Help, wij gaan kamperen!

De complete startersgids voor beginnende kampeerders

Kamperen voor beginners: de checklist

Help, wij gaan kamperen! Als dit is wat je denkt, nadat je net in met het gezin hebt besloten om dit jaar de vakantie op de camping door te brengen, lees dan even verder…. Wij kamperen inmiddels al een aantal jaren met ons gezin (van baby’s tot bijna-pubers, we weten er alles van…) en dit artikel is een prima startpunt om je te vertellen wat je nodig hebt én wat je vooral niet moet doen. Kamperen voor beginners: alles wat je moet weten!

kamperen voor beginners
Begin met kamperen! Daar krijg je echt geen spijt van.

Kamperen voor beginners

Je hebt besloten om dit jaar te gaan kamperen. De rust van de hele dag buiten zijn, ruimte voor de kinderen, vaker op pad kunnen dan alleen die twee weken in het hoogseizoen, niet hoeven vliegen: er zijn genoeg goede redenen om te gaan kiezen voor een kampeervakantie. Als je gaat beginnen met kamperen kan het in het begin een beetje overwhelming zijn: wat heb je nodig en hoe ga je dat allemaal doen? Begin klein en kijk eerst naar wat je écht nodig hebt. De rest komt vanzelf. Natuurlijk is kamperen anders dan je volledig in de watten laten leggen in een luxe resort. Als je gewend bent dat je in een taxi stapt naar Schiphol en vanaf dat moment volledig ontzorgd bent, is het even wennen. Maar we gaan je helpen. In dit artikel over beginnen met kamperen loodsen we je door de belangrijkste keuzes.

Hoe ga je voor het eerst kamperen?

  1. Welk kampeermiddel kies je? De voordelen (en nadelen) van een tent, caravan, vouwwagen, daktent of camper
  2. Slapen: over slaapmatten en slaapzakken en hoe je niet verrot wakker wordt.
  3. Zitten: kies voor een fijne stoel. Over het verschil tussen een campingstoel van twee tientjes en een duurdere

Hiermee heb je de belangrijkste keuzes al gemaakt. De rest komt bijna vanzelf en je zult zien dat je vanzelf lol krijgt in het wandelen door een kampeerwinkel (“oh, dat is ook handig zeg”) Been there, done that haha. Wat heb je verder nodig?
Koken op de camping
Verlichting
Koelkastjes die je drankjes echt koud houden
Opvouwbare kastjes: dingen opbergen in de (voor)tent
Spelletjes op de camping

Welke campings zijn leuk?

Tips voor het rijden met een caravan (mocht je daarvoor kiezen. Spannend, I know, maar ook dat komt echt goed. Als ik het kan….)

Mocht je nu al ellende zien, bedenk dat je echt heel veel ontspanning en blije gezichten van je gezin terug gaat krijgen, even doorzetten dus. Aan de slag!

Welk kampeermiddel kies je?

Er zijn natuurlijk verschillende manieren om te kamperen. Het goede nieuws is dat je echt niet in een klein tentje hoeft te liggen wanneer je dat niet wilt. Over het algemeen heb je de volgende keuzes:
– Caravan
– Tent
– Vouwwagen
– Daktent
– Camper
– Huuraccommodatie op de camping

In dit artikel ga ik dieper in op alle kampeermiddelen en leg ik uit wat bij je past. Bedenk dat je echt niet direct een kampeermiddel hoeft te kopen, er eerst een huren is ook een prima optie.

kamperen voor beginners
Ga je voor een klein tentje of een dikke camper?

.

