Alles over de tarp

En hoe je dat ding ophangt

Schaduw graag: alles over de tarp

Heerlijk die heldere blauwe lucht en dat zonnetje. Ik weet het, we mogen zeker niet mopperen, maar ik ben eerlijk, af en toe zoek ik graag een schaduwrijk plekje op. De afgelopen twee zomers zat ik met prachtig weer (lees: bijna hittegolf) op de camping en zonder schaduw is dat niet fijn. Een losse luifel werkt dan goed, maar voor een handige oplossing zonder stokken is een tarp een goede keuze. Een wat? Een tarp is een los doek dat je flexibel kunt plaatsen aan de tent, caravan of bomen zodat je overal een schaduwplekje kunt inrichten. Lees even mee!

Voordelen en nadelen van een tarp

  • Bijna overal te plaatsen
  • Makkelijk mee te nemen
  • Snelle oplossing voor schaduw
  • Ook fijn voor in de tuin
  • Even aandacht besteden aan het ophangen
  • De lichtere uitvoeringen zijn gevoelig voor wind en soms niet waterdicht

Tarp voor caravan of tent

Je ziet ze steeds vaker, de tarp. Het is een rechthoekig of driehoekig doek met zeilogen in de hoeken en (meestal) meegeleverd touw zodat je de tarp bijna overal kunt vastzetten. Geen gedoe met stokken dus. Ze zijn er in verschillende vormen. De meest gebruikte vorm is een rechthoekig doek. Het voordeel hiervan is dat je het meest flexibel bent en dat deze goed boven bijvoorbeeld een compleet ingerichte eettafel past. Ook de driehoekige tarp zie je steeds vaker, die vind ik leuk en handig bij de tent en caravan.

Polyester of goed tentdoek

Tarpen worden van verschillende materialen gemaakt. Vaak is het katoen of een mengsel van katoen en polyester. Voor elke tarp geldt dat deze de zon tegen houdt maar afhankelijk van de kwaliteit zijn ze meer of minder waterdicht bij regen. Net als bij tentdoek is katoen of een mengsel van katoen en polyester het sterkst. Wanneer je op zoek gaat naar een tarp merk je dat ze er van twee tientjes zijn, maar ook van in de honderden euro’s. Het verschil zit hem met name in hoe bestand ze zijn tegen wind (die van twee tientjes scheurt snel weg uit de hoeken) en hoe waterdicht ze zijn (die duurdere kunnen de hele zomer blijven hangen, zijn schimmelwerend en bij een zomerse bui zit je prima droog.) Kijk dus even naar wat je nodig hebt. Een voordeel van de volledig polyester tarpen is dat ze heel licht zijn en snel droog. Wanneer je rondtrekt met tent of caravan kan dat dus handig zijn.

tarp voor tent of caravan
Een goede tarp gebruik je natuurlijk ook gewoon in de tuin

Tarp ophangen

Tja dan heb je zo’n doek, maar hoe plaats je hem? Het leukste is om gebruik te maken van de omgeving. Een boom, een tentstok, een schutting of een haakje in een muur, het maakt niet uit. Dat is het leuke van de tarp, het is heel flexibel. Met een paar stevige scheerlijnen, en afspanners, een paar haringen en eventueel stokken creëer je zo ene prachtige beschermde plek tegen de weersomstandigheden. Ook die elastische bagagebanden met een haakje (ik noem ze altijd ‘spinnen’ voor een rugtas achterop de fiets) zijn er handig voor. Het is wel belangrijk om de tarp zó te spannen dat er geen waterzak ontstaat bij regen. Vaak zijn er ook bijpassende stokken die je kunt gebruiken, dat kán handig zijn al is mijn ervaring ook wel dat je die heel goed vast moet zetten.

Budget tarpen

Voorbeeld van een prima budgettarp is deze. Bij deze wat voordeligere varianten is het wel aan te raden om een bevestigingsset bij te bestellen.  Deze tarp werkt goed tegen de zon maar is niet waterdicht. Wel UV werend en dat is met felle zon wel aan te raden.

tarp tent driehoek

Deze van Decathlon is ook leuk! Gemaakt van hun Freshstof, waar ze ook de Fresh en Black tenten van maken. Lichtgewicht, wél waterdicht, niet supergeschikt voor wind of in de tuin.

tarp schaduwdoek decathlon ervaring

Goede tarp

Maar wanneer je gaat voor een duurzame tarp waar je wat langer plezier van hebt, is deze van Tarp Solair van tentdoek een goede keuze. Deze is gemaakt in het eigen atelier van Karsten Tenten in Noord-Holland van heel kwalitatief tentdoek. Lekker fris kleurtje, deze hang je een keer goed op bij de tent en die hangt de hele vakantie goed. En daarna gaat ie gewoon mee de tuin in. Hij is 3 x 3,5 meter en is behandeld tegen water en vuil en is bovendien schimmelwerend. Je krijgt er 4 scheerlijnen en 4 musketonhaken bij dus je hoeft niet apart weer wat bij te bestellen. Iets duurder dan een polyester variant maar na de eerste regenbui met wind snap je waarom. Deze vind ik zo fijn dat ie een plekje heeft in mijn eigen webshop. Je ziet de Human Comfort Solair Tarp hier.

tarp ophangen

I love kamperen