Super handig: een mover

Hier lees je wat ik er over geleerd heb

Mover onder je caravan: tips

Een mover is wel echt een fantastische uitvinding. Wij staan regelmatig te duwen en te sjorren aan onze caravan om hem op de juiste plaats te krijgen. Wat een rotklus… Toen mijn vader tijdens zijn weekend weg óók nog eens een blessure opliep tijdens het manoeuvreren, ben ik eens serieus op zoek gegaan naar de opties voor een mover. Wat kost het? Kan het onder elke caravan, welke soorten zijn er en wat nou als ik volgend jaar een andere caravan wil?  Hoe zwaar zijn ze? (totaalgewicht is bij ons een aandachtspunt) Ik vroeg om antwoorden bij een specialist en tadaa, hier zijn mijn

Mover caravan tips

Wat is een mover?

Een mover bestaat uit 2 onderdelen die bij elk caravanwiel worden gemonteerd. Middels een elektromotor en een aandrijfrol zorgt de mover voor verplaatsing van de caravan. De rollen plaats je handmatig of elektrisch tegen de banden en vervolgens kun je met een afstandsbediening de caravan verplaatsen. Naar voren, achter, bochtjes, alles kan!

Mover Carvan Tips: waar let je op?

Voordat je bij de buurman-met-mover aanbelt om te vragen of je ‘m mag lenen, zijn er nog wel wat zaken waar je rekening mee moet houden. Daarom hier vier mover caravan tips:

1. Mover past bij gewicht van de caravan

Een mover heeft voldoende kracht nodig om de caravan te verplaatsen. Hou bij de keuze voor een mover daarom rekening met het gewicht van jouw caravan. Zeker als je een zwaardere caravan hebt (bijvoorbeeld 1700 kg + ) is niet elke mover geschikt. Elk merk geeft informatie over voor welk gewicht het specifieke model geschikt is, ga hierbij uit van het maximaal te beladen gewicht.

mover caravan tips

2. Automatisch of handmatig

Zoals gezegd werkt een mover door de aandrijfrollen die op de caravanbanden worden geplaatst. Het plaatsen op de band kan handmatig of elektrisch. Dat plaatsen is nog even een handigheidje: ze moeten wel op de juiste plek terechtkomen anders werken ze niet optimaal. Mijn ervaring is dat het prijsverschil niet zo groot is, maar dat je wel veel meer gemak ervaart als je een automatisch systeem kiest. Niet prutten in het gras en geen gedoe met natte banden 🙂

3. Type accu

Nu de mover alweer vele jaren op de markt is, worden ook de accu’s beter. De nieuwere varianten hebben een Lithium-Ion accu, deze zijn lager in gewicht en dat is wel prettig bij een beperkt laadvermogen. Wij mogen max 1300 kilo trekken met onze auto en dat is elke vakantie weer een aandachtspunt. De Lithium-Ion accu is ook beter bestand tegen ontlading en temperatuurschommelingen. Het is sowieso aan te raden om elke accu in de winter in huis te bewaren, dan gaat deze langer mee. Leg hem ook af en toe aan de lader en verwijder de batterij van de afstandsbediening.

4. Gewicht mover en het neuswiel

Een mover (de aandrijfrollen, motor en accu) weegt alles bij elkaar zo’n 40 kilo, uitgaande van een Lithium-Ion accu. Als je laadvermogen een heikel punt is, moet je hier wel rekening mee houden. Ook belangrijk bij aanschaf: check even je neuswiel. Die van ons was eigenlijk wel een keer aan vervanging toe en het spreekt voor zich dat het wiel goed moet functioneren zodat de caravan goed kan bewegen. Een breed wiel is aan te raden, dat werkt het makkelijkst bij een zachte ondergrond.

Hoe lang gaat een mover mee?

Als ik dan zo’n uitgave doe, wil ik er wel lang plezier van hebben! Naar schatting van de caravandealer gaat een mover zo’n 7 tot 10 jaar mee, afhankelijk van het merk en het model en de wijze van gebruik natuurlijk. Het is wel van belang om de afstelling regelmatig te controleren om doorslippen te voorkomen.

Tweedehands mover

Je kunt een losse mover kopen en deze zelf monteren. Er zijn vrij duidelijke handleidingen voor, maar het blijft wel een technisch werkje. Niet aan ons besteed moet ik eerlijk zeggen. Natuurlijk kun je terecht bij je caravangarage, zij doen dit vaker. Dat is natuurlijk wel wat duurder, maar je kunt er vanuit gaan dat het dan goed gebeurt. Of de mover ook past bij je (nieuwe) caravan is wel van belang, dat is afhankelijk van je nieuwe aankoop en het gewicht daarvan.

Een tweedehands mover kun je soms op Marktplaats vinden of er naar vragen bij een caravandealer. Let dan wel op het soort accu: die zijn de laatste jaren sterk verbeterd.

Mover kopen

Er zijn verschillende movermerken, bijvoorbeeld Enduro en Truma. Eigenlijk adviseer ik je om een caravanbedrijf te vragen, hoewel Obelink ook goede losse movers verkoopt. Op dit moment schat ik dat je zo’n € 1200,- tot € 1600,- kwijt bent inclusief montage.

Ik ben wel benieuwd naar jouw ervaringen. Bevalt het of wil je zeker géén mover? Laat het weten op de Facebookpagina.
Heb je een caravan? Misschien vind je de tips voor het schoonmaken van de tent ook handig. Of heb je iets aan het e-book ‘Help ik wil een caravan!’

I love kamperen