stapelbed maken in caravan
Stapelbed in de caravan

er kan nog meer bij...

Een stapelbed in de caravan?

Een stapelbed in de caravan is een ruimtebesparende optie om meerdere slaapplaatsen te maken. Karin van I Love Kamperen ging voor haar caravan op zoek naar een goede stapelbed oplossing, want haar gezin is gegroeid en ze passen eigenlijk simpelweg niet meer allemaal in de caravan, zeker ’s nachts niet! Een andere, grotere caravan met stapelbed kopen is natuurlijk een optie, maar vooralsnog zijn ze erg gehecht aan hun Home-Car en die willen zze eigenlijk gewoon houden. Dus wat dan? We hebben verschillende opties voor een stapelbed in de caravan inbouwen gevonden en willen ze graag met je delen!

Stapelbed caravan inbouwen

Wij kochten onze caravan toen we twee kleine kinderen hadden. Dat ging prima, ze sliepen samen op de tot bed omgebouwde zithoek. Inmiddels is er ook een derde hummel bij. Tot afgelopen zomer sliepen ze bij kouder weer met zijn drieën op dat zelfde bed. Puck in haar slaaptentje en de twee jongens daar dwars voor. Maar kleine kindjes worden supersnel groot (en lang), het komende jaar passen ze waarschijnlijk niet meer alle drie op het bed. Dus, wat nu? Niet meer kamperen in het vroege voorjaar? We zijn het gaan onderzoeken en dit zijn de opties voor een caravan stapelbed!

1. Los uitneembaar caravan stapelbed boven de zithoek

Als de kinderen nog klein zijn, is dit een aardige optie. Een uitneembaar caravanbed van Umefa dat je op het huidige bed plaatst. Het is als het ware een hangmatje en als ik de reacties in diverse groepen lees is dit best comfortabel. Je kunt de hoogte en de lengte verstellen. Een voordeel vind ik het dat je deze makkelijk kunt opbergen als je overdag gebruik wilt maken van de zithoek, omdat het bed gemakkelijk uit elkaar te halen is en niet zwaar is. Ook is dit een vrij voordelige optie, maar op het moment is dit bedje uitverkocht en het is niet duidelijk of deze binnenkort weer te koop zal zijn… Kijk hier voor meer informatie over het Umefa bed.

stapelbed caravan inbouwen

2. caravan stapelbed kopen voor boven de zithoek

Dit Uwis caravanbed kwam ik een aantal jaren geleden tegen. Dit universele caravan stapelbed is een slim bedacht systeem en heel stevig. Dit extra bed monteer je aan de caravan door twee gaatjes te boren in de bodem van de bovenkastjes. De achterzijde van het bed steunt tegen de caravanwand en de voorzijde steunt op de vloer middels de trap. Ik heb dit caravan stapelbed gezien op een beurs, er ligt een lekker matrasje in en het is duidelijk comfortabeler en steviger dan het losse stapelbed dat ik hierboven beschreef. Door de opstaande rand is het ook veiliger. Volgens de producent is het bed geschikt voor kinderen tot ongeveer 12 jaar. Daar lijkt het me vooral in de lengte wat te klein voor, maar dat moet ik dan nog ervaren.

Je kunt het bed overdag wegklappen zodat je de zithoek kunt gebruiken, dus het is een opklapbaar stapelbed. Er blijft toch wel een aardig ‘pakket’ over dan, in onze caravan kunnen we dan niet echt comfortabel zitten. Maar als je vooral gebruik maakt van je zitplaatsen in de voortent, en de treinzit of rondzit ombouwt tot tweepersoons bed, dan kan je met dit universele stapelbed voor de caravan gemakkelijk drie kinders kwijt. Dit bed is in aanschaf natuurlijk wel duurder, voor deze optie zijn we rond de € 319,- euro kwijt.

