Slapen op het water

en roeien naar de tent

Kamperen op een kampeervlot: basic en rust

Vlotkamperen is een avontuurlijke manier van kamperen. Een supertoffe ervaring, maar eigenlijk niet vergelijken met kamperen op een camping. Ben je benieuwd of vlotkamperen iets voor jou is? Lees hier onze kampeervlot ervaring: Basic, buiten en rust!

Wakker worden op een kampeervlot

Ik word wakker van een oranje gloed in de tent. De zon komt op, ik zie al een stukje van de sluierwolken en het grijs van de nacht verdwijnt. Nog even kruip ik verder in mijn slaapzak, rustig wakker worden. Onder me hoor ik kabbelend water en de vogels geven een uitbundig concert. Het is net 6 uur, maar ik wil er uit: deze ochtend wil ik buiten beleven! Dit is hoe wakker worden op een kampeervlot voelt. Ben je al om?

Wakker worden op een kampeer vlot
Goedemorgen!

kampeervlot De Heen

Het kampeervlot is een eenvoudig concept: je kampeert op een houten vlot van 25 m2 met daarop een basic tent van hout en zeil. De vlotten liggen in prachtige natuurgebieden op verschillende plekken in Nederland. Ze liggen op een redelijke afstand van elkaar zodat je de rust kunt beleven. Ik bezocht met een vriendin locatie De Heen, op de grens van Brabant en Zeeland. Het avontuur begint al bij aankomst: de vlotten zijn namelijk alleen per kano te bereiken. Die kano is voor ons al de helft van de (voor-)pret, want al je spullen moeten mee en je moet toch samen die kano op de juiste plek krijgen. Dat gaat bij ons prima en het is daarmee meteen een originele start van je kampeeruitje.

Kampeer vlot met kano
De Canadese kano met spullen. Hij is vrij stabiel, al moet je altijd even opletten zodat je niet omkiept 😀

Kamperen op een vlot

Na het aanmeren pak je de spullen uit. Lekkere stoeltjes, een drankje en wat lekkers: meer heb je toch niet nodig? Doordat je óp het water verblijft, maak je de natuur van dichtbij mee. ’s Avonds hebben we lang voor de tent gezeten en de zon zien ondergaan. De vogels maken zich klaar voor de nacht en vissen springen her en der even boven water. ’s Ochtends zaten we om 6.30 uur in onze kano voor een klein tochtje over het stille water. Heerlijk fris wakker worden!

Kampeervlot 's avonds uitzicht over het water
De avond (en daarmee de stilte) valt op het kampeervlot.

Basic vlotkamperen op het water

Het vlot zelf is heel basic: je krijgt slaapmatjes, stoeltjes, een gaspitje, lampjes, jerrycans en een emmer mee. Die emmer is je tijdelijke toilet (ik weet niet of zo’n kampeervlot nou geschikt is als eerste date, maar hé, origineel is het wel!). Je kunt overigens ook met de kano naar de wal peddelen, daar heb je een toilet en douche ter beschikking. De vlotten liggen heerlijk rustig in de natuur, maar niet totaal afgelegen. De jachthaven is in zicht en na ongeveer 10 minuten varen ben je weer bij je startbestemming. Wel fijn bij onverhoopte problemen. Heb je zelf een goede slaapmat? Ik raad je aan om die mee te nemen. Als je ze niet hebt zijn de matjes die je meekrijgt voor 1 nachtje nog wel prima.

Kamperen op een vlot de tent op het vlot
Verwacht geen luxe glamping accommodatie, het is echt alleen dat wat je nodig hebt: een dak boven je hoofd.

Een uitje vanaf je kampeervlot

Vanaf de locatie waar wij verbleven kun je goed wandelen door natuurgebied de Dintelse Gorzen. Kampeervlot is een initiatief van Akkermans Golf & Leisure, waar je ook prima een actieve dag kunt doorbrengen tijdens je verblijf. Op hun terrein (5 minuten met de auto vanaf je startlocatie) kun je gebruik maken van het sanitair en bijvoorbeeld gaan golfen. Lunchen en dineren kan bij huiskamerrestaurant Beneden Sas, wat op een kwartiertje peddelen vanaf het kampeervlot ligt.

Vlotkamperen kampeervlot zonsopkomst
Je kunt de jachthaven in de verte zien

Vlotkamperen: rust en natuur

Wij hebben ons vooral op de ervaring van de natuur gericht. De rust en ligging maakt het kamperen op een kampeervlot bijzonder en daardoor vind ik het een aanrader als je eens een origineel kampeeruitje zoekt. Zo worden hele normale dingen, zoals koffiezetten, een ervaring die je niet snel meer vergeet!

Kopje koffie maken op een kampeervlot
Je eerste kopje koffie ’s ochtends, even opwarmen met dit uitzicht <3
I love kamperen