Caravantrekker header
Voorkom ongelukken, check je bandenspanning

Lees er hier alles over!

Check de bandenspanning, voorkom een klapband

Een klapband tijdens je vakantie. Niet leuk, en dat wil je natuurlijk ten alle tijden voorkomen. Door de bandenspanning van je caravan, vouwwagen of camper goed in de gaten te houden, kom je al een heel eind.

Er zijn verschillende oorzaken van een klapband; te zware belading, slijtage van de banden of iets scherps op de weg. Maar in drie kwart van de gevallen wordt een klapband veroorzaakt door een te hoge of te lage bandenspanning.

Wat is dat eigenlijk, bandenspanning?

De bandenspanning is de atmosferische druk in de band. In Nederland wordt de bandenspanning in het algemeen weergegeven in de luchtdruk eenheid ‘bar’. Door overdruk in de band, en omdat rubber een doorlaatbaar materiaal is, loopt elke band altijd langzaam leeg. Banden rijden het beste als ze voldoende draagkracht en stabiliteit hebben. De spanning van de banden is hierbij nogal belangrijk.
Naast veiligheid en betere rijprestaties (waaronder meer grip op de weg en optimaal stuurgedrag), zorgt een goede bandenspanning ook voor lagere brandstofkosten en minder slijtage aan je banden. Daarnaast heb je met de juiste spanning een aanzienlijk kleinere kans op die gevreesde klapband.

Bandenspanning meten

Controleer de banden als ze nog koud zijn. Dit betekent dat je er maximaal 5 kilometer mee hebt gereden – op weg naar de dichtbij zijnde benzinepomp voor de bandenpomp, zeg maar 😉 Je kunt ook een E-Pressure gebruikten. Dat is een handig apparaatje dat je gewoon thuis of bij de stalling kunt gebruiken. Ga je echt voor de laatste gadgets, dan is de E-Pressure module van E-Trailer heel handig. Dit zijn dopjes die je op het ventiel van je banden schroeft en die geven via een app aan wat je bandenspanning is. Gaaaaf!

De juiste bandenspanning

Ruim tachtig procent van de kampeerders met een caravan rijdt met een te lage bandenspanning. Caravanbanden hebben een hogere spanning dan autobanden. Bij de meeste caravans ligt de ideale bandenspanning tussen de 3 en de 4.5 bar. Op de wielkast en in het instructieboekje van je caravan zie je wat de ideale bandenspanning is voor jouw caravan in jouw specifieke situatie. Bij de bandenspanningspomp vind je vaak een bandenspanningstabel voor caravans. In sommige gevallen staat de juiste druk ook aangegeven op de caravanband zelf. Hierbij geldt dat een (iets) te hoge druk beter is dan een te lage.

Bij een camper hangt de ideale bandenspanning voornamelijk af van de belasting van de as. Het wegen van de assen kun je het beste doen als je helemaal ready to go – klaar voor de vakantie – bent. Check het instructieboekje om zo de ideale bandenspanning te bepalen.

Check de DOT!

Op de banden van je kampeermiddel valt flink wat te lezen, maar let vooral ook even op de DOT code. Het DOT (Department of Transportation) nummer van de band geeft de productiedatum aan. Het bestaat uit 4 cijfers die de week en het jaar van productie aangeven. Er wordt sterk aangeraden om de banden na zes jaar te vervangen, omdat de kans op een klapband dan toeneemt. Check ook even de verzekeringspolis; sommige verzekeringen zullen in geval van schade niet uitkeren wanneer deze is veroorzaakt door een band die ouder is dan zes jaar!

DOT code bandenspanning
Deze banden uit september 2018 zijn kunnen nog eventjes mee…

Kortom, check gewoon even je banden voordat je op reis gaat. Scheelt je niet alleen brandstof, maar het rijdt ook nog eens fijner!

I love kamperen