caravan aankoppelen tips
Caravan aankoppelen

Met deze checklist is dat easypeasy

Aankoppelen van de caravan: checklist

Alles ingepakt en de reis kan beginnen: alleen nog even de caravan aankoppelen! Best nog even een klusje dat je met aandacht moet doen is onze ervaring. Zeker wanneer je alleen bent. Even opletten of je alles hebt gedaan en niet toevallig een neuswiel of handrem bent vergeten…je zal de eerste niet zijn 🙋‍♀️. Daarom hebben we het aankoppelen ingedeeld in een paar handige maar vooral makkelijke stappen. Check, check, klaar voor vertrek 😏 Hier alle tips voor: de caravan aankoppelen!

Deze informatie hebben we laten controleren door betrouwbare specialisten die rijvaardigheidstrainingen geven, onder andere in het rijden met de caravan. We vinden het namelijk superbelangrijk dat je veilig op pad gaat en daarbij over de juiste informatie beschikt.  

1. Voor je begint met caravan aankoppelen

Controleer of het neuswiel op de grond staat, draai de ‘pootjes’ van de caravan in. (officieel heten ze hulpsteunen, maar wij noemen het gewoon pootjes.)
Zet de handrem van de caravan vast.

2. Plaats de koppeling boven de trekhaak

Klinkt logisch.  Dit kun je doen met een mover (als je die mazzel hebt), door de auto achteruit te rijden (handig wanneer iemand meekijkt of wanneer je een achteruitrij-camera hebt) of door de caravan aan de handgrepen naar voren te trekken. De laatste optie is het meest onhandig, heb je spierballen voor nodig en bovendien is dit wat meer schadegevoelig.

caravan aankoppelen tips

3. Koppelen

Draai het neuswiel in en houdt de kleine zwarte hendel (dat heet een trekklauw) bij de kogel omhoog. Hierdoor opent de koppelingsklem en kun je aankoppelen. Check of de caravan goed is aangekoppeld door het neuswiel van de caravan weer even uit te draaien, draai zo ver uit tot de auto mee omhoog gaat. Dan zit de koppeling goed.

Veel caravans zijn ook uitgerust met een controlepunt, zie foto. Deze geeft aan dat de trekhaak volledig in het koppelingshuis zit, maar is geen indicatie dat de koppeling ook geborgd is. Gebruik daarom altijd bovenstaande “ouderwetse” controle.

trekklauw caravan
Deze kleine zwarte hendel hou je omhoog bij het aankoppelen.

4. Neuswiel omhoog

Het neuswiel draai je eerst helemaal in. Aan de onderzijde van de stang zit een uitsparing, draai helemaal omhoog zodat de houder van het wiel hier precies invalt. Zo kan het wiel onderweg niet draaien. (zie foto)

neusiwle caravan

caravan aankoppelen hendel
Deze twee hendels stevig aandraaien voor je weggaat.

Draai dan de hendel van de stang los en trek het wiel helemaal naar boven. De beschermingskap op de foto heeft aan de onderzijde een uitsparing waar het wiel precies in valt.

Draai deze hendel weer goed vast en controleer ook nog even extra of het wiel strak is vast gedraaid. Dit moet onderweg veilig blijven zitten. Er zijn nog meer aandachtspunten zoals de positie en de hoogte, dat wordt in een caravantraining uitgebreider behandeld.

5. Rembreekkabel caravan bevestigen

Deze (meestal rode) rembreekkabel bevestig je aan een vast deel van de auto. Veiliger is het om aan een oog een goede karabijnhaak te hangen. Wel de breekkabel teruglussen door de karabijnhaak. Zorg wel dat de kabel ook bij alle bochten genoeg lengte heeft.

remkabel caravan bevestigen

Wat doet een breekkabel van de caravan? Wanneer de caravan losschiet van de auto, wordt deze kabel strakgetrokken en daarmee wordt de rem van de caravan aangetrokken. Op deze manier van bevestigen zal de rem van de caravan maximaal worden aangetrokken. Daarmee remt de caravan dus af en schiet niet bij jou de auto in of de weg op. Allemaal scenario’s waar je überhaupt niet over na wil denken, maar het gebeurt! Daarom dus maar even goed aandacht besteden aan deze stappen voordat je vertrekt….

6. Elektra aansluiten

Sluit de stekker aan op de aansluiting op de auto. Dat doe je door de aansluiting een kwartslag te draaien. De kabel mag natuurlijk niet over de grond slepen, bind deze desnoods even vast, maar wel zo dat er speling is voor de bochten.

7. Stabilisator hendel naar beneden

De grote hendel van de stabilisator (als je die hebt) druk je naar beneden. Dat kan wat lastig gaan, maar dat is ook wel een beetje de bedoeling.

8. Verlichting controleren

Er kan altijd iets mis zijn met een aansluiting, controleer alle verlichting even voor vertrek.

9. Mover uitzetten

Dit vergeet je zo makkelijk 🤦‍♀️: even de mover weer van de banden afhalen en uitzetten!

10. Handrem van de caravan er af

Anders kom je niet ver.

Zo, klus is weer geklaard. Nu nog even de caravanspiegels afstellen, zorgen dat iedereen eten en drinken (en tablets 🤫) heeft en hup: OP VAKANTIE!

Disselslot?

Sommige mensen vinden het fijn om met disselslot te rijden. Dat kan bij veel modellen, maar wordt afgeraden door hulpdiensten. Bij nood willen ze de caravan heel snel kunnen afkoppelen. Wanneer je onderweg even wil gaan eten, kun je alsnog even het disselslot plaatsen.

Caravan aankoppelen checklist

Voor al die mensen die net als ik bij het caravan aankoppelen denken: HEB IK NOU ALLES?!: Ik heb even een checklist gemaakt van alle punten. Zet op je telefoon of print uit, easy does it. PDFje pak je hier even gratis mee. Succes 💪

checklist caravan aankoppelen

Caravantraining volgen

Karin volgde zelf een caravantraining bij Rijvaardigheidscentrum Lelystad. Hierbij leer je in een dag alles over de belangrijkste onderdelen van het rijden met de caravan, zoals:

Dit rijvaardigheidscentrum heeft een eigen oefenterrein, waardoor je alles direct in de praktijk kunt proberen zonder ander verkeer. Ook de hellingproef en het scharen op de weg kun je zo eens zelf ervaren, heel waardevol. Na de training ging Karin niet meer met zweethandjes de weg op, dat is goud waard! We vinden het een behoorlijke verantwoording om met een caravan op pad te gaan en jaarlijks gebeuren er ongelukken door onwetendheid. We gunnen je veilige kilometers… Rijvaardigheidscentrum Lelystad organiseert regelmatig caravantrainingen op de baan. Bekijk de mogelijkheden hier:

Bekijk de caravantraining
I love kamperen