Cararvan Verzekering Up-To-Date
Check of je caravanverzereking nog steeds voldoet!

Alles nog up-to-date?

Is de Caravanverzekering Up-to-date?

Een caravanverzekering is niet persé iets waar je in Januari aan denkt. De caravan staat veilig in de stalling, de kampeerplannen zijn wel gemaakt, maar dat duurt nog wel even. Tóch is dit juist een goed moment om nog eens de verzekering van de caravan tegen het licht te houden. Tijd om te checken of de caravanverzekering up-to-date is; waar ben je voor verzekerd en betaal je niet te veel?

Is de premie caravanverzekering niet te hoog?

Veel verzekeraars hebben vanwege de inflatie de premies flink verhoogd. Vraag eens een offerte aan bij een andere verzekeraar en check of jouw caravanverzekering goedkoper kan. Hou dan wel goed in de gaten dat je bijvoorbeeld de nieuwwaarderegeling op je huidige caravanverzekering niet kwijtraakt. Dit is de regeling is waarmee wordt bepaald hoe lang een eigenaar van een nieuwe caravan de waarde van de caravan bij aanschaf vergoed krijgt in plaats van de dagwaarde van de caravan in geval van een total loss schade of diefstal.

Op andere caravanverzekeringen wordt de premie juist voordeliger wanneer je weer een jaar geen schade hebt geclaimd op je huidige caravanverzekering. Caravanverzekeringen als die van de Bovag of Kampeer Garant hebben als één van de weinige nog een no-claimregeling waarbij schadevrij rijden wordt beloond. Dit kan jouw caravanverzekering zo maar 20% goedkoper maken.

Caravanverzekering Up-to-date Dure auto met dikke caravan
Als de caravan aan de auto is gekoppeld, ben je onderweg voor de wettelijke aansprakelijkheid verzekerd via het trekkende voertuig. Eenmaal losgekoppeld, is een caravanverzekering wel handig!

Passen je vakantieplannen bij de dekking van je caravanverzekering?

Als je weet waar je dit jaar naar toe gaat met je caravan is het verstandig om te checken of je caravanverzekering aansluit bij deze vakantieplannen. Wanneer je bijvoorbeeld naar het Gardameer gaat of naar de Ardèche, dan is het verstandig om hagelschade mee te verzekeren. Hevige hagelstormen komen daar ieder jaar verschillende keren voor waardoor schade aan jouw caravan ook een stuk groter is. Ook voor caravans met een hagelbestendig dak is het dan verstandig om hagelschade mee te verzekeren. Bij verschillende verzekeraars krijg je tot 70% korting op de dekking hagelschade wanneer je caravan een hagelbestendig dak heeft.

Staat je caravan op een seizoensplaats op 30 kilometer van je huis, dan zou je kunnen overwegen om de caravan alleen nog tegen brand, diefstal en storm (Basisdekking of Beperkt Casco) te verzekeren. Wanneer je dan besluit om toch een jaartje Spanje te gaan ontdekken dan kan je altijd de dekking  aanpassen naar een Allriskdekking waarbij bijvoorbeeld ook aanrijdingsschades verzekerd zijn.

Past de caravanverzekering nog bij jouw caravan?

Dit geldt natuurlijk ook voor de staat van jouw caravan. Is jouw caravan inmiddels al 15 jaar oud en staat ie voornamelijk in Nederland 3 weken op de camping? Dan loop je een heel ander risico dan iemand met een splinternieuwe caravan die twee maanden lang door heel Europa trekt. Je kunt dan overwegen of je de duurdere allriskdekking kunt aanpassen naar een dekking voor alleen brand, storm en diefstal. Deze Beperkt cascodekking of Basisdekking is een stuk voordeliger en kan al worden afgesloten voor een premie van ongeveer € 60,- per jaar.
Let wel: het is niet verplicht om een caravanverzekering te hebben. Die beslissing neem je zelf en hangt af van hoeveel risico je wilt lopen en natuurlijk de waarde van je caravan.

Caravanverzekering Up-to-date auto met caravan op snelweg
Bedenk goed wat je nodig hebt: Basisdekking of Beperkt Casco dekking is een dekking tegen brand, diefstal en storm. Een allriskdekking dekt alle van buitenkomende onheil.

Vergeet je nieuwe kampeergear niet!

Wanneer je kortgeleden nieuwe accessoires hebt gekocht zoals bijvoorbeeld een mover of fietsdrager, vergeet de waarde van deze accessoires dan niet bij te verzekeren op je caravanverzekering. Dit geldt ook voor een oude voortent die is vervangen door een nieuwe. Zo voorkom je teleurstelling bij schade.

Je caravan particulier verhuren

De kosten voor kamperen worden door stijgende prijzen van caravans, brandstof en campings steeds hoger. Sommige caravanners besluiten daarom om hun caravan te verhuren aan andere kampeerders om zo (een deel van) de hogere kosten terug te verdienen. Ben jij dat ook van plan? Check dan of op jouw caravanverzekering het verhuren van je caravan verzekerd is. Bij veel verzekeraars is particuliere verhuur namelijk niet verzekerd en kan dan ook niet worden bijverzekerd.
Het uitlenen (dus niet tegen betaling) van je caravan aan familie of vrienden is bij de meeste verzekeraars wel standaard meeverzekerd.

Een caravanverzekering afsluiten? Help!

We schreven dit artikel in samenwerking met Kampeer Garant, zij zijn echte bollebozen op het gebied van caravanverzekeringen. Ze maakten ook de handige checklist hieronder! Heb jij nog vragen over caravanverzekeringen? Bijvoorbeeld wat een caravanverzekering kost, of waar je op moet letten als je eentje wilt afsluiten? Laat het dan weten in onze kampeerclub, facebook of instagram, dan gaan we ermee aan de slag!

caravanverzekering up-to-date

I love kamperen