Geparkeerd naast het water
Wat kost kamperen in Europa

En nog meer cijfers over kamperen

Wat kost een kampeerplek in Europa?

Kamperen is populair in Nederland: maar liefst 4 miljoen Nederlanders gaan wel eens kamperen. And counting!  Door de coronapandemie is de verkoop van caravans, campers en vouwwagens door het dak gegaan. En waar de vraag groot is, stijgt ook vaak de prijs. Is kamperen erg veel duurder geworden nu we met meer zijn? Wij zochten het voor je uit en maakten een mooi overzicht met cijfers over kamperen.  

Cijfers over kamperen

Eerst maar eens wat harde cijfers om een beetje mee te kunnen praten bij de afwasplek op de camping 😉 

  • Gemiddeld betaal je voor een campingplaats in Europa zo’n €52,- per nacht.
  • Er zijn in Nederland 4 miljoen kampeerders, die hebben samen 425.000 caravans, 165.000 campers en 100.000 vouwwagens
  • Duitsland en Zweden zijn goedkope kampeerlanden
  • Italie, Kroatie en Zwitserland zijn dure kampeerlanden
Kamperen in Duitsland is goedkoop
In Duitsland kan je lekker goedkoop kamperen.

Hoeveel kampeerders zijn er in Nederland?

Lange tijd waren er zo’n 3 miljoen kampeerders in Nederland, maar sinds de coronapandemie is dat aantal kampeerders naar 4 miljoen gestegen. En dat lijkt een blijvertje! 

Hoeveel kampeermiddelen?

Van deze 4 miljoen kampeerders, gaan de meeste mensen op pad met de caravan. Volgens cijfers van de branchevereniging Kampeer en Caravan Industrie (KCI) waren er in 2022: 

De verkoop van deze caravans, campers en vouwwagens ging in 2022 naar het hoogste niveau in 10 jaar. En vergeet niet, deze cijfers zijn alleen een weergave van de geregistreerde kampeermiddelen. De tenten en daktenten of de mensen die enkel in een hangmat kamperen (bikkels) die zijn daar niet in meegeteld. Kamperen populair? Wij denken van wel 😉 

Camping in bos in nederland blauwe lucht
Kamperen in Nederland is zo gek nog niet!

Hoeveel campings zijn er in Nederland?

Volgens data expert BoldData kan je in Nederland terecht op 2423 campings (in 2022). De meeste daarvan (20%) vind je in Gelderland. In Brabant en Zeeland is kamperen ook populair. Bijna de helft van de Nederlandse campings is in deze drie provincies te vinden! 

Omdat er veel kampeermiddelen bij komen, zijn de plekken op de Nederlandse campings een stuk schaarser. Ook zijn er de afgelopen jaren relatief veel campings opgeheven. In totaal zijn er tussen 2012 en 2021 bijna 121.888 kampeerplekken verdwenen. Het is dus verstandig om je plekje op tijd te boeken! Dit geldt ook voor de campings in Europa, deze staan eerder volgeboekt daar een paar jaar geleden. 

Aantal kampeerovernachtingen?

In 2022 kampeerden de meeste gezinnen ongeveer 34 dagen dat jaar. Stellen zonder kinderen deden dat een stuk meer, namelijk gemiddeld 62 dagen per jaar. De Nederlandse campings zijn volgens cijfers van Eurostat over 2021 samen goed voor ruim 33 miljoen kampeerovernachtingen. In Europa waren in 2021 maar liefst 265 miljoen campingovernachtingen! En toen zaten we nog midden in de coronapandemie!

Waar kamperen we het liefst?

Volgens een onderzoek van ACSI kamperen Nederlanders het vaakst in Frankrijk, in Duitsland of in Nederland zelf. Vooral in de korte vakanties, zoals Pinksteren, Hemelvaart en in de Meivakantie ontdekken we ons eigen land. 

