Caravan Inboedel caravanverzekering
De caravan inboedel

Wat wordt er verzekerd bij de caravanverzekering?

Caravan inboedel: wat dekt de caravanverzekering?

De caravan inboedel: het is niet iets waar je aan denkt als je gezellig vakantieplannen zit te maken. Toch is het wel handig om even na te denken of je zo verzekering voor je inventaris nodig hebt? En wat dekt zo’n verzekering voor je inventaris eigenlijk? Om je een beetje op weg te helpen, zochten wij het voor je uit.

Wat wordt er bij een caravan bedoeld met inboedel en hoe kun je dit verzekeren?

Iedereen met een caravan herkent het wellicht wel: Bij de aankoop van je caravan zijn de ruimtes onder het bed, de banken, in de kastjes en in de disselbak nog redelijk leeg. Heel opgeruimd en overzichtelijk. Wanneer je langer met een caravan kampeert verzamel je steeds meer spullen. Dingen die handig zijn (miljoenen fleecekleedjes) en die het leven op de camping nog wat comfortabeler maken (een luxe campingstoel). Langzamerhand raken alle opbergruimtes flink gevuld en neem je ongemerkt steeds meer van waarde mee.

Die spullen: dat is de caravan inboedel. Om de inboedel van je caravan te verzekeren, kun je een caravanverzekering afsluiten. Deze verzekering biedt dekking voor schade aan je caravan en de spullen die erin zitten.

Caravan Inboedel verzekering

Wat is er verzekerd onder de inboedel en inventarisdekking van een caravanverzekering?

Onder de inboedel van een caravan vallen losse spullen die zich in de caravan of de voortent bevinden en die niet vastzitten aan de caravan zelf.
Hierbij kun je denken aan bijvoorbeeld:

 • Keukengerei en apparatuur zoals potten, pannen, bestek, koffiezetapparaat, waterkoker, oven en magnetron.
 • Elektronische apparatuur zoals een televisie, radio, dvd-speler en een elektrisch kacheltje.
 • Persoonlijke spullen zoals bedden- en linnengoed, kussens, enzovoorts
 • Kampeerspullen zoals gasflessen, kampeertafel en -stoelen, droogrek, parasol en een tarp.

Wat is niet verzekerd onder de inboedel en inventaris van de caravan?

Onder de inboedel en inventarisdekking van de caravanverzekering vallen meestal geen:

 • zaken die als reisbagage zijn te beschouwen, zoals kleding, (zonne)brillen, schoeisel en toiletartikelen
 • wettige betaalmiddelen in de vorm van bankpasjes, munten, bankbiljetten en cheques
 • partytenten, vaartuigen, fietsen en motorrijtuigen
 • kostbare zaken.

Huu? Kostbare zaken, denk je dan. Maar die wil ik juist wél verzekeren! Dit valt gelukkig meestal onder je reisverzekering (daarover later meer!)
Onder kostbare zaken wordt meestal de volgende spullen verstaan:

 • mobiele telefoons en/of telecommunicatiemiddelen (met uitzondering van TV en radio)
 • computerapparatuur
 • foto-, film- en videoapparatuur
 • sieraden en horloges
Caravan Inboedel Verzekering kostbare spullen
De radio valt wel onder de caravan inboedel, de laptop niet!

Voor welk bedrag moet ik de inboedel van mijn caravan verzekeren?

Sommige verzekeraars bieden een standaard dekking voor de inboedel, terwijl andere verzekeraars de mogelijkheid bieden om de dekking van de caravanverzekering hiermee uit te breiden. Bij veel caravanverzekeringen zoals die van de ANWB, Unigarant Verzekeringen en Kampeer Garant kun je kiezen uit een verzekerd bedrag van € 750,-, € 1.500,- of € 2.500,-.

Om de juiste dekking te kiezen, is het belangrijk om een goed beeld te hebben van de waarde van de inboedel van je caravan. Dit kun je bijvoorbeeld doen door een inventarislijst op te stellen en de waarde van de spullen daarop te vermelden. Wanneer de caravan bij een brand in de stalling geheel verloren zou gaan dan maakt een dergelijke lijst het ook een stuk eenvoudiger om de verloren inboedel te claimen bij de verzekeraar.
De meesten mensen kiezen er voor om de inboedel voor een bedrag van € 1.500,- te verzekeren. Maar dit is helemaal persoonlijk natuurlijk. Als jij alleen maar tweedehands spullen meesleept en genoeg spaargeld hebt om het allemaal te vervangen, kan je er voor kiezen die verzekering niet te nemen. Al is het bedrag dat je jaarlijks betaald niet heel hoog (vaak nog geen tientje per jaar).

