Afwassen op de camping

Liever met de hand of..met de vaatwasser?

Afwassen op de camping

Met je afwasbak en theedoek over de camping, het hoort er een beetje bij. Gezellig naast elkaar even de afwas doen: hallo kampeersfeer! Je maakt vaak een praatje met de afwasbuur en ach, zo erg is het ook niet. Met drie kinderen begin ik er wel steeds een beetje tegenop te zien: het wordt wel steeds méér, ook al helpen de kinderen zelf graag mee. Wist je dat er tegenwoordig ook campingvaatwassers zijn? Ik kwam ze tegen op een camping en ben er even ingedoken. Dat past helemaal bij de trend ‘luxe kamperen’, maar het is meer dan alleen luxe. Lees even mee!

Op camping de Boshoek op de Veluwe kwam ik vaatwassers tegen bij de afwasplek. Vaatwassers, op de camping? Is dat niet een beetje…decadent? Ik stond daar met mijn berg bordjes en twijfelde. Afwassen is toch altijd zo gezellig? Mwah, niet altijd, het moet gewoon even gedaan worden. De camping had gratis muntjes bijgeleverd, dus gewoon even proberen. Eigenlijk was het fantastisch: de vaatwasser was heel snel klaar, de vaat was schoon en droog en verder geen gedoe. Bij die machines hing informatie over besparing van energie en water en dat zette me aan het denken. Hoe zit dat?

afwassen camping
Ik neem graag de hulptroepen mee, en dan vinden ze nog leuk ook.

Vaatwasser op de camping

Ik sprak daarom met Bas Thuis van EasyBe. Bas is een echte kampeerder en heeft vier kinderen. Hij was het ook wel een beetje zat, dat afwassen op de camping elke dag. Ik zie zelf ook nog wel de ‘charme’ er van, maar Bas zag vooral hoeveel water er gebruikt werd en bedacht dat dat toch op zijn minst duurzamer én sneller kon. Zo is zijn bedrijf EasyBe ontstaan. Inmiddels vind je zijn vaatwassers op 70 campings in 10 landen.

vaatwasser camping
De vaatwasser zoals ik die op de Boshoek vond.

Water én energie besparen

Leuk, maar is het nou vooral luxe zo’n vaatwasser, of ook duurzaam? Een snelle rekensom van Bas, die dat heeft laten onderzoeken:

  • Stel een kampeerplek wordt bezet door gemiddeld 3,5 persoon per plek. Het afwassen duurt ongeveer zo’n 20 minuten. Dan verbruik je gemiddeld 60 liter water. Dat kost de camping zo’n € 0,41 cent aan water en elektriciteit.
  • De machine doet er 5 minuten over en verbruikt 20 liter water. Dat kost de camping € 0,14 cent aan water en elektriciteit.

En het bespaart mij een kwartier, denk ik er dan gelijk achteraan hahaha.

afwas camping
Toch blijft dit wel een vrolijk afwasje 🙂

Gratis gebruik

En dat is precies zijn bedoeling. Voor kampeerders is de machine vooral tijdsbesparing, het gebruik wordt altijd gratis aangeboden door de camping. Voor de camping is het een duurzame oplossing, waarmee ze duizenden euro’s op energie en water besparen. Waarom zou je het dus niet gebruiken? Ik vond het wel even een eyeopener. Veel mensen zitten toch nog wel aan het ‘maar het is zo gezellig’ en ik snap dat wel. Maar weet je: ik ga voortaan gewoon naast de machine zitten en maak dan gezellig een praatje met de andere wachtenden 🙂 🙂 Van mij mogen die machines dus op wel meer campings komen. Mocht je heel graag willen, op deze campings vind je al vaatwassers!

Wat is jouw mening over het afwassen op de camping? Moet dat gewoon met de hand of lijkt een machine jou ook handig? Ik ben benieuwd. Deel je mening hieronder of op Facebook!

 

I love kamperen