Regen in tent op camping
Voorkom een waterzak

Een stevige voortent of luifel met nokbogen

Dwarsliggers en nokbogen: nooit meer een waterzak

Wind, regen, of zelfs sneeuw; allemaal dingen waar je voortent of luifel niet tegen opgewassen is. Tenminste; wanneer deze in grote hoeveelheden op je kampement worden losgelaten. Maar er is een oplossing voor waterzakken en ingestorte luifels: nokbogen. Deze plaats je in de voortent en jij kunt onbezorgd de bui afwachten!

waterzak voortent
De alom gevreesde waterzak. Als ie te zwaar wordt, gaat je tent naar de knoppen. Wil je niet!

Wat zijn nokbogen?

Nokbogen, dwarsliggers of dakliggers zijn extra stokken waarmee je een voortent of luifel kunt verstevigen. Deze extra stokken lopen iets rond en deze span je onder het doek, tussen de buitenste en middelste stok. Door de ronding vormt zich geen plas en loopt het water netjes weg. Bovendien zorgen extra nokbogen of dakliggers voor een steviger frame. Handig voor bij heftige wind (naast je stormbanden, natuurlijk). Kortom, door nokbogen voorkom je ingestorte luifels, voortenten, kapotte tentstokken en ander leed!

Voortent waterzak voorkomen
Als je geen nokbogen hebt, dan ga je dit soort capriolen uithalen om een waterzak te voorkomen. Gedoe.
Nokbogen in voortent
En als je nokbogen hebt, dan hoef je dat allemaal niet te doen en kan je lekker een boek gaan lezen en daadwerkelijk op je campingstoel gaan zitten…

Nokbogen, dat wil je!

Wij, Karin en Laura, zijn door schade en schande wijs geworden. Geloof ons: een stel nokbogen, dat wil je gewoon. Het scheelt stress en gedoe, want een kapotte of ingestorte tent; da’s gewoon geen vakantie.

Nokbogen voortent

Laura: “Je verwacht het niet, maar het ging sneeuwen in Nederland. De caravan stond net een weekje op zijn voorseizoensplekje. Ik ben er die nacht maar gaan slapen, want ik was bang dat de voortent het niet zou gaan houden. Het zag er wel spectaculair uit; Veel sneeuw, veel gewicht, maar gelukkig heeft-ie het gehouden. Helaas waren er veel voortenten en luifels op de camping die het niet overleefden. Dus hebben we die avond direct nokbogen besteld!”

Sneeuw camping ingestorte luifel voortent
Sneeuw is mooi, maar niet persé leuk voor voortenten en luifels. Met een nokboog of dakligger voorkom je dit.

Nokbogen luifel

Karin: “Tijdens onze vakantie hadden we veel regen. Al tijdens de tweede nacht is de luifel ingestort! Veel water verzamelde zich in een plas op de luifel en dat wordt natuurlijk te zwaar. Of dat aan onze opzetkwaliteiten lag, of aan de caravanluifel, laat ik in het midden. Maar door die waterzak ging er een stok kapot en wij moesten wéér dat ding opzetten, niet ons favoriete klusje. Er bleek een goede oplossing te zijn voor dit probleem: nokbogen.”

Luifel ingestort waterzak
Luifel down! Investeer een paar tientjes en je bent helemaal de koning op de camping.

Dakliggers en nokbogen kopen

Nu denk je vast; waarom wist ik dit niet? Waarom vertelt niemand me dat eerder? En waarom worden luifels en voortenten überhaupt geleverd zonder nokbogen of dakliggers?! Goeie vraag; wij dachten hetzelfde.
Gelukkig kan je bij kampeerwinkels (online en offline) heel makkelijk een stel nokbogen kopen. Echt, het is de investering meer dan waard! Zo heb je universele nokbogen, dwarsliggers en dakliggers voor alle maten voortenten en luifels. Je bent ongeveer twintig tot dertig euro kwijt. Dus, nogmaals: Doe het gewoon, het gaat je een boel potentieel gedoe besparen!

Waterzak voorkomen

Ben je momenteel al aan het kamperen en is er veel regen op komst? Een andere tip tegen waterzakken is om de voorste hoekstokken tijdens de regen te laten zakken. Ook dan loopt het water mooi weg. Het ziet er niet zo fraai uit, maar het kan wel schade voorkomen.

regen camping kamperen slecht weer
Soms ontkom je niet aan een beetje regen op de camping. Wel lekker als je gewoon goed voorbereid bent.

Kamperen met slecht weer

We vinden het overigens heel vervelend voor je dat je snertweer hebt tijdens je kampeervakantie! Gelukkig komt na regen altijd zonneschijn! We hebben nog wel wat tips voor kamperen met slecht weer. En zit je nu te balen in je tent, en wil je eigenlijk wel graag een caravan? Dan kan je het beste even ons gratis E-book ‘Help! Ik wil een caravan” downloaden!

I love kamperen