uwis universeel stapelbed caravan los stapelbed voor caravan
Het caravanbed van Uwis is wat mij betreft een goede optie als je een aantal jaren gebruik wil maken van een goed extra bed voor kinderen.

hangbed caravan, los stapelbed voor caravan

3. stapelbed in caravan maken

Een andere optie is het inbouwen van een echt stapelbed. Je kunt zelf een stapelbed maken in de caravan of dit professioneel laten doen. Het resultaat is dat je drie (of twee natuurlijk) volwaardige bedden hebt waar je de komende jaren plezier van hebt, want ook als ze straks 16 zijn passen ze er in. Dit is een permanente oplossing en zo krijgen we een caravan met stapelbed en vast bed. We zijn dan wel de zithoek kwijt en dat is natuurlijk wel jammer.

zelf stapelbed maken in caravan

Voor de handige handjes onder ons: zo’n stapelbed voor de caravan kun je zelf inbouwen! Er zijn verschillende beschrijvingen te vinden. Hier heeft Judith van Caravanity haar tips uitgebreid uitgewerkt met een goede beschrijving. Er zijn namelijk wel wat zaken waar je rekening mee moet houden als je een caravan stapelbed gaat bouwen. Zo ben je gebonden aan het gewicht van het materiaal waar je mee werkt, je wilt de caravan ook nog soepeltjes kunnen trekken. Je hebt te maken met beperkte afmetingen en je kunt ook niet zomaar overal een plug in de caravanmuur rammen om zelf je stapelbed in de caravan te maken. .

stapelbed caravan zelf inbouwen zelf stapelbed maken in caravan

stapelbed caravan kopen en laten inbouwen

Als je niet zo’n hele handige Harry bent, dan zijn er gelukkig ook nog mensen die een caravanstapelbed voor je inbouwen. Op de Kampeer- en Caravanbeurs 2018 kwamen we Kekke Kamperen tegen. Dit enthousiaste stel verbouwt caravans naar wens. Afhankelijk van het merk en model caravan kun je een stapelbed op maat laten inbouwen. Dat kan een vast stapelbed zijn, zelfs drie stapelbedden boven elkaar, of een derde bed boven de bestaande zithoek. Dat laatste is voor ons dan de meest geschikte optie. Het stapelbed inbouwen kost in ons geval tussen de 400 en 500 euro, maar de prijs is wel afhankelijk van het type caravan. Bij eventuele verkoop kan het bed dan weer verwijderd worden, wat natuurlijk wel fijn kan zijn.

Kekke kamperen, stapelbed in caravan maken, stapelbed caravan kopen

4. Los stapelbed voor in de voortent

Eventueel is er nog een vierde optie. We kwamen ook nog een los stapelbed tegen, wat een tip kan zijn als je de kinderen van de grond wilt laten slapen in de (voor)tent. Dit bed hebben we een keer zelf kunnen proberen tijdens een weekend in een huuraccommodatie. Het stapelbed zit in een mum van tijd in elkaar en de kinderen hebben er tijdens het weekend heerlijk op geslapen. Er zijn verschillende versies, bijvoorbeeld deze van Disc-o-bed en deze van Kid-O-Bunk. De prijzen liggen tussen de €250,- en € 400,-.

los caravan stapelbed wat in de voortent kan

caravan met stapelbed

Heb jij tips voor een stapelbed in de caravan? Of heb je zeer goede ervaringen met een caravan die je al kant en klaar met stapelbed kocht? Of bied je jezelf aan om zelf een stapelbed te maken in caravan? Kom dat dan zeker even delen met beginnende kampeerders of jonge ouders in onze kampeercommunity! De Kampeercommunity is onderdeel van de I Love Kamperen Club. Als Clublid krijg je naast voordeel bij campings en kampeerwinkels ook toegang tot die gezellige online Kampeercommunity. Daar kan je het hele jaar door aan vakantievoorpret doen, je vragen stellen, tips geven en ervaringen delen.

I Love Kamperen Club Kampeercommunity

I love kamperen