Nog even en dan gaan de caravans, vouwwagens en campers weer veilig en warm de stalling in. En of je hem nu onder de carport, in een weiland of in een afgesloten stalling neer zet: er zijn een aantal punten die je kunt controleren voordat je hem met winterslaap stuurt. Met deze ‘caravan stalling winter tips’ kun je volgend voorjaar direct weer genieten van je kampeermiddel!
Schoon en fris de stalling in
Zorg dat je de caravan schoon wegzet. Dat betekent dat je los zand en waterresten binnen goed afneemt, maar ook de buitenkant verdient een goede poetsbeurt. Nu haal je het meeste vuil namelijk nog makkelijk weg, maar na een lange winter kunnen die vlekken ineens zijn ingetrokken of lastig los te krijgen.
Je kunt de caravan zelf wassen, daarvoor zijn diverse producten geschikt. Zoals bijvoorbeeld deze van 123Products en deze van Jemako. NB: zorg voor een speciaal middel voor caravans! Auto’s zijn van een ander materiaal gemaakt, autowasmiddel is daarom niet altijd geschikt.
Je kunt de caravan ook láten wassen, wel zo handig als je bv niet met een waterslang of ladder zelf goed overal kunt komen. Reken op zo’n € 50,- per wasbeurt.
Was & wax
Zeker als je een nieuwere caravan hebt, is het aan te raden deze voor de winter in de was te (laten) zetten. De waslaag beschermt tegen weersinvloeden, verkleuring en intrekken van vlekken die in de winter op de caravan komen. Je kunt bijvoorbeeld een spuitwas gebruiken. Ook dit kun je laten doen, veel caravanspecialisten verzorgen dit voor je. (reken op ongeveer € 75,00 voor wassen en in de wax zetten)
Banden op spanning
Zorg dat ze op de juiste spanning de stalling in gaan. Door het lang stilstaan kunnen ze als het ware ‘inzakken’ en met ovale banden rijdt het gewoon onhandig en niet zo veilig 🙂
Niet op de handrem
Als de zelf de caravan ergens stalt, zet deze dan niet op de handrem. Niet goed voor de trommel in de handrem.
Horren omhoog
Dit doen veel mensen verkeerd. Wij vroeger ook: Lekker alles dicht, dachten we dan. Niet dus, laat alle horren en verduistering omhoog. De veren in de horren zijn anders onnodig lang uitgerekt en dat komt hun werking niet bepaald ten goede….
Vochtvreter in de stalling?
Er zijn verschillende discussies over het wel of niet een vochtvreter in de caravan zetten als ie in de stalling staat. Wel, niet, wel, niet…. Een vochtvreter zou alleen maar vocht van buiten de caravan aantrekken. Zelf gebruiken we er geen. Het is vooral belangrijk om de caravan goed te laten luchten voordat je hem wegbrengt. Zo kan al het vocht van de vakantie er uit. Denk je dat het toch erg vochtig is in de stalling? Je kunt best een vochtvreter gebruiken, maar dan moet je er wel regelmatig (elke drie weken) even bij kunnen om deze te legen. Anders heeft het geen enkele zin…
Haal de accu eruit
Heb je een accu in de caravan, bijvoorbeeld voor je mover? Haal deze er voor de winter maar uit. Even vorstvrij opbergen, maar wel onder spanning laten (dus laten opladen met een druppellader).
Watertank: ook even reinigen
Zo’n watertankje kan ook best vies worden van binnen, zeker als je water van verschillende kwaliteit er in hebt gehad afgelopen zomer. Laat die ook even lekker doorspoelen. Je hebt er zelfs speciaal spul voor. Dit kun je ook even door je leidingen laten lopen voor je ze leeg maakt! Kukident schijnt ook prima te werken!
Al het water uit de leidingen
Uiteraard leeg je je watertank. En je zet de kranen even open. Maar dan nog zit er water in de leidingen. Dat kan bevriezen, met kapotte leidingen en gedoe als gevolg. Zorg daarom dat je alles goed leeg laat lopen. Bijvoorbeeld ook de boiler, als je die hebt. Onder de caravan zit nog een afvoermogelijkheid, daarvoor zitten vaak extra kraantjes in de caravan. Ga er even naar op zoek!
Laat gebreken voor de winter repareren
Je onderhoudsbedrijf heeft nu alle tijd voor je. Als je volgend jaar besluit om de caravan te halen én gelijk weg wil, loop je misschien tegen levertijden van materiaal en de volle agenda van de werkplaats op.
Met dank aan Lydia van van Vlierden caravans voor de tips (en de koffie 🙂 )