Spons in het sopje
Zo maak je je tent veilig schoon

(en dat is niét met Dasty)

Schoonmaken (voor) tent doek

Op onze Facebookpagina werd een vraag gesteld over de tent schoonmaken. Hoe maak je een (voor) tent schoon? Er is veel onduidelijkheid, welke producten kun je gebruiken en is de tent dan nog wel waterdicht?  Ik heb advies gevraagd aan een specialist op dit gebied, hier lees je hoe je je voortent het beste kunt schoonmaken!

voortent schoonmaken tips doek

Op de pagina werd een lezersvraag gesteld: hoe maak ik deze tent schoon? De voortent van Masja zag er inderdaad behoorlijk vies uit…. Ze schreef erbij:
Nu net tent (2e hands )opgezet en heel vies. Ze zeggen van onder een boom…waarmee schoonmaken en hoe zit t met waterdicht blijven?

De tent van Masja
De tent van Masja

Ik belde met een specialist in de kampeerwereld: Cees van 123 Products. Zijn schoonmaakproducten kom je bij elke kampeerwinkel wel tegen en hij richt zich speciaal op tenten en caravans. Vakmensen, ik hou er zo van! Als iemand weet hoe dit op te lossen is, is hij het. Ik kreeg de volgende algemene tips van hem én advies voor de tent van Masja:

Tips (voor) tent schoonmaken

Tent droog borstelen

Als je je tent gaat schoonmaken, begin dan niet direct met water. Ga eerst met een goede droge borstel over het doek, hiermee haal je los vuil al weg. Als er geen echte vlekken zijn, is dit vaak al voldoende. Laat je tent gewoon staan, strak afspannen en goed borstelen. Leg de tent niet op de grond, hiermee kun je aarde/gras/zandvlekken krijgen die er eerst nog niet waren. Ja, zo blijf je bezig….

Eerst water, dan evt schoonmaakmiddel

Heb je toch vlekken? Begin dan gewoon met water en een borstel. Oppervlakkige vlekken kun je hiermee weghalen. Lukt dit niet, grijp dan naar het juiste schoonmaakmiddel. De tip van Cees is starten met Alpha reiniger, deze is speciaal gemaakt voor tentdoek. Maak het doek nat, spuit dit middel er op en borstel het af.

voortent schoonmaken shampoo

Waterdicht maken tent

Moet je na het schoonmaken altijd aan de slag met impregneermiddel? Dat hangt, onder andere, af van de leeftijd van de tent. Jonger dan drie jaar; hoeft niet per se, maar kan wel als je ziet dat de tent niet waterdicht meer is. Ouder dan drie jaar, wel doen. Tenten ouder dan 10 jaar zijn bijna niet meer waterdicht te maken… Maar vaak heb je niets te verliezen denk ik dan, en het duurt niet zo lang, dus gewoon proberen. Kies een goed en geschikt impregneermiddel voor tentdoek, bijvoorbeeld deze. Op de verpakking staat uitgebreide gebruiksaanwijzing, dat spreekt voor zich!

Prima spul, maar liever niet geconcentreerd op je doek of caravan!
Prima spul, maar liever niet geconcentreerd op je doek of caravan!

Geen Dasty, Dreft en Andy op je tentdoek

Ik zal je het technische vraag besparen, maar het komt er op neer dat deze middelen vet afbreken en dat je (bij een sterke concentratie) doffe of harde plekken in je tentdoek kunt krijgen en dat je kunststoframen dof kunnen worden. Zonde… Hetzelfde geldt overigens voor het schoonmaken van de caravan, deze middelen kunnen in heel geconcentreerde vorm doffe plekken maken, of de kitranden aantasten (ook al heb je dat niet direct door!!). Kies dus een geschikt product, je doet vrij lang met zo’n fles en voor het behoud van je tent of caravan vind ik het zeker waard. Met een algemene startset heb je voordelig al een goede basis!

Ramen tent schoonmaken

De ramen van de tent zijn altijd een beetje een verhaal apart. Je wilt natuurlijk niet dat zo dof worden. Spuit ook hier dus geen sterk middeltje als Dasty op, maar begin ook hier gewoon met water. Eventueel kun je hiervoor een speciaal product gebruiken (Prozor anti statische raamreiniger), die de ramen helder en ook weer vuilafstotend maakt.

voorkomen is beter dan schoonmaken

Op campings zijn natuurlijk meestal wel bomen en zij zorgen vaak voor de meeste ellende. Het kan niet altijd, maar wanneer je de keuze voor een plekje hebt: choose wisely! Kijk goed onder welke bomen je je tent opzet. Op campings worden vaak populieren geplaatst. Deze bomen laten een hars los dat in het doek trekt en dat is bijna niet schoon te krijgen. Hars van eiken en sparren is vaak wel goed schoon te krijgen.

Is Masja’s tent nog te redden?!
Het is lastig om dat vanaf de foto te beoordelen, omdat je niet precies weet waar de vlekken van komen. Maar gewoon proberen Masja! Borstelen, met water en dan met een schoonmaakmiddel. Let wel: als ‘het weer’ in het doek zit, krijg je dit niet meer écht schoon… Maar probeer het eerst met Alpha en als het lukt kun je hem ook weer waterdicht maken (afhankelijk van hoe oud de tent is). Hopelijk kun je dan weer van een schone tent genieten!

 

I love kamperen