kamperen met baby
Kamperen met een baby

Onze tips na een heleboel kinderen

Kamperen met een baby: onze tips na jáááren ervaring!

Met in totaal vijf kinderen zijn wij inmiddels wel expert in het kamperen met een baby. Karin nam haar jongste mee toen ze vier maanden was, Laura sleepte haar tweede baby al na zes weken naar de camping. Het vergt even wat voorbereiding en vooral veel geduld. Kamperen met zo’n kleintje gaat nu eenmaal even wat anders, maar het is wel de tijd waarin je samen van elkaar kunt genieten. Maak het je kleintje en vooral jezelf lekker makkelijk, zodat het hele gezin kan genieten van de kampeervakantie. Er zijn wat handige tips die we je graag meegeven. Lees hier meer tips over kamperen met een baby!

1. Slaaptentje voor baby

Goed slapen is wat ons betreft het allerbelangrijkste tijdens de vakantie. Een baby’tje slaapt natuurlijk veel en als dat niet lukt is dat reden voor dikke stress. Bij ons, althans. Wij hebben natuurlijk ook wel eens midden in de nacht met een huilende baby zitten wiegen… Onze allerbeste tip is daarom het slaaptentje voor baby’s. Dit makkelijke tentje staat binnen een seconde en het geeft een fijn geborgen gevoel. Er zit een dun zelfopblaasbaar matrasje in, de tent is gemaakt van goed ventilerend materiaal en ook heel fijn: de tent is licht en heel compact op te vouwen. Je plaatst het tentje op een bed of desnoods op de grond (als het niet tocht). Vergeet die logge campingbedjes (en de bijbehorende ruzie om dat ding in te klappen) en ga voor een babyslaaptentje. Heeft ons vele nachten gered. Hier schreef Karin al uitgebreid over het Deryan slaaptentje. Wanneer je al een iets groter kind mee hebt is er ook een peutertentje.

baby bed caravan babyslaaptentje ervaring
Het slaaptentje voor baby´s past prima op de rondzit van de caravan, maar kan uiteraard ook gewoon in een tent.

2. Kies een kindvriendelijke camping met baby

Toen wij nog met een baby’tje op pad gingen, zochten we graag naar een camping met babyfaciliteiten. Een apart gedeelte voor kleintjes in het zwembad, speciale speelhoekjes, verschoningsruimte, dat soort dingen. Het fijnste van kindercampings is eigenlijk vooral dat er veel gezinnen zijn en dat die niet zo snel geïrriteerd zijn als een kindje even niet zo blij is. Natuurlijk heeft iedereen daar een eigen mening over, maar vooral met echte kleintjes vinden we het fijn om zo’n camping te bezoeken. Zulke campings bieden vaak ook kindersanitair, dat zijn ruimtes met bijvoorbeeld babybadjes, een verhoogd douchegedeelte voor peuters (dan hoef jij niet telkens te bukken) of gezinsbadkamers waar je samen kunt douchen. Voorbeelden die dat hebben zijn bijvoorbeeld Camping de Boshoek op de Veluwe en De Bongerd in Tuitjenhorn.

kamperen met baby in tent caravan met baby

Op de camping had onze baby lekker de ruimte om te spelen in het gras (tot frustratie van de broertjes soms 😉 )

3. Nog luxer: een camping met privésanitair

Luiers verschonen in een bloedhete caravan of tent: mwah. Toen Karin’s Puck echt nog een klein baby’tje was, kozen ze tijdens een zomervakantie voor een kampeerplek met eigen badkamer. Dat hadden ze nog nooit gehad, maar wat was dat toen heerlijk zeg. Hier was tevens een wastafel met werkblad. Daar kon het aankleedkussen mooi liggen, waardoor er uiterst comfortabel verschoond kon worden. Ook voor kindjes die bíjna zindelijk zijn (maar nog niet helemaal, zodat je steeds mee moet lopen naar het toilet) is een eigen sanitaire ruimte heel handig! Dit was trouwens op Camping de Paal, waar het sanitair wel echt uitzonderlijk is, moeten we zeggen.

4. Met baby kamperen; is dat niet te koud?

Als je met een tent of vouwwagen kampeert, is het goed om na te denken over verschillende laagjes om je baby lekker warm te houden. Het kan ’s nachts flink afkoelen, helemaal als je gaat kamperen met baby in een tent. Past je kleine nog in de kinderwagenbak? Neem die dan mee om je baby in te laten slapen. Deze zijn vaak een stuk warmer dan campingbedjes of slaaptentjes. Bovendien kan je ze op deze manier lekker instoppen. Past dat al eventjes niet meer, zorg dan dat je voldoende laagjes meeneemt. Rompers met lange mouwen, een warme pyjama en een goede winterslaapzak. Neem extra dekens en wellicht een kruikje mee. Mocht je zo’n mooi baby skipak hebben? Die zijn ook ideaal met koud weer, gewoon aantrekken die hap.
De beste tip: je baby een beetje in de gaten houden, natuurlijk. Want als het ’s nachts nog 23 graden is, dan zijn al die laagjes uiteraard niet nodig.