Slapen op de camping: zo word je niet gebroken wakker

Er is een groot verschil tussen een goedkoop festival slaapmatje en een wat duurdere slaapmat. Hetzelfde geldt voor luchtbedden. Zonder slaap geen rust en zonder rust geen vakantie. If anything: geef wat geld uit aan een goede slaapmat wanneer je gaat beginnen met kamperen in een tent. Ik heb dit al veel vaker gezegd en blijf dat doen, als een soort mantra 🙂 Een slechte nacht (laat staan 14 slechte nachten) is het prijsverschil gewoon niet waard. In dit artikel ga ik er dieper op in: het verschil tussen luchtbedden en slaapmatten en welke goed zijn. De meeste heb ik zelf getest, ik weet wat echt verrot ligt en waar ik prima op geslapen heb, ook met -3 graden. Dat betekent niet dat duur ook direct goéd is! Lees zelf maar. Overigens hebben caravan, vouwwagen, daktent en camper meestal al een fijn bed.

kamperen voor beginners
Mijn beste tip: bespaar op alles als je dat wil, behalve op lekker slapen tijdens de vakantie. Verrot wakker worden is geen vakantie.

Kinderen laten slapen op de camping

Wanneer je gaat kamperen met kinderen hebben zij natuurlijk ook een knappe slaapplaats nodig. Misschien slapen ze wel een keertje uit, dromen mag toch 🙂 Er zijn verschillende opties, afhankelijk van jouw gekozen kampeermiddel. In een caravan, vouwwagen en daktent slapen ze meestal gewoon op een matrasje of op de omgebouwde zithoek of zelfs een stapelbed (caravan). Bij ons slapen de kinderen al vanaf een jaar of 5 in een tentje, gewoon omdat ze dat geweldig vinden. Wij gebruiken dan een slaapmat (een dunne variant is voor kinderen al snel goed, zeker als je maar kort gaat). Een stoere slaapzak erbij of gewoon lekker hun eigen dekbed. Zaklamp voor de sfeer, dat is voor hen echt herinneringen maken.

 

babyslaaptentje ervaring
Baby’s en peuters laten slapen in een nieuwe omgeving is soms een uitdaging

De uitdaging zit ‘m soms meer bij de baby’s en peuters, die slapen thuis nog in een fijn ledikantje. Maar hoe doe je dat op de camping? Na kamperen met drie baby’s heb ik al van alles geprobeerd. Het welbekende campingbedje (de naam zou doen vermoeden dat het handig is?) heb ik de tent uitgegooid: in de caravan past het niet, het is zwaar en met een beetje pech bijt dat bedje ook nog terug bij het inklappen. Peuter dan maar los in bed? Feest tot 12 uur ’s nachts. Na veel trial and error ben ik groot fan van het slaaptentje, dat is een opvouwbaar tentje speciaal voor kleintjes. Ik heb er al veel over geschreven, zoals hier over het babytentje en hier over het peutertentje.

.

Campingstoelen : zorg dat je lekker zit

Je zit op de camping waarschijnlijk meer dan normaal. Lekker buiten ontbijten, van de zon genieten en een boek lezen tot laat in de avond. Dat gaat fijner in een goede stoel. Een wankel zwetend stoeltje is dan niet echt de manier van ontspanning. Er zijn vele oplossingen bedacht, en die kunnen thuis gewoon ook weer gebruikt worden in de tuin. Van hippe vlinderstoel tot ligstoel tot goede degelijke campingstoel. Hier lees je mijn visie op campingstoelen, goedkope en duurdere varianten en wat bij je past. 

campingstoel action en crespo
We hebben nu 6 stoelen: 2 relaxstoelen en 4 standenstoelen. (de Lafuma relaxstoel, Action campingstoel en Crespo standenstoel. Ze hebben allemaal voordelen en nadelen)

Nu heb je drie van de belangrijkste punten getackeld: een kampeermiddel, goed slapen en goed zitten. Natuurlijk is er nog meer, maar afgezien van een goede plek en lekker weer ben je hiermee al een eind op pad. Er is meer: koken, verlichting, opbergen, kleding etc. Dus we gaan nog even door:

Koken op de camping

Tijdens je vakantie heb je meer tijd om lekker te genieten van eten én het bereiden ervan. ’s middags langs de lokale markt, bakker en slager en ’s avonds op het gemakje een fijne maaltijd maken. Of, als je een beetje zoals ik bent: alles tegelijk op een grote bakplaat en hup, borden vullen want de kinderen hebben honger.

kamperen voor beginners
Dit ding kom je op elk kampeerveldje wel tegen.