Kosten kamperen 

Leuk die cijfers, maar wat kost dat kamperen nou precies? Is kamperen erg veel duurder geworden? Uit een onderzoek naar kampeerkosten in 2022 van de ADAC, de Duitse zusterorganisatie van de ANWB, blijkt dat kamperen in Europa inderdaad gemiddeld zo’n 5% duurder is geworden. Oei! Maar: er zijn grote verschillen in de landen onderling. Lees even mee! 

Gemiddelde prijs campingovernachting Nederland

Voor een gemiddelde kampeerplek betalen we in Nederland €48.90 in het hoogseizoen (in 2018 was dit nog €36.31!). Dat is voor 2 volwassenen, een kind (van 10 jaar), een caravan en auto, elektra en toeristenbelasting. Dat is natuurlijk wel erg afhankelijk van de regio en de campingfaciliteiten. Zo kampeer je op kindercamping de Beerze Bulten in het hoogseizoen voor €74,- per nacht, maar kan je ook voor €21,50 per nacht lekker gaan kamperen bij de boer (ex .toeristenbelasting en eventueel een energietoeslag).

Kosten kamperen in Europa

Gemiddeld betaal je voor een campingplaats in Europa zo’n €52,- per nacht.
In Frankrijk kampeer je voor nagenoeg dezelfde prijs als in Nederland; €48.60. Dat is dus zeker het overwegen waard! Wil je graag nog iets zuidelijker op vakantie? In Italië en Spanje is kamperen wel fors duurder geworden. Voor een tijdelijk stukje gras in Italië betaal je €60.30 en in Spanje € 54.90. De reden van deze fors hogere prijzen is dat campings in deze twee Zuid-Europese landen in de Corona-crisis hun faciliteiten sterk verbeterd hebben. Dit leidt tot een hogere waarderingsscore én dus hogere prijzen. 

Tabel met campingprijzen europa

Zweden en Duitsland zijn de goedkoopste kampeerlanden

Onze Duitse buren hebben het goed bekeken. Veel Duitse kampeerders blijven in eigen land overnachten tegen bijzonder lage prijzen. Zo betaalt een gezin met twee volwassenen en een kind van 10 jaar in 2022 gemiddeld 38,33 euro per nacht in Duitsland. Duitsland blijft daarmee het op een na goedkoopste Europese kampeerland na Zweden (37,41 euro). 

Zwitserland (altijd al gierend duur geweest) spant de kroon met €64,15 euro voor een nachtje kamperen. Opvallend vonden wij Kroatië en Slovenië, die met prijzen rond de €60,- ook fors duur zijn geworden.  

Camper in Zwitserse Alpen
Sta je dan op je giga-dure campingplaats, maar het is wel prachtig!

Kamperen blijft een goedkope vorm van vakantie

Kamperen is inderdaad duurder geworden, maar het is nog steeds een heel voordelige manier van op vakantie gaan!
Eerlijk is eerlijk, natuurlijk ben je er niet alleen met het betalen van je campingplaats; je hebt ook kampeergear nodig. De ANWB maakte dit handige overzichtje om je een indicatie te geven van de kosten per kampeermiddel. En mocht je nog niet weten waar je precies mee wilt gaan kamperen, lees dan zeker even onze ‘Kamperen voor beginners‘-handleiding

Goedkoop kampeerspullen scoren

In je zoektocht naar kampeerspullen: probeer Markplaats eens, daar staan al jaren de caravan en de camper beiden in de top 10 van zoekwoorden. En sinds 2023 hebben we bij I Love Kamperen ook een heuze kampeerspullen-marktplaats in onze community op de I Love Kamperen-club! In deze community vind je ook ontzettend veel tips over kamperen, kan je met andere kampeerders kletsen en dus het hele jaar rond aan vakantie-voorpret doen. Bovendien krijg je lekker veel voordeel bij kampeerwinkels en campings als je lid wordt! Zien we je daar? 

Overzicht van topic in de I Love Kamperen Club
In de community van de I Love Kamperen Club kan je terecht met al je vragen over kamperen!

 

I love kamperen