caravan beladen tips
Wat is kogeldruk?

En hoe meet je dat?

De caravan goed beladen: wat is kogeldruk?

Veilig rijden met een caravan is natuurlijk belangrijk. Wanneer je voor het eerst met een caravan gaat rijden, kom je allerlei aspecten tegen waar je misschien nog niet van had gehoord. Het kan allemaal wat overweldigend zijn, maar met een paar aandachtspunten kom je een heel eind! Een daarvan is de kogeldruk. Met de juiste kogeldruk heb je minder kans dat de caravan gaat slingeren én je rijdt comfortabeler. Maar wat is kogeldruk eigenlijk? We leggen het je uit!

Wat is kogeldruk?

Kogeldruk is het gewicht waarmee de dissel op de trekhaak van de auto drukt. Dit mag niet te (veel) hoog of te laag zijn, omdat dit het rijden met de caravan beïnvloed. Als de caravan voorin te zwaar beladen is, drukt dit gewicht te veel op de trekhaak.  Dan wordt de achterkant van de auto als het ware naar beneden gedrukt. Als je echter achterin te veel gewicht hebt, trekt dat de achterkant van de auto omhoog. Beide situaties zijn niet wenselijk, ze beïnvloeden het weggedrag van de auto. Het is belangrijk om de caravan dus goed te beladen en het gewicht goed te verdelen. Onze ervaring is dat een goed beladen caravan véél prettiger rijdt. Wanneer je een drempel overgaat, merk je echt verschil bij een te hoge kogeldruk!

Maximale kogeldruk

Soms staat er in het kentekenbewijs van de auto wat de maximale kogeldruk mag zijn. Het typeplaatje van de trekhaak geeft dit zeker aan. Per auto kunnen de waarden verschillen, vaak ligt dit tussen de 50 tot 75 kilo. Staat er niks op het typeplaatje? Dan mag de kogeldruk officieel maximaal 50 kilo zijn. Vraag gerust jouw caravandealer of onderhoudsbedrijf om advies voor jouw specifieke situatie.

Wat is kogeldruk?

Hoe meet je kogeldruk?

Voor het bepalen van de kogeldruk gebruik je een kogeldrukmeter. Dit is een voorbeeld van een kogeldrukmeter . Deze plaats je onder de kogelkoppeling van de caravan. Draai het neuswiel in (poten uiteraard ook), zodat de kogel leunt op de meter. Zo kun je de kogeldruk aflezen. De druk moet dus afhankelijk van jouw auto ergens tussen de 50 en 75 kilo aangeven.

Er zijn ook handige neuswielen met ingebouwde kogeldrukmeter te koop. Dat scheelt gedoe met zo’n losse meter.

Een wel heel luxe oplossing is het installeren van een E-Trailer systeem, waarmee je vanaf de telefoon onder andere de kogeldruk kunt aflezen.

Kogeldruk caravan te hoog: wat te doen?

Het kan best even puzzelen zijn om de bagage in de caravan zó te verdelen dat je met de juiste kogeldruk kunt vertrekken. Sommige caravans zijn wat dat betreft onhandig ingedeeld: een bed én alle laadruimte voorin zorgt er nou eenmaal voor dat je al snel een verkeerde kogeldruk hebt. Er is geen standaard oplossing, omdat elke caravan verschilt qua indeling en jouw hoeveelheid bagage. Wij hebben hier met onze eigen caravans ook een tijdje over gedaan. Dit zijn de tips die we uit ervaring kunnen geven:

  • Zware dingen, zoals een losse koelkast (weegt zomaar 20 kilo!) of tent/luifel-stokken vervoeren wij achter in de auto.
  • Gasflessen goed verdelen en fixeren zodat ze niet kunnen rollen (of ook achterin de auto)
  • Zware dingen leg je het liefst in het midden, rond de as van bij caravan. Zo ligt ons tentdoek bijvoorbeeld in het midden.
  • Fietsen vervoer je liever op de dissel in plaats van achterop de caravan ivm slingergevaar. Bij Laura gaan ze op het dak van de auto.

Meer tips lees je in het artikel over de caravan beladen. Het is trial en error, maar als je eenmaal de juiste manier hebt kun je dit bij de volgende vakanties sneller doen!

I love kamperen