aanrijding met caravan foto's maken
Oh nee! Een aanrijding met de caravan!

Lees hier wat je dan moet doen!

Een aanrijding met de caravan: wat nu?

Een aanrijding met de caravan, je moet er niet aan denken! Uiteraard hoop je ook dit jaar weer schadevrij op de plek van bestemming aan te komen, maar een ongeluk zit in een klein hoekje. Het is dan wel handig om alvast te weten wat je in zo’n situatie moet doen om te zorgen dat alles zo snel en veilig mogelijk wordt geregeld. Bij een aanrijding moet je sommige dingen direct ter plekke regelen maar andere zaken kunnen ook wachten tot je weer thuis bent. In dit blog laten we je weten wat je kunt doen en laten als je met de caravan betrokken raakt bij een aanrijding.

Aanrijding met de caravan: Een eenzijdig ongeval

Een aanrijding met de auto en caravan, zonder dat er iemand anders bij betrokken is – wordt ook wel een eenzijdig ongeval genoemd. Bij een eenzijdig ongeval zijn jouw eigendommen de enige die beschadigd zijn. Dit kan gebeuren wanneer je bijvoorbeeld een rotsblok, betonnen rand of overhangende tak over het hoofd zag.

Checklist bij een eenzijdig ongeval met de caravan:

  • Beoordeel altijd eerst de situatie: breng jezelf en andere passagiers in veiligheid en controleer of er gewonden zijn. Laat iedereen een veiligheidsjasjes aantrekken en zet de
    gevarendriehoek neer als waarschuwing voor ander verkeer.
  • Als er gewonden zijn bel je als eerste de hulpdiensten.
  • Maak foto’s van de situatie en de schade vóór het verplaatsen van de auto en caravan.
  • Let goed op het verkeer en breng jezelf niet in gevaar.
  • Blokkeert het ongeval geen verkeer en staan al je passagiers veilig? Laat de auto en caravan dan staan.
  • Als de auto en caravan wel het verkeer blokkeren of er geen plek is om de passagiers veilig te laten staan en je kunt de auto en caravan nog verplaatsen, rijd dan naar een veilige plek.
  • Kan je door de schade uw reis niet verder voortzetten? Bel dan de alarmcentrale van de verzekering. Afhankelijk van de dekking van je auto- of caravanverzekering zullen zij gaan regelen dat de auto of de caravan worden weggesleept naar een dichtstbijzijnde reparateur of worden gerepatrieerd naar Nederland en dat er voor jou en je passagiers vervangende accommodatie of vervoer wordt geregeld.

Aanrijding met de caravan, rijdende caravan

Aanrijding met de caravan: Een tweezijdig ongeval

Een aanrijding met de auto en caravan waarbij ook andere betrokkenen zijn – wordt een tweezijdig ongeval genoemd. Er is sprake van een tweezijdig ongeval als een andere partij ook schade heeft. Dit kan een voertuig zijn, maar ook een persoon  (extra vervelend), een geparkeerde auto of benzinepomp. Ook voor deze situatie hebben we een checklist die natuurlijk voor een groot deel overeenkomt met de checklist voor een eenzijdig ongeval zoals hierboven.

