svr camping veluwe de oldenhove
Help, wij gaan kamperen!

De complete startersgids voor beginnende kampeerders

Kamperen voor beginners: de checklist

Help, wij gaan kamperen! Als dit is wat je denkt, nadat je net in met het gezin hebt besloten om dit jaar de vakantie op de camping door te brengen, lees dan even verder…. Wij kamperen inmiddels al een aantal jaren met onze gezinnen (van baby’s tot bijna-pubers, we weten er alles van…) en dit artikel is een prima startpunt om je te vertellen wat je nodig hebt én wat je vooral niet moet doen.

Kamperen voor beginners: alles wat je moet weten!

kamperen voor beginners
Begin met kamperen! Daar krijg je echt geen spijt van.

Kamperen voor beginners

Je hebt besloten om dit jaar te gaan kamperen. De rust van de hele dag buiten zijn, ruimte voor de kinderen, vaker op pad kunnen dan alleen die twee weken in het hoogseizoen, niet hoeven vliegen: er zijn genoeg goede reden om te kiezen voor een kampeervakantie. Als je gaat beginnen met kamperen, kan dat in het begin een beetje overwhelming zijn. Wat heb je nodig en hoe ga je dat allemaal doen? Begin klein en kijk eerst naar wat je écht nodig hebt. De rest komt vanzelf. Natuurlijk is kamperen anders dan je volledig in de watten laten leggen in een luxe resort. Als je gewend bent dat je in een taxi stapt naar Schiphol en vanaf dat moment volledig ontzorgd bent, is het even wennen. Maar we gaan je helpen. In dit artikel over beginnen met kamperen loodsen we je door de belangrijkste keuzes.

Hoe ga je voor het eerst kamperen?

  1. Welk kampeermiddel kies je? De voordelen (en nadelen) van een tent, caravan, vouwwagen, daktent of camper
  2. Slapen: over slaapmatten en slaapzakken en hoe je niet verrot wakker wordt.
  3. Zitten: kies voor een fijne stoel. Over het verschil tussen een campingstoel van twee tientjes en een duurdere.

Hiermee heb je de belangrijkste keuzes al gemaakt. De rest komt bijna vanzelf en je zult zien dat je vanzelf lol krijgt in het wandelen door een kampeerwinkel.

Waar moet je nog meer over nadenken als je gaat beginnen met kamperen?

– Koken op de camping
– Verlichting
– Koelkastje of koelbox die je drankjes echt koud houdt
– Opvouwbare kastjes: dingen opbergen in de (voor)tent
– Spelletjes op de camping
– Welke campings zijn leuk?
– Tips voor het rijden met een caravan (mocht je daarvoor kiezen. Spannend, maar dat komt echt goed. Als wij het kunnen, dan kan jij het ook!)

Mocht je nu al beren op de weg zien, bedenk dat je echt heel veel ontspanning en blije gezichten van je gezin terug gaat krijgen, even doorzetten dus. Aan de slag!

Welk kampeermiddel kies je?

Er zijn natuurlijk verschillende manieren om te kamperen. Het goede nieuws is dat je echt niet in een klein tentje hoeft te liggen wanneer je dat niet wilt. Over het algemeen heb je de volgende keuzes:
– Caravan (daar schreven we het e-book ‘Help! Ik wil een caravan’ over)
– Tent
– Vouwwagen
– Daktent
– Camper
– Huuraccommodatie op de camping

In dit artikel gaan we dieper in op alle kampeermiddelen en leggen we uit wat bij je past. Bedenk dat je echt niet direct een kampeermiddel hoeft te kopen, er eerst een huren is ook een prima optie.

kamperen voor beginners
Ga je voor een klein tentje of een dikke camper?