Veel mensen nemen een eigen kooktoestel mee naar de camping. Dat is vaak een (gas) barbecue voor op de camping. Hierop kun je verschillende platen leggen. Zo kun je heel makkelijk barbecuen, maar ook gewoon een aardappeltje of groenten bakken. Wij gebruiken bijna alleen nog maar de paellapan: die is vlak en alles kan er op, ook pannenkoeken. Op een bijgeleverde panhouder kun je ’s morgens ook een eitje koken. Ze zijn er in veel uitvoeringen, wij gebruiken deze van Cadac Carri Chef 2 en zijn daar al jaren tevreden over. Hier lees je mijn uitleg. Daarnaast heb je natuurlijk ook pannen voor op de camping nodig. Daar hebben wij een heel simpel setje voor, zoiets als dit. Lekker licht, compact opvouwbaar en kan altijd mee: of je nou in een tent of caravan slaapt.

Verlichting

Daar sta je niet direct bij stil: op de camping moet je zorgen voor eigen verlichting. Of je nou met een caravan gaat of met een vouwwagen: lampen heb je altijd wel nodig. ’s Avonds is het namelijk gewoon donker met misschien her en der een lantaarn. Even naar het sanitairgebouw: lampje mee. Boek lezen: lamp nodig. Er is een verschil tussen sfeerverlichting om het gezellig te maken en een goede lamp om bij te lezen. Er is van alles te krijgen. Van zaklamp, hoofdlampjes, gezellig gekleurde bolletjes aan de tent tot gave designlamp met bluetoothverbinding en speaker om te koppelen met Spotify. Mijn tip: kijk ook eens naar lampen die je na de vakantie lekker in de tuin of zelfs in de woonkamer kunt zetten. Je hoeft echt niet alles alleen maar op de camping te gebruiken, zonde.

.

Koelkasten voor op de camping

Een koud drankje bij 35 graden: dat is vakantiegevoel. Maar een koelkast gebruik je óók voor het veilig bewaren van vlees, babyvoeding of misschien medicijnen. Na vakanties modderen met half werkende koelboxen, koelkasten die een takkeherrie maken en te weinig ruimte in de koelkast heb ik nog maar één tip. Maak niet mijn fouten en kies gelijk voor de enige goede soort koelkast. Relatief stil, zuinig maar vooral: altijd koud. Een compressorkoelkast werkt namelijk onafhankelijk van de buitentemperatuur. Wij kamperen met een caravan, maar deze staat in de voortent. Hier lees je er alles over, wij kozen voor de Mobicool B40 en ik doe m nooit meer weg.  

Trouwens, ga je kamperen met een hittegolf? Dat klinkt leuk maar is het niet altijd. Met deze tips hou je het hoofd koel. 

mobicool B40 review
Met deze blijft alles lekker koel, óók als het 35 graden is….

.

Opbergen op de camping

Zodra de (voor)tent staat heb jij het al door: je hebt behoefte aan kastjes of boxen om spullen in op te bergen. Of het nou de voorraad handdoeken is, de bordjes en bestek of het overal rondslingerende speelgoed, een goede opbergruimte houdt het een beetje netjes in de tent. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor van die doorzichtige boxen, die plaats je ook makkelijk weer in de auto. Er zijn ook opvouwbare campingtasjes. Als je gaat beginnen met kamperen is zo’n kastje een fijne aankoop. Ze zijn handig en ze zijn er in alle soorten.  Zo’n campingkastje zet je makkelijk om en neem je na de vakantie weer compact mee

campingkastje

 

