Kamperen met slecht weer

Met deze tips blijft het nog een beetje leuk

Kamperen bij slecht weer: een paar tips

Regen op de camping: not my favourite. Even een buitje is niet zo erg, maar na dagen regen in een zeiknatte tent zitten is toch gewoon minder relaxt. Zit jij ook op de camping en verwacht je regen, wind of onweer? Misschien heb je iets aan deze tips! Ik kreeg ze van een weerspecialist en ik heb informatie gezocht bij productkenners. Want echt fijn wordt slecht weer nooit, maar je kunt wél goed voorbereid zijn. Zó kun jij toch veilig kamperen met slecht weer.

Het weer (voorspellen) op de camping

 • Verwacht je onweer? Als je wil schuilen doe je dat het veiligst in de auto. Hoewel de kans op inslag betrekkelijk klein is, kun je bij echt stevig onweer je tent of vouwwagen beter verlaten omdat de stokken kúnnen zorgen voor geleiding. Gezellig even aankloppen bij de buren in de caravan?
 • Luister goed naar het weerbericht. De omstandigheden kunnen immers snel omslaan. Praat men over 15 mm regen, dan betekent dat dat er 15 liter water op 1 m2 gaat vallen. Zoek een paraplu….
 • Vliegen de zwaluwen laag, worden de koeien onrustig of de vliegen extra irritant? Er is waarschijnlijk slechter weer op komst. De natuur vertelt je veel over ‘wat er in de lucht hangt’. De kunst is dat op te merken, best leuk om eens op te letten vind ik.
 • Kampeer je in Nederland? De eerste buien vallen meestal in het westen van Nederland. Als de buien uit het westen komen, duren deze meestal minder lang dan buien uit het oosten.
 • Als weersomstandigheden je interesse hebben, is het aardig om een barometer mee te nemen.
kamperen slecht weer
Niet mijn favoriete uitzicht

Kamperen met slecht weer

 • Begin bij een goede plek: water loopt naar het laagste punt, dus kijk of dat ene idyllische plekje in het dal niet met goede reden nog steeds leeg is 😀
 • Simpel maar niet te onderschatten: zet de tent rondom goed vast met de juiste haringen. Kies vooral de juiste haringen voor de ondergrond! Bijvoorbeeld de ‘standaard’ ronde haringen of hoekharingen voor een zachte ondergrond zoals gras en heide, houten of extra lange haringen voor zandgrond en spijkerharingen voor harde ondergrond met stenen.
 • Bevestig de scheerlijnen, plaats ze minimaal 1,5 meter van de tent en onder goede spanning. Zorg dat het dak niet teveel klappert. Scheerlijnen kunnen hét verschil maken tussen stormschade aan je tent of rustig slapen zonder aan je tent te moeten hangen.
 • Bij veel regen kun je nokbogen onder de luifel of voortent plaatsen. Dit zijn ronde stokken die je plaatst tussen de midden- en zijstokken. Door de ronde vorm zorgen zij ervoor dat er geen waterplas kan vormen, zodat de tent niet inklapt vanwege het gewicht van het water.
voortent regen
Zo stond onze luifel er na een regenbui bij toen we deze voor het eerst gebruikten. Wist ik veel wat nokbogen waren…
 • Een andere oplossing tegen plasvorming op het doek is om de buitenste stokken van (voor)tent of luifel te laten zakken. Zo loopt het water makkelijker van de tent af.
 • Bij harde storm kun je stormbanden aan de luifel of voortent zetten.
 • Als je vaker met slecht weer kampeert kun je eens denken aan een zeil met opblaasbare randen. Dit houdt water beter uit de (voor) tent. Bij seizoensplaatsen zie je vaak vlonders onder de tent: dat blijft makkelijker droog. Ze zijn echter vrij zwaar en tijdens de vakantie heb je dat meestal niet mee.
kamperen regen tips
This could be me 😀

Natuurlijk zijn goede laarzen fijn, want op de gemiddelde camping ontstaan enorme plassen en modder bij veel regenval.
Bij een erg natte ondergrond komt de campingbaas je vaak helpen met het uitparkeren: anders houdt hij geen grasveld meer over. Bijvoorbeeld een trekkertje helpt je dan zo op het droge!

Bij dingen als ‘code rood’ en windkracht 10 is het – hoe stóm ook- misschien beter om de tent (tijdelijk) af te breken. Wachten tot de zon weer schijnt- of een stukje verder rijden en de zon zelf opzoeken. Het blijft tenslotte vakantie. En anders: pak een goed boek en een iPad voor de kids (ohoh) en wacht tot de bui over is!

 

I love kamperen