Rijden met de caravan zou wel eens een van de meest onderschatte onderdelen van kamperen (met caravan) kunnen zijn. Voordat je de pootjes uitdraait op de camping, komt er even een en ander bij kijken. Heb je de juiste auto? Het juiste rijbewijs? Is de caravan niet te zwaar en is deze goed beladen? In dit artikel komt dat laatste aan bod: de belading. Want goed beladen is een kleine moeite en levert je veel voordelen onderweg.
Checklist caravan beladen
Voordat je vertrekt, check dit:
- Is de caravan te zwaar?
- Heb je het gewicht goed verdeeld?
- Is de kogeldruk goed?
Caravan inpakken
Een van de voordelen van een caravan is dat je deze thuis al lekker kunt inpakken. Als je arriveert, draai je de pootjes uit en hup, klaar. Het beladen van de caravan vraagt wel even aandacht, want een goede gewichtsverdeling helpt bij het veilig rijden.
Globale stelregel is: zware dingen plaats je op de as van de caravan.
Afhankelijk van de indeling kan dit een uitdaging zijn, vaak zit daar de keuken en is er niet voldoende plek voor grotere bagage. Het beste is om bijvoorbeeld de zware tafel of losse koelkast dan in de auto mee te nemen. Als het toch in de caravan moet, dan liefst in het midden of in elk geval vóór de as. Achter de as loop je een grotere kans op slingeren door een ‘hefboomeffect’. Wil je de fietsen mee? Het beste plaats je de fietsendrager dan op de dissel en niet achterop de caravan. Of op de auto, kan ook. Leg in de bovenkastjes vooral de lichtere bagage.
Slingerende Caravan
Dit is een video die laat zien hoe belading invloed heeft op het slingeren van de auto en caravan. Zorg dus dat je auto vol zit met de zware spullen!
Caravan beladen: even wegen
Wanneer je een caravan koopt, weeg hem dan 1x ‘leeg’, zo kun je al een inschatting maken van hoeveel je mee kunt nemen. Dit kan namelijk best afwijken van de informatie ‘op papier’. Voor vertrek laat je de caravan nog eens wegen zodat je zeker weet dat het gewicht binnen het maximaal toegestaan aantal kilo’s blijft. Rijden met een te zwaar of verkeerd beladen caravan kan gevaarlijk zijn.
Het wegen kun je doen bij een weegbrug. Deze kun je bv bij de milieu-straat van de gemeente of een afvalverwerker in de buurt vinden. Tegen een kleine vergoeding wegen zij dan jouw caravan en/of de combinatie met de auto. Je krijgt hiervan een uitdraai mee.
caravan beladen: Kogeldruk
Kogeldruk is de druk die de caravan uitoefent op de trekhaak. Dit mag niet te (veel) hoog of te laag zijn, omdat dit het rijden met de caravan beïnvloed. Als de caravan voorin te zwaar beladen is, drukt dit gewicht te veel op de trekhaak en wordt de achterkant van de auto als het ware naar beneden gedrukt. Als je echter achterin te veel gewicht hebt, trekt dat de achterkant van de auto omhoog. Beide situaties zijn niet wenselijk en beïnvloeden het rijgedrag van de auto (en daarmee de veiligheid op de weg).
Soms staat er in het kentekenbewijs wat de maximale kogeldruk mag zijn. Is dit niet het geval, dan zul je het typeplaatje van de trekhaak moeten raadplegen. Per auto kunnen de waarden verschillen, vaak ligt dit tussen de 50 tot 75 kilo. Staat er niks op het typeplaatje? Dan mag de kogeldruk officieel maximaal 50 kilo zijn. Vraag gerust jouw caravandealer of onderhoudsbedrijf om advies voor jouw specifieke situatie.
Voor het bepalen van de druk gebruik je een kogeldrukmeter. Dit is een voorbeeld van een kogeldrukmeter , natuurlijk ook te koop bij de caravandealers en kampeerwinkels. Deze plaats je onder de kogelkoppeling van de caravan. Draai het neuswiel in (poten uiteraard ook) en zo kun je de kogeldruk aflezen.
Voordelen van juiste belading caravan
- Een goed beladen caravan rijdt veel prettiger, omdat de caravan zo de auto niet naar beneden of juist omhoog drukt. Dit merk je goed bij bijvoorbeeld drempels.
- Het risico op slingeren is lager bij een goed beladen caravan.
- Minder kans op een klapband
- Met een slecht beladen caravan verbruik je mogelijk meer brandstof
- Minder kans op schade aan de constructie. Bij een constant en langdurig verkeerd of te zwaar beladen caravan kan uiteindelijk schade aan de constructie van de caravan ontstaan. Dat.wil.je.niet.