Slapen op de camping: zo word je niet gebroken wakker

Er is een groot verschil tussen een goedkoop festival slaapmatje en een wat duurdere slaapmat. Hetzelfde geldt voor luchtbedden. Zonder slaap geen rust en zonder rust geen vakantie. If anything: geef wat geld uit aan een goede slaapmat wanneer je gaat beginnen met kamperen in een tent. We hebben dit al veel vaker gezegd en blijven dat doen, als een soort mantra 🙂 Een slechte nacht (laat staan 14 slechte nachten) is het prijsverschil gewoon niet waard. In dit artikel gaan we er dieper op in: het verschil tussen luchtbedden en slaapmatten en welke goed zijn. De meeste hebben we zelf getest, dus kunnen we je vertellen wat echt verrot ligt en wat prima slaapt, ook met -3 graden. Dat betekent niet dat duur ook direct goéd is! Lees zelf maar. Overigens hebben caravan, vouwwagen, daktent en camper meestal al een fijn bed.

kamperen voor beginners
De beste tip: bespaar op alles als je dat wil, behalve op lekker slapen tijdens de vakantie. Verrot wakker worden is geen vakantie.

Kinderen laten slapen op de camping

Wanneer je gaat kamperen met kinderen hebben zij natuurlijk ook een knappe slaapplaats nodig. Misschien slapen ze wel een keertje uit, dromen mag toch 🙂 Er zijn verschillende opties, afhankelijk van jouw gekozen kampeermiddel. In een caravan, vouwwagen en daktent slapen ze meestal gewoon op een matrasje of op de omgebouwde zithoek of zelfs een stapelbed (caravan). Bij ons slapen de kinderen al vanaf een jaar of 5 in een tentje, gewoon omdat ze dat geweldig vinden. Wij gebruiken dan een slaapmat (een dunne variant is voor kinderen al snel goed, zeker als je maar kort gaat). Een stoere slaapzak erbij of gewoon lekker hun eigen dekbed. Zaklamp voor de sfeer, dat is voor hen echt herinneringen maken.

babyslaaptentje ervaring
Baby’s en peuters laten slapen in een nieuwe omgeving is soms een uitdaging

De uitdaging zit ‘m soms meer bij de baby’s en peuters, die slapen thuis nog in een fijn ledikantje. Maar hoe doe je dat op de camping? Met onze – in totaal 5 – baby’s hebben we al van alles geprobeerd. Het welbekende campingbedje (de naam zou doen vermoeden dat het handig is?) hebben we de tent uitgegooid: in de caravan past het niet, het is zwaar en met een beetje pech bijt dat bedje ook nog terug bij het inklappen. Peuter dan maar los in bed? Feest tot 12 uur ’s nachts. Na veel trial and error zijn we groot fan van het slaaptentje, dat is een opvouwbaar tentje speciaal voor kleintjes. Op I love kamperen is er al veel over geschreven, zoals hier over het babytentje en hier over het peutertentje.

Campingstoelen: zorg dat je lekker zit

Je zit op de camping waarschijnlijk meer dan normaal. Lekker buiten ontbijten, van de zon genieten en een boek lezen tot laat in de avond. Dat gaat fijner in een goede stoel. Een wankel zwetend stoeltje is dan niet echt de manier van ontspanning. Er zijn vele oplossingen bedacht, en die kunnen thuis gewoon ook weer gebruikt worden in de tuin. Van hippe vlinderstoel tot ligstoel tot goede degelijke campingstoel. Hier lees je onze visie op campingstoelen, goedkope en duurdere varianten en wat bij je past. 

campingstoel action en crespo
We hebben nu 6 stoelen: 2 relaxstoelen en 4 standenstoelen. (de Lafuma relaxstoel, Action campingstoel en Crespo standenstoel. Ze hebben allemaal voordelen en nadelen)

Nu heb je drie van de belangrijkste punten getackeld: een kampeermiddel, goed slapen en goed zitten. Natuurlijk is er nog meer, maar afgezien van een goede plek en lekker weer ben je hiermee al een eind op pad. Er is meer: koken, verlichting, opbergen, kleding etc. Dus we gaan nog even door:

Koken op de camping

Tijdens je vakantie heb je meer tijd om lekker te genieten van eten én het bereiden ervan. ’s Middags langs de lokale markt, bakker en slager en ’s avonds op het gemakje een fijne maaltijd maken. Of, als je wat praktischer bent: alles tegelijk op een grote bakplaat en hup, borden vullen want de kinderen hebben honger.

kamperen voor beginners
Dit ding kom je op elk kampeerveldje wel tegen.

