caravan uit stalling tips
Check even deze punten

Zo ben je klaar voor het seizoen!

Caravan uit de stalling? Check dit!

De lente staat écht voor de deur. Dit is de tijd dat elke stalling open gaat: de caravans komen uit hun winterslaap! Voordat je direct door rijdt naar de camping is het belangrijk een aantal punten te controleren. Geef je caravan even de aandacht na zijn lange maanden van stilstaan in de winter. Controleer in elk geval deze punten zodat je caravan zomerklaar is:

1. Bandenspanning caravan

Door het stilstaan kan de bandenspanning wat zijn afgenomen. Direct rijden met een te lage spanning is gevaarlijk. Even controleren dus! De juiste spanning staat genoteerd op de banden. Deze spanning is relatief hoog (zo’n 4,5 bar) vergeleken met een autoband. Maar bij een auto is het gewicht verdeeld over 4 banden. Bij een tankstation kun je je banden controleren. Gaat deze bandenpomp niet tot 4,5 bar? Laat het dan bij een caravanbedrijf doen. Zij gebruiken ook vaak stikstof om de banden op druk te brengen. Een band met stikstof loopt minder snel leeg en wordt minder snel heet onderweg.
Caravan zomerklaar checklist

2. Controleer je watersysteem

Door bevriezing kunnen kranen, leidingen of koppelingen gebarsten zijn. Vul even de watertank zoals je dit gewend bent en laat alles goed doorlopen. Controleer of je ergens water ziet op plekken waar dat niet hoort.

3. Doet de verwarming het?

Ok, als je alleen zomers naar Zuid Spanje rijdt en verder niet kampeert, heb je je verwarming niet nodig. Maar ehm…ik kan je helaas uit eigen ervaring vertellen dat het ook tijdens de zomervakantie in Nederland prettig kan zijn om de verwarming aan te kunnen zetten. Test deze dan ook. De ontsteking luistert vrij nauw, door vuil of een heel klein verdwaald spinnetje kan het zijn dat de verwarming niet aangaat. Dat wil je vantevoren weten! Het systeem laten schoonmaken is dan de juiste oplossing.

4. Toiletsysteem 

Het toiletsysteem is gemaakt van kunststof. Bij kou in de winter kan dit barsten. Ook is het pompje gevoelig voor storingen. Vul je systeem met water en kijk of alles werkt zoals je wil.

Caravan wasmiddel
Niet zomaar een sloot Andy tegen de caravan gooien!

5. Caravan en tent schoonmaken

Geef je caravan aan het begin van het seizoen een flinke schoonmaakbeurt aan de buitenzijde. Verwijder vogelpoep (in stallingen leven vaak vogels), stof en modder van de buitenzijde. Als dit niet doet, kan vuil vast gaan zitten en dan is het na een aantal maanden zon niet meer te verwijderen. Gebruik voor het schoonmaken geen allesreiniger of autowasmiddel. Dit is niet gemaakt voor het materiaal van je caravan! Bij de kampeerwinkel zijn speciale middelen verkrijgbaar. Hier lees je meer over het schoonmaken je tentdoek! Bij een autowasstraat zijn vaak wasboxen waar je met spuiten (en dus je eigen reinigingsmiddel) gemakkelijk aan de slag kunt. Daar zijn ook vaak ladders zodat je makkelijk de bovenkant kunt doen.

Kijk ook naar de service van de stalling: kan deze misschien de caravan al voor je afspuiten met water en de bandenspanning controleren? Als de caravan voor de deur staat, laat deze even lekker met de deur open luchten.

Spullen er in en dan……op naar de camping!

Kom je toch een defect tegen? Zorg dat je het oplost voor je echt op reis gaat om ellende te voorkomen. Als je niet weet hoe je het oplost, vraagt dan je onderhoudsbedrijf om hulp. Veilig op pad is het allerbelangrijkste in mijn ogen.

 

I love kamperen