Kamperen is supergezond!

Lekker naar buiten

8x waarom kamperen goed voor je is

Alles wat ik met I love kamperen doe, is om jou te inspireren om ook te gaan. Omdat dat leuk is en goed voor iedereen. Buiten, weg van thuis, in de buitenlucht, daar knapt iedereen van op! Niet alleen tijdens die twee of drie weken tijdens de zomervakantie, maar veel vaker. Is het knap weer? Hup, pak  je spullen en kies even een leuke camping! Wedden dat je je daarna (nog) beter voelt? Hier een paar redenen waarom kamperen gezond is voor jou én je kinderen:

Zon op je snoet

Na een lange winter binnenzitten eindelijk weer de zon voelen…iedereen kent dit gevoel. Alsof je weer kunt bijladen toch?! Door de zon maakt je lichaam endorfine aan, ‘het gelukshormoon’. Je krijgt er meer energie van en voelt je meer ontspannen. Chocola doet hetzelfde, dus technisch gezien is kamperen even lekker als chocola. Je krijgt er alleen minder dikke billen van. Hmhm. Daarnaast zorgt de zon voor de aanmaak van vitamine D: heel gezond!

Dit ben ik. Niet.

Frisse lucht

Adem in, adem uit….door de buitenlucht adem je meer zuurstof in. Hierdoor kan je lichaam beter ontspannen, waardoor je bloeddruk daalt. Ook je immuunsysteem krijgt een extra boost. Aha, dus daarom heb ik na zo’n weekend het idee dat ik er weer tegen kan!

Doei tabletogen

Bij het lang staren naar een schermpjes wordt het netvlies van het oog op 1 punt geprikkeld en dat is een van de factoren waarom kinderen vaker een bril dragen dan vroeger. Bij buitenspelen op de camping kijken kinderen voortdurend om zich heen, je moet immers kijken of de ijssalon al open is, wie je kan buten bij verstoppertje en of er waterballonnengevaar is. Toch? Door deze afwisseling ontwikkelen kinderogen zich gezonder.

Ren, vlieg, huil en kampeer

Beter slapen

Door de frisse lucht van overdag en minder stress wordt jouw lichaam meer ontspannen en daalt je cortisolgehalte. Zo kun je ’s avonds beter in slaap vallen. Ik val ook altijd halverwege de avond al om 🙂 Daarnaast went je lichaam al snel aan het ritme van dag- en nacht en past zich aan als de avond valt. Meestal ben je minder bezig met blauw licht van je tablet en door al deze factoren kun je lekkerder slapen. Het is als een ‘reset’, het effect van beter slapen houdt daarom ook thuis vaak nog even aan!

kamperen gezond
’s Avonds aanschuiven bij een vuurtje en spontane muziek <3

 

Buitenspelen is vet gevaarlijk: en dat is maar goed ook

Dit was een bericht waar ik even van moest fronsen. Het Veiligheidscentrum dat kinderen aanspoort om ‘gevaarlijk’ te spelen. Maar ik snap het en met mijn twee jongens herken ik het wel: thuis hangen ze op de tablet, maar op de camping gaan ze rottigheid uithalen. In bomen klimmen, ballen uit de sloot vissen, dat werk. Alles binnen bewaakte grenzen natuurlijk.  Van spelen, vallen en problemen oplossen leren kinderen risico’s inschatten, worden ze zelfredzaam en krijgen ze zelfvertrouwen. En zeg zelf: daar kun je heel ver meekomen.

Move it move it

Iedereen die wel eens een tent opzet, de caravan op zijn plek duwt, badmintont of de afwas naar het washok sjouwt weet het: op de camping ben je vaak meer in beweging dan thuis. Dat is goed voor de bloedsomloop. Al ben ik volgens mij nog nooit slanker teruggekomen van vakantie.

De reis is voor mij al de start van de ontspanning…Ok, zonder file, hitte, huilende kinderen en autopech dan.

Headspace

Langere tijd in de buitenlucht zijn geeft je hersenen de ruimte om op een andere manier te functioneren. Het brein krijgt minder prikkels te verwerken. In de natuur ben je meer ‘in het nu’ en daardoor ga je minder piekeren. Al regelmatig speelde ik met een ‘probleem’ (van grote levensvragen tot de vraag: ‘Waar is die gymtas gebleven?’) en kwam buiten tot een oplossing. Herkenbaar?

Let´s get social

Thuis ben ik een social media junkie, mijn telefoon is nooit ver van me verwijderd. Op de camping kan ik dat goed loslaten, al duurt het misschien even een paar dagen. Door de rust sta je meer open voor contact en je hebt alle tijd voor een praatje tijdens de afwas met je tijdelijke buren.

Wat is voor jou het grootste voordeel van kamperen? Deel het met duizenden andere kampeerders op de Facebookpagina!

I love kamperen