Een aansprakelijkheidsverzekering voor de caravan, is dat nou wel nodig? En wanneer dekt ie wat? Zoals altijd gingen wij voor je op onderzoek uit, zodat je zelf een goede beslissing kunt nemen!
Is een aansprakelijkheidsverzekering voor de caravan nodig?
Wat je mogelijk wel eens heb opgevangen bij de afwasplaats op de caravan, of op een verjaardag: “Een caravanverzekering is niet nodig, want de caravan is verzekerd wanneer deze achter de auto is aangekoppeld.”
Dat is niet helemaal waar maar ook niet helemaal onwaar. Het ligt aan de situatie. Lees en leer ;-).
Schade aan de eigen caravan
Krijg je schade aan je eigen caravan terwijl deze is aangekoppeld aan de auto dan is dit niet verzekerd op de allriskverzekering van de auto. Schade aan de eigen caravan is uitsluitend verzekerd op een caravanverzekering. Raakt jouw caravan beschadigd of gaat deze zelfs totalloss ten gevolge van een aanrijding dan kun je dit alleen claimen op een allriskdekking van een caravanverzekering. Check hier even wat je moet doen tijdens een eenzijdig ongeval met je caravan!
Schade die je aan iemand ander toebrengt
Maar hoe zit het dan met schades die je met je caravan door jouw schuld aan andere toebrengt? Heb je dan een aansprakelijkheidsverzekering nodig? Hier moeten we het onderscheid maken tussen:
1. de situatie waarbij de caravan is aangekoppeld aan een trekkend voertuig
2. de situatie waarbij er door jouw caravan schade aan iemand anders wordt toegebracht terwijl de caravan niet was aangekoppeld.
met Aangekoppelde caravan
Schades die je met de caravan aan een ánder toebrengt, terwijl de caravan is aangekoppeld aan de auto, vallen onder de WA (Wettelijke Aansprakelijkheid) verzekering van het trekkende voertuig. Dus hierbij is het wél zo dat de caravan verzekerd is met de autoverzekering wanneer deze achter de auto hangt. Maar dus alléén als jij schade bij iemand anders toebrengt met je caravan terwijl-ie is aangekoppeld. Dit gaat niet op voor schade aan je eigen caravan! Grappig detail: Nederland is hierin een uitzondering binnen Europa en momenteel vinden er op Europees niveau gesprekken plaats of dit niet zou moeten veranderen zodat Nederland zich conformeert aan de rest van Europa.
Let op waar je parkeert!
Het begrip “aangekoppeld aan een trekkend voertuig” wordt door de rechters in Nederland nog wel eens ruim geïnterpreteerd. Er is een rechtelijke uitspraak waarbij een kampeerder na thuiskomst zijn caravan langs de stoep óp de openbare weg parkeert, afkoppelt en de poten uitdraait. De caravan staat een halve meter van de stoeprand af (niet echt handig, vriend!). ’s Nachts rijdt een automobilist tegen de geparkeerde caravan aan waardoor zowel de caravan als de auto van de tegenpartij zwaar beschadigd raken.
In dit geval heeft de rechter de uitspraak gedaan dat de WA verzekeraar van de autoverzekering van de caravaneigenaar de schade aan de auto van de tegenpartij moest betalen. Huh? De rechter vond dat de caravan pas als ‘niet meer aangekoppeld’ kan worden beschouwd wanneer deze veilig buiten het verkeer tot stilstand is gekomen. In deze specifieke situatie vond de rechter dat dit niet het geval was omdat de caravan te ver van de stoep af geparkeerd stond. De schade aan de eigen caravan kon de eigenaar alleen maar claimen op zijn eigen caravanverzekering met allriskdekking.
Aansprakelijkheidsverzekering en de groene kaart
Schade die met de caravan aan andere wordt toegebracht terwijl de caravan is aangekoppeld aan de auto, valt dus onder de aansprakelijkheidsverzekering van de auto. Verzekeraars hebben in Nederland daarom onderling afgesproken dat de groene kaart voor de caravan dan ook altijd door de verzekeraar van de auto wordt afgegeven.
Alleen wanneer je met de caravan naar Polen, Duitsland, Kroatië of Spanje gaat dan is de aparte groene kaart voor de caravan verplicht. Wanneer je de groene kaart voor de caravan eenmaal bij jouw autoverzekeraar hebt aangevraagd krijg je deze voortaan automatisch ieder jaar opnieuw toegestuurd.
aansprakelijkheidsverzekering voor de caravan
Het komt dus niet zo héél vaak voor dat er een beroep wordt gedaan op de aansprakelijkheidsdekking van een caravanverzekering. Toch is het niet ondenkbaar. In de situatie dat je bijvoorbeeld de gasbranders van je fornuis vergeet uit te doen, er brand ontstaat en die brand slaat over naar de caravan(s) van de campingburen, dan ben jij aansprakelijk voor die schade. Ook deze kosten kunnen dan flink oplopen en dan is het wellicht een prettig idee dat de aansprakelijkheidsdekking vrijwel altijd is meeverzekerd op een caravanverzekering.
Ben je altijd aansprakelijk voor schade die door jouw caravan aan andere wordt toegebracht?
Nee, je bent niet in alle gevallen aansprakelijk voor schade die aan andere wordt toegebracht door toedoen van jouw caravan. In de wet is namelijk bepaald dat er voor aansprakelijkheid altijd sprake moet zijn van schuld. Heb jij bijvoorbeeld je caravan keurig op een camping neergezet, de poten goed uitgedraaid en wordt je caravan door een zware storm of overstroming tegen een ander caravan aangesleurd, dan zal de rechter zeggen dat er geen sprake is van schuld en dan ben je dus ook niet aansprakelijk voor de schade aan de caravan van de andere waar jouw caravan tegenaan is gekomen.
Een caravanverzekering afsluiten? Help!
We schreven dit artikel in samenwerking met Kampeer Garant, zij zijn echte bollebozen op het gebied van caravanverzekeringen. Heb jij nog vragen over caravanverzekeringen? Bijvoorbeeld wat een caravanverzekering kost, of waar je op moet letten als je eentje wilt afsluiten? Laat het dan weten in onze kampeerclub, facebook of instagram, dan gaan we ermee aan de slag!