Welke stalling past bij jouw wensen?

Hier de tips die mij geholpen hebben!

8 tips voor het kiezen van je caravanstalling

Wil je dat de caravan of camper buiten of binnen gestald wordt? Hoe vaak wil je hem ophalen? Bij het kiezen van een stalling is het goed om over een aantal zaken na te denken.  Waar let je op bij het zoeken naar een nieuw adres? Bij deze 8 tips voor het kiezen van de caravanstalling. 

caravanstalling ervaring

Inmiddels heb ik deze en andere tips verwerkt in het e-book ‘Help ik wil een caravan!’ De kunt dit e-book van 32 pagina’s hier gratis downloaden!

Tips kiezen caravanstalling

Onze caravan staat al weer enige tijd droog in de stalling te wachten op de lente. Wij moesten de caravan voor het eerst stallen en we hadden heel veel keuze hier in Noord Holland. Misschien ben jij ook voor het eerst op zoek, of zoek je een nieuwe stalling? Hier hebben wij op gelet:

1. Binnen- of buitenstalling

Je kunt je caravan, vouwwagen, camper of trailer binnen of buiten stallen. Buiten betekent vaak een grasveld of open ruimte, al dan niet met halve overkapping. Dat is voordeliger dan binnen. Let wel dat regen, hagel en sneeuw vrij spel hebben en dat is niet bevorderlijk voor je kampeermiddel. Wij kozen voor een binnenruimte met harde ondergrond (tegels). Dit blijft droog en het geeft minder stof, wel zo prettig.

2. Hoe vaak wil je er bij?

Deze voorwaarden verschillen erg per aanbieder en het is handig voor jezelf een inschatting te maken. Als je 1x per jaar er op uit gaat met je caravan, zit je bij elke aanbieder natuurlijk goed. Wil je echter in het voorjaar lekker elk weekend weg, is het goed te kijken wat de afspraken hierover zijn. Onze caravan kunnen we 3 keer halen en brengen per jaar, zonder extra kosten. Hierna betalen we 10 euro per keer. De aanbieder moet immers telkens aanwezig zijn en e.v.t. jouw kampeermiddel ‘uitparkeren’. Ik heb caravanstallingen gezien waarbij je onbeperkt kunt halen en ook waar je al moet bijbetalen na de eerste keer.

3. Afspraak maken of altijd terecht

Sommige caravanstallingen zijn aangesloten op een prachtig online systeem, waar je kunt aanmelden en dan staat je kampeermiddel voor je klaar. Daar kun je vaak elke dag terecht met ruime openingstijden. Onze caravanstalling moeten we even 2 dagen van tevoren bellen en de eigenaar komt dan voor ons naar de loods. Dat kan meestal op de gewenste tijd, maar soms ook even niet. Beide prima, maar even anders.

Tot volgend jaar!

4. Prijs caravanstalling

Dit is natuurlijk een belangrijk punt. Wij zitten in de Randstad en daar zal een stalling duurder zijn dan bij een boer in Noord Groningen, schat ik zo in. Maar prijs is van meer kenmerken afhankelijk. Meestal betaal je een prijs per lengte van je kampeermiddel, inclusief dissel. Dit wordt dan opgemeten. Wij vielen nét in een duurdere categorie omdat ons fietsenrek er nog op zat. Boeh! Scheelde zomaar 30 euro. Die gaan we er volgend jaar maar even afhalen.
Hier in de buurt waren de prijsverschillen fors en soms zonder aanwijsbare verschillen in service. Even goed rondbellen dus. Bij ons geldt: hoe noordelijker, hoe voordeliger. Maar wij willen in het voorjaar vaker weg en dan speelt telkens benzine uitgeven om bij de stalling te komen ook weer een rol!

5. Ventilatie en verwarming caravanstalling

De caravanstalling heeft bij voorkeur goede ventilatie, zodat vocht weg kan en de lucht schoon blijft. Onze stalling heeft het dak wit gemaakt, zodat het niet al te warm wordt (we staan in een oude kas). Het is handig de ventilatieroosters van je caravan open te laten en de ramen gewoon te sluiten. Sommige mensen halen ook de kussens er uit als de caravan de stalling in gaat! Dit hebben wij niet gedaan.

Sommige aanbieder verwarmen hun stalling, zodat het niet kouder wordt dan 10 graden. Dit is zeer geschikt voor het stallen van de camper, maar ook bijvoorbeeld een klassieke auto.

6. Veiligheid: verzekering caravanstalling

Hoe is de stalling bewaakt? Een punt om de aanbieder een paar vragen over te stellen.  Kijk ook even goed in de verzekeringspolis van je kampeermiddel. Sommige maatschappijen vinden het belangrijk dat de stalling zelf goed afgesloten kan worden of dat er een hek met slot is. In sommige stallingen mag je een disselslot op de caravan plaatsen, maar niet bij elke stalling! Dan kan de eigenaar niet meer verplaatsen en dat kan onhandig zijn.

7. Extra ruimte voor opslag

Je campingtafel, barbecue, stoelen en bolderkar ook stallen? Sommige stallingen bieden extra ruimte! Dat kan handig zijn als je je spullen niet achter kunt laten in de caravan, maar ze ook niet de hele winter in huis wilt hebben.

8. Service check

Sommige aanbieders zorgen voor een zorgeloze start van je kampeerseizoen! Zij zorgen bijvoorbeeld dat de bandenspanning voor vertrek weer goed is. Ook kunnen ze klein onderhoud doen of de caravan van buiten even goed wassen. En als je zelf niet wil rijden: sommigen brengen je caravan voor een aangepaste prijs naar de camping.

Ook in de winterstalling van je kampeermiddel zijn dus veel keuzes, het is goed te af te vragen waar je behoefte aan hebt.

Hoe vind je een goede caravanstalling?

Een rondje Google levert je al heel wat op. Maar ga ook vooral in de buurt bij andere kampeerders navragen. Veel aanbieders bestaan al heel lang van ‘mond-tot-mond’ reclame en hebben helemaal geen website of advertenties.

Enkele landelijke aanbieders:
Stalling 31
Topstallingen 

Wist je dat je ook je caravan in Frankrijk kunt stallen? Dat scheelt je reistijd en brandstof! Lees hierover hier meer!

Waar stallen jullie je kampeermiddel? En hebben jullie nog tips?

Bron foto’s: Caravanstalling Beemster

I love kamperen