Altijd een gelukkig moment: de caravan komt na de winter voor het eerst uit de stalling. Tijd voor een nieuw kampeerseizoen! De caravan heeft meestal enkele maanden stil gestaan en dit is een ideaal moment voor een kleine controle van belangrijke onderdelen. De meeste dingen kun je prima zelf checken. Om je daarbij te helpen maakten we deze checklist: is de caravan veilig voor vertrek?
1. Controleer bandenspanning van de caravan
De caravan staat al enige tijd stil, daardoor kan de bandenspanning wat zijn afgenomen. De juiste bandenspanning is belangrijk voor de veiligheid en je rijcomfort. Met een te zachte band komt meer oppervlakte van de band op de weg tijdens het rijden. Door de wrijving van het rijden ontstaat meer warmte in de band en met een beetje pech kan dit een klapband veroorzaken. Daar heb je dus geen zin in op de snelweg! Bovendien verbruik je met de juiste bandenspanning minder brandstof. Daarom is de eerste tip: controleer de bandenspanning voordat je de weg op gaat.
Hoe controleer je de bandenspanning?
Veel stallingen hebben een compressor staan om je hierbij te helpen en ook veel tankstations bieden deze mogelijkheid. Je hebt zelfs pompjes waar je dit zelf mee kunt doen.
De juiste bandenspanning staat meestal op de band (gemiddeld rond 4,5 bar). Sommige compressors (vooral die bij tankstations) komen niet tot de juiste spanning. Dan kun je altijd langs het onderhoudsbedrijf of de caravandealer rijden, zij kunnen je hiermee helpen.
Moeten de caravanbanden vervangen worden?
Eigenlijk zijn die bandjes één van de belangrijkste dingen aan je caravan als je op de weg zit. Check dan ook eventjes of je banden misschien vervangen moeten worden. Daar is een handig trucje voor!
2. Verwarming van de caravan testen
Het kan nog best fris zijn in het voorseizoen: even de verwarming aan in de caravan is dan wel comfortabel. Het verwarmingssysteem is best gevoelig, door stof of een klein spinnetje op de verkeerde plek kán het zijn dat de ontsteking niet goed werkt. Test dit allemaal even nu je nog niet in de kou op de camping staat. Alles even aanzetten en controleren of het rustig brandt. Mocht het niet lekker werken, vraag dan het onderhoudsbedrijf om advies. Gebruik je liever niet de kachel in de caravan? Lees dan eens dit artikel over ‘losse’ kampeerkachels.
3. Watersysteem doorspoelen
Een ander belangrijk punt op de caravan checklist, is het watersysteem doorspelen. Na de winter is het goed om de leidingen even door te spoelen met water, eventueel aangevuld met een reiniger. Het kan zijn dat er nog wat water is achtergebleven na de laatste kampeerbeurt en dat is nu natuurlijk niet fris meer. Door alles even flink door te spoelen, zijn de leidingen weer schoon en klaar voor gebruik. Als je toch aan het spoelen bent, kijk dan ook gelijk even in de kastjes en onder de caravan of er ergens lekkages zijn. Maak ook gelijk de watertank zelf even goed schoon en fris. Hiervoor kun je eventueel een speciaal product gebruiken, de 123 tank- en leidingreiniger. Er is ook een ontkalker verkrijgbaar, die kun je voor de leidingen maar bijvoorbeeld ook voor het caravantoilet gebruiken. Sommige mensen zweren bij het gebruik van steradent-tabletjes. Hoe dan ook, spoel alles grondig na en laat het niet zomaar in het gras lopen.
4. Vlekken verwijderen
In caravanstallingen leven vaak vogels en die laten vrolijk hun poep achter op jouw caravan. Top. Ook kan er een stoflaagje op de caravan zitten door het stilstaan in de loods. Dit kunnen later hardnekkige vlekken worden, zeker als ze inbranden door de zon. Daarom is het goed om de caravan even af te spoelen en vlekken te verwijderen. Dit doen wij twee keer per jaar, in voor- en najaar. Dit kan gewoon met water en een fijne lange borstel. Gooi geen Dasty in je emmertje, maar gebruik een zacht product, zoals deze.
Als blijkt dat er na de winter schimmel of andere vlekken in het tentdoek zitten, kun je die ook reinigen. Daarover lees je hier meer.
5. Is het gassysteem nog veilig?
Dit vinden we zelf een belangrijk punt. De gasslangen zien er op het oog meestal prima uit, omdat ze niet heel intensief gebruikt worden. Hou ze wel goed in de gaten. De gasslang en de drukregelaar mogen in verband van risico op lekkage niet ouder zijn dan vier jaar. Oudere slangen vervang je voor de zekerheid. Dat kun je zelf makkelijk doen en anders vraag je het aan je onderhoudsbedrijf.
6. Verlichting testen
Door kou in de stalling kan een lampje kapot gaan of de bedrading versleten zijn. Check daarom even alle binnen- en buitenverlichting van de caravan voordat je gaat rijden.
Wanneer moet de caravan voor een onderhoudsbeurt?
De BOVAG adviseert om elke twee jaar een onderhoudsbeurt te doen. Wij vinden dat zelf prettig om te doen, maar het is niet verplicht. De bovenstaande punten worden dan ook gecheckt, je weet of de banden en gasslangen nog in orde zijn en je weet dat je veilig op pad kunt. Onze ervaring is dat de onderhoudsbedrijven in het voorjaar nogal een volle agenda hebben, dus tijdig een afspraak maken is wel handig.
Zo, na een snelle controle kun je weer lekker op pad. Hup, naar de camping. Veel plezier!