Gaat de caravan in winterslaap?

Controleer dan eerst even dit

Caravan de stalling in: aandachtspunten

Nog even en dan gaan de caravans, vouwwagens en campers weer veilig en warm de stalling in. En of je hem nu onder de carport, in een weiland of in een afgesloten stalling neer zet: er zijn een aantal punten die je kunt controleren voordat je hem met winterslaap stuurt. Zo kun je volgend voorjaar direct weer genieten van je kampeermiddel!
caravan stalling tips

Schoon en fris
Zorg dat je de caravan schoon wegzet. Dat betekent dat je los zand en waterresten binnen goed afneemt, maar ook de buitenkant verdient een goede poetsbeurt. Nu haal je het meeste vuil namelijk nog makkelijk weg, maar na een lange winter kunnen die vlekken ineens zijn ingetrokken of lastig los te krijgen.

Je kunt de caravan zelf wassen, daarvoor zijn diverse producten geschikt. Zoals bijvoorbeeld  deze van 123Products en deze van Jemako. NB: zorg voor een speciaal middel voor caravans! Auto’s zijn van een ander materiaal gemaakt, autowasmiddel is daarom niet altijd geschikt.

Je kunt de caravan ook láten wassen, wel zo handig als je bv niet met een waterslang of ladder zelf goed overal kunt komen. Reken op zo’n € 50,- per wasbeurt.
Even soppen!

Was & wax
Zeker als je een nieuwere caravan hebt, is het aan te raden deze voor de winter in de was te (laten) zetten. De waslaag beschermt tegen weersinvloeden, verkleuring en intrekken van vlekken die in de winter op de caravan komen. Je kunt bijvoorbeeld een spuitwas gebruiken. Ook dit kun je laten doen, veel caravanspecialisten verzorgen dit voor je. (reken op ongeveer € 75,00 voor wassen en in de wax zetten)

Banden op spanning
Zorg dat ze op de juiste spanning de stalling in gaan. Door het lang stilstaan kunnen ze als het ware ‘inzakken’ en met ovale banden rijdt het gewoon onhandig en niet zo veilig 🙂

Niet te zacht voor de winter
Niet te zacht voor de winter

Niet op de handrem
Als de zelf de caravan ergens stalt, zet deze dan niet op de handrem. Niet goed voor de trommel in de handrem.

Horren omhoog
Dit deed ik zelf altijd fout. Lekker alles dicht, denk ik dan. Niet dus, laat alle horren en verduistering omhoog. De veren in de horren zijn anders onnodig lang uitgerekt en dat komt hun werking niet bepaald ten goede….

Vochtvreter?
Ik heb verschillende discussies over de vochtvreter gelezen. Wel, niet, wel, niet…. Het is vooral belangrijk om de caravan goed te laten luchten voordat je hem wegbrengt. Zo kan al het vocht van de vakantie er uit. Denk je dat het toch erg vochtig is in de stalling? Je kunt best een vochtvreter gebruiken, maar dan moet je er wel ongeveer 4 weken even bij kunnen om deze te legen. Anders heeft het geen enkele zin…

Accu exit
Heb je een accu in de caravan, bijvoorbeeld voor je mover? Haal deze er voor de winter maar uit. Even vorstvrij opbergen, maar wel onder spanning laten (dus laten opladen).

Watertank: ook even reinigen
Zo’n watertankje kan ook best vies worden van binnen, zeker als je water van verschillende kwaliteit er in hebt gehad afgelopen zomer. Laat die ook even lekker doorspoelen. Je hebt er zelfs speciaal spul voor. Dit kun je ook even door je leidingen laten lopen voor je ze leeg maakt!

Al het water uit de leidingen
Uiteraard leeg je je watertank. En je zet de kranen even open. Maar dan nog zit er water in de leidingen. Dat kan bevriezen, met kapotte leidingen en gedoe als gevolg. Zorg daarom dat je de boiler goed leeg laat lopen. Onder de caravan zit nog een afvoermogelijkheid, daarvoor zitten extra kraantjes in de caravan (bij mij zitten deze naast de boiler, maar dat zal wisselen per caravan denk ik).

Laat gebreken voor de winter repareren
Je onderhoudsbedrijf heeft nu alle tijd voor je. Als je volgend jaar besluit om de caravan te halen én gelijk weg wil, loop je misschien tegen levertijden van materiaal en de volle agenda van de werkplaats op.

Tot volgend jaar!
Tot volgend jaar!

Met dank aan Lydia van van Vlierden caravans voor de tips (en de koffie 🙂 )

I love kamperen