Nieuwe trend!

Slapen op het dak van je auto

Nieuwe trend: Kamperen in een daktent

Daktenten: ze zijn niet nieuw, maar ineens wel populair. Een daktent plaats je op je auto, bij aankomst klap je deze uit en voilà: je bent klaar om te gaan kamperen. Dit blijkt onder andere interessant voor een doelgroep die eerder nog niet kampeerde, maar die wel graag op korte avonturen wil. Nieuwe kampeerders: ik hou er van! Ik had wel een paar vragen over daktenten, dus ik ben op zoek gegaan naar een specialist. Kan een daktent op elke auto? En waar moet je op letten? Hier lees je meer over kamperen in een daktent!

tent op auto

Daktenten zag ik eerder vooral op stoere 4WD wagens die vertrokken naar de woestijn of Noord-Europa. Ooit kampeerde ik gewoon in een simpel tentje in de woestijn, maar slapen in een daktent was daar toch wel de meest voorkomende manier van overnachten. Inmiddels is deze tent ook in gebruik voor kleinere auto’s en vinden jongere mensen het leuk om op deze manier te kamperen. Op vrijdagmiddag rijdt je even lekker naar de natuur en je microavontuur is begonnen! De interesse blijkt ook wel uit een heel succesvolle crowdfundingcampagne van het merk iKamper. Zij wilden hun daktent verder ontwikkelen en brachten hun project naar crowdfundingplatform Kickstarter. Dit werd door het publiek omarmd: iKamper haalde boven verwachting ruim 2,3 miljoen dollar aan investeringen binnen. Er is een heel actieve wereldwijde community ontstaan rond dit merk. In Nederland is er nu het Daktentfestival: van Fiat Panda tot 4WD, alles komt daar bij elkaar en de plekken waren heel snel uitverkocht. Populair, dus.

Kan een daktent op elke auto?

Een daktent kan op bíjna elke auto. Je hebt in de eerste plaats dakdragers nodig. Deze kunnen op bijna elke wagen gemonteerd worden, maar als jouw auto geen dakrelingen heeft zijn daar ook weer speciale dragers voor. Een gemiddelde set dakdragers kost je zo’n € 150 tot € 250 euro.

daktent

Extra gewicht auto

Maar is zo’n daktent dan niet te zwaar? In de handleiding van de auto kun je de maximale daklast opzoeken. Dat is het gewicht dat het dak van de auto volgens de fabrikant maximaal kan dragen als je rijdt. Dat noemen ze de dynamische daklast, dus rekening houdend met het rijden, weerstand van de wind, plotseling remmen etc. Deze dynamische daklast ligt bij de meeste auto’s meestal tussen 75 en 100 kilo.

Daarnaast is er echter de statische daklast, het gewicht dat het dak van de auto kan dragen bij stilstand. Deze ligt op zo’n 4 tot 5 keer de dynamische daklast. Als een tent 75 kilo weegt, kun je er dus met een gerust hart met meerdere personen in verblijven als de auto stil staat. Ik neem aan dat je niet van plan was in de tent te liggen terwijl je lekker over de snelweg zoeft.

Gewicht daktent

Natuurlijk houden de fabrikanten van de tenten rekening met het toelaatbare gewicht. Daarom wegen de meeste tenten tussen de 55 en 75 kilo. De tenten bestaat uit één deel: het geheel op de auto krijgen (en er weer af) is daarom wel een klus voor twee personen. Houd er ook rekening mee dat je een droge plek (bv in de schuur) hebt om de tent te bewaren als je deze niet gebruikt.

daktent ikamper

Benzineverbruik met daktent

Leuk, zo’n ding op het dak, maar echt aerodynamisch is het niet. Verbruik je opeens veel meer benzine? Valt wel mee, vind ik. Bij een hardcoverdaktent verbruik je ongeveer 1 liter benzine extra per 100 kilometer.

We zijn er…en dan?

Dat leek me nou zo onhandig: een daktent uitklappen. Zo half in de deuropening enzo…. Een hardcover daktent is het meest eenvoudig om op te zetten. Dat zijn als het ware twee platen en de tent zit er tussen. Je klapt het open en veren doen de rest. Ladder zit er bij in, dus even installeren en je bent klaar. De softcover heeft een losse hoes en dat is iets meer werk, maar alsnog sta je best snel. Ik raad je wel aan om dit bij de verschillende merken even te proberen om te kijken wat de verschillen zijn en wat je zelf handig vindt. Zo staan er verschillende merken (bv Campwerk, iKamper, opjeautoslapen.nl, Ocean-Cross) op de Kampeer- en Caravanjaarbeurs in oktober, zo kun je snel vergelijken.

Daktent kopen…of huren!

Bij de verschillende merken kun je natuurlijk je eigen exemplaar kopen. Vanaf 1299,00 heb je op opjeautoslapen.nl een eigen daktent. De softcover versie van Campwerk gaat vanaf € 1.389,00. Een iKamper hardcover kost meer: vanaf € 3969,00. (Toevoeging van lezers: kijk ook eens naar de TopDog van 3Dogcamping of de Eezy Awn, daar hebben zij goede ervaringen mee). Het prijsverschil zit onder andere in het gebruikte materiaal, de beschikbare ruimte binnen, de veren en de bodemplaat. Goede matrassen zijn wat mij betreft ook heel veel waard, zeker als je van plan bent veel met je daktent te reizen.

Huren is trouwens ook een goede optie, bijna elk merk biedt deze mogelijkheid. Zo kun je het bijvoorbeeld eerst eens proberen voordat je een eigen tent aanschaft, of telkens huren wat op dat moment bij jouw vakantie past. Op de KCJ is trouwens een ‘verhuurplein’, waar je je kunt verdiepen in verschillende kampeermiddelen. Je kunt ook gaan kijken op het Daktentfestival Nederland dat jaarlijks in september wordt georganiseerd.

Is het iets voor jou, een daktent? Laat het hieronder even weten, of deel je ervaring op de Facebookpagina.

 

I love kamperen