Veel mensen nemen een eigen kooktoestel mee naar de camping. Dat is vaak een (gas) barbecue voor op de camping. Hierop kun je verschillende platen leggen. Zo kun je heel makkelijk barbecueën, maar ook gewoon een aardappeltje of groenten bakken. Wij gebruiken bijna alleen nog maar de paellapan: die is vlak en alles kan er op, ook pannenkoeken. Op een bijgeleverde panhouder kun je ’s morgens ook een eitje koken. Ze zijn er in veel uitvoeringen, wij gebruiken deze van Cadac Carri Chef 2 en zijn daar al jaren tevreden over. Hier lees je hoe-ie werkt.  Je kunt natuurlijk ook gewoon koken op een oldskool kooktoestel op gas. Of je kijkt hier naar de mogelijkheden van elektrisch koken. Daarnaast heb je natuurlijk ook pannen voor op de camping nodig. Daar hebben wij een heel simpel setje voor, zoiets als dit. Lekker licht, compact opvouwbaar en kan altijd mee: of je nou in een tent of caravan slaapt.

Verlichting op de camping

Daar sta je niet direct bij stil: op de camping moet je zorgen voor eigen verlichting. Of je nou met een caravan gaat of met een vouwwagen: lampen heb je altijd wel nodig. ’s Avonds is het namelijk gewoon donker met misschien her en der een lantaarn. Even naar het sanitairgebouw: lampje mee. Boek lezen: lamp nodig. Er is een verschil tussen sfeerverlichting om het gezellig te maken en een goede lamp om bij te lezen. Er is van alles te krijgen. Van zaklamp, hoofdlampjes, gezellig gekleurde bolletjes aan de tent tot gave designlamp met bluetoothverbinding en speaker om te koppelen met Spotify. Onze tip: kijk ook eens naar lampen die je na de vakantie lekker in de tuin of zelfs in de woonkamer kunt zetten. Je hoeft echt niet alles alleen maar op de camping te gebruiken, zonde.

Lamp florac aan de boom

Koelkasten voor op de camping

Een koud drankje bij 35 graden: dat is vakantiegevoel. Maar een koelkast gebruik je óók voor het veilig bewaren van vlees, babyvoeding of misschien medicijnen. Na vakanties modderen met half werkende koelboxen, koelkasten die een takkeherrie maken en te weinig ruimte in de koelkast hebben we nog maar één tip. Maak niet dezelfde fouten en kies gelijk voor de enige goede soort koelkast. Relatief stil, zuinig maar vooral: altijd koud. Een compressorkoelkast werkt namelijk onafhankelijk van de buitentemperatuur. Wij kamperen met een caravan, maar deze staat in de voortent. Hier lees je er alles over, wij kozen voor de Mobicool B40 en doen ‘m nooit meer weg.  

Trouwens, ga je kamperen met een hittegolf? Dat klinkt leuk maar is het niet altijd. Met deze tips hou je het hoofd koel. 

mobicool B40 review
Met deze blijft alles lekker koel, óók als het 35 graden is….

Opbergen op de camping

Zodra de (voor)tent staat heb jij het al door: je hebt behoefte aan kastjes of boxen om spullen in op te bergen. Of het nou de voorraad handdoeken is, de bordjes en bestek of het overal rondslingerende speelgoed, een goede opbergruimte houdt het een beetje netjes in de tent. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor van die doorzichtige boxen, die plaats je ook makkelijk weer in de auto. Er zijn ook opvouwbare campingkastjes. Als je gaat beginnen met kamperen is zo’n kastje een fijne aankoop. Ze zijn handig en ze zijn er in alle soorten.  Zo’n campingkastje zet je makkelijk om en neem je na de vakantie weer compact mee