5. Handige producten voor kamperen met een baby

Even snel wat bij elkaar grabbelen en inpakken is er niet bij als je gaat kamperen met een baby. Hier zijn nog wat extra items die handig zijn voor op je paklijst

Kinderstoel

Kan jouw kindje al een beetje zitten? Een kinderstoel is dan handig, zodat je zelf ook even je handen vrij hebt. Of natuurlijk gewoon heel handig met eten. Laura nam altijd de Antilop kinderstoel van de Ikea mee, die kon gewoon in de regen blijven staan. Maar die neemt wel flink wat ruimte is. Deze speciale camping kinderstoel is speciaal gemaakt voor de camping en is helemaal invouwbaar.

Kinderen in kinderstoel op camping parasol kamperen met baby tips
Heerlijk eten, knutselen of gewoon even zitten in de kinderstoel. Heb jij even je handen vrij!

Badponcho, badjas of mega hydrofiel

Dit geld overigens niet alleen voor baby’s, maar voor alle kinderen die lekker goor worden op de camping: Neem een badponcho, een badjas of een hele grote hydrofiel mee. Dan kan je na het douchen of badderen je kindje daar lekker in wikkelen. En dan hoef je pas in je droge caravan of tent een pyjamaatje aan te trekken. Nooit meer geworstel in benauwde hokjes!

Warm water bij de hand

Wanneer je geen borstvoeding (meer) geeft, zul je iets moeten regelen voor het verwarmen van de fles op de camping. Er zijn campings waar in de sanitairruimte een magnetron staat voor deze gelegenheid. Wij bewaarden eerst warm water in de thermosfles voor ’s nachts, maar we hebben ook wel eens de flessenwarmer gebruikt. Even een paar minuten verwarmen en klaar, vooral ’s nachts fijn en rustig.

Speelkleed + Parasol

Je kleintje op een kleed of een een handdoek in het gras te leggen zodat ze een beetje kunnen spelen en de wereld te bekijken is altijd een goed idee. Natuurlijk met een fijne parasol wanneer dat nodig is. We hadden ook een klein babybadje zodat ze konden afkoelen als het erg heet was, maar maak deze liever wel elke avond weer leeg voor de veiligheid. Heb je al een kruipertje en is het een beetje nattig buiten? Scoor dan echt even een regenbroek zoals deze. Dan kunnen ze gewoon het hele veld over tijgeren, zonder dat jij met grasvlekken zit die er er never nooit meer uit krijgt!

Baby in regenbroek in het gras baby camping tips
Deze blije baby ging als een dolle het veld over, dus deze broek heeft veel geld bespaard!

Wasemmertje voor vieze rompertjes

Zorg dat je altijd een klein beetje biotex en een emmer (bij voorkeur met een deksel) mee hebt voor eerste hulp bij spuug- & doorlek-ongelukjes. Die kunnen daar lekker in weken en worden vanzelf weer camping-fris. In dit artikel geven we je alles tips & tricks voor wassen op de camping! 

camping met baby rompertje happy camper
Je hebt wel hele gezellige waslijnen met zo’n babywasje er aan 🙂

Zwemluiers

Handig én leuk zijn deze zwemluiers, dat scheelt je namelijk weer een berg extra wegwerpzwemluiers meenemen. Even uitspoelen en klaar!

Leesvoer over kamperen met een baby 😉

Gewoon omdat het zo’n ongelofelijk lief boekje is om samen te lezen: neem lekker Nijntje in de tent mee!

Nijntje in de tent met baby kamperen
Zo’n lief boekje is dit van Nijntje

6. Baby-Camping Tips

Wij houden érg van het buitenland. De sfeer, andere taal, het zonnetje en nieuwe ervaringen. Maar met een baby’tje zijn we toch maar in Nederland gebleven en wat gaf ons dat veel rust! In anderhalf uur waren we op de plaats van bestemming, geen lange reisdagen of voeden op een muffe parkeerplaats langs de Route du Soleil. We kozen leuke kindercampings en iedereen genoot. Geen spijt van gehad. Check hier een paar leuke kindercampings met privé sanitair! Is er toevallig nog een kleintje op komst?  Karin schreef eerder over kamperen als je zwanger bent, dat zie je hier! 

I love kamperen