Kamperen met slecht weer

Met deze tips blijft het nog een beetje leuk

Kamperen met slecht weer: een paar tips

Regen op de camping, of zelfs storm: not our favourite! Even een buitje is niet zo erg, maar na dagen regen in een zeiknatte tent zitten is toch gewoon minder relaxt. Zit jij ook op de camping en verwacht je regen, wind of onweer? Of ga je kamperen in de herfst of winter? Misschien heb je iets aan deze tips! We kregen ze van een weerspecialist en hebben informatie gezocht bij productkenners. Want echt fijn wordt slecht weer nooit, maar je kunt wél goed voorbereid zijn. Zó kun jij toch veilig kamperen met slecht weer.

Kamperen slecht weer regenlaarzen kamperen regen

Het weer (voorspellen) op de camping

  • Inkoppertje, maar toch: Luister goed naar het weerbericht of check je weer-app. De omstandigheden kunnen immers snel omslaan. Praat men over 15 mm regen, dan betekent dat dat er 15 liter water op 1 m2 gaat vallen. Zoek een paraplu en check of je tent goed vast staat….
  • Vliegen de zwaluwen laag, worden de koeien onrustig of de vliegen extra irritant? Er is waarschijnlijk slechter weer op komst. De natuur vertelt je veel over ‘wat er in de lucht hangt’. De kunst is dat op te merken, best leuk om daar eens op te letten!
  • Kampeer je in Nederland? De eerste buien vallen meestal in het westen van Nederland. Als de buien uit het westen komen, duren deze meestal minder lang dan buien uit het oosten.
  • Als weersomstandigheden je interesse hebben, is het aardig om een barometer mee te nemen. Je hebt tegenwoordig zoveel soorten, degelijke analoge exemplaren of juist hele digitale weerstations voor de echte Piet Paulusma experience!
Kamperen slecht weer natte tent veld
Dit is niet het allerleukste uitzicht zo…

Kamperen met slecht weer – zo ben je goed voorbereidt

  • Begin bij een goede campingplek: water loopt naar het laagste punt, dus kijk of dat ene idyllische plekje in het dal niet met goede reden nog steeds leeg is 😀
  • Simpel maar niet te onderschatten: zet de tent rondom goed vast met de juiste haringen. Kies vooral de juiste haringen voor de ondergrond! Bijvoorbeeld de ‘standaard’ ronde haringen of hoekharingen voor een zachte ondergrond zoals gras en heide, houten of extra lange haringen voor zandgrond en spijkerharingen voor harde ondergrond met stenen.
  • Bevestig de scheerlijnen, plaats ze minimaal 1,5 meter van de tent en onder goede spanning. Zorg dat het dak niet teveel klappert. Scheerlijnen kunnen hét verschil maken tussen stormschade aan je tent of rustig slapen zonder aan je tent te moeten hangen.
  • Bij veel regen kun je nokbogen onder de luifel of voortent plaatsen. Dit zijn ronde stokken die je plaatst tussen de midden- en zijstokken. Door de ronde vorm zorgen zij ervoor dat er geen waterplas kan vormen, zodat de tent niet inklapt vanwege het gewicht van het water.
  • Als je vaker met slecht weer kampeert kun je eens denken aan een zeil met opblaasbare randen. Dit houdt water beter uit de (voor) tent. Bij seizoensplaatsen zie je vaak vlonders onder de tent: dat blijft makkelijker droog. Ze zijn echter vrij zwaar en tijdens de vakantie heb je dat meestal niet mee (sommige kleinschalige campings hebben soms vlonders beschikbaar, vraag daarnaar!).
Luifel ingestort wind kamperen slecht weer
Zo stond Karin´s luifel er na een regenbui bij toen ze deze voor het eerst gebruikten. Wisten zij veel wat nokbogen waren…

