Kamperen met een hittegolf

Zo hou je het een beetje koel

Hittegolf op de camping: hoe hou je het koel?

Een lekker zonnetje is natuurlijk heerlijk, maar soms heb je tijdens de vakantie te maken met een hittegolf. De zon die vanaf 10 uur ’s morgens op de tent brandt en dan is het eigenlijk niet uit te houden… Wij verplaatsen dan graag naar het zwembad, een gekoeld winkelcentrum of een auto met airco. Om toch nog een beetje te kunnen kamperen hebben we een aantal manieren om het wat koeler te maken in de caravan of tent, al is met 35 graden niks helemaal comfortabel. Hier onze tips voor kamperen met hitte!

hitte kamperen
Deze twee draaien overuren tijdens de vakantie 🙂

1. Goede luifel (met UV bescherming)

Schaduw is natuurlijk heel belangrijk tijdens een hittegolf. Soms heb je niet veel keuze en sta je op een open veld en met weinig bomen voor wat schaduw. Een luifel of losse (party)tent is dan heel handig. Wanneer we zonder de voortent kamperen, gebruiken wij een luifel die je in de pees schuift. Wanneer je extra schaduw wilt voor of naast de voortent, kan je kiezen voor een voortentluifel. Maar ook is een partytent handig (check wel even of dit mag op de camping waar je staat). De Coleman Eventshelter zie je veel op de campings. Deze losse tent heeft gebogen stokken en er zijn ook zijwanden voor te krijgen. Hij is stabieler dan een goedkope partytent en gaat langer mee. Het doek beschermt tegen UV straling. De nieuwe modellen hebben extra beschermde naden en verbeterd doek, waardoor ze goed waterdicht zijn bij regen.

2. Een tarp – of schaduwdoek

Een tarp is niets meer dan een doek die je doormiddel van scheerlijnen kunt ophangen. Maar zo’n los doek is wel superhandig, want je kunt ze bijna overal ophangen. Gebruik de bomen, de caravan of tent om hem aan vast te maken. Lukt dat niet? Dan zijn er ook bijpassende stokken. Met een tarp ben je vrij in de vorm en hoogte en zo beweeg je deze makkelijk mee met de zon. We schreven eerder al een uitgebreider artikel over de tarp om je te helpen met je keuze.

tarp voor tent of caravan

3. Een klein zwembadje

Op een gegeven moment is afkoeling echt essentieel, zeker wanneer je met een baby kampeert. Wij hebben een tuinslang mee die we kunnen aansluiten op het kraantje. Op warme dagen vullen we af en toe een klein zwembadje zodat we niet op het heetst van de dag met onze jongste richting het drukke zwembad hoeven te sjouwen. Zelf kun je ook even je voeten laten afkoelen, dat is goed voor je hele lichaam. Wel ’s avonds het badje even omkeren, zodat niemand er in kan vallen.

kamperen hitte tips ##
Gewoon even afkoelen bij de caravan of tent is voor iedereen lekker!

4. Goede koelkast

Karin is er groot fan van en vertelt aan iedereen die het wilt horen: Tijdens kamperen met hitte is de Mobicool B40 de enige die koel blijft. Zo kun je koude drankjes drinken, vlees veilig bewaren of flessen water koel houden. Daarmee spoel je af en toe de voetjes en polsen van de kinderen af tijdens warme dagen. Ook handig wanneer specifieke medicijnen echt gekoeld moeten blijven! Ook kun je bijvoorbeeld een kruik of zo’n gelpack in de koelkast leggen en deze meegeven in het bed van de kinderen. Hier lees je Karin’s uitgebreide recensie van de koelkast. 

mobicool B40 review
Met deze blijft alles lekker koel, óók als het 35 graden is….

5. Ventilator mee tijdens kamperen met hitte

Wij sleepten onze grote ventilator van thuis mee. Onhandig en groot, maar zo konden onze baby’s toch in slaap vallen tijdens haar middagtukje. Het geeft een klein beetje verkoeling en je hebt bovendien minder last van muggen.

6. Een Fresh en Black tent van Decathlon

Onze kids slapen in de zomervakantie in een tweesecondententje. Voorheen dreven ze de tent uit bij een beetje warm weer, maar nu niet meer! De Decathlon heeft de Fresh en Black tent ontwikkeld. Deze tenten hebben een isolerende laag aan de buitenzijde, waardoor ze langer koel blijven. Het lijkt een beetje op de stof van een koeltas. Ook is het doek verduisterd, zodat het langer donker blijft binnen. Nou dat hebben we geweten, er wordt namelijk lang uitgeslapen! Decathlon belooft dat het tot wel 17 graden koeler kan blijven dan in een reguliere tent. We hebben het nog niet nagemeten, maar het is inderdaad een stuk langer koel in het 2secondstentje dan in de voortent. De Fresh & Black tent is er in verschillende uitvoeringen, van kleine tweesecondentent tot vierpersoons opblaastent!

fresh en black tent decathlon
Isolerend tentdoek en verduistering binnen

7. Airco in de caravan

Voor de caravan zijn airco’s verkrijgbaar, zowel losse units als ingebouwde apparaten. Wij hebben er zelf geen ervaring mee, maar wanneer je al op de camping bent, is een losse unit snel gekocht bij een campingwinkel. Bijvoorbeeld deze Eurom AC 2401, die hang je aan het raam en heeft goede recensies.

airco in caravan
Echt mooi zijn ze niet, airco’s voor in de caravan. Maar soms lijkt het me wel heel fijn…

Algemene tips bij (kamperen met) hitte

Waarschijnlijk lees je dit omdat het al ontzettend warm weer is, of er staat  een hittegolf voor de deur. De algemene tips ken je wel, maar eigenlijk kan het niet vaak genoeg herhaald worden, want oververhitting is echt naar. Dus:

  • Drink genoeg, liefst 2 liter water. Laat ook de kinderen genoeg drinken (ijs en watermeloen telt ook). Alcohol is dan weer minder geschikt.
  • Vermijd zware inspanning. Doe gewoon, nou eh, zo weinig mogelijk. Het is vakantie.
  • Zoek de schaduw op en ga daar zo weinig mogelijk zitten doen.
  • Smeer jezelf en de kinderen regelmatig in met zonnebrandcrème met een goede factor. Wij hebben ook UV shirts om mee te zwemmen.
  • Petjes op (eventueel nat maken)!
  • Let op elkaar en de kampeerburen.

Hier vind je een poster met de tips en symptomen van oververhitting. Toch interessant om even door te lezen, misschien help je er iemand mee! Meer informatie op de site van de GGD.
kamperen met hitte

I love kamperen