Kampeertips, campings & inspiratie

Kamperen voor gezinnen en beginners

Caravanbanden vervangen

Caravanbanden zien er eigenlijk altijd goed uit. Het profiel slijt zelden, iets dat bij autobanden wel gebeurt. Daardoor lijkt het alsof ze na jaren nog steeds prima zijn. Zonde om te vervangen toch (ik dacht eerst ‘de garage wil vast weer geld verdienen’ :-O). Toch is het advies om de banden van de caravan elke 6 jaar te vervangen. Ik leg je hier uit waarom dat een goed idee is (voor je eigen veiligheid!) én hoe je kunt zien hoe oud jouw banden zijn.

caravanbanden vervangen

In een band zitten weekmakers en na ongeveer 6 jaar gaan de banden uitdrogen. Kleine scheurtjes maken de band minder sterk, waardoor de kans op een klapband sterk toeneemt. Daarom is het algemene advies van oa de ANWB om de banden dan te vervangen. Als de banden erg oud zijn (meestal >10 jaar) en er gebeurt iets, vindt de verzekering dat ook niet zo fijn en kan er een discussie ontstaan over het onderhoud en de verantwoording.

DOT code caravan band

Op de band staat middels een viercijferige code (de DOTcode) aangegeven wat de productiedatum van de band is.
De eerste twee cijfers staan voor het weeknummer en de laatste twee cijfers voor het betreffende jaar. In onderstaand voorbeeld is de band dus geproduceerd in week 13 van 2012.

dotcode caravanband
De DOT code van een band

 

Bandenspanning caravan

Behalve de leeftijd is de bandenspanning belangrijk. Bij een te lage bandenspanning komt er meer oppervlakte van de band op de weg. Er ontstaat warmte door wrijving en dat vergroot de kans op een klapband. Daarnaast verbruik je meer brandstof met lage bandenspanning, en die tank is toch al snel genoeg leeg toch?

Gedurende het jaar neemt de bandenspanning altijd wat af, het is dus goed deze af en toe even te controleren. De juiste spanning staat vaak bij de band, maar het onderhoudsbedrijf kan je daar bij adviseren.

I love kamperen