Ineens weer lege kastjes 😉

Het weer eens inventariseren van alle spullen in de caravan ruimt ook vaak weer lekker op. Spullen die je al jaren niet meer gebruikt kunnen dan misschien wel uit de caravan of worden weggegooid. Dat scheelt dan weer ruimte en gewicht in de caravan.

Caravan inboedel regelmatig controleren

Als je eenmaal een caravanverzekering hebt afgesloten, is het belangrijk om deze regelmatig te controleren en te kijken of de dekking nog steeds passend is bij de waarde van de inboedel van je caravan. Heb je bijvoorbeeld recent een nieuwe tv gekocht voor in de caravan of nieuwe campingstoelen en -tafel dan kan het goed zijn dat het verzekerde bedrag niet meer voldoende is. Neem dan contact op met je verzekeraar om dit aan te passen.

Caravan Inboedel verzekering nieuwe stoelen
Nieuwe dure campingstoelen gekocht? Check even of dit in de verzekering past en of je dat nodig vindt.

Wat is er níet verzekerd in de caravan inboedel verzekering?

Bij een caravanverzekering zijn er vaak uitsluitingen of beperkingen van de dekking voor bepaalde schadegebeurtenissen of spullen. Dit kan per verzekeraar verschillen, maar over het algemeen zijn de volgende zaken niet verzekerd bij de inboedel van een caravan:

 • Schade door normale slijtage of ouderdom van de spullen
 • Schade door eigen gebrek of onzorgvuldigheid van de verzekerde, zoals bijvoorbeeld het omstoten van een pan met hete olie
 • Schade door opzet of roekeloosheid van de verzekerde
 • Schade door oorlog, atoomkernreacties, aardbevingen, vulkaanuitbarstingen en overstromingen
 • Schade door diefstal van spullen die niet goed zijn opgeborgen of afgesloten

Het is belangrijk om de polisvoorwaarden van de caravanverzekering goed te lezen om te weten welke uitsluitingen of beperkingen er gelden voor de dekking van de inboedel van je caravan. Hier lees je trouwens alles over stormschade! 

Is de inboedel van de caravan ook verzekerd op de inboedelverzekering van het woonhuis of op je doorlopende reisverzekering?

Dit hangt af van de specifieke voorwaarden van de inboedelverzekering van je woonhuis. In sommige gevallen kan de inboedel van de caravan meeverzekerd zijn op de inboedelverzekering van het woonhuis, maar dit is lang niet altijd het geval. Hetzelfde geldt voor de doorlopende reisverzekering. Vaak zijn de spullen die op de inboedelverzekering van de caravan zijn uitgesloten (zoals kleding, (zonne)brillen, schoeisel, toiletartikelen en kostbaarheden) wel verzekerd op een doorlopende reisverzekering.

Check de verzekering voor je caravan inboedel gewoon even!

Het is verstandig om de polisvoorwaarden van je inboedel- en doorlopende reisverzekering door te nemen of contact op te nemen met je verzekeraar om te controleren of de inboedel van je caravan gedekt is op de inboedelverzekering van het woonhuis of de doorlopende reisverzekering. Als de inboedel van de caravan niet gedekt is of je gewoon zeker wil weten dat dit goed verzekerd is, kun je overwegen om je caravanverzekering uit te breiden met een dekking voor inboedel en inventaris. Bij Kampeer Garant verzeker je € 750,- aan inboedel en inventaris al voor een bedrag van nog geen € 8,- per jaar.

Een caravanverzekering afsluiten? Help!

We schreven dit artikel in samenwerking met Kampeer Garant, zij zijn echte bollebozen op het gebied van caravanverzekeringen. Heb jij nog vragen over caravanverzekeringen? Bijvoorbeeld wat een caravanverzekering kost, of waar je op moet letten als je eentje wilt afsluiten? Laat het dan weten in onze kampeerclub, facebook of instagram, dan gaan we ermee aan de slag!

I love kamperen