Kamperen met een baby

Onze tips na drie kindjes

Kamperen met een baby: onze tips na drie kinderen

Met drie kinderen zijn wij inmiddels wel expert in het kamperen met een baby. Onze jongste ging mee toen ze vier maanden was. Het vergt even wat voorbereiding en wat mij betreft vooral geduld. Kamperen met zo’n kleintje gaat nu eenmaal even wat anders, maar het is wel de tijd waarin je samen van elkaar kunt genieten. Maak het je kleintje en vooral jezelf lekker makkelijk, zodat het hele gezin kan genieten van de kampeervakantie. Er zijn wat handige tips die ik je graag meegeef. Lees hier meer tips over kamperen met een baby!

  1. Slaaptentje voor baby

Goed slapen is wat mij betreft het allerbelangrijkste tijdens de vakantie. Een baby’tje slaapt natuurlijk veel en als dat niet lukt is dat reden voor dikke stress. Bij mij, althans. Ik heb natuurlijk ook wel eens met een huilende Puck midden in de nacht zitten wiegen…. Mijn beste tip is daarom het slaaptentje voor baby’s. Dit makkelijke tentje staat binnen een seconde en het geeft een fijne geborgen gevoel. Er zit een dun zelfopblaasbaar matrasje in, de tent is gemaakt van goed ventilerend materiaal en ook heel fijn: de tent is licht en heel compact op te vouwen. Je plaatst het tentje op een bed of desnoods op de grond (als het niet tocht). Vergeet die logge campingbedjes (en de bijbehorende ruzie om dat ding in te klappen) en ga voor een babyslaaptentje. Heeft ons vele nachten gered. Hier schreef ik al uitgebreid over het Deryan slaaptentje. Wanneer je al een iets groter kind mee hebt is er ook een peutertentje.

babyslaaptentje ervaring
Wij plaatsen het babytentje op de rondzit.

2. Kies een babyvriendelijke camping

Toen wij nog met een baby’tje op pad gingen koos ik graag voor een camping met babyfaciliteiten. Een apart gedeelte voor kleintjes in het zwembad, speciale speelhoekjes, verschoningsruimte, dat soort dingen. Het fijnste van kindercampings vind ik eigenlijk vooral dat er veel gezinnen zijn en dat die niet zo snel geïrriteerd zijn als een kindje even niet zo blij is. Natuurlijk heeft iedereen daar een eigen mening over, maar ik vind het fijn om zo’n camping te bezoeken. Zulke campings bieden vaak ook kindersanitair, dat zijn ruimtes met bijvoorbeeld babybadjes, een verhoogd douchegedeelte voor peuters (dan hoef jij niet telkens te bukken) of gezinsbadkamers waar je samen kunt douchen. Voorbeelden die dat hebben zijn bijvoorbeeld Camping de Boshoek op de Veluwe en De Bongerd in Tuitjenhorn.

kamperen met baby
Op de camping had onze baby lekker de ruimte om te spelen in het gras (tot frustratie van de broertjes soms 😉 )

3. Nog luxer: een camping met privésanitair

Luiers verschonen in een bloedhete caravan of tent: mwah. Toen Puck echt nog een klein baby’tje was, kozen we tijdens een zomervakantie voor een kampeerplek met eigen badkamer. Dat had ik nog nooit gehad, maar wat was dat toen heerlijk zeg. Hier was tevens een wastafel met werkblad. Ik heb daar ons aankleedkussen neergelegd waardoor ik haar comfortabel kon verschonen. Ook voor kindjes die bíjna zindelijk zijn (maar nog niet helemaal, zodat je steeds mee loopt naar het toilet) is een eigen sanitaire ruimte heel handig! Dit was trouwens op Camping de Paal, die hebben wel heel uitzonderlijk privésanitair moet ik zeggen.

4. Handige producten voor kamperen met een baby

Kan jouw kindje al een beetje zitten? Een kinderstoel is dan handig, zodat je zelf ook even je handen vrij hebt. Deze camping kinderstoel  is speciaal gemaakt voor de camping en is helemaal invouwbaar.

Wanneer je geen borstvoeding (meer) geeft, zul je iets moeten regelen voor het verwarmen van de fles op de camping. Er zijn campings waar in de sanitairruimte een magnetron staat voor deze gelegenheid (ik weet bijvoorbeeld dat Camping de Bongerd dat heeft). Wij bewaarden eerst warm water in de thermosfles voor ’s nachts, maar we hebben ook wel eens de flessenwarmer gebruikt. Even een paar minuten verwarmen en klaar, vooral ’s nachts fijn en rustig.

Puck vond het leuk om op een handdoek in het gras te liggen en zo de wereld te bekijken. Natuurlijk met een fijne parasol wanneer dat nodig is. We hadden ook een klein babybadje zodat ze kon afkoelen als het erg heet was, maar maak deze liever wel elke avond weer leeg voor de veiligheid.

kamperen met een baby
Je hebt wel hele gezellige waslijnen met zo’n babywasje er aan 🙂

Handig én leuk vind ik deze zwemluiers, dat scheelt je namelijk weer een berg extra wegwerpzwemluiers meenemen. Even uitspoelen en klaar! Gewoon omdat het zo’n ongelofelijk lief boekje is om samen te lezen: neem lekker Nijntje in de tent mee!

Nijntje in de tent
Zo’n lief boekje is dit van Nijntje

5. Blijf lekker dichtbij

Wij houden érg van het buitenland. De sfeer, andere taal, het zonnetje en nieuwe ervaringen. Maar met een baby’tje zijn we toch maar in Nederland gebleven en wat gaf ons dat veel rust! In anderhalf uur waren we op de plaats van bestemming, geen lange reisdagen of voeden op een muffe parkeerplaats langs de Route du Soleil. We kozen leuke kindercampings en iedereen genoot. Geen spijt van gehad.

Wat zijn jullie tips voor het kamperen met baby? De beste tips zet ik er graag bij, want kamperen met zo’n kleintje heeft even wat aandacht nodig, maar daarna kun je genieten van je gegroeide gezin! Ik schreef eerder over kamperen als je zwanger bent, dat zie je hier! 

 

I love kamperen