Spelletjes op de camping

Opeens hebben jij en de kinderen zeeën van tijd met elkaar. Dat betekent lekker samen spelletjes doen, maar ook: gaan jullie maar even lekker zelf een spelletje doen. Op de camping heb je de ruimte en is buitenspelen meer vanzelfsprekend. Je gaat vanzelf een spel met rare paaltjes zien: dat is dus Kubb en onnavolgbaar tótdat je de regels kent. Hier lees je over Kubb en andere leuke spelletjes op de camping, ons meest gespeelde spel is al jaren Uno. Maar ook in de natuur is van alles te beleven, daar voor is dit speciale boek een hele fijne tip. Misschien houden je kinderen van fotografie? Daar is de camping een hele goede omgeving voor, er is van alles te zien. In dit fotografieboek voor kinderen worden ze op weg geholpen (en jij ook!).

uno kaartspel
Nog een potje doen?

.

Welke campings zijn leuk (voor kinderen)

Nederland telt meer dan 2000 campings. Van minicampings met 10 plekken tot halve dorpen. Wat bij jou past, moet je een beetje zelf onderzoeken. De vijfsterrencampings bieden een zwembad, animatie, horeca en misschien wel een eigen badkamer op de plek. Een grote camping betekent wel dat het wat drukker is, al is mijn ervaring dat je ook daar behoorlijk de ruimte hebt. Wij kiezen in het voorseizoen tijdens weekenden vaak voor een boerencamping en in de zomervakantie gaan we voor een vijfsterren ‘alles dr op en dr aan’, zoals de Paal. 

svr camping voor kinderen
Lekker spelen met alle ruimte.

Daarnaast is het kleinschalig kamperen ontzetten populair. Er zijn vele kleine campings met persoonlijke aandacht, vaak bij een (voormalig)  boerenbedrijf. Daar is het rustig en er is veel ruimte, maar weer geen animatie. Ik bezocht al veel boerencampings en dit zijn de aanraders als je met kinderen reist. Wat je kiest is aan jou. Ik kan je op weg helpen: hier zie je de campings die ik echt kan aanraden.  .

Tips voor het rijden met een caravan

Ik ben zelf van mening dat de meeste mensen gewoon maar in de auto stappen en een caravan aankoppelen. In de meeste gevallen mag dat namelijk gewoon, je hoeft dan geen aanvullend rijbewijs te hebben. Maar dan nog: belading, achteruitrijden, snelheid…het gaat vaak mis omdat men denkt ‘ach die ene keer, komt wel goed’. Daarom heb ik er al veel over geschreven. Van de juiste caravanspiegels en afstellen, de caravan aankoppelen, achteruitrijden met de caravan, een slingerende caravan corrigeren en kiezen voor een goed disselslot. Er is veel over te vertellen, maar mijn belangrijkste punt: doe een caravantraining, dan ga je met zelfvertrouwen en veiliger op pad. Zo’n training past dan ook echt bij ‘kamperen voor beginners’, het hoort er even bij wat mij betreft.

slingerende caravan corrigeren

Over I love kamperen

Ik hoop dat ik je een aardig eind op weg heb kunnen helpen met deze lange lijst met tips voor kamperen voor beginners. Op deze site vind je nog veel meer informatie, er is zóveel te vertellen. Ga gewoon lekker rondkijken. Ik schrijf gedurende het hele jaar over kamperen en weet dus waar ik het over heb. Begin gewoon lekker met een goed kampeermiddel en de basics en ga het eerst maar eens ervaren. Gewoon, beginnen met kamperen, kijken of het wat voor je is. Er zullen dingen meevaleen en andere dingen vet tegenvallen. Maar, wedden dat je volgend jaar weer kiest voor een kampeervakantie? Als je vragen hebt, mag je altijd mailen of een kijkje nemen in de Facebookgroep Kampeerclub voor beginners!

Wil je eerlijke campingreviews of de nieuwste artikelen makkelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan hieronder even in, zo geregeld!

I love kamperen