campingkastje

Spelletjes op de camping

Opeens hebben jij en de kinderen zeeën van tijd met elkaar. Dat betekent lekker samen spelletjes doen, maar ook: gaan jullie maar even lekker zélf een spelletje doen. Op de camping heb je de ruimte en is buitenspelen meer vanzelfsprekend. Je gaat vanzelf een spel met rare paaltjes tegenkomen: dat is dus Kubb en onnavolgbaar tótdat je de regels kent. Hier lees je over Kubb en andere leuke spelletjes op de camping, ons meest gespeelde spel is al jaren Uno. Maar ook in de natuur is van alles te beleven, daar voor is dit speciale boek een hele fijne tip. Misschien houden je kinderen van fotografie? Daar is de camping een hele goede omgeving voor, er is van alles te zien. In dit fotografieboek voor kinderen worden ze op weg geholpen (en jij ook!).

uno kaartspel
Nog een potje doen?

Welke campings zijn leuk (voor kinderen)

Nederland telt meer dan 2000 campings. Van minicampings met 10 plekken tot halve dorpen. Wat bij jou past, moet je een beetje zelf onderzoeken. De vijfsterrencampings bieden een zwembad, animatie, horeca en misschien wel een eigen badkamer op de plek. Een grote camping betekent wel dat het wat drukker is, al is mijn ervaring dat je ook daar behoorlijk de ruimte hebt. Wij kiezen in het voorseizoen tijdens weekenden vaak voor een boerencamping en in de zomervakantie gaan we voor een vijfsterren ‘alles dr op en dr aan’, zoals de Paal. 

svr camping voor kinderen
Lekker spelen met alle ruimte.

Daarnaast is het kleinschalig kamperen ontzetten populair. Er zijn vele kleine campings met persoonlijke aandacht, vaak bij een (voormalig)  boerenbedrijf. Daar is het rustig en er is veel ruimte, maar weer geen animatie. We bezochten al veel boerencampings en dit zijn de aanraders als je met kinderen reist. Wat je kiest is aan jou. We kunnen je wel een beetje op weg helpen: hier zie je de campings die we echt aan kunnen raden.

Tips voor het rijden met een caravan

Soms krijgen we het gevoel dat de meeste mensen gewoon maar in de auto stappen en húp even de caravan aankoppelen. In de meeste gevallen mag dat namelijk gewoon, je hoeft dan geen aanvullend rijbewijs te hebben. Maar dan nog: belading, achteruitrijden, snelheid…het gaat vaak mis omdat men denkt ‘ach die ene keer, komt wel goed’. Daarom hebben we er al veel over geschreven. Van de juiste caravanspiegels en afstellen, de caravan aankoppelen, achteruitrijden met de caravan, een slingerende caravan corrigeren en kiezen voor een goed disselslot. Er is veel over te vertellen, maar ons belangrijkste punt: doe een caravantraining, dan ga je met zelfvertrouwen en veiliger op pad. Zo’n training past dan ook echt bij ‘kamperen voor beginners’. Doe je één keer en dan ben je gewoon nét even wat beter geoefend…

slingerende caravan corrigeren

Meer weten over kamperen?

We hopen dat we je een aardig eind op weg heb kunnen helpen met deze lange lijst met tips voor kamperen voor beginners. Op deze site vind je nog veel meer informatie, er is zóveel te vertellen. En ben je al lid van de I Love Kamperen Club? In de community delen kampeerders hun ervaringen en kan je vragen stellen. De perfecte plek om je kampeer carrière te beginnen!

I Love Kamperen Club KampeerCommunity

Over I love kamperen

Wij (Karin & Laura) schrijven al jaren over kamperen, we kamperen uiteraard ook graag en weten waar we het over hebben. Begin gewoon lekker met een goed kampeermiddel en de basics en ga het eerst maar eens ervaren. Beginnen met kamperen, kijken of het wat voor je is. Er zullen dingen meevallen en andere dingen vet tegenvallen. Maar, wedden dat je volgend jaar weer kiest voor een kampeervakantie? Als je vragen hebt, mag je altijd mailen of contact met ons opnemen via onze facebookpagina. En check even onze leuke gratis Downloads die je ook weer op weg kunnen helpen 😉

Wil je eerlijke campingreviews of de nieuwste artikelen makkelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan hieronder even in, zo geregeld!

I love kamperen