Kamperen met een hittegolf

Zo hou je het een beetje koel

Hittegolf op de camping: hoe hou je het koel?

Een lekker zonnetje is natuurlijk heerlijk, maar soms heb je tijdens de vakantie te maken met een hittegolf. Dat hadden wij vorig jaar tijdens onze vakantie in Nederland. Vanaf een uur of 10 ’s morgens brandde de zon in de voortent en daar was het eigenlijk niet uit te houden… Wij verplaatsen vooral naar het zwembad, net als alle andere kampeerburen. Daarnaast hadden we een aantal andere maatregelen. Er zijn manieren om het wat koeler te maken in de caravan of tent, al is met 35 graden niks helemaal comfortabel. Maar hier onze tips voor kamperen met hitte!

hitte kamperen
Deze twee draaien overuren tijdens de vakantie 🙂
  1. Goede luifel (met UV bescherming)

    Schaduw is natuurlijk heel belangrijk tijdens een hittegolf. Wij stonden op een vrij open veld en hadden weinig bomen om ons van schaduw te voorzien. Een luifel of losse (party)tent is dan heel handig. Wanneer we zonder de voortent kamperen, gebruiken wij onze Fiamma luifel die je in de pees schuift. Wanneer je extra schaduw wilt náást de voortent, is een partytent handig. De Coleman Eventshelter zie je veel op de campings en die overwegen wij voor dit jaar. Deze losse tent heeft gebogen stokken (mooi ding vind ik) en er zijn ook zijwanden voor te krijgen. Hij is stabieler dan een goedkope partytent en gaat langer mee. Het doek beschermt tegen UV straling. De nieuwe modellen hebben extra beschermde naden en verbeterd doek, waardoor ze goed waterdicht zijn bij regen.

    2. Een tarp – of schaduwdoek

Zo’n los doek is superhandig, want je kunt ze bijna overal ophangen. Gebruik de bomen, de caravan of tent om hem aan vast te maken. Lukt dat niet? Dan zijn er ook bijpassende stokken. Met een tarp ben je vrij in de vorm en hoogte en zo beweeg je deze makkelijk mee met de zon. Ik schreef eerder al een uitgebreider artikel over de tarp met suggesties. In de shop vind je een Karsten tarp gemaakt van tentdoek, die blijft heel; lang mooi en scheurt echt niet weg in de hoeken. Topding, daarom heeft hij een plekje in onze shop. 

tarp voor tent of caravan

3. Een klein zwembadje

Op een gegeven moment is afkoeling echt essentieel, zeker wanneer je met een baby kampeert. Wij hebben een tuinslang mee die we kunnen aansluiten op het kraantje. Op warme dagen vullen we af en toe een klein zwembadje zodat we niet op het heetst van de dag met onze jongste richting het drukke zwembad hoeven te sjouwen. Zelf kun je ook even je voeten laten afkoelen, dat is goed voor je hele lichaam. Wel ’s avonds het badje even omkeren, zodat niemand er in kan vallen.

kamperen hitte tips ##
Gewoon even afkoelen bij de caravan of tent is voor iedereen lekker!

4. Goede koelkast

Ik heb het al vaker geroepen, maar tijdens kamperen met hitte is onze Mobicool B40 de enige die koel blijft. Zo kun je koude drankjes drinken, vlees veilig bewaren of flessen water koel houden. Daarmee spoel je af en toe de voetjes en polsen van de kinderen af. Ook handig wanneer specifieke medicijnen echt gekoeld moeten blijven! Ook kun je bijvoorbeeld een kruik of zo’n gelpack in de koelkast leggen en deze meegeven in het bed van de kinderen. Hier lees je mijn uitgebreide recensie van de koelkast. 

mobicool B40 review
Met deze blijft alles lekker koel, óók als het 35 graden is….

5. Ventilator mee

Wij sleepten onze grote ventilator van thuis mee. Onhandig en groot, maar zo kon Puck toch in slaap vallen tijdens haar middagtukje. Het geeft een klein beetje verkoeling en je hebt bovendien minder last van muggen.

6. Een Fresh en Black tent van Decathlon

Onze jongens slapen in de zomervakantie in een tweesecondententje en wanneer de zon al vroeg schijnt, drijven ze vanzelf de tent uit. Decathlon heeft de Fresh en Black tent ontwikkeld, deze hebben een isolerende laag aan de buitenzijde, waardoor ze langer koel blijven. Ook is het doek verduisterd, zodat het langer donker blijft binnen. Decathlon belooft dat het tot wel 17 graden koeler kan blijven dan in een reguliere tent. Dat is de moeite van het proberen waard! De Fresh & Black tent is er in verschillende uitvoeringen, van kleine tweesecondentent tot zespersoonstent met meerdere cabines.

fresh en black tent decathlon
Isolerend tentdoek en verduistering binnen

7. Airco in de caravan

Voor de caravan zijn airco’s verkrijgbaar, zowel losse units als ingebouwde apparaten. Wij hebben er zelf geen ervaring mee, maar wanneer je al op de camping bent is een losse unit snel gekocht bij een campingwinkel. Bijvoorbeeld deze Eurom AC 2401, die hang je aan het raam en heeft goede recensies.

airco in caravan
Echt mooi zijn ze niet, airco’s voor in de caravan. Maar soms lijkt het me wel heel fijn…

Algemene tips bij (kamperen met) hitte

Op het moment van schrijven staat er weer een echte hittegolf voor de deur. De algemene tips ken je wel, maar eigenlijk kan het niet vaak genoeg herhaald worden, want oververhitting is echt naar. Dus:

  • Drink genoeg, liefst 2 liter water. Laat ook de kinderen genoeg drinken. Alcohol is dan weer minder geschikt.
  • Vermijd zware inspanning. Doe gewoon, nou eh, zo weinig mogelijk. Het is vakantie.
  • Smeer jezelf en de kinderen regelmatig in met zonnebrandcrème met een goede factor. Wij hebben ook UV shirts om mee te zwemmen.
  • Let op elkaar en de kampeerburen.

Hier vind je een poster met de tips en symptomen van oververhitting. Toch interessant om even door te lezen, misschien help je er iemand mee! Meer informatie op de site van de GGD.
kamperen met hitte

I love kamperen