Heerlijk die heldere blauwe lucht en dat zonnetje. We know, we mogen zeker niet mopperen. Eerlijk is eerlijk, af en toe zoeken we dan graag een schaduwrijk plekje op. Kamperen met prachtig weer (lees: bijna hittegolf) maar zónder schaduw is niet fijn. Je kunt dan een luifel aanschaffen, maar ook een tarp overwegen. Een wat? Een tarp is een los doek dat je flexibel kunt plaatsen aan de tent, caravan of bomen zodat je overal een schaduwplekje kunt inrichten. Lees even mee!
Voordelen en nadelen van een tarp
- Bijna overal te plaatsen
- Makkelijk mee te nemen
- Snelle oplossing voor schaduw
- Ook fijn voor in de tuin
- Even aandacht besteden aan het ophangen
- De lichtere uitvoeringen zijn gevoelig voor wind en soms niet waterdicht
Tarp voor caravan of tent
Je ziet ze steeds vaker, de tarp. Het is een rechthoekig, zeshoekig of driehoekig doek met zeilogen in de hoeken. Meestal worden er scheerlijnen meegeleverd zodat je de tarp bijna overal kunt vastzetten. En je hebt vaak maar twee stokken nodig. Ze zijn er in verschillende vormen. De meest gebruikte vorm is een rechthoekig doek. Het voordeel hiervan is dat je het meest flexibel bent en dat deze goed voor elke tent of boven bijvoorbeeld een compleet ingerichte eettafel past. Ook de drie- of zeshoekige tarp zie je steeds vaker. Soms zit er zelf een pees aan. Die zijn leuk en handig voor bij de caravan.
Polyester of goed tentdoek
Tarpen worden van verschillende materialen gemaakt. Vaak is het katoen of een mengsel van katoen en polyester. Voor elke tarp geldt dat deze de zon tegen houdt maar afhankelijk van de kwaliteit zijn ze meer of minder waterdicht bij regen. Net als bij tentdoek is katoen of een mengsel van katoen en polyester het sterkst.
Wanneer je op zoek gaat naar een tarp merk je dat ze er van twee tientjes zijn, maar ook van in de honderden euro’s. Het verschil zit hem met name in hoe bestand ze zijn tegen wind (die van twee tientjes scheurt snel weg uit de hoeken) en hoe waterdicht ze zijn (die duurdere kunnen de hele zomer blijven hangen, zijn schimmelwerend en bij een zomerse bui zit je prima droog.) Kijk dus even naar wat je nodig hebt. Een voordeel van de volledig polyester tarpen is dat ze heel licht zijn en snel droog. Wanneer je rondtrekt met tent of caravan kan dat dus handig zijn.
Tarp ophangen
Tja dan heb je zo’n doek, maar hoe plaats je hem? Het leukste is om gebruik te maken van de omgeving. Een boom, een tentstok, een schutting of een haakje in een muur, het maakt niet uit. Dat is het leuke van de tarp, het is heel flexibel. Met een paar stevige scheerlijnen, eventueel afspanners, een paar haringen en eventueel stokken creëer je zo ene prachtige beschermde plek tegen de weersomstandigheden. Ook die elastische bagagebanden met een haakje (je noemt ze ook wel ‘spinnen’ voor een rugtas achterop de fiets) zijn er handig voor. Het is wel belangrijk om de tarp zó te spannen dat er geen waterzak ontstaat bij regen. Vaak zijn er ook bijpassende stokken die je kunt gebruiken, dat kán handig zijn al is onze ervaring ook wel dat je die heel goed vast moet zetten.
Budget tarpen
Voorbeeld van een prima budgettarp is deze. Bij deze wat voordeligere varianten is het wel aan te raden om een bevestigingsset bij te bestellen. Deze tarp werkt goed tegen de zon maar is niet waterdicht. Wel UV werend en dat is met felle zon wel aan te raden.
Deze van Decathlon is ook leuk! Gemaakt van hun Freshstof, waar ze ook de Fresh en Black tenten van maken. Lichtgewicht, wél waterdicht, niet supergeschikt voor wind of in de tuin.
Goede tarp
Maar wanneer je gaat voor een duurzame tarp waar je wat langer plezier van hebt, is deze tarps van Camp Guru. Een sterke tarp van polykatoen die een flink windje kan weerstaan en waaronder je door blijft bij regen. Deze tarp hang je één keer goed op bij de tent en die hangt de hele vakantie goed. En daarna gaat ie gewoon mee de tuin in.
Wil je meer weten over hoe je het een beetje koel houdt op de camping? Kijk dan even bij deze tips om je hoofd koel te houden. We hebben overigens écht heel veel geschreven over allerlei handige kampeeraccessoires! Veel plezier!