Schade door de storm
Stormschade: Not funny!

Maar ben je er voor verzekerd?

Stormschade: wat is er verzekerd?

Stormschade aan je caravan is niet iets waar je op zit te wachten tijdens je vakantie. Maar als er een storm voorbij trekt, dan zit er niets anders op dan hopen op het beste en achteraf de schade opnemen. Maar ben je wel verzekerd voor storm? En zo ja, wat is er dan verzekerd? We zochten het voor je uit.

Wanneer stormt het eigenlijk?

Harde wind aan de kust in Zeeland, of een windhoos tussen de bergen in Italië. Wanneer is er eigenlijk sprake van storm? Volgens het KNMI kan je pas van storm spreken als de gemiddelde windsnelheid minstens 1 uur gelijk is aan windkracht 9. Bij Windkracht 9 worden er windsnelheid tussen 75 en 88 kilometer per uur (20,8 – 24,4 meter per seconde) gemeten.
Dit komt overigens niet héél vaak voor. In een plaats aan de kust, zoals Vlissingen stormt het wel meerdere keren per jaar. Maar in De Bilt stormt het slechts eens in de zeventig jaar met windkracht 9. Windkracht 10, een zware storm, is boven land al helemaal een zeldzaamheid.

Stormschade bij 14 meter per seconde

Toch kan het bij lagere windkrachten al flink waaien. Vanaf windkracht 7 kan er al schade ontstaan aan huizen en kan het openbare leven flink verstoord raken. Bij windkracht 7 worden er windsnelheden van 14 meter per seconde (50,4 km p/uur) bereikt. Nu denk je; leuk, bedankt voor deze les meteorologie, maar wat heb ik hier eigenlijk aan?! Dit is belangrijk omdat verzekeraars voor de definitie ‘storm’ hanteren dat er sprake moet zijn van windsnelheden van 14 meter per seconde of meer. Om te bepalen of dit het geval is geweest maken verzekeraars gebruik van de bevindingen en windmetingen van het KNMI (dit geldt ook voor windhozen, die moeten ook geregistreerd zijn).
De KNMI werkt internationaal, dus dit geldt ook voor je vakantie in Frankrijk, Duitsland of Italië. Op de website Meteoalarm wordt door het KNMI in Europees verband gewaarschuwd voor storm en windstoten. Je kunt ook de website Windy raadplegen om live te kijken naar waar de wind vandaan komt en welke windsnelheden er op korte termijn voorspeld worden.

Stormschade caravan camping voortent kapot
Bij 14 meter per seconde zeggen sommige voortenten helaas ‘krak’.

Wanneer ben je verzekerd bij stormschade?

Bij veel verzekeraars is storm verzekerd in de allriskdekking van de caravanverzekering, maar er zijn ook verzekeraars waarbij storm niet standaard is verzekerd in de caravanverzekering. Hiervoor moet dan ook de hagel- en stormschadedekking worden afgesloten. Check dit dus goed in je polis!
Doordat caravans tegenwoordig steeds vaker een hagelbestendig dak hebben, verzekeren veel kampeerders deze hagelschadedekking niet mee. Zonder dat je er dan bij stil hebt gestaan, heb je per ongeluk schade door storm niet meeverzekerd. En het is natuurlijk niet leuk als je daar ná de storm pas achter komt!

Is verzekeren voor stormschade wel nodig?

Zeker voor kampeerders die hun caravan op een seizoenplaats hebben staan is het slim om stormschade mee te verzekeren. Je bent dan namelijk niet altijd in de buurt om in paniek rond te rennen en maatregelen te nemen waardoor schade aan bijvoorbeeld je voortent kan worden voorkomen. Wanneer de storm dan een kleine opening of scheur in de voortent weet te
maken, is het gevolg vaak dat de hele tent kapot waait en de buizen van het frame schade veroorzaken aan de caravan.

Heb je een al wat oudere caravan en vind je het zonde om deze nog voor een dure allriskdekking te verzekeren? Dan is de Basisdekking van Kampeer Garant een goed alternatief. Bij Kampeer Garant is namelijk in de Basisdekking stormschade al standaard meeverzekerd. Heb je dan schade aan de caravan of voortent door storm met windkracht 7 of meer dan zijn de kosten van reparatie of vervanging van deze schade gewoon verzekerd.

Schade zonder storm

Mocht je écht pech hebben, er valt een boom je dak en er is geen sprake van (echte) storm, hoe zit het dan met de verzekering? Hiervoor geldt dat verschillende verzekeraars hier verschillend mee om zullen gaan. Een omgevallen boom is een ‘onverwachte van buiten komende schade oorzaak’. Check dus even je polis of dit is verzekerd, mocht je je hiervoor willen verzekeren!

Stormschade caravan camping luifel
Voor iedereen die ooit met stormschade te maken heeft gehad; een knuffel, want het is echt niet leuk!

Stormschade voorkomen

Het beste is het natuurlijk om schade door storm te voorkomen. Als je de caravan voor langere tijd op een vaste plaats zet, of als de weersverwachtingen bij aankomst niet best zijn, zorg er dan voor dat je de caravan zoveel mogelijk met de achterzijde naar de windrichting toe neerzet. De wind heeft dan minder grip op de caravan en de kwetsbaardere voortent
staat in de luwte van je caravan. Ben je op of in de buurt van de camping wanneer het gaat stormen dan kun je de volgende maatregelen nemen om schade te voorkomen:

Eerste hulp tegen stormschade:

  • Haal je kampeerspullen zoals bijvoorbeeld de kampeerstoelen, -tafel, droogrek en een tarp naar binnen.
  • Zet de fietsen binnen wanneer daar op de camping een mogelijkheid voor is of zet deze ergens aan vast.
  • Sluit de ramen én de dakluik(en) van de caravan.
  • Zorg er voor dat de voortent goed vaststaat met (extra) scheerlijnen en stormbanden.
  • Haal een luifel die aan de voortent is vastgemaakt naar binnen.
  • Check of je bij afwezige buren dezelfde maatregelen kunt nemen. Wel zo vriendelijk en rondvliegende tafels, stoelen en tentstokken kunnen ook schade aan jouw caravan veroorzaken.

Overigens is ‘vluchten’ voor een storm vaak geen goed idee.  Wanneer je schade aan je caravan krijgt doordat je met de caravan gaat rijden tijdens een storm (windkracht 7 of meer) of wanneer er een weeralarm is afgegeven, dan wordt dit door verzekeraars niet vergoed. Meer tips over kamperen met slecht weer lees je hier! 

Een caravanverzekering afsluiten? Help!

We schreven dit artikel in samenwerking met Kampeer Garant, zij zijn echte bollebozen op het gebied van caravanverzekeringen. Heb jij nog vragen over caravanverzekeringen? Bijvoorbeeld wat een caravanverzekering kost, of waar je op moet letten als je eentje wilt afsluiten? Laat het dan weten in onze kampeerclub, facebook of instagram, dan gaan we ermee aan de slag!

I love kamperen