. Dat is natuurlijk erg afhankelijk van de regio en camping. De populaire kindercamping waar ik deze zomer verblijf ligt flink hoger hoor… In de bekende kampeerlanden Frankrijk en Spanje is kamperen iets duurder. Voor een tijdelijk stukje gras in Frankrijk betaal je € 38,90 en in Spanje € 45,74. Momenteel voert Italië dit rijtje aan, daar betaal je gemiddeld € 53,93 per nacht. Onze Duitse buren vragen € 32,44. Ga je dit jaar voor een low budget kampeervakantie? Dan mag je de haringen in Bosnië en Herzegovina inslaan: je betaalt daar € 16,39. Daar moet je dan wel eerst een eindje voor rijden.

“Italië is het duurst: € 53,93 per nacht. Het goedkoopst kampeer je in Bosnië en Herzegovina: € 16,39 per nacht”

cijfers over kamperen
Bron foto: ACSI

Aantal kampeerovernachtingen 2017

Er wordt steeds meer gekampeerd in Europa. Het aantal campingovernachtingen in Europa in 2017 flink is gestegen ten opzichte van 2016, toen Eurostat 378 miljoen kampeerovernachtingen registreerde. Frankrijk is nog steeds de populairste kampeerbestemming voor Nederlanders. Daar steeg het aantal overnachtingen met 3,3%, in Spanje met 5,4% en in Kroatië zelfs met 7%. Uit diezelfde cijfers blijkt ook dat Nederlanders nog onverminderd vaak gaan kamperen in Europa. Dat verbaast me niets, ik lees altijd van lezers dat ze heel Europa doortrekken met hun kampeermiddel. Heerlijk!

“In totaal 378 miljoen campingovernachtingen in Europa!”

Dit zijn dus cijfers uit 2017 en ik denk dat ze voor 2018 nog beter worden. In 2017 was het weer in de zomer nogal matig.. Voor 2018 ziet het er voor de campingeigenaren veel zonniger uit; de campings zitten vol met vooral Nederlandse en Duitse kampeerders. Door het prachtige weer is er immers minder behoefte om te gaan vliegen naar verre oorden en dan is een tentje ook prima!

Bron foto: ACSI

Natuurlijk hebben we voor het kamperen ook kampeermiddelen nodig. De caravans en campers zijn niet aan te slepen, zo bleek ook eerder uit cijfers van Marktplaats. Daar staan de zoekwoorden caravan en camper beide in de top 10 van zoekwoorden.

Heb jij wel eens gekampeerd in Bosnië en Herzegovina? En wat is jouw duurste kampeerovernachting ooit? Ik ben wel benieuwd naar jullie ervaringen! Laat het hieronder of op Facebook weten.

 

 

 

I love kamperen