Kamperen met regen, storm of onweer

  • Mocht je geen nokbogen hebben meegenomen: een oplossing tegen plasvorming op het doek is om de buitenste stokken van (voor)tent of luifel te laten zakken. Zo loopt het water makkelijker van de tent af.
  • Last van water wat door je grondzeil omhoog komt? Je kunt overwegen om een haring (zo’n brede met een gootje) aan de hoek van de (voor)tent te bevestigen. Dan loopt het water iets verder van de tent op de grond en heb je minder kans dat het onder je zeil komt.
  • Bij veel wind kun je stormbanden aan de luifel of voortent zetten. Wij doen dit eigenlijk altijd standaard al, helemaal als we aan kust kamperen.
  • Is er storm op komst? Je kunt dan overwegen om je luifel af te breken, want dat zijn echte windvangers. Kampeer je zonder luifel? Loop in ieder geval een rondje om te checken of alle haringen goed vast zitten en span je scheerlijnen nog eens op. En vergeet niet om de ramen en ritsen dicht te doen!
  • Verwacht je onweer tijdens het kamperen? Als je wilt schuilen doe je dat het veiligst in de auto. Hoewel de kans op inslag betrekkelijk klein is, kun je bij echt stevig onweer je tent of vouwwagen beter verlaten omdat de stokken kúnnen zorgen voor geleiding. Gezellig even aankloppen bij de buren in de caravan, misschien?
  • Als het buiten nattig is kun je er donder op zeggen dat in je kampeerhuisje ook wat vochtig wordt. Probeer dit tot een minimum te beperken door goed te ventileren, vooral waar je slaapt. Bewaar natte spullen buiten, bijvoorbeeld onder de luifel, kook niet binnen in de tent en vermijd verwarming op olie en gas. Heb je het geluk dat je vertoeft in een land met een warm klimaat? Ventileer dan vooral in de avond: er zit namelijk veel minder vocht in de lucht ’s avonds!

Schade door noodweer

Bij termen als ‘code rood’ en windkracht 10, is het – hoe stóm ook- misschien beter om de tent (tijdelijk) af te breken. Wachten tot de zon weer schijnt – of een stukje verder rijden en de zon zelf opzoeken. Het blijft tenslotte vakantie. Let wel even op: De verzekering vind het niet leuk als je gaat rijden met een caravan of vouwwagen tijdens harde wind. Schade aan je kampeermiddel die ontstaat omdat je met gierende banden wegrijdt tijdens een storm (vanaf windkracht 7) of een weeralarm wordt daarom niet vergoed. Overige schade aan luifels, tenten, voortenten of andere kampeeruitrusting kan je vaak meeverzekeren bij je caravanverzekering. Sommige verzekeraars hebben speciale modules die je kunt aan- en uitzetten. Daarbij zijn wel wat voorwaarden van toepassing dus check dat even goed voordat je op vakantie gaat!

Vraag hulp van de camping bij slecht weer

Als iemand ervaring heeft met kamperen en slecht weer is het wel de campingeigenaar. Is je tent toch ondergelopen? Of is er een luifelstok geknakt? Check dan even of de camping je kan helpen. Soms kan je de tent drogen in een schuur, is er handig gereedschap voor handen of kan je voor een paar dagen tegen een vriendelijke prijs een accommodatie huren. Bij een erg natte ondergrond komt de campingbaas je vaak helpen met het uitparkeren: anders houdt hij geen grasveld meer over. Bijvoorbeeld met een trekkertje. Dan helpt-ie je zo op het droge!

Regen plassen stampen paraplu kind
Plassen stampen blijft een goed tijdverdrijf 😀

Kamperen met slecht weer, het hoort er bij.

En tja, slecht weer hoort er soms helaas gewoon bij. Onze tip: Pak een goed boek en een iPad voor de kids (je bent ook maar een mens) en wacht tot de bui over is! En hier staan nog wel wat leuke spelletjes voor tijdens regenachtige uurtjes.
Op de gemiddelde camping ontstaan enorme plassen en modder bij veel regenval. Dus dan zit er maar één ding op. Een stel goede regenlaarzen aan en keihard in de plassen stampen! De douche na afloop is dan extra lekker.

Heb jij nog goede tips voor tijdens snertweer op de camping?  Laat het ons dan zeker even weten via Facebook of Instagram! Wil je in de Herfstvakantie gaan kamperen? Lees dan zeker even deze blog voor nog meer tips! 

I love kamperen