Kamperen in de Alde Feanen

Hier mijn tips!

De Alde Feanen: mijn to do’s voor jouw kampeerweekend

Kamperen en de natuur: voor mij horen zij bij elkaar. Wakker worden van de vogels en de warmte van de komende zonnige dag al op het tentdoek voelen, heerlijk. Friesland is rijk aan natuur, cultuur en mooie historische dorpen en een prima kampeerbestemming. In mei verbleef ik een weekend in de Alde Feanen: één van de twintig Nationale Parken in Nederland. Wil je ook eens dit bijzondere gebied verkennen en de natuur beleven? Dit zijn mijn to do’s als je gaat kamperen in de Alde Feanen!

kamperen in de alde feanen

Beleef De Alde Feanen

De Alde Feanen ligt in de buurt van Leeuwarden, Drachten en Heerenveen. In het laagveenmoeras leven wel 450 soorten planten en broeden ruim 100 soorten vogels.  Tijdens een van de boottochten die ik in het weekend maakte, kwam ik zelfs de zeearend tegen! Die had ik zelf waarschijnlijk niet direct herkend, maar onze gids heeft daar natuurlijk oog voor. Op pad gaan met iemand die je álles over het gebied kan vertellen is gelijk mijn eerste tip! Er zijn meerdere campings in het gebied en als je daar verblijft is het bíjna lastig om te kiezen wat je wilt ondernemen.

alde feanen tips kamperen
Wandelschoenen aan, klaar voor een dagje natuur

Kamperen in de Alde Feanen

Wil je in de buurt kamperen? Hier lees je meer over mijn bezoek aan camping de Stjelp. Ook bezocht ik al eerder camping It Wiid, ook leuk als je direct aan het water wil kamperen! In mei kun je ook het Fête de la Nature bezoeken, een festival waar de hele omgeving aan mee doet. Een weekend vol natuurbeleving!

1. Start je weekend bij het bezoekerscentrum

Het bezoekerscentrum is de spin in het Alde Feanenweb. Hier kun je beginnen met een bezoek aan de expositie, waar je leert over de vele bewoners van het gebied. Bijzondere vogels, maar ook otters en vossen. Leuk is de nachtbeleving: ga de duisternis binnen en beleef de Alde Feanen bij nacht.

Rugzakroutes voor kinderen

De medewerkers van het bezoekerscentrum kunnen je helpen bij je verblijf. Zo zijn er bijvoorbeeld rugzakroutes, waarmee je (samen met de kinderen) de natuur gaat ontdekken. De kinderen volgen de routepaaltjes en ondertussen doen zij allerlei opdrachten en onderzoeken de natuur. Er zijn verschillende routes, kies bijvoorbeeld voor het kikkerpad, het waterdiertjespad of het fûgelpad.

Doe en beleeftuin

Het buitengedeelte van het bezoekerscentrum is ook leuk, ik vond de beleeftuin een aanrader voor kinderen. Hier kunnen ze lekker spelen met natuurlijke materialen, terwijl jij even geniet van het zonnetje. Geef toe: dat is áltijd een goed idee 😉

bezoekerscentrum alde feanen tuin
De Doe- en beleeftuin bij het bezoekerscentrum

Expositie Lancaster

In 1942 werd een Britse Lancaster boven de Waddeneilanden neergeschoten en deze stortte neer in de Alde Feanen. De bemanningsleden overleefden dit niet. Op de plek waar de Lancaster werd gevonden is recent een herdenkingsplaats gemaakt, geheel passend in de gedachte van het gebied. Daaronder vertel ik je hieronder meer. In het bezoekerscentrum is een expositie ingericht die vrij toegankelijk is. Overgebleven delen van de Lancaster zijn verzameld en de bemanningsleden en hun missie krijgen een gezicht.

Boek een gids

Natuurlijk kun je zelf op pad in het gebied, maar ik vind  het zelf erg leuk om dit met een gids te doen. Zelf ging ik bij zonsopgang wandelen met een gids van It Fryske Gea (de natuurbeheerder) en ik leerde over de koekoek, baardman, otter, zonnedauw, veenmos, zeearend en nog meer. Dat was zonder gids compleet langs me heen gegaan waarschijnlijk 😀 De medewerkers van het bezoekerscentrum kunnen je helpen bij het plannen van een begeleide vaar- of wandeltocht.

zonsopgang alde feanen wandeling
De zonsopgang boven de Alde Feanen: je moet vroeg je bed uit, maar het is het waard!

2. Bezoek het Skûtsjemuseum

Skûtsjes zijn de bekende karakteristieke schepen met bruine zeilen. Nog elk jaar is het kampioenschap Skûtsjesilen een groot evenement voor de Friezen, waarbij de dorpen een onderlinge strijd uitvechten op de Friese wateren in elf wedstrijden. Van oorsprong zijn de skûtsjes echter Friese vrachtschepen. In het Skûtsjemuseum in Earnewâld leer je over het leven op een skûtsje rond 1900, maar ook over de kampioenschappen van nu. Een aardig museum om iets van de historie mee te krijgen. Je bent er geen dagdeel mee zoet, maar je krijgt wel de rijke historie mee. Na je bezoek kun je even aan het water zitten met een oranjekoek en de rest van je trip plannen.

skutsjemuseum

3. Even chillen in een theetuin

Onderweg even pauze op een terras! Activiteitenboerderij De Wartenster heeft een theetuin met een heerlijk uitzicht. De kinderen vermaken zich even op de schommel of trampoline, aaien de gezellige varkentjes terwijl jij even achteroverleunt. Kun je daarna weer door!

wartenster alde feanen
Activiteitenboerderij de Wartenster in Warten is een goed startpunt van je verblijf.

4. Ga het water op

Wandelen en fietsen door het gebied is natuurlijk leuk, maar toch heb je weer een andere ervaring vanaf het water. Laat je varen in een praam, huur een kano, ga op zeiltocht of relax in je fluisterboot! In de omgeving zijn vele verhuurbedrijven waar je terecht kunt voor daghuur. Daar hoef je echt niet altijd een vaarbewijs voor te hebben. Op deze kaart kun je de verschillende bedrijven vinden. Geen zin om zelf te varen? Je kunt natuurlijk ook een begeleide tocht boeken.

varen in de alde feanen

Zwaluwhaven – monument voor de Lancaster

Bezoek tijdens je vaartocht ook even het Lancastermonument ter nagedachtenis aan het neergestorte gevechtsvliegtuig. ‘De Zwaluwhaven’ is een bijzondere plek: een wand met 251 gaten die symbool staan voor de 251 gevechtsvliegtuigen die tijdens de bewuste nacht opstegen in Engeland. 12 gaten zijn dichtgemaakt, dat aantal vliegtuigen haalde de bestemming in Duitsland helaas niet. In de gaten nestelen oeverzwaluwen, ze vliegen druk heen en weer. Een levendige plek met een verhaal! Op de kaart zie je hoe je hier met de boot komt, of vraag om informatie bij het bezoekerscentrum.

5. Stap op de fiets

Behalve het water in het Nationaal Park zijn er talloze heerlijk terrasjes, mooie dorpen en kilometers fietspaden. Kies bijvoorbeeld hier een leuke route en ga op pad!

bankje
“Ik ren, ik denk, ik stop verbaasd. Waarom liep ik nou te rennen….ik heb helemaal geen haast.” Zomaar een bankje dat je onderweg tegenkomt op je tocht!
Even pauzeren met dit echt Friese uitzicht <3

 

Heb jij ook tips voor de Alde Feanen? Geef het dan hieronder door of op de Facebookpagina!

 

 

 

I love kamperen