Aandachtspunten voor caravanonderhoud

Kamperen voor gezinnen en beginners

Tips voor het onderhoud van je caravan

Het is nu mei en onze caravan komt deze maand uit de stalling. En dan gaat ie eerst gelijk door naar de garage voor een onderhoudsbeurt. Wel zo prettig, want vanaf dan gaan we ook lekker op pad en we willen graag veilige kilometers maken. De caravan is regelmatig onderhouden door de vorige eigenaar, maar nu moesten we zelf een adres voor onderhoud zoeken. Hier een paar tips voor het kiezen van onderhoud voor de caravan.

1. Kies een BOVAG gecertificeerd bedrijf
Een BOVAG dealer controleert volgens een checklist die je meekrijgt. Fijn om bij te houden en ook echt een pluspunt als je wil verkopen: wij kregen alle lijsten van afgelopen jaren en weten dus wat er is gedaan. Je kunt er zeker van zijn dat deze dealer voldoet aan alle eisen en zich ook bijschoolt wanneer nodig. Ook een voordeel: je krijgt garantie bij schadegevallen.

2. Hoe vaak laat je een caravan onderhouden?
Om het jaar is over het algemeen voldoende om de caravan veilig op de weg te houden. Dat is natuurlijk afhankelijk van jouw situatie, het aantal kilometers dat je wil maken en hoe oud de caravan is.
Caravan onderhoud BOVAG

3. Kies liefst een caravanbedrijf
Want een auto is geen caravan. Say what?
Er zijn vast hele goede uitzonderingen, maar niet elke autogarage heeft verstand van caravans, en zeker niet van uitzonderlijke gevallen en mankementen die typisch bij jouw merk horen.

4. Caravanbanden vervangen
Omdat je caravan over het algemeen niet bijzonder veel kilometers maakt, zal het profiel zelden echt wegslijten zoals dat bij auto’s het geval is. Uitdroging is een veel groter gevaar: de kans op een klapband neemt dan aanzienlijk toe. Caravanbanden laat je daarom bij voorkeur ongeveer elke 6 jaar vervangen. Vraag om advies bij je garage, ook al zien de banden er ogenschijnlijk prima uit.

4. Bij de dealer of niet?  
Een onderhoudsbeurt hoeft niet per se bij een dealer van jouw merk. Als het gaat om een garantiegeval moet je echter wel naar de dealer.

5. Kosten onderhoudsbeurt caravan
De kosten zijn ongeveer 200-250 euro. Daarbij komen uiteraard kosten als er iets vervangen of gerepareerd moet worden.

6. Don’t be late
Maak tijdig een afspraak, bijvoorbeeld al in januari. In maart en april hebben garages het beredruk omdat iedereen vanaf pasen de weg op wil.

7. Denk vooruit
Wil je vroeg in het jaar laten checken? Geef dit dan door aan je stalling. Die wordt namelijk niet blij als jouw caravan achteraan staat en je wil hem begin februari al ter beschikking hebben.

Met dank aan van Vlierden caravans voor de tips!

One response to “Tips voor het onderhoud van je caravan

Comments are closed.
I love kamperen