Niet elke caravanverzekering is hetzelfde

Dit zijn de aandachtspunten

Verzekering kiezen: let hier even op…

Een tak langs de caravan, een gebogen tentstok door de regen, klapband onderweg….met je caravan, vouwwagen of camper kan van alles gebeuren. Zo rolde onze caravan vorig jaar tegen een boom: zat er opeens letterlijk een gat in de voorzijde. En nu? Toch blij dat we ons ‘oudje’ verzekerd hadden. Maar hoe zit dat eigenlijk met casco, nieuwwaarde, stormschade en is de voortent ook meeverzekerd? En die campingstoelen dan? Mag je je caravan eigenlijk wel uitlenen? Ik vroeg het aan een pro van Aveco Verzekeringen. Hier de tips!

 

Caravanverzekering kiezen

Een caravanverzekering is niet verplicht. Als de caravan aan de auto is gekoppeld, ben je onderweg voor de wettelijke aansprakelijkheid verzekerd via het trekkende voertuig. Als je een exemplaar van 100 euro koopt zou ik me daarom niet te druk maken. Maar een grote aankoop is natuurlijk wel fijn om te verzekeren, want vervangen of schadeherstel wordt dan al snel een kostbare zaak. Er zijn veel verschillende voorwaarden en het is daarom goed om caravanverzekeringen te vergelijken.

Checklist

  • Wil je allrisk verzekeren of niet? Bij een caravan van 8 tot 15 jaar oud kiezen kampeerders vaak voor allrisk (dit wordt ook wel volledig casco genoemd).
  • Bij verschillende verzekeringen kun je de caravan verzekeren tegen de nieuwwaarde of aankoopwaarde voor een bepaalde periode, ook al is de dagwaarde inmiddels lager. Hier betaal je uiteraard voor. Soms moet je de caravan dan wel bij een dealer gekocht hebben en niet bij een particulier.
  • Welk bedrag is meeverzekerd voor schade aan vaste accessoires? Een gemonteerde luifel of mover zitten vaak in de standaarddekking, wellicht moet je wel de waarde van de caravan dan verhogen. Ook de voortent is een ‘vaste accessoire’, reken die dus bij de waarde van de caravan.
  • Voor welk bedrag wil je de inventaris verzekeren? Bijvoorbeeld losse koelkastjes, servies en stoelen horen hierbij.
  • Hoe hoog is het eigen risico bij onverhoopte schade?
  • Hoe zit het met hagel- en stormschade? In de praktijk zijn dit veelvoorkomende en prijzige schades.
  • Wil je een vervangende caravan bij schade? Let op: misschien zit dat ook al in het pakket van de Wegenwacht?
  • Ben je verzekerd als je de caravan uitleent aan familie? Dat is niet bij elke verzekering zo.
  • Als je overweegt om de caravan ook te gaan verhuren, bv via Camptoo, gelden heel andere voorwaarden als bij een recreatieve verzekering. De kosten hiervan zijn ook hoger. Verhuren mag dus niet zomaar onder dezelfde verzekering.
  • Zorg dat je de caravan verzekert vóórdat je er de weg mee opgaat. Schade aan je nieuwe aanwinst op het allereerste ritje naar huis wordt anders wel erg zuur…
Hagel- en stormschade komen vaak voor

Camperverzekering

Bij een (bus)camper is de verzekering wél verplicht. Bij een gebruikte camper verzeker je de taxatiewaarde, bij een nieuwe uiteraard de nieuwwaarde. Na vijf jaar is er meestal een afschrijvingsregeling, dat wil zeggen dat je elk jaar daarna telkens iets minder vergoed krijgt. Vanaf 10 jaar ben je verzekerd voor de dagwaarde, maar je kunt ook kiezen om je camper te taxeren en de camper tegen de taxatiewaarde te verzekeren. Zo heb je nog meer zekerheid bij totaalverlies.

Bij de camperverzekering is het ook goed om te letten op meeverzekerde accessoires. Misschien gebruik je bijvoorbeeld een prijzig navigatiesysteem, schotelantenne en zonnepanelen? Kijk voor de tips in de checklist hierboven.

Onze luifel stond net 1 dag en toen waaide er een stok kapot. Relatief kleine schade,maar wel geregeld.

Vouwwagen verzekeren

Ook voor een vouwwagen is een verzekering niet verplicht. Een vouwwagenverzekering is vergelijkbaar met een caravanverzekering. Vouwwagenverzekeringen zijn vaak goedkoper, de waarde van de schade is namelijk vaak lager. In de praktijk is stormschade een veelvoorkomende vouwwagenschade. Let hier op bij het kiezen van een verzekering.

Aveco Verzekeringen wil graag dat je veilig de weg op gaat. Samen met hen geef ik je in een aantal artikelen tips over de veiligheid onderweg en op de camping, omdat we zien dat daar nog veel vragen over zijn. Zo schreef ik eerder ook al over het beladen van de caravan. Be safe people!

I love kamperen