Voordelen van een vouwwagen

Kamperen voor gezinnen en beginners

6 voordelen van een vouwwagen

Een vouwwagen…is dat niet ontzettend veel gedoe? Tot voor kort dacht ik vooral aan grote zware bruine tenten, en veel gedoe met opzetten. Ik zie mijn vader nog staan vloeken in Oostenrijk…Ik heb me er in verdiept en de vouwwagen van NU heeft zeker voordelen. Meer comfort dan in een tent en compacter dan een caravan. Ik verbleef een weekend in een ’tenttrailer’ van Campwerk en zie waarom dit ook voor gezinnen een goede optie kan zijn. Daarom: 6 voordelen van een vouwwagen:

voordelen vouwwagen ervaring 01

vouwwagen voordelen
De familie voor de Family

 

Voordelen vouwwagen

1. Kan Achter (bijna) elke auto en geen speciaal rijbewijs

Een vouwwagen is relatief licht, zeker vergeleken met caravans. De tent weegt samen met de aanhanger zo’n 500 kilo. Dat is wel exclusief de lading, maar zelfs beladen kan bijna iedere auto dit trekken. Je hebt dan natuurlijk wel een trekhaak nodig, maar je hebt geen aanvullend rijbewijs nodig om er mee te kunnen rijden. Een B rijbewijs is voldoende voor de gemiddelde vouwwagen. Dat maakt het voor beginners een handig kampeermiddel.

2. Lekker bed en veel ruimte in de tent

Vouwwagens staan bekend om hun riante bed! Je slaapt hoog, hebt veel ruimte (ideaal voor lange mensen) en een echt lekker dik matras met schotelvering.

bed vouwwagen
Dit is 220 x 175 cm en je slaapt onder een dakraam. Veel licht en ’s avonds naar de sterren kijken 🙂

Als de tent eenmaal staat, heb je een stevige en ruime plek om vakantie te vieren. Wij verbleven in een Campwerk Family. Naast het tweepersoonsbed (op de aanhanger) heb je dan een ruimte van 320 cm, die eventueel op te delen is zodat de kinderen een eigen slaapkamer hebben. Onze jongens sliepen op een stapelbed in hun eigen ruimte, wat voor hen al een avontuur op zich is.

 stapelbed vouwwagen
Door het losse stapelbed kun je meerdere kinderen makkelijk laten slapen.

Aan de basistent kun je een voortent plaatsen, dan heb je 240 cm extra ruimte. Genoeg om met zijn allen riant in te zitten en al je spullen kwijt te kunnen. Ook in een vouwwagen heb je een keuken met gaspitje en kraan!

keuken in vouwwagen
Eitje koken bij het ontbijt: geen probleem!

3. Makkelijk opzetten (meer uitklappen eigenlijk)

De huidige vouwwagens zijn makkelijk op te zetten! Geen eindeloos gedoe met dingetjes uitschuiven en stokken spannen. Het frame kun je in een keer uitklappen, dan even goed afspannen, haringen slaan en klaar. Voor meer ruimte zet je er nog een voortent aan, die vraagt wel wat meer aandacht. Dit verschilt natuurlijk wel een beetje per merk. Voor mensen die echt geen zin hebben in lang rommelen met de tent: ik kan bevestigen dat de Campwerk weinig gedoe geeft 🙂 .

4. Relatief voordelig in aanschaf

Met een nieuwprijs van rond de 6000 euro is deze vouwwagen een kleinere investering dan een nieuwe caravan. Om het over campers maar niet te hebben 🙂 De versie die wij mee hadden kost zo´n 9500 euro, dus inclusief de extra voortent, keuken etc.

5. Prettig rijden

Een vouwwagen is compact achter de auto, minder luchtweerstand, dus prettig en zuiniger rijden. Je kijkt over de aanhanger heen, dus geen spannende toestanden.

6. Goedkoper stallen

Door de beperkte afmetingen betaal je een kleiner bedrag aan stallingskosten, misschien past een aanhanger  nog wel ergens op de oprit. Als je de tent er af haalt, kun je de aanhanger zelfs ook nog gebruiken voor andere doeleinden.

Een vouwwagen is dus zeker het overwegen waard! Alleen tijdens het inpakken lijkt het me wat meer gedoe dan een caravan, je kunt immers niet alles al in de kasten leggen. Ik denk dat je slim moet doen met kratten en in de auto dingen kwijt kunt.

I love kamperen FacebookWat zijn voor jou de voordelen van een vouwwagen? Deel het met andere kampeerders op onze Facebookpagina! 

 

I love kamperen