Checklist bij een tweezijdig ongeval met de caravan

  • Beoordeel altijd eerst de situatie: breng jezelf en andere passagiers in veiligheid en controleer of er gewonden zijn. Laat iedereen een veiligheidsjasjes aantrekken en zet de gevarendriehoek neer als waarschuwing voor ander verkeer.
  • Bel de hulpdiensten als er sprake is van gewonden of ernstige schade. Is dit niet het geval? Handel de aanrijding dan zelf af.
  • Maak foto’s van de situatie en de schade vóór het verplaatsen van de auto en caravan.
  • Let goed op het verkeer en breng uzelf niet in gevaar
  • Blokkeert het ongeval geen verkeer en staan al je passagiers veilig? Laat de auto en caravan dan staan.
  • Als de auto en caravan of de tegenpartij wel het verkeer blokkeren of er geen plek is om de passagiers veilig te laten staan en je kunt de auto en caravan nog verplaatsen, rijd dan naar een veilige plek.
  • Noteer contactgegevens van betrokken partijen en eventuele getuigen.
  • Erken geen schuld en doe geen uitspraken over een schadevergoeding. (Dit klink misschien onaardig, maar het verkeersrecht in binnen- en buitenland is nogal ingewikkeld. Door ter plekke schuld te erkennen of aan te geven dat je verzekeraar de schade wel zal vergoeden, kun je de positie van de verzekeraar onnodig verzwakken of verslechteren. Als de verzekeraar hierdoor een schade moet gaan vergoeden die anders niet of slechts gedeeltelijk vergoed had moeten worden, kan het zo zijn dat de verzekeraar deze schade op de eigen verzekerde gaat proberen te verhalen.)
  • Vul het Europees schadeformulier in en laat alle betrokken partijen dit ondertekenen. Houd zelf het origineel
  • Noteer gegevens van de politie op het schadeformulier: de naam van de agent en de locatie van het politiebureau
  • Kunt u door de schade uw reis niet verder voortzetten? Bel dan de alarmcentrale van uw verzekering. Afhankelijk van de dekking van je auto- en/of caravanverzekering zullen zij gaan regelen dat de auto en/of de caravan worden weggesleept naar een dichtstbijzijnde reparateur of worden gerepatrieerd naar Nederland en dat er voor jou en je passagiers vervangende accommodatie en/of vervoer wordt geregeld.

Aanrijding met de caravan bellen met hulpdiensten

Vakantie onderbreken na aanrijding met de caravan of niet?

Eigenlijk is het heel simpel, kan je na een aanrijding met de caravan, ondanks de schade de vakantie of doorreis voortzetten? Dan hoef je zeker geen rechtsomkeert te maken naar huis. Meld dan de schade gewoon bij terugkomst (of op een rustig moment tijdens je vakantie) bij de verzekeraar of tussenpersoon.

Even controleren voordat je op vakantie gaat

Om tijdens de vakantie niet voor verrassingen te komen staan, is het belangrijk om voor vertrek alvast een paar dingen te controleren.

  • Zijn je auto en caravan technisch in goede staat? Door de langere afstanden die je gaat rijden met een zwaar gewicht achter de auto wordt er meer gevraagd van de auto en caravan en kunnen technische mankementen eerder voor problemen zorgen.
  • Heb je voldoende veiligheidshesjes in de auto voor iedereen die meegaat in de auto?
  • Heb je een aparte groene kaart voor de caravan?

De Groene Kaart voor de caravan

Het is verplicht om een aparte Groene Kaart voor de caravan bij je te hebben wanneer je tijdens je vakantie in of door Duitsland, Polen, Kroatië, Spanje of buiten de EU reist. De Groene Kaart voor de caravan is het bewijs dat de caravan (WA) verzekerd is. In alle overige EU-landen mag je de verzekeringsdekking ook met een ander document aantonen en is een aparte Groene Kaart voor de caravan niet verplicht.

Ook al is het niet overal verplicht om de Groene Kaart bij je te hebben, het is wel handig. Een (digitale) foto, PDF voldoet officieel niet aan de internationale eisen maar als je over de grens de lokale taal minder goed spreekt, kan een ambtenaar of (schade)hulpverlener wel snel de juiste informatie vinden vanaf de Groene Kaart omdat ze hier bekend mee zijn.

Groene kaart caravan aanvragen

Als bestuurder van een motorrijtuig moet je aan kunnen tonen dat het voertuig en de gekoppelde caravan of vouwwagen verzekerd zijn. Schade die je met de caravan of vouwwagen aan iemand anders toebrengt, wanneer deze is aangekoppeld aan het trekkende voertuig, valt onder de aansprakelijkheidsverzekering (WA dekking) van het trekkende voertuig. Daarom hebben verzekeraars in Nederland de afspraak dat de autoverzekeraars ook de Groene Kaart voor de caravan uitgeven. Als je deze eenmaal hebt aangevraagd, krijg je voortaan ieder jaar ook de caravan-variant opgestuurd.

Een caravanverzekering afsluiten? Help!

We schreven dit artikel in samenwerking met Kampeer Garant, zij zijn echte bollebozen op het gebied van caravanverzekeringen. Heb jij nog vragen over caravanverzekeringen? Bijvoorbeeld wat een caravanverzekering kost, of waar je op moet letten als je eentje wilt afsluiten? Laat het dan weten in onze kampeerclub, facebook of instagram, dan gaan we ermee aan de slag!

I love kamperen