Vouwwagen op camping groen gras zon schijnt
Revival of the vouwwagens

Tenttrailers zijn de bom!

De vouwwagen is weer helemaal in de mode!

De vouwwagen is al een aantal jaar aan z’n revival bezig, maar inmiddels blijkt dit ook uit de cijfers van branchevereniging KCI. Net zoals dat campers en caravans niet meer aan te slepen zijn, is de verkoop van het aantal vouwwagens in Nederland door het dak gegaan, met zo’n 24% in 2021. 100.000 vouwwagens, of tentrailers, rijden er rond in ons land. En dat zijn er zoveel met een reden.

Compact en lichtgewicht

Een vouwwagen is het beste van de een tent en een caravan in één. De ervaring van slapen onder een tentdoek, het tikken van de regen en het fluiten van de vogeltjes, maar toch op een fatsoenlijk matras in een (gróót) bed, lekker van de grond. En voldoende opbergruimte voor bagage, terwijl je over de snelweg zoeft, want een tenttrailer kan bijna achter elke auto met trekhaak. “We zien dat voor hybride auto’s de lage en lichte tenttrailer een goede optie blijkt”, vertelt Hans Louwens van kampeerbranchevereniging KCI. Waar caravantrekken met elektrische auto’s nog een uitdaging blijkt, maakt de tenttrailer kamperen met een Tesla een stuk eenvoudiger.

Vouwwagen met meer opzetgemak

Was een ouderwetse retro vouwwagen nog een hele klus om op te zetten, tegenwoordig spreek je bij tenttrailers eerder van uitklappen. Door innovaties is de vouwwagen tegenwoordig lichter en sneller op te zetten. Sommige modellen staan al binnen vijf minuten. Zo vestigde vouwwagen leverancier Campooz in 2017 het wereldrecord vouwwagen opzetten. Maar liefst 99 keer in zes uur: omgerekend slechts 4 minuten per keer!
Bedenkt wel goed hoe je je vouwwagen wilt gebruiken. Als je veel rondreist heb je een klapkar nodig die snel in- en uitklapt voor een kort verblijf. Een snelle klapper, zegmaar. Kies je voor een vakantie op één plek, dan heb je wellicht een stuk meer aan de ruimte van een voortent en luifel. En dat is iets meer werk.

Vouwwagen opgezet op grasveld bomen er achter
Deze jongen van Smitveld zet je al in 8 minuten op. Dat is snel voor zo’n joekel!

Fijn voor je bankrekening

Álle kampeermiddelen gaan als warme broodjes over de toonbank, maar dat betekent niet dat alle 4 miljoen kamperende Nederlanders een caravan of camper kunnen betalen. Een vouwwagen is dan een financieel aantrekkelijk alternatief. Een nieuwe vouwwagen koop je voor ongeveer €8000,- tot €12.000,- euro. Ga je tweedehands, dan nog een véél minder natuurlijk. Helemaal als je gaat voor een echte authentieke retro vouwwagen met psychedelische gordijnstof!

Het oog wil ook wat

Groene vouwwagen op witte achtergrond
Is het een tunneltent? Neen! Het is een tenttrailer van Alpenkeuzer!

En ja, op dat gebied is ook absoluut iets veranderd. De old-skool vouwwagens zijn vaak zo lelijk dat ze weer leuk zijn. Maar mocht je dat niet kunnen waarderen, dan hebben de verschillende vouwwagenmerken echt hun best gedaan om er iets moois van te maken. Steeds meer merken kiezen voor een stoere uitstraling met traanplaat, heftige wielen en strakke keukentjes. Andere merken hebben juist alles uit de kast gehaald om de mooiste creaties te maken van tentdoek. Zelfs met spannende luchtdruk systemen zodat je écht niets meer hoeft te doen. Soms is niet eens te zien of er nu een tunneltent staat of een tenttrailer.

Campooz Red Ruby vouwwagen ondergaande zon spelende kinderen kampvuurtje
Deze campooz-tenttrailer is gewoon hip te noemen toch?

Wil je eens proberen of een vouwwagen iets voor jou is? Verschillende dealers hebben vouwwagens in de verhuur zodat je een kunt testen of kamperen met een vouwwagen je bevalt!

Meer weten? We hebben al eerder een mooi artikel gemaakt over de voordelen van vouwwagens. Lees dat blog zeker ook even!

I love kamperen