Wij houden wel van een beetje sfeer op de camping en daar draagt een buitenkleed zeker aan bij! Laura moest nodig een nieuw buitenkleed voor korte weekendjes waarbij alleen de schuifluifel wordt opgezet. Ze ging op onderzoek uit, leerde veel over de soorten buitenkleden en zette een aantal hele leuke camping vloerkleden voor je op een rijtje.
Is zo’n buitenkleed nou wel nodig?
Nodig is het niet, maar wel handig. En leuk! Ik leg het je uit: Als we kamperen met de voortent hebben we een tenttapijt in onze voortent liggen. Deze is op maat van de voortent en is zogenaamd ‘kamerbreed’.
Voor korte weekendjes zetten we nooit de voortent op, maar kamperen we met een luifel. Omdat het fijn is om met droge, schone voetjes de caravan in de te gaan, leggen we bij de deur dan een buitenkleed. Ziet er nog gezellig uit ook!
Kun je een buitenkleed buiten laten liggen?
Jahoor, dat is geen probleem. Buitenkleden, kampeermatten en chillmatten die gemaakt zijn van kunststof of polypropyleen kunnen zonder problemen (lang) buiten liggen. Fijn is dat een mat niet gaat schimmelen en eventuele modder bezem of spoel je er zo van af. Zo’n buitenkleed is niet alleen handig op de camping, maar ook superleuk in de tuin of om mee te nemen voor een picknick.
Een plastic kampeerkleed
Ons vorige buitenkleed kochten we bij de Karwei en daar waren we superblij mee. Hij was niet groot, maar kon makkelijk worden opgerold en paste precies in onze dissel. Maar na 4 jaar trouwe dienst (en heel veel gebruik) begon het uit elkaar te vallen. Met als resultaat allemaal plastic schilfertjes in het gras! Milieudelict! Dat wil je natuurlijk niet op je geweten hebben als je een beetje om de natuur geeft. We schrokken daarvan en hebben direct het kleed opgerold en naar de plasticbak gebracht. Op zoek naar een nieuwe, dus!
Een kleed van Polypropyleen – is dat wat?
Watte? Ik kwam de term polypropyleen tegen tijdens mijn zoektocht naar een mooi nieuw exemplaar. Is dat misschien een duurzamere optie? Niet persé. Want mijn oude kleed was ook van polypropyleen!
Een polypropyleen kleed is namelijk gemaakt van gesmolten kunststof granulaatkorrels. Gewoon plastic dus. Maar dan een soort die beter tegen UV-straling en weersinvloeden kan. Hier worden tegenwoordig veel kleden voor binnen én buiten van gemaakt. Er zijn heel veel hippe buitenkleden te koop van polypropyleen, maar dat maakt ze niet persé allemaal geschikt voor gebruik op de camping. Sommigen lijken zo erg op een echt vloerkleed dat ze niet kampeer-proof zijn en lastig schoon te maken. Let daar dus even goed op!
Zo kwam ik onderstaand pareltje tegen, maar die zou ik persoonlijk niet echt graag in het zand of natte gras bij onze caravan leggen. In onze tuin op het terras, zou het overigens wel prima kunnen!
Een prachtig kleed, maar wat ons betreft vooral geschikt voor in de tuin omdat ie veel te fijn geweven is.
Grof geweven en water doorlatend
Belangrijk is dat je camping vloerkleed waterdoorlatend is. Dat is ook beter voor de grond ónder het kleed. Zoek dus naar een iets grover geweven structuur. Deze mat van Obelink is leuk om te zien en heeft een gladde, grof geweven structuur.
Voor happy campers
Deze knalrood met roze eyecatcher van kunststof fleurt wel gelijk het hele campingveldje op. De kleden van Merel in Wonderland worden speciaal voor deze winkel ontworpen en dus zijn ze net weer even anders dan de matten die je bij de grote kampeerwinkels koopt. De mat weegt haast niets, dus deze kan je ook lekker meenemen naar het strand. En ze hebben véél verschillende kleurtjes.
Opvouwbaar
Het Gadgy Buitenkleed is een behoorlijke evergreen en dat snappen we wel. Zwart-wit kan altijd. Je kunt ‘m opvouwen en gaat mee in een draagtas. Handig als je geen plek hebt voor een opgerold tapijt. Hij is er trouwens ook in een leuke mintgroene kleur met lotusbloemen!
De lussen zijn natuurlijk mega-handig om deze jongen stevig vast te zetten met haringen.
Duurzame mat
Als het dan van plastic is gemaakt, dan graag van hergebruikt plastic. Deze mooie blauwe in oosterse sferen is gemaakt in India van gerecycled plastic zoals oude petflessen. Van dat oude plastic worden meterslange gekleurde rietjes gemaakt. Deze worden dan machinaal in elkaar gevlochten tot een leuk kleed!
Door de rietjes is de mat ook grof geweven en makkelijk schoon te maken.
Omkeerbaar buitenkleed
Veel van deze plastic vloerkleden zijn omkeerbaar en hebben aan beide kanten een leuk patroontje. Kan je halverwege de vakantie even wisselen 😉 Deze is van Human Comfort en in dit leuke patroontje hebben ze nog veel meer spulletjes.
Zulke tapijtjes kunnen natuurlijk ook prima in de voortent, tent of vouwwagen.
Chillmat
Zoek ook eens op de term Chillmat als je een buitenkleed zoekt. Deze zijn altijd geschikt voor buiten gebruik. Deze van Bo-camp heeft ook weer van die handige lussen én is omkeerbaar. Het grootste voordeel? Hij is megagroot: 3.5 bij 2.7 meter!
Lekker groot voor onder de luifel of superhandig voor de picknick met je 12 kinderen 🙂
Vouwwagen buitenkleed
Wij zijn persoonlijk erg gecharmeerd van het Campooz Buitenkleed. Deze is ontworpen om voor de Lazy Jack vouwwagen te leggen, maar ik vind dat-ie ook wel onder de luifel voor je caravan kan. Het is een populaire mat, want hij is vaak uitverkocht. Heel handig is dat je ‘m kunt opvouwen.
Meer gezelligheid op de camping
Ben je op zoek naar nog meer aankleding van je kampeerplekje? Dan hebben we ook nog wel wat tips voor leuke versieringen (en nog wat buitenkleden). Ohja, en als je dan eindelijk kunt gaan zitten na het stylen van je plek, dan kunnen we ook alvast voorbereiden op het wijn-drinken-op-de-camping-als-een-pro!