Stapelbed in de caravan

er kan nog meer bij...

Een stapelbed in de caravan?

Een stapelbed in de caravan is een ruimtebesparende optie om meerdere slaapplaatsen te maken. Ik ben voor onze caravan op zoek naar een goede oplossing, want ons gezin is gegroeid en we passen eigenlijk simpelweg niet meer allemaal in de caravan, zeker ’s nachts niet! Een andere, grotere caravan kopen is natuurlijk een optie, maar ik ben nog erg gehecht aan onze Home-Car en wil deze eigenlijk gewoon houden. Dus wat dan? Ik heb verschillende opties voor een stapelbed in de caravan inbouwen gevonden en wil ze graag met je delen!

Stapelbed caravan inbouwen

Wij kochten onze caravan toen we twee kleine kinderen hadden. Dat ging prima, ze sliepen samen op de tot bed omgebouwde zithoek. Inmiddels is er ook een derde hummel bij. Tot afgelopen zomer sliepen ze bij kouder weer met zijn drieën op dat zelfde bed. Puck in haar slaaptentje en de twee jongens daar dwars voor. Maar kleine kindjes worden supersnel groot (en lang), het komende jaar passen ze waarschijnlijk niet meer alle drie op het bed. Dus, wat nu? Niet meer kamperen in het vroege voorjaar? Ik ben het gaan onderzoeken en dit zijn mijn opties:

  1. Los uitneembaar stapelbed boven de zithoek

Als de kinderen nog klein zijn, is dit een aardige optie. Een uitneembaar caravanbed van Umefa dat je op het huidige bed plaatst. Het is als het ware een hangmatje en als ik de reacties in diverse groepen lees is dit best comfortabel. Je kunt de hoogte en de lengte verstellen. Een voordeel vind ik het dat je deze makkelijk kunt opbergen als je overdag gebruik wilt maken van de zithoek, omdat het bed gemakkelijk uit elkaar te halen is en niet zwaar is. Ook is dit een vrij voordelige optie, de aanschafkosten zijn op dit moment € 89,99. Kijk hier voor meer informatie over het Umefa bed.

stapelbed caravan inbouwen

2. Extra caravanbed boven de zithoek

Dit Uwis caravanbed kwam ik een aantal jaren geleden tegen, het is een slim bedacht systeem en heel stevig. Dit extra bed monteer je aan de caravan door twee gaatjes te boren in de bodem van de bovenkastjes. De achterzijde van het bed steunt tegen de caravanwand en de voorzijde steunt op de vloer middels de trap. Ik heb dit bedje gezien op een beurs, er ligt een lekker matrasje in en het is duidelijk comfortabeler en steviger dan het losse stapelbed dat ik hierboven beschreef. Door de opstaande rand is het ook veiliger. Volgens de producent is het bed geschikt voor kinderen tot ongeveer 12 jaar. Daar lijkt het me vooral in de lengte wat te klein voor, maar dat moet ik dan nog ervaren.

Je kunt het bed overdag wegklappen zodat je de zithoek kunt gebruiken. Er blijft toch wel een aardig ‘pakket’ over dan, in onze caravan kunnen we dan niet echt comfortabel zitten.  Dit bed is in aanschaf natuurlijk wel duurder, voor deze optie zijn we rond de € 300 euro kwijt.

uwis stapelbed caravan
Het caravanbed van Uwis is wat mij betreft een goede optie als je een aantal jaren gebruik wil maken van een goed extra bed voor kinderen.

uwis caravan

3. Stapelbed vast inbouwen

Een andere optie is het inbouwen van een echt stapelbed. Dit kun je zelf doen, of professioneel laten doen. Het resultaat is dat je drie (of twee natuurlijk) volwaardige bedden hebt waar je de komende jaren plezier van hebt, want ook als ze straks 16 zijn passen ze er in. Afhankelijk van de gekozen methode zijn we dan wel de zithoek kwijt en dat is natuurlijk wel jammer.

DIY stapelbed

Voor de handige handjes onder ons: zo’n bed kun je zelf inbouwen! Er zijn verschillende beschrijvingen te vinden. Hier heeft Judith van Caravanity haar tips uitgebreid uitgewerkt met een goede beschrijving.

stapelbed caravan zelf inbouwen

Voor de niet zo handige Harry zoals ik: stapelbed laten inbouwen

Op de Kampeer- en Caravanbeurs 2018 kwam ik Kekke Kamperen tegen. Dit enthousiaste stel verbouwt caravans naar wens. Afhankelijk van het merk en model caravan kun je een stapelbed laten inbouwen. Dat kan een volledig bed zijn, of een derde bed boven de bestaande zithoek. Dat laatste is voor ons dan de meest geschikte optie. Het stapelbed inbouwen kost in ons geval tussen de 400 en 500 euro, maar de prijs is wel afhankelijk van het type caravan. Bij eventuele verkoop kan het bed dan weer verwijderd worden, wat natuurlijk wel fijn kan zijn.

4. Los stapelbed voor in de voortent

Ik kwam ook een los stapelbed tegen, dat een tip kan zijn als je de kinderen van de grond wilt laten slapen in de (voor) tent. Dit bed hebben we een keer zelf kunnen proberen tijdens een weekend in een huuraccommodatie. Het stapelbed zit in een mum van tijd in elkaar en de kinderen hebben er tijdens het weekend heerlijk op geslapen. Er zijn verschillende versies, bijvoorbeeld deze van Disc-o-bed en deze van Kid-O-Bunk. De prijzen liggen tussen de €250,- en € 400,-.

los bed caravan

 

Wij zijn er nog niet uit, maar ik heb nog even. Heb jij tips voor een stapelbed in de caravan? Laat het hieronder of op de Facebookpagina even weten, daar help je mij en andere kampeerders mee!

I love kamperen