caravanspiegels afstellen hoe
Achteruit rijden met de caravan

Zó kun jij dat ook

Achteruit rijden met de caravan: zo kun jij het ook!

Krijg je al zweethanden als je dénkt aan achteruit rijden met de caravan? Geen paniek, met wat oefening kun jij dat ook. Wanneer je op pad gaat met de caravan komt er altijd wel een situatie waarin je achteruit moet. Op de camping, of onderweg in een straat met een tegenligger…dan kun je het maar beter alvast getraind hebben. Er zijn namelijk een paar handige tips om te onthouden bij het achteruit rijden met de caravan. Lees even mee!

Deze informatie hebben we laten controleren door betrouwbare specialisten die rijvaardigheidstrainingen geven, onder andere in het rijden met de caravan. We vinden het namelijk superbelangrijk dat je veilig op pad gaat en daarbij over de juiste informatie beschikt.  

Recht achteruitrijden met de caravan

Moet je recht achteruitrijden met de caravan? Zorg dan allereerst dat je de caravanspiegels goed hebt afgesteld. Alle tips daarover lees je in dit artikel. Je kunt dus aan beide zijden goed langs de caravan kijken. Vervolgens doe je dit:

 • Rijd heel langzaam achteruit
 • Blijf afwisselend goed in de linker- en rechter caravanspiegel kijken
 • De caravan gaat vanzelf een keer afwijken, naar links of naar rechts
 • Zie je meer van de caravan in de rechterspiegel? Stuur dan een beetje naar rechts
 • Zie je de caravan iets meer in de linkerspiegel komen? Stuur dan een beetje naar links om te corrigeren

DUS: Stuur bij naar de kant van de afwijking. 

De auto zal de caravan altijd een bepaalde kant op gaan duwen. Wanneer de caravanspiegels goed staan afgesteld, zie je tijdens het achteruit rijden met de caravan op een gegeven moment aan één kant méér van de caravan in beeld. Om dat te corrigeren, draai je je stuur ook iets naar die kant. Dan rijd je weer recht! Dus onthoud: stuur bij naar de kant van de afwijking.
Om zo’n kleine afwijking te zien en te corrigeren, is het handig om dit van tevoren te gaan oefenen. Je moet het een keer gezien en gevoeld hebben, daarom is een caravantraining ook erg aan te raden. Dat scheelt je onderweg veel stress!

achteruit rijden caravan
Blijf afwisselend in de caravanspiegels kijken en corrigeer rustig.

Scharen

Heb je het te laat gezien? Dan gaat de caravan ‘scharen’: hij komt schuin achter de auto te staan. Geen paniek: het makkelijkste is om dan weer een stukje vooruit te rijden en opnieuw te beginnen.

Bocht achteruit rijden met de caravan

Het kan voorkomen dat je in een bocht achteruit moet rijden met de caravan. Bijvoorbeeld om in te steken op een kampeerplaats. Dan is de schaarhoek heel belangrijk: dat is de hoek waarin de caravan achter de auto kan staan zonder de auto te raken. Die hoek is bij elke combinatie weer anders, hou hierbij ook rekening met bijvoorbeeld een fietsenrek op de dissel. Het makkelijkste is om een persoon naast de auto te hebben die hebben die meekijkt én die ook met jou kan communiceren.

Voor een bocht achteruit met de caravan stuur je in de tegengestelde richting.

Je wilt dat de caravan achteruit naar rechts gaat: draai je stuur naar links
Je wilt dat de caravan achteruit naar links gaat: draai je stuur naar rechts

bocht achteruit rijden met de caravan

Ook hierbij geldt:

 • Rijd heel langzaam
 • Blijf afwisselend in beide spiegels kijken
 • Hou de afwijking in de gaten. Gaat de caravan naar de juiste plek?
 • Indien nodig kun je langzaam corrigeren, zoals je ook bij recht achteruit rijden hebt gedaan.
 • Kom je in de buurt van de maximale schaarhoek? Stuur dan direct de andere kant uit, de combinatie gaat dan weer strekken.
 • Daarna stuur je weer in. Zo maak je de bocht telkens weer een stukje verder.
 • Gaat het niet goed en krijg je de combinatie niet meer op tijd uit de schaarhoek? Rijd weer een stukje vooruit en begin opnieuw.

Bij een caravantraining bepaal je eerst samen met de trainer de schaarhoek van jouw combinatie. Deze wordt dan middels een sticker zichtbaar. Hiermee kun je goed oefenen met het achteruit rijden met de caravan, voor je het weet maak je keurige bochtjes!

Wil je meer weten over de caravan aankoppelen? Dat lees je hier. 

Caravantraining volgen

Karin volgde zelf een caravantraining bij Rijvaardigheidscentrum Lelystad. Hierbij leer je in een dag alles over de belangrijkste onderdelen van het rijden met de caravan, zoals:

caravantraining lelystad

Achter uit rijden met de caravan kan je leren!

Dit rijvaardigheidscentrum heeft een eigen oefenterrein, waardoor je alles direct in de praktijk kunt proberen zonder ander verkeer. Ook de hellingproef en het scharen op de weg kun je zo eens zelf ervaren, heel waardevol. Na de training ging Karin niet meer met zweethandjes de weg op, dat is goud waard! We vinden dat je een bepaalde verantwoordelijkheid hebt als je met de caravan op pad gaat. Jaarlijks gebeuren er veel ongelukken door onwetendheid. We gunnen je veilige kilometers… Rijvaardigheidscentrum Lelystad organiseert regelmatig caravantrainingen op de baan. Bekijk de mogelijkheden hier.

I love kamperen