Caravan banden vervangen dot code
Wanneer moet je de caravanbanden vervangen?

Wij vertellen je er alles over!

Caravanbanden vervangen: hoe en wanneer?

De caravanbanden vervangen, wanneer doe je dat eigenlijk? Caravanbanden zien er eigenlijk altijd wel goed uit. Het profiel slijt zelden, iets dat bij autobanden wel gebeurt. Daardoor lijkt het alsof ze na jaren nog steeds prima zijn. Zonde om die caravanbanden te verwisselen… of toch niet? Wij leggen uit waarom, wanneer en hoe je je caravanbanden moet vervangen.

Waarom je caravanbanden verwisselen?

De reden om je caravanbanden te vervangen is veiligheid en ter voorkoming van gedoe. Je wilt geen klapband tijdens je vakantie!
Wettelijk moeten banden een minimale profieldiepte hebben van 1,6 mm. Is het minder dan dat, dan moet je je banden vervangen. Bij auto’s is dit meestal de reden om banden te vervangen. Maar normale caravangebruikers rijden niet zoveel met hun caravan, dat het profiel van hun caravanbanden helemaal versleten raakt. Meestal worden caravanbanden daarom vervangen omdat ze te oud zijn. Bij oudere banden droogt het rubber uit. Kleine scheurtjes maken de band minder sterk, waardoor de kans op een klapband sterk toeneemt. Vaak vindt de verzekering ook iets van (echt) oude banden en kan er een discussie ontstaan over het onderhoud en de verantwoording.

caravanbanden vervangen wanneer verwisselen

Wanneer caravanbanden vervangen

Tot voor kort werd geadviseerd om je caravanbanden elke zes jaar te vervangen. Inmiddels ligt dit genuanceerder. Zowel de ANWB als de VACO (bedrijfsvakorganisatie voor de bandenbranche) hebben hun oude advies vanwege nieuwe inzichten zoals nieuwe productiemethoden van banden iets aangepast.

De ANWB zegt hierover: “Ga niet op basis van alleen de leeftijd vervangen, maar laat de banden na hun zesde gebruiksjaar periodiek door een specialist extra intensief op schade door veroudering controleren. Omdat onzichtbare (ouderdoms-)schade nooit uit te sluiten is, is preventieve vervanging na bijvoorbeeld tien jaar aan te raden.

De VACO geeft een dergelijk advies met 8 jaar als maximale leeftijd van de banden. De BOVAG houdt nog wel de zes-jaar-regel aan als vervangingstermijn voor caravanbanden.

De Bovag zegt hierover: “BOVAG bedrijven adviseren om banden ouder dan zes jaar te vervangen. Door de lange statijden en de daarbij optredende belasting verouderen de banden sneller dan personenwagenbanden en kunnen ze poreus worden.”

De zes-jaar regel voor caravanbanden vervangen

Het lijkt er dus op dat je de zes-jaar regel toch het beste een beetje in je achterhoofd kunt houden voor het vervangen van je caravanbanden. Zet ’t gewoon in je agenda, zouden we zeggen 😉 Niet alleen om je banden dan extra te laten controleren, maar ook omdat caravanbanden in een tweetal situaties niet ouder mogen zijn dan zes jaar:

  • Heb je een Duitse Tempo 100 sticker en dan is die alleen geldig bij banden jonger dan 6 jaar.
  • Sommige verzekeringsmaatschappijen eisen bij de caravanverzekering dat de banden na zes jaar worden vervangen. Check dit even in je polis!

Is dit niet van toepassing? Laat je banden wel gewoon goed checken na zes jaar en overleg met jouw onderhoudsspecialist.

DOT code caravan band

Oké, leuk. Maar hoe kom je er achter hoe oud je caravanbanden nou zijn? Daar hebben ze iets heel handigs voor:
Op de band staat middels een viercijferige code (de DOTcode) aangegeven wat de productiedatum van de band is.
De eerste twee cijfers staan voor het weeknummer en de laatste twee cijfers voor het betreffende jaar. In onderstaand voorbeeld is de band dus geproduceerd in week 40 van 2020.

Caravanbanden vervangen verwisselen DOT Code

Camperbanden vervangen

Eigenlijk geldt voor camperbanden (en vouwwagenbanden vervangen) precies hetzelfde als voor caravanbanden. Hou het bandenprofiel in de gaten en check extra na zes jaar. Groot verschil bij campers dat ze minimaal ééns in de twee jaar een APK-keuring moeten ondergaan en dan vaak ook netjes naar de staat van de banden wordt gekeken.

meer over caravanbanden

Behalve de leeftijd is de bandenspanning belangrijk om veilig de weg op te kunnen. Wil je daar meer over weten? Lees dan snel dit artikel over de juiste bandenspanning voor caravans!

I love kamperen